Türkiye Ballı Bitkiler Florası

75-ARDAHAN

Bölge: DOĞU ANADOLU
İlçe Sayısı: 6
Kovan Sayısı: 35682
Üretici Sayısı: 706
ADAÇAYI (SALVIA SP.)

Salvia officinalis, yaygın adaçayı veya sadece adaçayı, odunsu sapları, grimsi yaprakları ve mavi ila morumsu çiçekleri olan çok yıllık, yaprak dökmeyen bir alt çalıdır.

AKASYA (ACACIA PENNINERVIS)

Yaygın olarak dağ hickory wattle veya blackwood olarak bilinen akasya penninervis, çok yıllık bir çalı veya ağaç, Doğu Avustralya'ya özgü olan Phyllodineae alt türüne ait bir Akasya’dır.

AKYILDIZ (ORNITHOGALUM OLIGOPHYLLUM )

4 ila 15 cm büyüyebilir. Çiçek kurulu 2 ila 5 arası çiçekten oluşur. Çiçekler 2 ila 3 cm çapındadır. 2 ila 3 arası mat yeşil renkli yaprak görülür.

ARI OTU (PHACELIA TANACETIFOLIA)

Phacelia tanacetifolia mavi arı otu veya mor arı otu gibi ortak isimlerle bilinen borage familyası Boraginaceae'deki çiçekli bir bitki türüdür.

ASLANDİŞİ (LEONTODON CRISPUS VILL.)

Ülkemizde “aslandişi” ismiyle bilinen bu tür, Güneydoğu Avrupa, Güneybatı Rusya, Kırım, Türkiye ve Kafkasya'da yayılış gösterir. Sarı renkli çiçeklere sahip, boyları 50 cm'ye kadar uzayan çokyıllık bir bitkidir.

BALLI BABA (LAMIUM PURPUREUM L.)

Lamium purpureum, Lamiaceae familyasından nemli ve verimli topraklarda yetişen kırmızı-eflatun çiçekli bir yıllık bir ballıbaba türü. Halk ağzında kırmızı ısırgan olarak da adlandırılır.

BATAKLIK NERGİSİ (CALTHA POLYPETALA)

Bataklık-kadife çiçeği ve kral fincanı olarak bilinen Caltha palustris, Kuzey Yarımküre'nin ılıman bölgelerindeki bataklıklara, bataklıklara, hendeklere ve ıslak ormanlık alanlara özgü düğün çiçeği ailesinin küçük ila orta boy çok yıllık otsu bir bitkisidir.

BEYAZ ÜÇGÜL (TRIFOLIUM REPENS)

Trifolium repens, beyaz yonca, baklagiller familyasından çok yıllık otsu bir bitkidir. Britanya Adaları ve Orta Asya dahil olmak üzere Avrupa'ya özgüdür ve en yaygın olarak yetiştirilen yonca türlerinden biridir.

BÜYÜK BALLIBABA (LAMIUM AMPLEXICAULE L.)

Bitki doğal olarak Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir.5 ila 30 cm büyüyebilir. Gövde uzun ve ince tüylerle kaplıdır. Yapraklar karşılıklı dizilişli, yuvarlak, 2 ila 3 cm çapında ve kenarları lobludur. Çiçekler pembe ile mor arası renklerde, 1,5 ila 2 cm uzunluğundadır.

ÇAYIR SAZI (CAREX OVALIS GOOD)

Cyperaceae familyasından ve Akdeniz, Karadeniz, Sibirya ve İran-Turan da yetişen bir ot türüdür.Çok yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir.

ÇİĞDEM (CROCUS)

Çigdem, süsengiller familyasına ait bir bitki türüdür Çok yıllık, yumrulu, çingene pembesi ya da mavi çiçekli otsu bitkilerdir.

DAĞ ÇAYI (STACHYS BYZANTIA)

La Stachys Bizans aileye ait çok yıllık bir bitkidir Lamiaceae. Yapraklarının belirli şekli ve dokusundan dolayı genellikle tavşan kulağı, kuzu kulağı veya yünlü olarak bilinir ve bu bir süs türüdür bahçeler için uygundur.

DEVE DIKENİ (SLIYBUM MARIANUM)

Silybum marianum bir devedikeni türüdür. Deve dikeni ve İskoç devedikeni gibi çeşitli ortak isimlere sahiptir.

DÖNGEL (Mespilus germanica L.)

Muşmula ya da döngel, beşbıyık, ezgil, gülgillerin bir altfamilyası olan Amygdaloideae'dan bir ağaç ve bu ağacın meyvelerdir. Çiçek tablasıyla sarılmış etli meyveleri, eriksi yapıdadır. Yabani olanları daha küçük olur. İçinde sertleşmiş tohumları bulunur.

ERZİNCAN NAKILI (SİLENE LASİANTHA)

Erzincan Nakılı (Gezertere bitkisi), nadir yetişen koruma altında olan bir bitkidir.

GEVEN (ASTRAGALUS L.)

Baklagiller (Fabaceae) familyasının Astragalus cinsinden olan geven Asya'nın kurak ve yarı kurak bölgelerinde, Türkiye'nin zengin florası içinde. Doğu Anadolu ve iç Anadolu Bölgesi'nde 1300-3500 metre yükseltilerde.

İĞDE (ELEAGNUS ANGUSTIFOLIA L.)

Genel yayılışını Balkanlar, Rusya, Iran ve Anadolu'da yapan tür, ülkemizde yaygın bir şekilde açık alanlarda yetiştirilir.

KARA OT (SALVIA NEMOROSA L.)

Vahşi ada veya yabani adaçayı olarak da bilinen Salvia verbenaca, Britanya Adaları, Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Yakın Doğu'da ve Kafkasya'da Akdeniz bölgesindedir. Doğu Amerika Birleşik Devletleri'nde çayırlarda doğallaşan tanıtılmış bir tür olarak bulunabilir.

KARAHİNDİBA (TARAXACUM OFFICINAL)

Karahindiba, papatyagiller familyasından yaygın bir bitki türü. Çiçekleri sarı, yaprakları yeşil olsa da bitkinin adına karahindiba denilmiştir.

KEKİK (ONITES L)

Origanum onites, Girit kekik, Yunan kekik, pot mercanköşk, Sicilya, Yunanistan ve Türkiye'de bulunan Origanum cinsindeki bir bitki türüdür.

KIR TİRFİLİ (TRIFOLIUM CAMPESTRE SCHREB.)

Yaygın olarak şerbetçiotu yoncası, tarla yoncası ve alçak şerbetçiotu yoncası olarak bilinen trifolium campestre, kuru, kumlu otlak habitatlarında, tarlalarda, ormanlık alanlarda, yol kenarlarında, çorak arazilerde ve ekili arazilerde yetişen, Avrupa ve Batı Asya'ya özgü bir çiçekli bitki türüdür.

KIRMIZI ÜÇGÜL (TRIFOLIUM INCARNA)

Kırmızı üçgül (Trifolium incarnatum), Avrupa'nın çoğu için yerli olan, baklagiller (Fabaceae) familyasından bir üçgül türü. Tür adını veren incarnatum "kan kırmızısı" anlamına gelir.

KORUNGA (ONOBRYCHIS SATIVA)

Adi korunga, çok yıllık bir baklagil yem bitkisi türü. Sulama imkânı olmayan topraklarda yetişmesi ve kireçli topraklara adaptasyon yeteneği açısından değerli bir bitkidir.

KOTANKIRAN (CENTAUREA GLASTIFOLIA L.)

Bitki doğal olarak Karadeniz’e komşu bölgelerde yayılış gösterir. 1 metre uzunluğa 1 ila 2 metre genişliğe ulaşabilir. Yapraklar yeşil ve yumurtamsı, 5 ila 10 cm uzunluğunda ve karşılıklı dizilişlidir. Çiçekler sarı, 3 ila 5 cm çapındadır. Beş taç yaprak birçok sarı ercik görülür.

LIVAROTU (CERINTHE MINOR L)

Gövdeleri genellikle 50 cm'den kısa, sarı veya kestanerengi çiçekli ve mor veya menekşe tonuyla kaplı, kısa yaşamlı çokyıllık bir bitkidir.

LÜFER OTU (HYPERICUM ORIGANIFOLIUM)

Eski kültürlerde bitkinin kötü ruhları uzak tutmak amacıyla resimlerin ve ikonların üzerine konulmasına atıftır. Tür adi Latince “Origanum yaprakli” anlamına gelir.

PEYGAMBER ÇİÇEĞİ (CENTAUREA KILAEA)

Kilyos peygamber çiçeği, papatyagiller familyasından Türkiye'de endemik olan çok yıllık bir peygamber çiçeği türü.

SARI KANTARON (HYPERICUM PERFORATUM L.)

Sarı kantaron, Kılıç otu, Mayasıl otu ve Koyunkıran adlarıyla da bilinir. Sarı kantarongiller familya’sındaki Hypericum cinsinin çiçekli bitki tip türüdür. Dünyanın birçok yerinde bulunan bir bitkidir.

SARI YARAOTU (RANUNCULUS CAUCASICUS BIEB.)

Her iki yarıküredeki ılıman ve serin bölgeleri tercih etmesinin yanı sıra özellikle Kuzey yarıkürenin ılıman bölgelerinde yüksek bir çeşitlilik gösterir. Düğünçiçeğigiller familyasına aittir.

SARIBAŞ (CENTAUREA MACROCEPHALA MUSS.)

Sarıbaş veya bilimsel adıyla Centaurea macrocephala, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Artvin'e endemik olan bitki, 2000 ila 2300 metre yükseklikteki subalpin çayırlarda yetişmektedir.

SIĞIR DİLİ (ANCHUSA AZUREA)

Bitki doğal olarak Avrupa, bati Asya'da yayılış gösterir. Nadiren soluk ya da beyaz renkli olabilir. Taç tüpü 6 ila 10 mm uzunluğunda, loblar 5 ila 8 mm uzunluğundadır.

SÖĞÜT (SATLIX)

Söğüt, söğütgiller familyasından Satlıx cinsini oluşturan boylu ağaç veya bodur çalı halinde, çoğunluğu kışın yaprak döken, ender olarak da her dem Yeşil kalan odunsu bitkiler.

SÜTOTU (POLYGALA MAJOR JACQ)

Koca sütotu veya bilimsel adıyla Polygala major, Nikolaus Joseph von Jacquin tarafından tanımlanmış, sütotu familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.

TAS YONCASI (MELILOTUS)

Bitki doğal olarak Asya, Avrupa ve kuzey Afrika’da yayılış gösterir. 2,5 metre büyüyebilir. Açık yeşil renkli gövde, yuvarlak ya da hafifçe silindirik, tüysüz ve genellikle dallıdır.

TAŞ KÖMRENİ (ALLIUM RUPESTRE STEVEN )

15 ila 40 cm büyüyebilen bir bitkidir. Soğanı yumurtamsı ve 1 ila 2 cm çapındadır. Dış gömlek kağıtsı ve yoğun biçimde çizgilidir. Yapraklar 2 ila 3 arası sayıda, ipliksi, 0,5 ila 1 mm genişliğinde, kıvrık ve gövdenin alt yarısını kılıfla kapatmıştır.

YAKI OTU (EPILOBIUM ANGUSTIFOLIUM L.)

Yapraklar mızrak biçimli ve damarlıdır. Çiçekler dört adet pembe-eflatun taç yaprak taşır. Yapraklarının damarlı yapısı benzersizdir.

YONCA (MEDICAGO SATIVA)

Yonca, baklagiller familyasından uzun yıllar yaşayan gerek yeşil ot gerekse kuru ot olarak değerlendirilebilen çok yıllık bir serin mevsim yem bitkisi türüdür.

YUMAK ÇANI (CAMPANULA GLOMERATA L.)

Kümelenmiş çan çiçeği veya Dane'in kanı ortak isimleri ile bilinen Campanula glomerata, Campanula cinsinde, Campanulaceae familyasına ait bir çiçekli bitki türüdür.

YÖRESEL