Türkiye Ballı Bitkiler Florası

08-ARTVİN

Bölge: KARADENİZ
İlçe Sayısı: 9
Kovan Sayısı: 116913
Üretici Sayısı: 2135
AHUDUDU (RUBUS IDAEUS)

Ahududu ya da frambuaz, gülgiller familyasından, yaz ve sonbahar mevsiminde kırmızı renkli ve tatlı meyveler veren bir bitki türü.

AK ÇÖPLEME (HELLEBORUS ORIENTALIS LAM.)

Helleborus orientalis, veya Türkçede bilinen adıyla Mercimek gülü, düğün çiçeğigiller familyasından çok yıllık bir çiçekli bitki türüdür. Yunanistan, Türkiye ve Kafkasya'ya endemiktir.

AK KAVAK (POPULUS ALBA)

Ak kavak, söğütgiller familyasından yapraklarının altının beyaz olmasıyla tanınan bir kavak türü. 30–40 m boylanabilen, geniş tepeli bir ağaçtır.

AKASYA (ACACIA PENNINERVIS)

Yaygın olarak dağ hickory wattle veya blackwood olarak bilinen akasya penninervis, çok yıllık bir çalı veya ağaç, Doğu Avustralya'ya özgü olan Phyllodineae alt türüne ait bir Akasya’dır.

AKÇA AĞAÇ (ACER CAPPADOCICUM)

Beşparmak akçaağaç, Sapindaceae familyasından 20 m boy yapabilen bir akçaağaç türü. İnce yapılı yapraklar 5 ila 7 kadar uzun sivri lopludur.

ANADOLU KESTANESİ (CASTANEA SATIVA MILLER)

Anadolu kestanesi (Castanea sativa), kayıngiller (Fagaceae) familyasında anavatanı güney Avrupa ve Asya olan, 20–35 m boy, 2 m çap yapabilen bir kestane türü.

ARDIÇ (JUNIPERUS SP)

Ardıç, servigiller familyasından Juniperus cinsine ait iğne yapraklı ağaç ve çalı formundaki taksonların ortak adi. Üremesi için bir başka türe bağlı olabilmektedir.

ARTVİN ORMANGÜLÜ (RHODODENDRON X SOCHADZEAE)

Ericaceae (fundagiller) familyasından kuzey yarımkürenin nemli dağlık bölgelerinde görülen bir ormangülü türü. Anavatanı Güney Avrupa ve Güneybatı Asya'dır. 5 m boyunda nadiren 8 m'ye çıkan sık dallı çalımsı bir bitkidir.

BALDIRAN (AEGOPODIUM PODAGRARIA L.)

Apiaceae familyasına ait ve yaygın olarak Avrupa-Sibirya bölgelerinde bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

BARUT AĞACI (FRANGULA ALNUS MILLER)

Rhamnaceae familyasın dan ormanlar, çalılıklar ve dere kenarlarında yetişen çalı veya küçük ağaç türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

BATAKLIK NERGİSİ (CALTHA POLYPETALA)

Bataklık-kadife çiçeği ve kral fincanı olarak bilinen Caltha palustris, Kuzey Yarımküre'nin ılıman bölgelerindeki bataklıklara, bataklıklara, hendeklere ve ıslak ormanlık alanlara özgü düğün çiçeği ailesinin küçük ila orta boy çok yıllık otsu bir bitkisidir.

BEŞPARMAK OTU (POTENTILLA ERECTA L. RAUSCHEL)

Rosaceae familyasından bir beşparmak otu türü. Orta ve Doğu Avrupa'da yayılış yapar. Yaprakdöken ormanlar, meralar ve ovalarda yetişir. Çok yıllık otsu bir bitkidir. Elsi yapraklarda yaprakçıkların beşi de mızraksı ucu ince dişlidir.

BEZELYE (PISUM SATIVUM L.)

Fabaceae familyasından, Akdeniz bölgesinde yetişen bir ot türüdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

BOYNUZLU EKŞİ ÜÇGÜL (OXALIS CORNICULATA)

Tek yıllık ya da çok yıllık otsu bitkidir. Gövdesi çok sayıda, yatık, keçemsi tüylü-yumuşak seyrek tüylüdür. Yaprakçıklar ters yüreğimsi ya da değil, derince çentiklidir. Kulakçıkları belirgindir. Çanak yapraklar mızraksı, kör uçlu ya da değil, 3-5 mmdir. Taç yapraklar açık sarı, 6-8 (-10) mmdir.

BÖĞÜRTLEN (RUBUS CANESCENS DC.)

Rosaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya taraflarında görülen çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

BÖĞÜRTLEN (RUBUS DISCOLAR WEIHE ET NEES.)

Rosaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya, Karadeniz taraflarında görülen çalı veya ot türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

BÖĞÜRTLEN (RUBUS FRUCTICOUS L.)

Gülgiller familyasındandır. Anayurdu Kuzey Yarıkürenin ılıman iklim bölgeleri olan Rubus cinsi 400 kadar çok yıllık çalı türünün ortak adi böğürtlendir

ÇAM SALEBİ (ANACAMPTIS PYRAMIDALIS)

Salepgiller ailesine bağlı, sivri salep olarak bilinen bir orkide türüdür. 20 ila 50 cm boylanabilen bir türdür. Çiçek kurulu çok sayıda çiçek barındırır. Çiçekler kırmızı ya da koyu ila açık gül renklidir.

ÇİZGİLİ KANTARON (HYPERICUM TETRAPTERUM FRIES)

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. 10 ila 100 cm büyüyebilir. Gövde yeşil ya da kırmızımsı kahverengi renkli, siyah bezeli, çok dallı, dik ve karedir. Tek bir taçta birden fazla ana gövde görülebilir. Köşelerinde göze çarpan kanatlar vardır.

ÇUHA ÇİÇEĞİ (PRIMULA VULGARIS)

Primula vulgaris, ortak çuha çiçeği, batı ve güney Avrupa, kuzeybatı Afrika ve güneybatı Asya'nın bazı bölgelerine özgü Primulaceae familyasındaki bir çiçekli bitki türüdür.

DİŞBUDAK (FRAXINUS EXCELSIOR)

20 metre büyüyebilir. Gövde 2 metre çapa ulaşabilir. Taç uzun ve dardır. Genç ağaçlarda gövde pürüzsüz ve soluk kahverengi iken, yaşlı ağaçlarda dikey çatlaklar görülür.

DÖNGEL (Mespilus germanica L.)

Muşmula ya da döngel, beşbıyık, ezgil, gülgillerin bir altfamilyası olan Amygdaloideae'dan bir ağaç ve bu ağacın meyvelerdir. Çiçek tablasıyla sarılmış etli meyveleri, eriksi yapıdadır. Yabani olanları daha küçük olur. İçinde sertleşmiş tohumları bulunur.

DUGLAS (PSEUDOTSUGA MENZIESII)

Kuzey Amerika’nın batısında Amerika Birleşik Devletlerinde ve Kanada'da doğal olarak yetişmektedir.

DÜĞÜN ÇİÇEĞİ (RANUNCULUS REPENS L.)

Bitki doğal olarak Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. Süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde işgalci hale gelmiştir. 50 cm büyüyebilir. Gövde yatıktır ve bunlar bağımsız kökler oluşturur, bu eklemlerden yeni bitkiler çıkar.

FARE KULAĞI (ANAGALLIS ARVENSIS L.)

Lysimachia arvensis, Primulaceae familyasından bir yıllık bitki türü. Anavatanı olan Akdeniz ve çevresinde ayrıca Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'da bulunur. Sıcak bölgelerde aşırı nemli ve havasız toprakları sever. Kuru otsu yerler, yol kenarları, tarlalar ve işlenmemiş topraklarda yetişir.

FISTIK ÇAMI (PINUS PINEA)

Fıstık çamı, çamgiller familyasından Ege, Akdeniz sahilleri, Portekiz, İspanya, İtalya, Girit ve Türkiye'de yayılış gösteren çam türü.

GÖKNAR (ABIEST)

Göknar ya da köknar, çamgiller familyasının Abies cinsinden iğne yapraklı ağaç türlerine verilen ad. 40m’ye kadar boylanabilir.

GÜL HERBARYUMU (RANUNCULUS CAPPADOCICUS WILLD.)

Ranunculus cappadocicus, Carl Ludwig von Willdenow tarafından tanımlanmış, düğün çiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Batı Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan Ranunculus cappadocicus, Nisan ve Temmuz ayları arasında çiçeklenmektedir.

GÜMÜŞ DÜĞME (TANACETUM PARTHENİUM)

Compositae familyasından, dere kıyıları, gölgeli ormanlar ve kaya çıkıntılarında yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

GÜRGEN (CARPINUS BETULUS)

Adi gürgen, huşgiller familyasından kerestesi değerli bir orman ağacı türü. Dağılımı Avrupa'yı, Orta Avrupa'yı, İngiltere'nin güneyine ve İsveç'in güneyine kadar uzanan geniş bir yelpazeye sahiptir.

HASEKİ KÜPESİ (AQUILEGIA OLYMPICA)

Aquilegia Ranunculaceae familyasına bağlı sulak çayır, piceae ormanların da yetişen otsu bir bitkidir. Çok yıllık bir bitki türüdür.

IHLAMUR (TILIA CORDATA)

Gövde koyu kahverengi ve olukludur. Genç dallar yeşil ila kırmızımsı kahverengidir.

İĞ AĞACI (EUONYOMUS LATİFOLİUS L.)

Celastraceae familyasından çalılıklar da ve ormanlarda yetişen bir ağaç türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

KABA FESLEĞEN (CALAMINTHA GRANDIFLORA (L.))

Calamintha grandiflora, büyük çiçekli calamint, gösterişli calamint veya nane tuzu, bir süs bitkisi türüdür. Batı ve güney Avrupa'nın bazı dağlarında 700 metre yüksekliğinde yetişir. Kayın ormanlarında bulunabilir.

KARA HURMA (DIOSPYROS LOTUS L.)

Ebenaceae familyasından ve Alnus ve kestane ormanlarının yamaçlarının içinde yetişen bir ağaç türü dür. Çok yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir.

KARA OT (SALVIA NEMOROSA L.)

Vahşi ada veya yabani adaçayı olarak da bilinen Salvia verbenaca, Britanya Adaları, Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Yakın Doğu'da ve Kafkasya'da Akdeniz bölgesindedir. Doğu Amerika Birleşik Devletleri'nde çayırlarda doğallaşan tanıtılmış bir tür olarak bulunabilir.

KARAAĞAÇ (ULMUS GLABRA)

İrlanda'dan doğuya doğru Urallara ve güneydeki Kuzey Kutup Dairesi'nden Yunanistan'daki Mora dağlarına kadar Avrupa karaağaç türlerinin en geniş yelpazesinden oluşmaktadır.

KARADENİZ KANTARONU (CENTAUREA NIGRIFIMBRIA)

Genellikle sağlam yapılı ve dikenli bitkilerdir. Yapraklar almaşlı dizilişli, genellikle bölünmüş ya da lobludur. Çiçekler sarı, mor ya da beyaz renklidir. Cinse bağlı bazı türler agresif istilacılardır.

KARALAHANA (BRASSICA OLERACEA VAR. ACEPHALA. L.)

Brassicaceae familyasına ait D. Akdeniz, İran-Turan’ da bulunan otsu bir türdür. Tek , iki veya çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

KARTOPU (VIBURNUM OPULUS L.)

Caprifoliaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya’ da bulunan çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

KAYA KORUĞU (SEDUM EUXINUM)

Crassulaceae familyasından ve Karadeniz de yetişen bir ot türüdür. Çok yıllık ömür yapısına sahiptir.

KAYIN (FAGUS)

Kayın kayıngiller familyasının Fagus cinsinden değerli orman ağaçlarına verilen ad.Kışın yaprağını döken orman ağaçlarıdır. Sürgünler pseudoterminal tomurcukludur ve yan tomurcuklar iki sıralı sarmal dizilirler.

KESTANE (CASTANEA SATIVA)

Kayıngiller familyasında anavatanı güney Avrupa ve Asya olan 20–35 m boy 2 m çap yapabilen bir kestane türü.

KIRLANGIÇ OTU (CHELIDONIUM MAJUS L.)

Bitki doğal olarak batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. Günümüzde Amerika kıtasında da yayılış gösterir. Oldukça güçlü bir istilacıdır. 30 ila 120 cm büyüyebilir. Gövde diktir. Yapraklar teleksi ve dalgalı kenarlıdır. Sütlü lateks turuncu renklidir. Tohumlar temmuz ve eylül arası olgunlaşır.

KIZILAĞAÇ (ALNUS GLUTINOSA)

Huşgiller (Betulaceae) familyasından 20–30 m'ye ulaşabilen esmer kabuklu ve seyrek dallı bir türdür.

KİRAZ (CERASUS AVIUM L.)

MOENCH Kiraz, gülgiller familyasından Kuzey Akdeniz kıyıları, Güney Kafkasya, Hazar Denizi ve Kuzeydoğu Anadolu'da doğal olarak bulunan meyve ağacı. Meyvesi olgunlaşmadan önce pembe bir çiçek açar.

KOÇTAŞAĞI (ASTRAGALUS INCERTUS)

Astragalus incertus[1], Carl Friedrich von Ledebour tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasının geven cinsinden çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin kuzeydoğusu ve Kafkasya'ya endemik olan koçtaşağı, kayalık yerlerde yetişmektedir. Temmuz ve ağustos aylarında çiçeklenir.

KOYUN ÜÇGÜLÜ (RANUNCULUS PALUDOSUS POIRET)

Ranunculus paludosus, Ranunculaceae familyasındaki çok yıllık bir bitki türüdür. Kendi kendini destekleyen bir büyüme formuna ve basit, geniş yapraklara sahiptirler. Bireyler 0,23 metre'ye kadar büyüyebilir.

KURA CLOVER (TRİFOLİUM AMBİQUUM BIEB.)

Papilionaceae familyasından, sarp çağıllık, yamaçlar, orman kenarları ve tarlalarda yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

LADİN (PICEA)

Ladin, çamgiller familyasının Picea cinsinden Kuzey yarıkürenin ılıman ve soğuk bölgelerinde yayılış gösteren ağaç türlerinin ortak adı.

LİKAPA (YABAN MERSINI) (VACCINIUM MYRTILLUS)

Yaban mersini veya ayıüzümü fundagiller familyasından ılıman iklimlere alışmış bir üsümsü meyve türüdür. Anavatanı Kuzey Yarımkürenin serin ve dağlık bölgelerinde yetişen birçok türü vardır.

MAVİ TASKESEN (LITHOSPERMUM PURPUROCAERULEUM L.)

Boraginaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya’da görülen otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

MEŞE (QUERCUS SP.)

Meşe, Kayınkiler familyasından kapalı tohumlu bir bitkidir. Doğal yayılım alanı Avrupa ve Kafkasya'nın batisini içeren ağaç, ılıman bölgelerde yetişebilir.

MOR ORMANGÜLÜ (RHODODENDRON PONTICUM L.)

Ericaceae familyasından ve Karadeniz bölgesinde yetişen bir ağaç türüdür. Çok yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir.

MÜRVER (SAMBUCUS NIGRA L.)

Caprifoliaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya’da bulunan çalı/küçük ağaç türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir. Genelde 3m’yi aşmayan orta boy çalı tarzında gelişir. Duruma göre 6 metre kadar uzadığı da olur. Kışın yapraklarını döker.

ORMANGÜLÜ (RHODODENDRON PONTICUM L.)

Rhododendron ponticum, Ericaceae familyasından kuzey yarımkürenin nemli dağlık bölgelerinde görülen bir ormangülü türü. Anavatanı Güney Avrupa ve Güneybatı Asya'dır. 5 m boyunda nadiren 8 m'ye çıkan sık dallı çalımsı bir bitkidir.

PİRE OTU,SOLUCAN OTU (TANACETUM PARTHENIUM L.)

Asteraceae familyasına ait Avrupa- Sibirya, D.Akdeniz, Karadeniz, İran-Turan’da bulunur ve Ot, yarıçalı, çalımsı, çalı türleri vardır. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

PİSİKULAĞI (TRIFOLIUM AMBIGUUM BIEB.)

Pisikulağı veya bilimsel adıyla Trifolium ambiguum, baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Ukrayna, Kırım, Güney Avrupa Rusyası, Kafkasya, Türkiye'nin kuzeydoğusu ve doğusu, Irak ve İran'a endemiktir. Güney Galler'de egzotik tür olarak yetişmektedir.

PORSUK (TAXUS)

Yaygın porsuk, porsukgiller familyasından çoğunlukla boylu çalı, bazen de 20 metreye değin boylanabilen sık dallı, yuvarlak tepeli bir agaç görünümünde olan porsuk türü.

RENKLİ BURÇAK (CORONILLA VARIA L.)

Fabaceae familyasından, taşlı yerler, yaprak döken koruluklar ve çalılık ekilmiş yerler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

SANDIK ÇİÇEĞİ (HYPERICUM ORIENTALE L.)

Sandık çiçeği veya bilimsel adıyla Hypericum orientale, sarı kantarongiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Gürcistan ve Türkiye'ye endemik olan sandık otu, 0 ila 2300 metre yükseklikteki volkanik kaya yamaçları ve koruluklarda yetişmektedir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir.

SARI BALLI BABA (GALEOBDOLON LUTEUM HUDSON)

Labiatae familyasından, Carpinus ormanı, tarla, reservuar kenarları, bataklıklar, nemli koyaklar ve yamaçlar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

SARI ÇAM (PINUS SYLVESTRIS)

Sarıçam, çamgiller familyasından Avrupa'nın hemen her yerinde, Kafkaslar, Sibirya ve Kuzey Asya'da yayılış gösteren çam türü.

SARI ÜÇGÜL (TRIFOLIUM CANESCENS WILLD.)

Trifolium canescens, Fabaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Orta ve Doğu Karadeniz bölgesi, Kafkasya ve Kuzey İran'a endemik olan sarı üçgül, 200 ila 2000 metre yükseklikteki subalpin çayırlıklar, nehir kıyıları ve volkanik korularda yetişmektedir.

SARIBAŞ (CENTAUREA MACROCEPHALA MUSS.)

Sarıbaş veya bilimsel adıyla Centaurea macrocephala, papatyagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Artvin'e endemik olan bitki, 2000 ila 2300 metre yükseklikteki subalpin çayırlarda yetişmektedir.

SÖĞÜT (SATLIX)

Söğüt, söğütgiller familyasından Satlıx cinsini oluşturan boylu ağaç veya bodur çalı halinde, çoğunluğu kışın yaprak döken, ender olarak da her dem Yeşil kalan odunsu bitkiler.

SÜPÜRGE ÇALISI (CALLUNA VULGARIS (L.) HULL)

Calluna, Ericaceae (fundagiller) familyasına bağlı bir bitki cinsidir. 20 ila 50 santimetre (8 ila 20 inç) boyunda veya nadiren 1 metreye (40 inç) ve daha uzun boylu büyüyen düşük büyüyen yaprak dökmeyen bir çalıdır ve Avrupa ve Küçük Asya'da açık güneşli durumlarda yaygın olarak bulunur.

SÜTOTU (POLYGALA MAJOR JACQ)

Koca sütotu veya bilimsel adıyla Polygala major, Nikolaus Joseph von Jacquin tarafından tanımlanmış, sütotu familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.

ŞİMŞİR (BUXUS SP.)

Buxus sempervirens, (Yaygın adı simsir), Buxaceae (simsirgiller) familyasından her dem yeşil değerli bir çalı türüdür. Yapraklar karşılıklı, derimsi, kenarları düz, kısaca saplı ve zehirlidir. Çiçekler küçük, sarı yeşil renklidir ve erkek ve dişi çiçekler aynı bitkide bulunur.

TARLA SARMAŞIĞI (CONVOLVULUS ARVENSIS L.)

Convolvulaceae familyasından ve kumlu bozkır, nadas tarlaları, hendeklerin kenarlarının üzerinde, nehirler ve göllerde yetişen bir çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

TAVŞAN ELMASI (PYRACANTHA COCCINEA ROEMER)

Kızıl ateş dikeni veya bilimsel adıyla Pyracantha coccinea, Güney Avrupa, Kırım, Kafkasya, Türkiye ve Kuzeybatı İran'a endemik bir ateş dikeni türüdür. En az 16. yüzyıldan beri bahçelerde yetiştirildiği bilinmektedir. Ağacın küçük beyaz çiçekleri ve küçük parlak kırmızı meyveleri vardır.

TELEKLİ BİTOTU (PEDİCULARİS WİLHELMSİANA)

Scrophulariaceae familyasından, Pinus sylvestris ormanında, dere kenarında bulunan ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

TOPAJDARBAŞI (LALLEMANTIA CANESCENS (L.) FISCH.)

Lallemantia canescens (Topajdarbaşı), Carl Linnaeus tarafından tanımlanmış, Lamiaceae (ballıbabagiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. İran, Türkiye'nin kuzeydoğusu ve doğusu, Ermenistan ve Azerbaycan'a endemiktir.

ÜVEZ (SORBUS AUCUPARIA)

10–15 m boyunda bir ağaçtır. Tek tüysü yaprakların 9-15 yaprakçığı vardır. Elips biçiminde sivri uçlu kenarları dişlidir. Çiçekleri beyazdır.

YABANİ HAVUÇ (DAUCUS CAROTA L.)

Apiaceae familyasına ait ve genellikle Asya’da bulunan otsu bir türdür. İki yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

YABANİ TERE (CARDAMINE RAPHANIFOLIA POURR.)

Brassicaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya, Hirkan- Karadeniz’ de bulunan otsu bir türdür. Tek, iki veya çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

YAPIŞKAN OTU (SILENE SAXATILIS SIMS.)

Caryophyllaceae familyasına ait Akdeniz, İran- Turan, Karadeniz’ de görülen otsu bir türdür. Tek, iki, çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

YARA OTU (PRUNELLA VULGARİS L.)

Labiatae familyasından, tarlalar, korular, yol kenarları, nemli kenarlar ve dereler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

YARAMERHEMİ (GERANİUM ASPHODELOİDES)

Geraniaceae familyasından, çayırlıklar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür yapısına sahiptir.

KESTANE
YÖRESEL