06-ANKARA

ACI SÜPÜRGE (CENTAUREA VIRGATA LAM.)
30 ila 70 cm büyüyebilir. Tabana doğru odunsu, birkaç gövdeli ve çok dallıdır. Yapraklar ağsı tüylü, alttakiler derin teleksi ve çiçeklenme zamanı kurur, ortadakiler az teleksi ve üsttekiler basittir. Çiçek başı tek ya da sıklıkla dalların ucunda iki adettir.
ALTIN DİKENİ (SCOLYMUS MACULATUS )
80 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde çıplak ve gevşek ya da çatallı biçimde dallıdır. Gövde boyunca dikenli dişli kanatlar görülür. Yapraklar yumurtamsı ila darca dikdörtgensi, az teleksi, dikenli dişli ve en üstteki yaprak düzenli taraksı uzun dikenlidir.
ANA KEKİK (THYMUS LEUCOSTOMUS)
Labiatae familyasından, kuru tepe yamaçları, tebeşirli ve topraklı zemin üzeri tarla ve yol kenarlarında yetişen yarı çalı türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
ASLANDİŞİ (LEONTODON CRISPUS VILL.)
Ülkemizde “aslandişi” ismiyle bilinen bu tür, Güneydoğu Avrupa, Güneybatı Rusya, Kırım, Türkiye ve Kafkasya'da yayılış gösterir. Sarı renkli çiçeklere sahip, boyları 50 cm'ye kadar uzayan çokyıllık bir bitkidir.
AT KUYRUĞU (EQUISETUM ARVENSE L.)
Equisetaceae familyasından boş alan ve su kenarın da yetişen otsu bir bitkidir. Çok yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir.
AYRIK OTU (ELYTRIGIA REPENS)
Elymus repens, genellikle kanepe otu olarak bilinir, Avrupa, Asya, Kuzey Kutbu biyomu ve kuzeybatı Afrika’nın çoğuna özgü çok yaygın bir çim türüdür.
BALLI BABA (LAMIUM PURPUREUM L.)
Lamium purpureum, Lamiaceae familyasından nemli ve verimli topraklarda yetişen kırmızı-eflatun çiçekli bir yıllık bir ballıbaba türü. Halk ağzında kırmızı ısırgan olarak da adlandırılır.
BARUT AĞACI (FRANGULA ALNUS MILLER)
Rhamnaceae familyasın dan ormanlar, çalılıklar ve dere kenarlarında yetişen çalı veya küçük ağaç türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
BATALAK (HEDYSARUM VARİUM)
Papilionaceae familyasından bozkır, çıplak yamaçlar, meşe korulukları, nadas tarlaları ve ekilmiş yerler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
BAYIR FİYİ (LATHYRUS CICERA L)
15 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde çıplak ya da zaman zaman cılız tüylüdür. Gövdede kanat bulunur. Yapraklar, iki şeritsi yaprakçıktan oluşur, bunlar 3 ila 6 cm uzunluğundadır. Çiçek kurulu tek çiçekten oluşur ve 1 ila 1,5 cm uzunluğundadır. Meyve tüysüzdür.
BURÇAK (CORONILLA VARIA L.)
Coronilla Fabaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.
ÇAYIR SAZI (CAREX OVALIS GOOD)
Cyperaceae familyasından ve Akdeniz, Karadeniz, Sibirya ve İran-Turan da yetişen bir ot türüdür.Çok yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir.
DAĞ SÜMBÜLÜ (MUSCARİ NEGLECTUM GUSS.)
Liliaceae familyasına ait K. Afrika, GD. İngiltere, O. Rusya, B. Suriye, Kıbrıs, Kafkasya, İran’ da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
DİĞNİK (CARDARIA DRABA (L.) DESV.)
Lepidium draba, beyaz tepe veya ağarmış tere veya Thanet tere, Brassicaceae familyasında rizomatöz çok yıllık çiçekli bir bitkidir. Batı Asya ve güneydoğu Avrupa'ya özgüdür ve başka yerlerde yaygın olarak tanıtılmıştır.
DÜĞÜN ÇİÇEĞİ (RANUNCULUS REPENS L.)
Bitki doğal olarak Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. Süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde işgalci hale gelmiştir. 50 cm büyüyebilir. Gövde yatıktır ve bunlar bağımsız kökler oluşturur, bu eklemlerden yeni bitkiler çıkar.
FATMANAOTU (SALVIA VIRGATA JACQ.)
Ülkemizde “fatmanaotu” ismiyle bilinen bu tür, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da doğal olarak yetişir. Menekşe-mavi, leylak veya nadiren beyaz renklerde çiçeklere sahip, 100 cm’ye kadar boylanabilen çokyıllık otsu bir bitkidir.
FILISKIN (ACINOS ROTUNDIFOLIUS PERS)
10-15 cm boyunda kuvvetli kokusu olan bir bitkidir. yapraklari kisa sapli olup, oval seklindedir. çiçekleri morumsu pembedir. terkibinde uçucu yag (pulegon) vardir.
GELİNCİK (PAPAVER RHOEAS)
Gelincik, gelincikgiller familyasından Dünya'da çok geniş bir yayılma alanına sahip bir yıllık bir bitki türü 25–60 cm arasında değişen yüksekliklere ulaşabilir.
GURNİK (MEDİCAGO MİNİMA (L.) BART.)
Papilionaceae (Fabaceae) familyasına ait Asya, Avrupa ve Afrika ‘ da görülen otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
HARDAL OTU (SINAPIS ARVENSIS)
Sinapis arvensis, charlock hardalı, tarla hardalı, yabani hardal veya charlock, Brassicaceae familyasındaki Sinapis cinsinin yıllık veya kışlık bir bitkisidir. Kuzey Afrika, Asya ve Avrupa alanlarında bulunur.
HATMİ (ALTHAEA OFFICINALIS L.)
Ülkemizde doğal olarak yetişen ve “hatmi” adıyla bilinen, Avrupa Farmakopesi'nde kökü “Althaeae radix” ve yaprağı “Althaeae folium” adıyla drog olarak kayıtlı olan bir bitkidir.
KANARYAOTU (SENECIO VERNALIS WALDST. ET KIT.)
Ülkemizde “kanaryaotu” olarak bilinen bu tür, Batı Asya, Kafkasya, Orta Asya, Orta ve Doğu Avrupa’da yayılış gösterir. Sarı renkli çiçeklere sahip, 40 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık bir bitkidir.
KARAÇAY (SİDERİTİS MONTANA L.)
Sideritis, Lamiaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.[1] Sideritis başlıca Akdeniz bölgesinde yayılım gösteren, bir ve çok yıllık toplam 142 taksona sahip bir cinstir.
KARTOPU (VIBURNUM OPULUS L.)
Caprifoliaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya’ da bulunan çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
KATIR ÇİĞDEMİ (COLCHICUM SZOVITSII FISCH. ET MEY.)
Ülkemizde “katır çiğdemi” olarak bilinen bu tür, doğu Bulgaristan ve Türkiye’den kuzeybatı Ürdün ve İran’a kadar doğal olarak yetişir. Morumsu-pembe veya beyaz renkte çiçeklere ve mızraksı yapraklara sahip çokyıllık bir bitkidir.
KATIRTIRNAĞI (SPARTIUM JUNCEUM)
Katırtırnağı, baklagiller familyasından Akdeniz'e özgü bir çalı türü. Akdeniz dışında Kuzeybatı Afrika ve Güneybatı Asya'da bulunur. Genellikle kuru, kumlu topraklarda ve güneşli yerlerde görülür.
KAVGALAZ (CENTAUREA CARDUIFORMIS DC.)
Kavgalaz, Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden, İran, Kafkaslar, Kırım ve Türkiye?ye özgü bir türdür. Türkiye?de 3 alttürü gözlenmiştir, bunlar Doğu Karadeniz, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van ve Hakkari alt bölgelerinde yayılış gösterirler.
KAYISI (ARMENAICA VULGARIS LAM.)
Kayısı, Rosaceae familyasından, 2-10 m yüksekliğinde, dikensi ve tüysüz, Prunus cinsinden bir ağaçtır. Yerli yayılımı, kapsamlı tarih öncesi ekimi nedeniyle biraz belirsizdir. Genetik araştırmalar, Orta Asya'nın ana vatanı olduğunu göstermektedir.
KEVEN (ASTRAGALUS MEMBRANACEUS)
Moğolistan'daki Astragalus propinquus, Fabaceae familyasından çiçekli bir bitkidir. Geleneksel Moğol tıbbında kullanılan 50 temel bitkiden biridir. Çok yıllık bir bitkidir ve tehdit altında listelenmemiştir.
KINZI (CORIANDRUM SATIVUM L.)
Apiaceae familyasına ait ve ülkemizde Isparta Burdur Konya illerinde bulunan otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
KIRMIZI GÜL (ROSA GALLICA L.)
Rosaceae familyasına ait genellikle Güney ve Orta Avrupa, Kafkasya, Irak taraflarında görülen çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
KIRMIZI KANTARON (CENTAURIUM ERYTHRAEA RAFN)
5 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde dallı ve diktir. Tabanda rozet oluşturur ve bunlar ters yumurtamsı ila eliptiktir. Gövdedeki yapraklar üçgensi ve karşılıklı dizilişlidir. Çiçek kurulu birçok çiçek barındırır.
KISA MAHMUT (TEUCRİUM CHAMEAEDRYS L.)
Labiatae familyasından, seyrek ormanlar, uçurumlar, yamaçlar ve bozkırlarda yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
KOKULU YONCA (MELILOTUS OFFICINALIS(L.) DESR.)
Fabaceae familyasından, tahrip edilmiş yerlerde yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.Yapraklar üç yaprakçıklı birleşik, yaprakçıklar eliptik, alt yaprakların sapının dibinde çift olarak bulunan minik yapraklar (kulakçık) tam kenarlıdır.
KOKULU YONCA (MELİLOTUS İNDİCA (L.) ALL.)
Papilionaceae (Fabaceae) familyasına ait genellikle Avrasya’da görülen otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
KOYUNDÜCÜĞÜ (SCORPIURUS MURICATUS )
5 ila 30 cm büyüyebilir. Yaprakları baklagillerin karakteristik yaprak yapısına benzemez, ters mızraksı, 3 ila 10 cm uzunluğunda ve basittir. Çiçek kurulu sapı 3 ila 13 cm uzunluğundadır.
KÖY SÖĞÜDÜ (SALIX ALBA L.)
Salicaceae familyasından, Avrupa - Sibirya bölgesinde yetişen bir ağaç türüdür. Çok yıllık ömür yapısına sahiptir.
KURA CLOVER (TRİFOLİUM AMBİQUUM BIEB.)
Papilionaceae familyasından, sarp çağıllık, yamaçlar, orman kenarları ve tarlalarda yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
KUZU GEVREĞİ EŞEK MARULU (SONCHUS ASPER L.)
Asteraceae familyasına ait genellikle Avrupa ve Kuzey Afrika’ da görülen otsu bir türdür. Tek veya iki yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
KUZU KULAĞI (RUMEX PULCHER L.)
Ortak adı kuzu kulağı ile bilinen Polygonaceae ailesindeki çiçekli bir bitki türüdür. Avrasya ve Kuzey Afrika'ya özgüdür ve Kuzey Amerika'nın bölümleri de dahil olmak üzere başka bir yerde tanıtılan bir tür ve yol kenarı otu olarak bulunabilir.
LIVAROTU (CERINTHE MINOR L)
Gövdeleri genellikle 50 cm'den kısa, sarı veya kestanerengi çiçekli ve mor veya menekşe tonuyla kaplı, kısa yaşamlı çokyıllık bir bitkidir.
MACAR ÜÇGÜLÜ (TRIFOLIUM PANNONICUM JACQ.)
Trifolium pannonicum , mızrak şeklinde, koyu yeşil yapraklı, çok yıllık, tırmanmayan, küme oluşturan bir bitkidir. Dik tüylü gövde yaklaşık 40-80 cm yüksekliğe ulaşabilir.
MOR ÇİÇEK (CONSOLIDA ORIENTALIS .)
Ülkemizde “mor çiçek” ismiyle bilinen bu tür, Avrupa’nın güneyinde, Türkiye ve Kuzey Afrika’da doğal yayılışa sahiptir. Ancak Kuzey Amerika’da sonradan yayılmıştır.
MOR ÜÇGÜL (TRİFOLİUM PURPUREUM LOIS)
Papilionaceae familyasından, tarlalar, taşlı yerler ve yol kenarlarında yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür süresine sahiptir.
NOHUT MÜRDÜMÜĞÜ (LATHYRUS CICERA L.)
Fabaceae familyasından, meşe çalılığı, Pinus brutia ormanı, kayalık yamaçlar, bağlar, tahıl ve nadas tarlaların da yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
OT BEZELYESİ (LATHYRUS NISSOLIA L.)
Lathyrus nissolia, ot fidesi veya ot bezelyesi, Lathyrus cinsinin bir bitki türüdür. Avrupa, Mağrip, Levant ve Kafkasya'nın çoğuna özgüdür.
ÖKSÜRÜK OTU, KABALAK (TUSSILAGO FARFARA L.)
Asteraceae familyasına ait Avrupa-Sibirya’da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.4 ila 15 cm büyüyebilir. Ancak meyve zamanı 30 cm boya ulaşır. Taban yapraklar saplıdır ve yaprak ayası 10 ila 20 cm çapındadır. Bunlar çiçekler solduktan sonra gelişmeye başlar.
PAPATYAGİLLER (ASTERACEAE)
Asteraceae, iki çenekliler sınıfından bir bitki familyasıdır. Familyanın ismi yıldız seklinde çiçekleri bulunan bir cins olan Aster türünden gelmektedir. Genellikle otsu, çok azı çalı, agaç ve lian seklindedirler.
PAVLONYA (PAULOWNIA KAWAKAMII)
Yaygın olarak safir ejderha ağacı olarak bilinen Paulownia kawakamii, Paulowniaceae familyasında bir ağaç türüdür. Ağacın anavatanı Tayvan, doğu Çin ve Japonya'dır. Yaprak dökendir ve erken ilkbaharda yapraklar görünmeden önce birçok büyük menekşe çiçeği taşır.
RENKLİ BURÇAK (CORONILLA VARIA L.)
Fabaceae familyasından, taşlı yerler, yaprak döken koruluklar ve çalılık ekilmiş yerler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
ROKA (ERUCA SATIVA MILLER)
Brassicaceae familyasına ait genellikle Orta ve Güney Avrupa’da bulunan foetid-otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
SAKA DİKENİ (CARDUUS PYCNOCEPHALUS L.)
İtalyan devedikeni, İtalyan tüysüz devedikeni ve Plymouth devedikeni gibi ortak isimleri olan Carduus pycnocephalus, bir devedikeni türüdür. Yerlidir: Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya'da Akdeniz bölgesi, Doğu Avrupa ve Kafkaslar, ve Hindistan Yarımadası'nda bulunabilir.
SARI KANTARON (HYPERICUM PERFORATUM L.)
Sarı kantaron, Kılıç otu, Mayasıl otu ve Koyunkıran adlarıyla da bilinir. Sarı kantarongiller familya’sındaki Hypericum cinsinin çiçekli bitki tip türüdür. Dünyanın birçok yerinde bulunan bir bitkidir.
SARI KASİDE (SCUTELLARIA ORIENTALIS)
5 ila 45 cm büyüyebilir. Tabanda odunsu gövdeli, çok yıllık bitkilerdir. Yapraklar belirgin saplı, 5 ila 30 mm uzunluğunda, yaprak ayası yumurtamsı eliptik ila şeritsi, loblu, loblar geriye kıvrık, genellikle küt uçludur.
SIĞIR DİLİ (ANCHUSA AZUREA)
Bitki doğal olarak Avrupa, bati Asya'da yayılış gösterir. Nadiren soluk ya da beyaz renkli olabilir. Taç tüpü 6 ila 10 mm uzunluğunda, loblar 5 ila 8 mm uzunluğundadır.
SIVRI MAYASIL (AJUGA SALICIFOLIA (L.) SCHREBER)
Ajuga salicifolia, Lamiaceae familyasından 20–30 cm yüksekliğinde otsu yapılı köksaplı bir bitki türü. Yapraklar, mızrak-eliptik veya geniş eliptik, kısa yaprak saplıdır.
SORGUÇ OTU (STIPA POACEAE)
Buğdaygiller (Poaceae) familyasından Stipa cinsini oluşturan yaklaşık 300 türü bulunan çok yıllık bitki türünün ortak adi
SU KARANFİLİ (GEUM URBANUM L.)
Geum urbanum, Avrasya'nın ılıman bölgelerinde gölgeli yerlerde yetişen gül ailesinden çok yıllık bir bitkidir. Geum canadense ile doğal melezler oluşturduğu Kuzey Amerika'da tanıtıldı.
SÜTLEĞEN (EUPHORBIA)
Tek evcikli, tek, iki ya da çok yıllık otlar ya da çalılardır. Sütlü bir özsuları vardır. Gövde yaprakları genellikle almaslı, nadiren karşılıklı, zıt çiftler halinde ya da halkavi dizilişli, sapsız ya da nadiren saplıdır.
TARLA SARMAŞIĞI (CONVOLVULUS ARVENSIS L.)
Convolvulaceae familyasından ve kumlu bozkır, nadas tarlaları, hendeklerin kenarlarının üzerinde, nehirler ve göllerde yetişen bir çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
TARLA SARMAŞIĞI (CONVOLVULUS ARVENSIS)
Yapraklar sarmal, ok ucu biçimli, 2-5 cm uzunluğunda, almaşlı dizilişli ve 1 ila 3 cm uzunluğunda sapa sahiptir. Çiçekler trompet şekillidir, beyaz ya da solgun pembe rengindedir ve 5 adet koyu pembe ışınsal çizgi görülür.
TAVŞAN ELMASI (PYRACANTHA COCCINEA ROEMER)
Kızıl ateş dikeni veya bilimsel adıyla Pyracantha coccinea, Güney Avrupa, Kırım, Kafkasya, Türkiye ve Kuzeybatı İran'a endemik bir ateş dikeni türüdür. En az 16. yüzyıldan beri bahçelerde yetiştirildiği bilinmektedir. Ağacın küçük beyaz çiçekleri ve küçük parlak kırmızı meyveleri vardır.
TAVŞAN KANI (LATHYRUS DIGITATUS (BIEB.) FIORI)
Ülkemizde “tavşan kanı” olarak bilinen bu tür, Güney İtalya, Güneydoğu Avrupa ve Türkiye'nin batısında doğal olarak yayılış gösterir. Gövde boyları 40 cm'ye kadar ulaşan çokyıllık otsu bir bitkidir. Çiçekleri mor veya mavimsi renklerdedir.
TİLKİKUYRUĞU (ALOPECURUS MYOSUROIDES HUDSON)
Alopecurus myosuroides, Avrasya'ya özgü, nemli çayırlarda, yaprak döken ormanlarda ve ekili ve atık arazilerde bulunan yıllık bir çimdir. Aynı zamanda ince çayır tilki kuyruğu, kara çimen, seğirme otu ve siyah seğirme olarak da bilinir.
TÜYLÜ NANE (MENTHA LONGİFOLİA (L.) HUDSON)
Labiatae (Lamiaceae) familyasına ait Ege, Kıbrıs, Lübnan, KB. İran, K. Irak’ da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
ÜZERLİK OTU (PEGANUM HARMALA L.)
Ülkemizin doğal bitkilerinden biridir. Halk arasında, üzerlik, ilezik, nazar otu, üzellik, üzerik, üzerrik, üzeriyh, yabani sedef otu, yüzellik (Konya köyleri), yüzerlik (Eğridir köyleri) gibi isimler almaktadır.
YABAN KETEN (LINUM NODIFLORUM )
5 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde diktir. Alt yapraklar kaşıksı, orta yapraklar dikdörtgensi, 1 ila 3 cm uzunluğunda, 1 ila 3 damarlıdır. Çanak yaprak şeritsi, 11 ila 13 mm uzunluğundadır. Taç yaprak sarı renkli ve 17 ila 20 mm uzunluğundadır.
YABANİ ARPA (HORDEUM VULGARE L.)
Yabani arpa, buğdaygiller (Poaceae) familyasından Elymus cinsini oluşturan yaklaşık 150 türü bulunan bitki türünün ortak adı.
YABANİ GÜL (ROSA CANINA)
Yaygın olarak köpek gülü olarak bilinen Rosa Canına , vahşi gül türü Avrupa, kuzeybatı Afrika ve batı Asyada bulunan türdür.
YABANİ HARDAL (SINAPIS ARVENSIS L.)
Brassicaceae familyasına ait Orta ve Güney Avrupa ve Asya’da bulunan otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
YABANİ HAVUÇ (DAUCUS CAROTA L.)
Apiaceae familyasına ait ve genellikle Asya’da bulunan otsu bir türdür. İki yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
YABANİ MENEKŞE (VIOLA KITAIBELIANASCHULT.)
Ülkemizde “yabani menekşe” ismiyle bilinen bu tür, Afrika, Asya ve Avrupa’da doğal olarak yetişir. Kremsi-beyaz veya sarı renkte çiçeklere sahip, 12 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık otsu bir bitkidir.
YABANİ SARIMSAK (ALLIUM ATROVIOLACEUM BOISS.)
Allium atroviolaceum 50 ila 100 cm büyüyebilir. Soğan yumurtamsı, 1 ila 2.5 cm çapında, soğancıklar sarımsı kahverengidir. Yapraklar 3 ila 5 arası sayıda, 2 ila 10 mm genişliğinde, düzdür. Şemsiye küresel, 3 ila 6 cm çapında, çok çiçeklidir.
YAKI OTU (EPILOBIUM ANGUSTIFOLIUM L.)
Yapraklar mızrak biçimli ve damarlıdır. Çiçekler dört adet pembe-eflatun taç yaprak taşır. Yapraklarının damarlı yapısı benzersizdir.
YARA OTU (PRUNELLA VULGARİS L.)
Labiatae familyasından, tarlalar, korular, yol kenarları, nemli kenarlar ve dereler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
YAVŞAN OTU (ARTEMISIA ABSINTHIUM L.)
Çiçekli bitkiler familyası Plantaginaceae'nin yaklaşık 500 türle temsil edilen en büyük cins taksonudur, daha önceleri siraca otugiller familyasında sınıflandırılmıştır.
YEMLİK OTU (TRAGOPOGON RETICULATUS )
Yemlik otu, dağlarda, çayırlarda, tarlalarda kendiliğinden yetişen bir ot türüdür. İç Anadolu başta olmak üzere Marmara'dan Karadeniz Bölgesi'ne dek çeşitli bölgelerde yetişiyor.
YER FESLEĞENİ (MERCURIALIS ANNUA L.)
Euphorbiaceae familyasından ve kireç taşlı yamaçlar, Pinus ormanı, firigana, boş alanlar da yetişen bir ot türüdür. Tek yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir.
YILANDİLİ (PLANTAGO LANCEOLATA L.)
Araceae familyasındaki bir ormanlık çiçekli bitki türüdür. Avrupa'nın çoğunda, Türkiye ve Kafkasya'da yerlidir.
YOĞURT OTU, DİLKANATAN (GALIUM APARINE L.)
Rubiaceae familyasına ait Avrupa, Asya ve Amerika’da görülen otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
YUMAK ÇANI (CAMPANULA GLOMERATA L.)
Kümelenmiş çan çiçeği veya Dane'in kanı ortak isimleri ile bilinen Campanula glomerata, Campanula cinsinde, Campanulaceae familyasına ait bir çiçekli bitki türüdür.
YÜNLÜ ŞİFAOTU (ERIGERON ACER L.)
Papatyagiller (Astraceae) ailesinden otsu bir türdür. Kuzey yarım kürede ılıman iklim kuşağının tamamında yayılış gösterir. Türkiye?de Hakkari, Antalya ve Adana alt bölgelerinde gözlenir.