Türkiye Ballı Bitkiler Florası

76-IĞDIR

Bölge: DOĞU ANADOLU
İlçe Sayısı: 4
Kovan Sayısı: 19400
Üretici Sayısı: 264
ADAÇAYI (SALVIA SP.)

Salvia officinalis, yaygın adaçayı veya sadece adaçayı, odunsu sapları, grimsi yaprakları ve mavi ila morumsu çiçekleri olan çok yıllık, yaprak dökmeyen bir alt çalıdır.

AKASYA (ACACIA PENNINERVIS)

Yaygın olarak dağ hickory wattle veya blackwood olarak bilinen akasya penninervis, çok yıllık bir çalı veya ağaç, Doğu Avustralya'ya özgü olan Phyllodineae alt türüne ait bir Akasya’dır.

AKYILDIZ (ORNITHOGALUM OLIGOPHYLLUM )

4 ila 15 cm büyüyebilir. Çiçek kurulu 2 ila 5 arası çiçekten oluşur. Çiçekler 2 ila 3 cm çapındadır. 2 ila 3 arası mat yeşil renkli yaprak görülür.

ALA KÖRIGEN (CORONILLA ORIENTALIS MILLER)

40 cm`ye kadar boylanabilen, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Yapraklar 7-11 kamamsı yaprakçıklı birleşik ve mat yeşil renktedir. çiçeklenme dönemi Mart-Temmuz ayları arasında, çiçekler 12-18 mm uzunlukta, 3-9`u birarada şemsiye çiçek durumlu, sarı renktedir.

ARI OTU (PHACELIA TANACETIFOLIA)

Phacelia tanacetifolia mavi arı otu veya mor arı otu gibi ortak isimlerle bilinen borage familyası Boraginaceae'deki çiçekli bir bitki türüdür.

AYÇİÇEĞİ (HELIANTHUS ANNUUS)

Astreceae familyasının bir üyesi olan ayçiçeği dünyanın en önemli yağlı tohumlarından birisidir. Ayçiçeği, papatyagiller familyasından çekirdekleri ve yağı için yetiştirilen sari çiçekli bir tarım bitkisidir.

BALLI BABA (LAMIUM PURPUREUM L.)

Lamium purpureum, Lamiaceae familyasından nemli ve verimli topraklarda yetişen kırmızı-eflatun çiçekli bir yıllık bir ballıbaba türü. Halk ağzında kırmızı ısırgan olarak da adlandırılır.

BEŞPARMAK OTU (POTENTILLA ERECTA L. RAUSCHEL)

Rosaceae familyasından bir beşparmak otu türü. Orta ve Doğu Avrupa'da yayılış yapar. Yaprakdöken ormanlar, meralar ve ovalarda yetişir. Çok yıllık otsu bir bitkidir. Elsi yapraklarda yaprakçıkların beşi de mızraksı ucu ince dişlidir.

BEYAZ ÜÇGÜL (TRIFOLIUM REPENS)

Trifolium repens, beyaz yonca, baklagiller familyasından çok yıllık otsu bir bitkidir. Britanya Adaları ve Orta Asya dahil olmak üzere Avrupa'ya özgüdür ve en yaygın olarak yetiştirilen yonca türlerinden biridir.

BURÇAK (CORONILLA VARIA L.)

Coronilla Fabaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.

BÜYÜK BALLIBABA (LAMIUM AMPLEXICAULE L.)

Bitki doğal olarak Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir.5 ila 30 cm büyüyebilir. Gövde uzun ve ince tüylerle kaplıdır. Yapraklar karşılıklı dizilişli, yuvarlak, 2 ila 3 cm çapında ve kenarları lobludur. Çiçekler pembe ile mor arası renklerde, 1,5 ila 2 cm uzunluğundadır.

ÇİT SARMAŞIĞI (CALYSTEGIA SEPIUM L .R.BR.)

Convolvulaceae familyasından ve yaygın olarak nehirler, göllerin kenarları, çitler veya çorak yerlerin yükseklerinde yetişen bir ot türüdür. Çok yıllık ömür yapısına sahiptir.

EŞEK KENGERİ (ECHINOPS ORIENTALIS TRAUTV)

Eşek dikeni, akız, kasna, kenger gibi çeşitli isimlerle de anılabiliyor. Sağlık açısından mucizevi faydaları olan eşek dikeni son zamanlarda en çok aranan bitki çeşitleri arasında yer almaya başladı. Taşlı ve çorak arazilerde kendiliğinden yetişebilen eşek dikeninin boyu 30 - 100 cm kadar ulaşır.

FILISKIN (ACINOS ROTUNDIFOLIUS PERS)

10-15 cm boyunda kuvvetli kokusu olan bir bitkidir. yapraklari kisa sapli olup, oval seklindedir. çiçekleri morumsu pembedir. terkibinde uçucu yag (pulegon) vardir.

GEVEN (ASTRAGALUS L.)

Baklagiller (Fabaceae) familyasının Astragalus cinsinden olan geven Asya'nın kurak ve yarı kurak bölgelerinde, Türkiye'nin zengin florası içinde. Doğu Anadolu ve iç Anadolu Bölgesi'nde 1300-3500 metre yükseltilerde.

KARA OT (SALVIA NEMOROSA L.)

Vahşi ada veya yabani adaçayı olarak da bilinen Salvia verbenaca, Britanya Adaları, Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Yakın Doğu'da ve Kafkasya'da Akdeniz bölgesindedir. Doğu Amerika Birleşik Devletleri'nde çayırlarda doğallaşan tanıtılmış bir tür olarak bulunabilir.

KEKİK (ONITES L)

Origanum onites, Girit kekik, Yunan kekik, pot mercanköşk, Sicilya, Yunanistan ve Türkiye'de bulunan Origanum cinsindeki bir bitki türüdür.

KESTANE (CASTANEA SATIVA)

Kayıngiller familyasında anavatanı güney Avrupa ve Asya olan 20–35 m boy 2 m çap yapabilen bir kestane türü.

KOÇTAŞAĞI (ASTRAGALUS INCERTUS)

Astragalus incertus[1], Carl Friedrich von Ledebour tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasının geven cinsinden çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin kuzeydoğusu ve Kafkasya'ya endemik olan koçtaşağı, kayalık yerlerde yetişmektedir. Temmuz ve ağustos aylarında çiçeklenir.

KOKULU YONCA (MELILOTUS OFFICINALIS(L.) DESR.)

Fabaceae familyasından, tahrip edilmiş yerlerde yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.Yapraklar üç yaprakçıklı birleşik, yaprakçıklar eliptik, alt yaprakların sapının dibinde çift olarak bulunan minik yapraklar (kulakçık) tam kenarlıdır.

KOKULU YONCA (MELİLOTUS İNDİCA (L.) ALL.)

Papilionaceae (Fabaceae) familyasına ait genellikle Avrasya’da görülen otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

KOLZA (BRASSICANAPUS L.)

Önemli yağ bitkilerinden birisidir. Kolza tek yıllık bir bitkidir ve kromozom sayısı 2n=38’dir. Kolzanın doğada Lahananın Akdeniz kökenli bir bitki olmasından dolayı kolzanın orjininin de Güney Avrupa olduğu kabul edilmektedir.

KÖYGÖÇÜREN (CIRSIUM ARVENSE (L.) SCOP )

20-100 cm boylanabilen, çok yıllık, derin köklü, rizomlu bir bitkidir. Gövdeler genellikle dallanmış, tüysüz veya örümcek ağsı keçe tüylüdür.

KUZU GEVREĞİ EŞEK MARULU (SONCHUS ASPER L.)

Asteraceae familyasına ait genellikle Avrupa ve Kuzey Afrika’ da görülen otsu bir türdür. Tek veya iki yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

LIVAROTU (CERINTHE MINOR L)

Gövdeleri genellikle 50 cm'den kısa, sarı veya kestanerengi çiçekli ve mor veya menekşe tonuyla kaplı, kısa yaşamlı çokyıllık bir bitkidir.

MİS GEVEN (ASTRAGALUS FRAGRANS WILLD.)

Papilionaceae familyasından pinus ormanı, otlu yamaçlar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık bir ömür süresine sahiptir.

RENKLİ BURÇAK (CORONILLA VARIA L.)

Fabaceae familyasından, taşlı yerler, yaprak döken koruluklar ve çalılık ekilmiş yerler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

ROKA (ERUCA SATIVA MILLER)

Brassicaceae familyasına ait genellikle Orta ve Güney Avrupa’da bulunan foetid-otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

SÖĞÜT (SATLIX)

Söğüt, söğütgiller familyasından Satlıx cinsini oluşturan boylu ağaç veya bodur çalı halinde, çoğunluğu kışın yaprak döken, ender olarak da her dem Yeşil kalan odunsu bitkiler.

TARLA KÖYGÖÇÜRENİ (CIRSIUM ARVENSE L.SCOP.)

Asteraceae familyasına ait genellikle Avrupa ve Asya’da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir. Kök sistemi hayli agresiftir ve çabuk yayılır. Normal bahçe toprağı ve güneşli bir alanda kolaylıkla yetiştirilebilir.

YABANİ HAVUÇ (DAUCUS CAROTA L.)

Apiaceae familyasına ait ve genellikle Asya’da bulunan otsu bir türdür. İki yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

YAKI OTU (EPILOBIUM ANGUSTIFOLIUM L.)

Yapraklar mızrak biçimli ve damarlıdır. Çiçekler dört adet pembe-eflatun taç yaprak taşır. Yapraklarının damarlı yapısı benzersizdir.

YILANDİLİ (PLANTAGO LANCEOLATA L.)

Araceae familyasındaki bir ormanlık çiçekli bitki türüdür. Avrupa'nın çoğunda, Türkiye ve Kafkasya'da yerlidir.

YONCA (MEDICAGO SATIVA)

Yonca, baklagiller familyasından uzun yıllar yaşayan gerek yeşil ot gerekse kuru ot olarak değerlendirilebilen çok yıllık bir serin mevsim yem bitkisi türüdür.

YUMAK ÇANI (CAMPANULA GLOMERATA L.)

Kümelenmiş çan çiçeği veya Dane'in kanı ortak isimleri ile bilinen Campanula glomerata, Campanula cinsinde, Campanulaceae familyasına ait bir çiçekli bitki türüdür.

YÖRESEL