Türkiye Ballı Bitkiler Florası

73-ŞIRNAK

Bölge: GÜNEY DOĞU ANADOLU
İlçe Sayısı: 7
Kovan Sayısı: 87394
Üretici Sayısı: 959
AK KAVAK (POPULUS ALBA)

Ak kavak, söğütgiller familyasından yapraklarının altının beyaz olmasıyla tanınan bir kavak türü. 30–40 m boylanabilen, geniş tepeli bir ağaçtır.

BAYIR FİYİ (LATHYRUS CICERA L)

15 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde çıplak ya da zaman zaman cılız tüylüdür. Gövdede kanat bulunur. Yapraklar, iki şeritsi yaprakçıktan oluşur, bunlar 3 ila 6 cm uzunluğundadır. Çiçek kurulu tek çiçekten oluşur ve 1 ila 1,5 cm uzunluğundadır. Meyve tüysüzdür.

BEYAZ ÜÇGÜL (TRIFOLIUM REPENS)

Trifolium repens, beyaz yonca, baklagiller familyasından çok yıllık otsu bir bitkidir. Britanya Adaları ve Orta Asya dahil olmak üzere Avrupa'ya özgüdür ve en yaygın olarak yetiştirilen yonca türlerinden biridir.

ÇAM SALEBİ (ANACAMPTIS PYRAMIDALIS)

Salepgiller ailesine bağlı, sivri salep olarak bilinen bir orkide türüdür. 20 ila 50 cm boylanabilen bir türdür. Çiçek kurulu çok sayıda çiçek barındırır. Çiçekler kırmızı ya da koyu ila açık gül renklidir.

FARE KULAĞI (ANAGALLIS ARVENSIS L.)

Lysimachia arvensis, Primulaceae familyasından bir yıllık bitki türü. Anavatanı olan Akdeniz ve çevresinde ayrıca Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'da bulunur. Sıcak bölgelerde aşırı nemli ve havasız toprakları sever. Kuru otsu yerler, yol kenarları, tarlalar ve işlenmemiş topraklarda yetişir.

GEVEN (ASTRAGALUS L.)

Baklagiller (Fabaceae) familyasının Astragalus cinsinden olan geven Asya'nın kurak ve yarı kurak bölgelerinde, Türkiye'nin zengin florası içinde. Doğu Anadolu ve iç Anadolu Bölgesi'nde 1300-3500 metre yükseltilerde.

GÜRGEN (CARPINUS BETULUS)

Adi gürgen, huşgiller familyasından kerestesi değerli bir orman ağacı türü. Dağılımı Avrupa'yı, Orta Avrupa'yı, İngiltere'nin güneyine ve İsveç'in güneyine kadar uzanan geniş bir yelpazeye sahiptir.

IHLAMUR (TILIA CORDATA)

Gövde koyu kahverengi ve olukludur. Genç dallar yeşil ila kırmızımsı kahverengidir.

KADİFE ÇİÇEĞİ (CALENDULA ARVENSIS L.)

Calendula arvensis, yaygın olarak tarla kadife çiçeği olarak bilinen papatyagillerden bir çiçekli bitki türüdür. Orta ve Güney Avrupa'ya özgü olup dünya çapında tanıtılan bir tür olarak bilinir. Calendula arvensis, 10–50 cm boyunda bir veya iki yıllık bir otsu bitkidir.

KARA BALLIBABA (BELLARDİA TRİXAGO)

Scrophulariaceae familyasından kum, ıslak çayırlıklar, tahıl tarlasın da yetişen ot türüdür. Tek yıllık bir ömür süresine sahiptir.

KESTANE (CASTANEA SATIVA)

Kayıngiller familyasında anavatanı güney Avrupa ve Asya olan 20–35 m boy 2 m çap yapabilen bir kestane türü.

KIR TİRFİLİ (TRIFOLIUM CAMPESTRE SCHREB.)

Yaygın olarak şerbetçiotu yoncası, tarla yoncası ve alçak şerbetçiotu yoncası olarak bilinen trifolium campestre, kuru, kumlu otlak habitatlarında, tarlalarda, ormanlık alanlarda, yol kenarlarında, çorak arazilerde ve ekili arazilerde yetişen, Avrupa ve Batı Asya'ya özgü bir çiçekli bitki türüdür.

KİRPİ ÜÇGÜLÜ (TRIFOLIUM ECHINATUM BIEB.)

20-50 cm büyüyebilir.Yaprakları 0.8-2.5 cm eliptik yapıda olan tek yıllık çiçeklerdir.

KOKULU YONCA (MELİLOTUS İNDİCA (L.) ALL.)

Papilionaceae (Fabaceae) familyasına ait genellikle Avrasya’da görülen otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

KOYUNDÜCÜĞÜ (SCORPIURUS MURICATUS )

5 ila 30 cm büyüyebilir. Yaprakları baklagillerin karakteristik yaprak yapısına benzemez, ters mızraksı, 3 ila 10 cm uzunluğunda ve basittir. Çiçek kurulu sapı 3 ila 13 cm uzunluğundadır.

LAVANTA (LAVANDULA OFFICINALIS)

Lavanta, ballıbabagiller familyasından Lavandula cinsini oluşturan Akdeniz kökenli bitki türlerinin ortak adidir.

MOR ÜÇGÜL (TRİFOLİUM PURPUREUM LOIS)

Papilionaceae familyasından, tarlalar, taşlı yerler ve yol kenarlarında yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür süresine sahiptir.

MÜRDÜMÜK (LATHYRUS SATIVUS L.)

Fabaceae familyasından ve Doğu Akdeniz, Karadeniz ve Sibirya da yetişen hoş kokulu, tırmanıcı ve kolay yetişen bir ot türüdür. Tek ve çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

NERGİS (CALENDULA ARVENSIS L.)

Asteraceae familyasına ait Orta ve Güney Avrupa’da bulunan otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir. 10–50 cm boyunda bir veya iki yıllık bir otsu bitkidir. Yapraklar ince ve mızrak şeklindedir, tüylü gövdeden yaprak sapları üzerinde taşınır.

NOHUT MÜRDÜMÜĞÜ (LATHYRUS CICERA L.)

Fabaceae familyasından, meşe çalılığı, Pinus brutia ormanı, kayalık yamaçlar, bağlar, tahıl ve nadas tarlaların da yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

PEYGAMBER ÇİÇEĞİ (CENTAUREA KILAEA)

Kilyos peygamber çiçeği, papatyagiller familyasından Türkiye'de endemik olan çok yıllık bir peygamber çiçeği türü.

TEKER KORUNGA (ONOBRYCHİS RADİATA)

Papilionaceae familyasından, kireçtaşı, kayalık yamaçlar, şistli yamaçlar ve çayırlıklarda yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

TİLKİKUYRUĞU (ALOPECURUS MYOSUROIDES HUDSON)

Alopecurus myosuroides, Avrasya'ya özgü, nemli çayırlarda, yaprak döken ormanlarda ve ekili ve atık arazilerde bulunan yıllık bir çimdir. Aynı zamanda ince çayır tilki kuyruğu, kara çimen, seğirme otu ve siyah seğirme olarak da bilinir.

ÜÇKULAK OTU (TRIFOLIUM CONSTANTINOPOLITANUM)

15-35 cm büyüyebilir.Yaprakları 1.5-2cm eliptik olan bir bitkidir.Tek yıllıktır.

YILANDİLİ (PLANTAGO LANCEOLATA L.)

Araceae familyasındaki bir ormanlık çiçekli bitki türüdür. Avrupa'nın çoğunda, Türkiye ve Kafkasya'da yerlidir.

YUMAK ÇANI (CAMPANULA GLOMERATA L.)

Kümelenmiş çan çiçeği veya Dane'in kanı ortak isimleri ile bilinen Campanula glomerata, Campanula cinsinde, Campanulaceae familyasına ait bir çiçekli bitki türüdür.

KARAKOVAN
YÖRESEL