02-ADIYAMAN

ANTEP FISTIĞI AĞACI ÇİÇEĞİ (PISTACIA VERA)
Sakız ağacıgiller (Anacardiaceae) familyasından yenebilen kabuklu bir meyve, bu meyvenin çekirdeği ve ağacıdır. Bazı yörelerde Sam fıstığı olarak da bilinir.
AT KUYRUĞU (EQUISETUM ARVENSE L.)
Equisetaceae familyasından boş alan ve su kenarın da yetişen otsu bir bitkidir. Çok yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir.
BADEM AĞACI ÇİÇEĞİ (PRUNUS DULCIS)
12 m`ye kadar boylanabilir. Yıllık dallar üzerindeki tüm tomurcuklar aynı mevsimde büyür ve yaprak vermeden önce çiçeklenir.
ÇAN ÇİÇEĞİ (CAMPANULA STRICTA L.)
Çan çiçeği, çan çiçeğigiller familyasından bir, iki ya da çok yıllık bitkilerin ortak adı. Adlarını çiçeklerinin çan şeklinde olmasından alır. Latince'de Campanula küçük çan anlamına gelir. Çiçekleri için bahçelerde ve saksılarda süs bitkisi olarak yetiştirilir.
ÇİT SARMAŞIĞI (CALYSTEGIA SEPIUM L .R.BR.)
Convolvulaceae familyasından ve yaygın olarak nehirler, göllerin kenarları, çitler veya çorak yerlerin yükseklerinde yetişen bir ot türüdür. Çok yıllık ömür yapısına sahiptir.
DAĞ KEKİĞİ (THYMUS LEUCOTRİCHUS)
Labiatae familyasından, dağ stepleri ve kayalık yamaçlarda yetişen çalı türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
DÜĞÜN ÇİÇEĞİ (RANUNCULUS REPENS L.)
Bitki doğal olarak Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. Süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde işgalci hale gelmiştir. 50 cm büyüyebilir. Gövde yatıktır ve bunlar bağımsız kökler oluşturur, bu eklemlerden yeni bitkiler çıkar.
GÜVE OTU (HELİCHRYSUM GRAVEOLENS)
Compositae familyasından, Pinus nigra orman açıklığı ve dağlık meralardaki ıslak topraklı çukurlarda yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
KEKİK (ONITES L)
Origanum onites, Girit kekik, Yunan kekik, pot mercanköşk, Sicilya, Yunanistan ve Türkiye'de bulunan Origanum cinsindeki bir bitki türüdür.
KEPİR OTU (HYPERICUM SCABRUM L.)
Hypericum çok yaygın bir genustur.Yeryüzünde 350'ye yakın türüne rastland ığı gibi Anadolu'da da şimdiye kadar tespit edilenlerin sayısı 70 civarındadır. Hyperieum'lar başlıca uçucu yağ, tanen ve bazı heterozitleri ihtiva eden bitkilerdir.
KEVEN (ASTRAGALUS MEMBRANACEUS)
Moğolistan'daki Astragalus propinquus, Fabaceae familyasından çiçekli bir bitkidir. Geleneksel Moğol tıbbında kullanılan 50 temel bitkiden biridir. Çok yıllık bir bitkidir ve tehdit altında listelenmemiştir.
KINZI (CORIANDRUM SATIVUM L.)
Apiaceae familyasına ait ve ülkemizde Isparta Burdur Konya illerinde bulunan otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
KOKULU MENEKŞE (VIOLA ODORATA L.)
Ülkemizde “kokulu menekşe” ismiyle bilinen bu tür Avrupa ve Asya’da doğal olarak yetişir. Ancak, daha sonra Kuzey Amerika ve Avustralya’ya da yayılmıştır. Hoş kokulu mor çiçeklere sahip, 12 cm’ye kadar boylanabilen gövdesiz çokyıllık otsu bir bitkidir.
MAHLEP AĞACI ÇİÇEĞİ (PRUNUS MAHALEB)
10 metre büyüyebilir. Gövde 40 cm çapa ulaşabilir. Kabuk gri kahverengidir, genç bireylerde belirgin yamalar olur, yaşlı bireylerde ise sığ çatlaklar görülür.
SÜTLEĞEN (EUPHORBIA)
Tek evcikli, tek, iki ya da çok yıllık otlar ya da çalılardır. Sütlü bir özsuları vardır. Gövde yaprakları genellikle almaslı, nadiren karşılıklı, zıt çiftler halinde ya da halkavi dizilişli, sapsız ya da nadiren saplıdır.
TERS LALE (FRITILLARIA IMPERIALIS)
Türkiye’nin yerli bitkilerindendir. Yurdumuzda diğer yöresel adları: Şemdinli lalesi, Hakkâri lalesi, ağlayan gelin çiçeği, kerbela lalesi, kral lalesi. Fritillaria imperialis türü ters lale bitkileri bütün dünyada doğal olarak kendiliğinden en çok Türkiye’de, özellikle Hakkâri’de yetişir.