Türkiye Ballı Bitkiler Florası

07-ANTALYA

Bölge: AKDENİZ
İlçe Sayısı: 19
Kovan Sayısı: 250660
Üretici Sayısı: 3517
ADAÇAYI YAPRAKLI LADEN (CISTUS SALVIIFOLIUS L.)

Cistaceae familyasından ve yaygın olarak Akdeniz bölgesinde yetişen bir çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

AHLAT (PYRUS ELAEAGNIFOLIA)

Anadolu'da yaygın olarak yetişen yabani bir armut türüdür. Genelde ahlat yaygın adıyla bilinir. Bazı yörelerde çakal armudu, çördük gibi yöresel isimleri de vardır.

AKÇA KESME (PHILLYREA LATIFOLIA)

Genellikle yeşil zeytin ağacı veya sahte kurtçuk olarak bilinen Phillyrea latifolia, Oleaceae familyasındaki bir ağaç türüdür. Batıda Fas ve Portekiz'den doğuda Levant'a kadar Akdeniz Havzası’na özgüdür.

ALTUNBAŞ OTU (HELİCHRYSUM PALLASİİ)

Compositae familyasından, kayalık, yamaç ve steplerde yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

AŞ KEKİĞİ (THYMUS LONGİCAULİS)

Labiatae familyasından, kayalık yamaçları koruluk da yetişen odunsu ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

AYVA (CYDONIA OBLONGA MILLER)

Ayva, gülgiller familyasından 4–5 m boylanan, kırmızı kahverengi gövdeli meyve ağacıdır. Derine gitmeyen yüzeysel kök sistemine sahiptir.

BALLI BABA (LAMIUM PURPUREUM L.)

Lamium purpureum, Lamiaceae familyasından nemli ve verimli topraklarda yetişen kırmızı-eflatun çiçekli bir yıllık bir ballıbaba türü. Halk ağzında kırmızı ısırgan olarak da adlandırılır.

BEŞ PARMAK OTU (POTENTİLLA REPTANS L)

Rosaceae familyasından, dere, göl kenarları ve yaş gölgeli yerlerde yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

BEYAZ DAĞ SALEBİ (ORCHIS TRIDENTATA SCOP.)

Neotinea tridentata, Salepgiller ailesine bağlı, katranalacası olarak bilinen, bir orkide türüdür. Güney Avrupa'dan İspanya ve Türkiye arasında, kuzeyde Kırım, Polonya ve Almanya'da doğal olarak yayılış gösterir.

BOYNUZLU EKŞİ ÜÇGÜL (OXALIS CORNICULATA)

Tek yıllık ya da çok yıllık otsu bitkidir. Gövdesi çok sayıda, yatık, keçemsi tüylü-yumuşak seyrek tüylüdür. Yaprakçıklar ters yüreğimsi ya da değil, derince çentiklidir. Kulakçıkları belirgindir. Çanak yapraklar mızraksı, kör uçlu ya da değil, 3-5 mmdir. Taç yapraklar açık sarı, 6-8 (-10) mmdir.

BÖĞÜRTLEN (RUBUS CANESCENS DC.)

Rosaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya taraflarında görülen çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

BÖĞÜRTLEN (RUBUS DISCOLAR WEIHE ET NEES.)

Rosaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya, Karadeniz taraflarında görülen çalı veya ot türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

BÖĞÜRTLEN (RUBUS FRUCTICOUS L.)

Gülgiller familyasındandır. Anayurdu Kuzey Yarıkürenin ılıman iklim bölgeleri olan Rubus cinsi 400 kadar çok yıllık çalı türünün ortak adi böğürtlendir

BURÇAK (CORONILLA VARIA L.)

Coronilla Fabaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.

CANAVAR OTU (OROBANCHE NANA)

Canavar otu Lamiales takımına ait bir familyadır ve asalak bir bitkidir. Tam parazit bitki olduğundan dolayı klorofil yoktur ve bu nedenle fotosentez yapmaz. Ayrıca kök sistemleri de bulundurmaz. Tarım alanlarında çıkması durumunda ürünlere zarar verebilmektedir.

ÇAKIR DİKENİ (CENTAUREA SOLSTITIALIS)

Tarım alanlarında istenmeyen bir türdür. Doğal alanlarda, meralarda ve diğer yerlerde yoğun ve aşılmaz topluluklar oluşturabilir.

ÇAYIR GÜZELİ (BELLIS PERENNIS L.)

Asteraceae familyasına ait ve Avrupa-Sibirya bölgesinde bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

DAĞ LALESİ (ANEMONE BLANDA SCHOTT ET KOTSCHY )

Tür yakın zamanda Anemonoides cinsine alınmıştır ve bilimsel adı artık şu şekilde olacaktır: Anemonoides blanda. 25 cm büyüyebilir ve 15 cm genişliğe ulaşabilir. Yapraklar yeşil renkli ve bölünmüştür.

DAĞ SÜMBÜLÜ (MUSCARİ NEGLECTUM GUSS.)

Liliaceae familyasına ait K. Afrika, GD. İngiltere, O. Rusya, B. Suriye, Kıbrıs, Kafkasya, İran’ da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

DEFNE (LAURUS NOBILIS L.)

Akdeniz defnesi, defnegillerden, her mevsim yeşil kalabilen, güzel kokulu ve yapraklarının kullanım alanı oldukça geniş olan bir çalı veya ağaç türü.

DEVE DIKENİ (SLIYBUM MARIANUM)

Silybum marianum bir devedikeni türüdür. Deve dikeni ve İskoç devedikeni gibi çeşitli ortak isimlere sahiptir.

DİĞNİK (CARDARIA DRABA (L.) DESV.)

Lepidium draba, beyaz tepe veya ağarmış tere veya Thanet tere, Brassicaceae familyasında rizomatöz çok yıllık çiçekli bir bitkidir. Batı Asya ve güneydoğu Avrupa'ya özgüdür ve başka yerlerde yaygın olarak tanıtılmıştır.

DİKEN OTU (PALLENİS SPİNOSA L.)

Compositae familyasından, yol kenarları, kayalık zemin ve kireçtaşı uçurumunda bulunan ot türüdür. Tek yıllık ömür süresine sahiptir.

DİŞBUDAK (FRAXINUS EXCELSIOR)

20 metre büyüyebilir. Gövde 2 metre çapa ulaşabilir. Taç uzun ve dardır. Genç ağaçlarda gövde pürüzsüz ve soluk kahverengi iken, yaşlı ağaçlarda dikey çatlaklar görülür.

ERİK (PRUNUS DOMESTICA L.)

Prunus domestica, Avrupa eriği, Rosaceae familyasındaki çiçekli bir bitki türüdür. Yaprak döken bir ağaç, İngilizce erik olarak bilinen meyve ağaçlarının birçok çeşidini içerir, ancak tüm erikler bu türe ait değildir. Yeşillikler ve mürdümler de P. domestica'nın alt türlerine aittir.

FILISKIN (ACINOS ROTUNDIFOLIUS PERS)

10-15 cm boyunda kuvvetli kokusu olan bir bitkidir. yapraklari kisa sapli olup, oval seklindedir. çiçekleri morumsu pembedir. terkibinde uçucu yag (pulegon) vardir.

FUNDA (HERBA ERICAE)

Latince adi ‘Herba Ericae’ olan Funda yaprağı fundagiller familyasındandır. Anavatanı Güney Afrika’dır. 600’den fazla türü bulunur. Afrika’nın diğer bölgelerinde, Akdeniz ülkelerinde ve Avrupa’da yetişir.

GURNİK (MEDİCAGO MİNİMA (L.) BART.)

Papilionaceae (Fabaceae) familyasına ait Asya, Avrupa ve Afrika ‘ da görülen otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

HALKAVİ YAPRAKLI ADAÇAYI (SALVIA VERTICILLATA L.)

Salvia verticillata, leylak adaçayı veya whorled clary, orta Avrupa'dan batı Asya'ya kadar geniş bir alana özgü ve kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika'da doğallaştırılmış otsu bir yıllıktır.

HAM ERİK (PRUNUS DOMESTICA L.)

Prunus domestica, Avrupa eriği, Rosaceae familyasındaki çiçekli bir bitki türüdür. Yaprak döken bir ağaç, İngilizce erik olarak bilinen meyve ağaçlarının birçok çeşidini içerir, ancak tüm erikler bu türe ait değildir. Yeşillikler ve mürdümler de P. domestica'nın alt türlerine aittir.

HAYİT (VITEX AGNUS - CASTUS)

Hayit, mine çiçeğigiller familyasından çok yıllık tıbbi bitki türü. 1–3 m yükseklikte, çalı görünümünde, soluk pembe ya da mavi çiçeklidir.

IHLAMUR (TILIA CORDATA)

Gövde koyu kahverengi ve olukludur. Genç dallar yeşil ila kırmızımsı kahverengidir.

İĞ AĞACI (EUONYOMUS LATİFOLİUS L.)

Celastraceae familyasından çalılıklar da ve ormanlarda yetişen bir ağaç türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

KADİFE ÇİÇEĞİ (CALENDULA ARVENSIS L.)

Calendula arvensis, yaygın olarak tarla kadife çiçeği olarak bilinen papatyagillerden bir çiçekli bitki türüdür. Orta ve Güney Avrupa'ya özgü olup dünya çapında tanıtılan bir tür olarak bilinir. Calendula arvensis, 10–50 cm boyunda bir veya iki yıllık bir otsu bitkidir.

KARA BALLIBABA (BELLARDİA TRİXAGO)

Scrophulariaceae familyasından kum, ıslak çayırlıklar, tahıl tarlasın da yetişen ot türüdür. Tek yıllık bir ömür süresine sahiptir.

KARAAĞAÇ (ULMUS GLABRA)

İrlanda'dan doğuya doğru Urallara ve güneydeki Kuzey Kutup Dairesi'nden Yunanistan'daki Mora dağlarına kadar Avrupa karaağaç türlerinin en geniş yelpazesinden oluşmaktadır.

KATIRTIRNAĞI (SPARTIUM JUNCEUM)

Katırtırnağı, baklagiller familyasından Akdeniz'e özgü bir çalı türü. Akdeniz dışında Kuzeybatı Afrika ve Güneybatı Asya'da bulunur. Genellikle kuru, kumlu topraklarda ve güneşli yerlerde görülür.

KEÇİ FİĞİ (VICIA PUBESCENS (DC.) LINK)

Fiğ, baklagiller familyasından dane yemleri içerisinde önemli bir yere sahip olan tek yıllık bir serin mevsim yem bitkisi. Zayıf ve az derine giden bir kök sistemi vardır. Ancak yan kökler iyi gelişir. Ortama bağlı olarak ortalama 40–60 cm. boylanabilmektedir.

KERMES MEŞESİ (QUERCUS COCCIFERA)

Kermes mesesi, kayıngiller familyasından Akdeniz'e özgü bir meşe türü. Sık dallı 2–3 m boyunda her dem yeşil bir çalı ya da çok nadir olarak 10 m'ye boylanan ufak ağaç seklindedir.

KINZI (CORIANDRUM SATIVUM L.)

Apiaceae familyasına ait ve ülkemizde Isparta Burdur Konya illerinde bulunan otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

KIR TİRFİLİ (TRIFOLIUM CAMPESTRE SCHREB.)

Yaygın olarak şerbetçiotu yoncası, tarla yoncası ve alçak şerbetçiotu yoncası olarak bilinen trifolium campestre, kuru, kumlu otlak habitatlarında, tarlalarda, ormanlık alanlarda, yol kenarlarında, çorak arazilerde ve ekili arazilerde yetişen, Avrupa ve Batı Asya'ya özgü bir çiçekli bitki türüdür.

KIRKBATIRAN (ECHIUM PLANTAGINEUM L.)

Tüylü ve dizilişli yapraklar 14 cm uzayabilir. Genç bitkiler oval yapraklarla tabanda rozet oluşturur. Rozet yaprakları saplıdır. Gövdedeki yapraklar dar ve küçük, sapsız ve yüreksidir. Çiçekler sapsızdır. Gövde sert tüylerle kaplıdır. Popüler bir süs bitkisidir.

KISA MAHMUT (TEUCRİUM CHAMEAEDRYS L.)

Labiatae familyasından, seyrek ormanlar, uçurumlar, yamaçlar ve bozkırlarda yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

KOCAYEMİŞ (ARBUTUS UNEDO)

Koca yemiş, fundagiller familyasından meyveleri yenen bir çalı türü. 5-10 metre boylarında olmasına karşın nadiren de olsa 15 metreye ulasan türlerine rastlanmaktadır. Aynı zamanda Çilek Ağacı adıyla da bilinmektedir.

KOKARAK ADAÇAYI (SALVIA CANDIDISSIMA VAHL)

Salvia candidissima Vahl türü iki alttüre sahiptir. Bu alttürlerden biri olan Salvia candidissima Vahl subsp. occidentalis Hedge ülkemizde Antalya,Kastamonu, Amasya, Kütahya, Eskişehir, Ankara, Yozgat, Muğla, Isparta, Konya ve Mersin’de yayılış göstermektedir.

KOKULU YONCA (MELILOTUS OFFICINALIS(L.) DESR.)

Fabaceae familyasından, tahrip edilmiş yerlerde yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.Yapraklar üç yaprakçıklı birleşik, yaprakçıklar eliptik, alt yaprakların sapının dibinde çift olarak bulunan minik yapraklar (kulakçık) tam kenarlıdır.

KÖKNAR (ABIES CILICICA)

Abies cilicica, Pinaceae familyasındaki bir kozalaklı ağaç türüdür. Lübnan, Suriye ve Türkiye'de bulunur.

KÖY SÖĞÜDÜ (SALIX ALBA L.)

Salicaceae familyasından, Avrupa - Sibirya bölgesinde yetişen bir ağaç türüdür. Çok yıllık ömür yapısına sahiptir.

KUNDUZOTU (SİLENE ODONTOPETALA)

Silene odontopetala, Karanfilgiller familyasına bağlı olan Archaeplastida türüdür.

KUŞ FİĞİ (VICIA CRACCA L.)

Vicia cracca, Avrupa ve Asya'ya özgü bir fiğ türüdür. Diğer kıtalarda, yaygın bir ot olduğu Kuzey Amerika da dahil olmak üzere tanıtılan bir tür olarak ortaya çıkar. Genellikle eski alanlar ve yol kenarındaki hendekler de dahil olmak üzere rahatsız habitatlarda görülür.

KUŞKONMAZ (ASPARAGUS OFFICINALIS)

Kuşkonmaz veya bahçe kuşkonmaz, halk adı serçe otu, bilimsel adi Asparagus officinalis, Kuşkonmaz cinsinden çok yıllık çiçekli bir bitki türüdür. Genç sürgünleri bahar sebzesi olarak kullanılır.

KUZU KULAĞI (RUMEX PULCHER L.)

Ortak adı kuzu kulağı ile bilinen Polygonaceae ailesindeki çiçekli bir bitki türüdür. Avrasya ve Kuzey Afrika'ya özgüdür ve Kuzey Amerika'nın bölümleri de dahil olmak üzere başka bir yerde tanıtılan bir tür ve yol kenarı otu olarak bulunabilir.

KÜÇÜK TURNA GAGASI (GERANİUM PURPUREUM VILL)

Geraniaceae familyasından, kayalık, gölgelik yerler, kıyılar ve tarlada yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür süresine sahiptir.

LADEN (CISTUS CRETICUS)

Cistaceae familyasından ve yaygın olarak Akdeniz bölgesinde yetişen bir çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

LADİN (PICEA)

Ladin, çamgiller familyasının Picea cinsinden Kuzey yarıkürenin ılıman ve soğuk bölgelerinde yayılış gösteren ağaç türlerinin ortak adı.

MAZI MEŞESİ (QUERCUS INFECTORIA)

Mazı meşesi, kayıngiller familyasından her dem yeşil bir meşe türü. 12 m'ye kadar boylanır. 60–70 cm çap yapar.

MELEZ BAKLA (VICIA HYBRIDA L.)

Melez bakla (Vicia hybrida) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden, sarı çiçekli, tek yıllık , otsu bir türdür. Çiçeklenme Mart-Mayıs arasında, çiçek sapı çanaktan kısa, çiçekler tekil, 20-31 mm, kükürt sarısı, çanak 8-10 mm, biraz dışbükey, ağız hafif asimetrik, cılız tüylüdür.

MEŞE (QUERCUS SP.)

Meşe, Kayınkiler familyasından kapalı tohumlu bir bitkidir. Doğal yayılım alanı Avrupa ve Kafkasya'nın batisini içeren ağaç, ılıman bölgelerde yetişebilir.

MOR ÜÇGÜL (TRİFOLİUM PURPUREUM LOIS)

Papilionaceae familyasından, tarlalar, taşlı yerler ve yol kenarlarında yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür süresine sahiptir.

MÜRDÜMÜK (LATHYRUS SATIVUS L.)

Fabaceae familyasından ve Doğu Akdeniz, Karadeniz ve Sibirya da yetişen hoş kokulu, tırmanıcı ve kolay yetişen bir ot türüdür. Tek ve çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

NERGİS (CALENDULA ARVENSIS L.)

Asteraceae familyasına ait Orta ve Güney Avrupa’da bulunan otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir. 10–50 cm boyunda bir veya iki yıllık bir otsu bitkidir. Yapraklar ince ve mızrak şeklindedir, tüylü gövdeden yaprak sapları üzerinde taşınır.

NERGİS (NARCISSUS TAZETTA L.)

Amaryllidaceae familyasına ait ve genellikle Akdeniz bölgesinde yetişen otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.15 ila 65 cm büyüyebilen bir bitkidir. Süs bitkisi olarak bahçelere ve peyzaj alanlarına dikilmektedir.

NOHUT MÜRDÜMÜĞÜ (LATHYRUS CICERA L.)

Fabaceae familyasından, meşe çalılığı, Pinus brutia ormanı, kayalık yamaçlar, bağlar, tahıl ve nadas tarlaların da yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

ÖKSÜRÜK OTU, KABALAK (TUSSILAGO FARFARA L.)

Asteraceae familyasına ait Avrupa-Sibirya’da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.4 ila 15 cm büyüyebilir. Ancak meyve zamanı 30 cm boya ulaşır. Taban yapraklar saplıdır ve yaprak ayası 10 ila 20 cm çapındadır. Bunlar çiçekler solduktan sonra gelişmeye başlar.

ÖKÜZ SÜMBÜLÜ (BELLEVALİA TRİFOLİATA)

Liliaceae familyasından Akdeniz de yetişen, nemli kenarlar, ıslak çayırlıklar, açık yamaç bölümleri, kırlar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

PAPATYAGİLLER (ASTERACEAE)

Asteraceae, iki çenekliler sınıfından bir bitki familyasıdır. Familyanın ismi yıldız seklinde çiçekleri bulunan bir cins olan Aster türünden gelmektedir. Genellikle otsu, çok azı çalı, agaç ve lian seklindedirler.

PATLANGAÇ (COLUTEA CILICICA)

Genellikle 2-3 m nadiren 5 m kadar boylanabilen, kışın yaprağını döken çalı formlu bir türdür.

RENKLİ BURÇAK (CORONILLA VARIA L.)

Fabaceae familyasından, taşlı yerler, yaprak döken koruluklar ve çalılık ekilmiş yerler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

SAKIZ AĞACI (PISTACIA LENTISCUS)

Sakız ağacı, sakız ağacıgiller familyasından bir ağaç türü. Akdeniz bölgesinin doğal bitkisidir. Türkiye'de Bati ve Güney Anadolu'da, Kanarya Adaları ve Sakız Adası'nda yetişir.

SANDAL (ARBUTUS ADRACHNE)

Akdeniz Bölgesi, Karadeniz'in güney sahilleri ve Orta Doğu'da yetişen Ericaceae (fundagiller) familyasından her daim yeşil ve maki ailesi içinde bodur bir ağaç türü.

SARI KANTARON (HYPERICUM PERFORATUM L.)

Sarı kantaron, Kılıç otu, Mayasıl otu ve Koyunkıran adlarıyla da bilinir. Sarı kantarongiller familya’sındaki Hypericum cinsinin çiçekli bitki tip türüdür. Dünyanın birçok yerinde bulunan bir bitkidir.

SIĞIR DİLİ (ANCHUSA AZUREA)

Bitki doğal olarak Avrupa, bati Asya'da yayılış gösterir. Nadiren soluk ya da beyaz renkli olabilir. Taç tüpü 6 ila 10 mm uzunluğunda, loblar 5 ila 8 mm uzunluğundadır.

SÜTLEĞEN (EUPHORBIA)

Tek evcikli, tek, iki ya da çok yıllık otlar ya da çalılardır. Sütlü bir özsuları vardır. Gövde yaprakları genellikle almaslı, nadiren karşılıklı, zıt çiftler halinde ya da halkavi dizilişli, sapsız ya da nadiren saplıdır.

TAVŞAN KULAĞI (CYCLAMEN COUM MILLER)

SIKLAMEN VEYA TAVŞAN KULAĞI, PRIMULACEAE FAMILYASINDAN CYCLAMEN CINSINI OLUŞTURAN YAŞAM ALANI ORMAN AÇIKLIKLARI VE KAYALIK ALANLAR OLAN ÇOK YILLIK YUMRULU BIR BITKI TÜRLERINI ORTAK ADI.TAVŞANKULAĞI, BUHURUMERYEM, MORMILIK ŞEKLINDE DE ADLANDIRILIR.

TEKNECİK (MEDİCAGO ORBİCULARİS (L.) BART.)

Papilionaceae (Fabaceae) familyasına ait Akdeniz bölgesi, Suriye Çöl, K. Irak, İran, Türkistan ‘ da görülen otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

TESPİH AĞACI (MELIA AZEDARACH)

Tespih ağacı, tespih ağacıgillerden Hindistan'da ve Avrupa'nın sıcak bölgelerinde yetişen bir ağaç türü. Meyvesi zehirlidir.

TİLKİKUYRUĞU (ALOPECURUS MYOSUROIDES HUDSON)

Alopecurus myosuroides, Avrasya'ya özgü, nemli çayırlarda, yaprak döken ormanlarda ve ekili ve atık arazilerde bulunan yıllık bir çimdir. Aynı zamanda ince çayır tilki kuyruğu, kara çimen, seğirme otu ve siyah seğirme olarak da bilinir.

TOPUZ (ECHINOPS GALATICUS FREYN)

İki ya da çok yıllık dikenli otlardır. Gövde diktir. Yapraklar basit ila 3 derin teleksi, saplı ya da sapsızdır. Çiçek başı tek ve küresel bir başta sıkışık haldedir. Çiçekler beyaz, yeşil ya da mavi renklidir. Cins Avrasya ve kuzey Afrika’ya özgüdür.

TURP OTU (RAPHANUS RAPHANISTRUM L.)

Ülkemizde eşek turpu olarak bilinen bu bitki, Batı Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yayılış gösterir. Beyaz, soluk pembe, leylak veya sarı renkli çiçeklere sahip, 50 cm’ye kadar boylanabilen tek yıllık bir bitkidir.

TÜYLÜ FİĞ (VICIA VILLOSA ROTH)

Tüylü fiğ, yem fiğ veya kış fiğ olarak bilinen Vicia villosa, Avrupa ve batı Asya'nın bazılarına özgü bir bitkidir. Yem mahsulü, yem mahsulü, örtü mahsulü ve yeşil gübre olarak yetiştirilen bir baklagildir.

TÜYLÜ NANE (MENTHA LONGİFOLİA (L.) HUDSON)

Labiatae (Lamiaceae) familyasına ait Ege, Kıbrıs, Lübnan, KB. İran, K. Irak’ da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

TÜYSÜZ KEDİ NANESİ (NEPETA NUDA L.)

Labiatae (Lamiaceae) familyasına ait Türkiye’ de görülen otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

ÜÇDİLOTU (PARENTUCELLIA LATIFOLIA L.)

Parentucellia latifolia, Orobanchaceae familyasında, kırmızı bartsia, kırmızı tarweed ve geniş yapraklı glandweed dahil olmak üzere çeşitli yaygın isimlerle bilinen çiçekli bitki türüdür. Avrupa'ya özgüdür.

ÜÇGÜLÜ BALIK (PSORALEA BITUMINOSA L.)

Fabaceae familyasından, Akdeniz bölgesinde yetişen bir ot türüdür. Çok yıllık ömür yapısına sahiptir.

VİŞNE (PRUNUS CERASUS L.)

Vişne, gülgiller familyasından kiraza benzeyen ve tadı kiraz tadından daha ekşi olan bir meyve türü.

YABANİ HAVUÇ (DAUCUS CAROTA L.)

Apiaceae familyasına ait ve genellikle Asya’da bulunan otsu bir türdür. İki yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

YABANİ PAPATYA (MATRICARIA CHAMOMILLA L)

15-60 santimetre (5,9-23,6 in) yüksekliğe kadar büyüyen, dallı, dik ve pürüzsüz bir gövdesi vardır. Uzun ve dar yapraklar bipinnate veya tripinnatedir.

YABANİ ZEYTİN (SYLVESTRIS)

Çeşitli botanikçiler tarafından geçerli bir tür ve ekili zeytin ağacının bir alt türü olan, evcilleştirilen çoklu kökenlerden bir ağaç olan Olea europea olarak kabul edildi.

YAKI OTU (EPILOBIUM ANGUSTIFOLIUM L.)

Yapraklar mızrak biçimli ve damarlıdır. Çiçekler dört adet pembe-eflatun taç yaprak taşır. Yapraklarının damarlı yapısı benzersizdir.

YARA OTU (PRUNELLA VULGARİS L.)

Labiatae familyasından, tarlalar, korular, yol kenarları, nemli kenarlar ve dereler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

YEMENİ GEVENİ (ASTRAGALUS SUBEROSUS)

Papilionaceae familyasından dağlar, tarlalar, çorak yerler de yetişen bir ot türüdür. Tek ve çok yıllık bir ömür süresine sahiptir.

YER FESLEĞENİ (MERCURIALIS ANNUA L.)

Euphorbiaceae familyasından ve kireç taşlı yamaçlar, Pinus ormanı, firigana, boş alanlar da yetişen bir ot türüdür. Tek yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir.

YILANDİLİ (PLANTAGO LANCEOLATA L.)

Araceae familyasındaki bir ormanlık çiçekli bitki türüdür. Avrupa'nın çoğunda, Türkiye ve Kafkasya'da yerlidir.

YILDIZ YONCA (TRİFOLİUM STELLATUM L)

Papilionaceae familyasından, yol kenarları, tarlalar ve çalılık arasında yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür süresine sahiptir.

YONCA (MEDICAGO LITTORALIS ROHDE EX LOIS.)

Fabaceae familyasından, kıyı ve kumul toprakların da yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

YONCA (MEDICAGO POLYMORPHA L.)

Papilionaceae (Fabaceae) familyasına ait ülkemizde birçok yerde bulunan otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

YÜNLÜ ŞİFAOTU (ERIGERON ACER L.)

Papatyagiller (Astraceae) ailesinden otsu bir türdür. Kuzey yarım kürede ılıman iklim kuşağının tamamında yayılış gösterir. Türkiye?de Hakkari, Antalya ve Adana alt bölgelerinde gözlenir.

ZAKKUM (NERIUM OLEANDER)

Dünyada ılıman ve subtropikal bölgelerde süs ve peyzaj bitkisi olarak yetiştirilen çalı veya küçük ağaçtır. Dogbane familyasının Apocynaceae alt familyasına Apocynoideae aittir.

ÇAM
ÇIÇEK
HAYIT
NARENCIYE (ANAVARZA)
PÜREN
YÖRESEL