Türkiye Ballı Bitkiler Florası

18-ÇANKIRI

Bölge: İÇ ANADOLU
İlçe Sayısı: 12
Kovan Sayısı: 55506
Üretici Sayısı: 1163
ACI SÜPÜRGE (CENTAUREA VIRGATA LAM.)

30 ila 70 cm büyüyebilir. Tabana doğru odunsu, birkaç gövdeli ve çok dallıdır. Yapraklar ağsı tüylü, alttakiler derin teleksi ve çiçeklenme zamanı kurur, ortadakiler az teleksi ve üsttekiler basittir. Çiçek başı tek ya da sıklıkla dalların ucunda iki adettir.

ARDIÇ (JUNIPERUS SP)

Ardıç, servigiller familyasından Juniperus cinsine ait iğne yapraklı ağaç ve çalı formundaki taksonların ortak adi. Üremesi için bir başka türe bağlı olabilmektedir.

AYRIK OTU (ELYTRIGIA REPENS)

Elymus repens, genellikle kanepe otu olarak bilinir, Avrupa, Asya, Kuzey Kutbu biyomu ve kuzeybatı Afrika’nın çoğuna özgü çok yaygın bir çim türüdür.

BATALAK (HEDYSARUM VARİUM)

Papilionaceae familyasından bozkır, çıplak yamaçlar, meşe korulukları, nadas tarlaları ve ekilmiş yerler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

BODUR SÜSEN (IRIS SUAVEOLENS BOISS. ET REUTER)

Iris suaveolens, Süsengiller ailesine bağlı, bodur süsen olarak bilinen, bir süsen türüdür. Doğal olarak doğu Avrupa, Balkanlar ve Türkiye'de görülür. ris suaveolens 8 ila 14 cm büyüyebilir. Yaprakla 0.5 ila 1 cm genişliğinde, grimsi yeşil renkli, orak biçiminde ve zaman zaman morumsu kenarlıdır.

DAĞ ÇAYI (STACHYS BYZANTIA)

La Stachys Bizans aileye ait çok yıllık bir bitkidir Lamiaceae. Yapraklarının belirli şekli ve dokusundan dolayı genellikle tavşan kulağı, kuzu kulağı veya yünlü olarak bilinir ve bu bir süs türüdür bahçeler için uygundur.

DEVE DIKENİ (SLIYBUM MARIANUM)

Silybum marianum bir devedikeni türüdür. Deve dikeni ve İskoç devedikeni gibi çeşitli ortak isimlere sahiptir.

GELİN PARMAĞI (SEMPERVIVUM ARMENUM BOISS.)

Kaya çatlaklarında, taş aralarında ve duvarlarda yetişir.

KARAÇAM (PINUS NIGRA)

Pinus nigra ağırlıklı olarak dağlık alanlarda olmak üzere Avrupa ve Anadolu'da geniş fakat parçalı bir dağılıma sahip hızlı büyüyen bir kozalaklı ağaçtır.

KAVGALAZ (CENTAUREA CARDUIFORMIS DC.)

Kavgalaz, Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden, İran, Kafkaslar, Kırım ve Türkiye?ye özgü bir türdür. Türkiye?de 3 alttürü gözlenmiştir, bunlar Doğu Karadeniz, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van ve Hakkari alt bölgelerinde yayılış gösterirler.

KISA MAHMUT (TEUCRİUM CHAMEAEDRYS L.)

Labiatae familyasından, seyrek ormanlar, uçurumlar, yamaçlar ve bozkırlarda yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

KOYUN ÜÇGÜLÜ (RANUNCULUS PALUDOSUS POIRET)

Ranunculus paludosus, Ranunculaceae familyasındaki çok yıllık bir bitki türüdür. Kendi kendini destekleyen bir büyüme formuna ve basit, geniş yapraklara sahiptirler. Bireyler 0,23 metre'ye kadar büyüyebilir.

KÖKNAR (ABIES CILICICA)

Abies cilicica, Pinaceae familyasındaki bir kozalaklı ağaç türüdür. Lübnan, Suriye ve Türkiye'de bulunur.

KUŞ FİĞİ (VICIA CRACCA L.)

Vicia cracca, Avrupa ve Asya'ya özgü bir fiğ türüdür. Diğer kıtalarda, yaygın bir ot olduğu Kuzey Amerika da dahil olmak üzere tanıtılan bir tür olarak ortaya çıkar. Genellikle eski alanlar ve yol kenarındaki hendekler de dahil olmak üzere rahatsız habitatlarda görülür.

KUŞBAKLASI (LATHYRUS TUKHTENSIS CZECZ.)

Çok yıllık bir bir bitki olup Türkiye’ ye endemiktir. 15-30 cm boyundadır. Gövdesi kanatlıdır.

LADİN (PICEA)

Ladin, çamgiller familyasının Picea cinsinden Kuzey yarıkürenin ılıman ve soğuk bölgelerinde yayılış gösteren ağaç türlerinin ortak adı.

MOR GALABOR (SALVIA CYANESCENS BOISS. ET BAL.)

Salvia cyanescens, Lamiaceae familyasından Türkiye'de endemik olan bir ada çayı türü. 1959 yılında bahçecilikle tanışmıştır. Salvia candidissima türü ile doğal melezleri bulunur. 2000 m yükseklikteki dağlık bölgelerde bulunur. Haziran-Ağustos döneminde açan erguvani-mor çiçekleri vardır.

PAPATYAGİLLER (ASTERACEAE)

Asteraceae, iki çenekliler sınıfından bir bitki familyasıdır. Familyanın ismi yıldız seklinde çiçekleri bulunan bir cins olan Aster türünden gelmektedir. Genellikle otsu, çok azı çalı, agaç ve lian seklindedirler.

PİRE OTU,SOLUCAN OTU (TANACETUM PARTHENIUM L.)

Asteraceae familyasına ait Avrupa- Sibirya, D.Akdeniz, Karadeniz, İran-Turan’da bulunur ve Ot, yarıçalı, çalımsı, çalı türleri vardır. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

SANDIK ÇİÇEĞİ (HYPERICUM ORIENTALE L.)

Sandık çiçeği veya bilimsel adıyla Hypericum orientale, sarı kantarongiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Gürcistan ve Türkiye'ye endemik olan sandık otu, 0 ila 2300 metre yükseklikteki volkanik kaya yamaçları ve koruluklarda yetişmektedir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir.

SARI ÇAM (PINUS SYLVESTRIS)

Sarıçam, çamgiller familyasından Avrupa'nın hemen her yerinde, Kafkaslar, Sibirya ve Kuzey Asya'da yayılış gösteren çam türü.

SARI MUHABBETÇİÇEĞİ (RESEDA LUTEA L.)

Ülkemizde “muhabbet çiçeği” olarak bilinen bu tür, Avrasya ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yetişir, ancak diğer kıtalara da yayılmış yaygın bir tarla yabancı otudur. Sarı çiçeklere sahip, 70 cm’ye kadar boylanabilen hoş kokulu tekyıllık, ikiyıllık veya çokyıllık bir bitkidir.

YABANİ SARIMSAK (ALLIUM ATROVIOLACEUM BOISS.)

Allium atroviolaceum 50 ila 100 cm büyüyebilir. Soğan yumurtamsı, 1 ila 2.5 cm çapında, soğancıklar sarımsı kahverengidir. Yapraklar 3 ila 5 arası sayıda, 2 ila 10 mm genişliğinde, düzdür. Şemsiye küresel, 3 ila 6 cm çapında, çok çiçeklidir.

YARA OTU (PRUNELLA VULGARİS L.)

Labiatae familyasından, tarlalar, korular, yol kenarları, nemli kenarlar ve dereler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

YUMAK (FESTUCA)

Soğuğa dayanıklı olan bu varyete yaygın kullanım alanına sahip ve toprak seçiciliği yoktur. Kısa ve ince bulut mavisi renkteki yaprakları, yaz başında oluşan başaklarıyla hoş bir görüntü oluşturur. Gelişmesi yavaştır.

KEKIK