Türkiye Ballı Bitkiler Florası

09-AYDIN

Bölge: EGE
İlçe Sayısı: 17
Kovan Sayısı: 271176
Üretici Sayısı: 1749
ACI BAKLA (LUPINUS ANGUSTIFOLIUS L. )

20 cm ila 1 metre büyüyebilir. Yapraklar dar, gövde dik ve dallıdır. Yapraklar el parmakları biçiminde, 5 ila 9 arası şeritsi yaprakçığa bölünür. Yapraklar almaşlı dizilişli ve uzun saplıdır.

ADAÇAYI YAPRAKLI LADEN (CISTUS SALVIIFOLIUS L.)

Cistaceae familyasından ve yaygın olarak Akdeniz bölgesinde yetişen bir çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

ANADOLU SAPARNASI (SMILAX EXCELSA L.)

Yaprakların geniş, yuvarlak-yüreğimsi, çiçeklerin en üst yaprağın koltuğunda saplı bir şemsiye halinde tek olarak bulunması ve erkek çiçek örtüsünün 5,5–7 mm uzunluğunda olmasıyla diğer Smilax türlerinde ayrılır.

ARI SALEBİ (OPHRYS APIFERA)

Salepgiller ailesine bağlı, arı salebi olarak bilinen bir orkide türüdür.Ophrys apifera 20 ila 70 cm boylanabilen bir türdür. Gövde yapraksıdır. Çiçek kurulu 3 ila 8 arası çiçek barındırır. Çanak yapraklar iri, menekşe, gül ya da beyazımsı renklidir ve ortada yeşil bir damar görülür.

BEŞ PARMAK OTU (POTENTILLA ALBA)

Çiçekleri yaz sonu açar ve sonbaharda yemiş vermeye baslar. Ayni zamanda 'beşparmak otu' olarak bilinen hayıt ağacı 5 ila 7 yapraktan oluşur.

BEZELYE (PISUM SATIVUM L.)

Fabaceae familyasından, Akdeniz bölgesinde yetişen bir ot türüdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

BODUR SÜSEN (IRIS SUAVEOLENS BOISS. ET REUTER)

Iris suaveolens, Süsengiller ailesine bağlı, bodur süsen olarak bilinen, bir süsen türüdür. Doğal olarak doğu Avrupa, Balkanlar ve Türkiye'de görülür. ris suaveolens 8 ila 14 cm büyüyebilir. Yaprakla 0.5 ila 1 cm genişliğinde, grimsi yeşil renkli, orak biçiminde ve zaman zaman morumsu kenarlıdır.

CANAVAR OTU (OROBANCHE NANA)

Canavar otu Lamiales takımına ait bir familyadır ve asalak bir bitkidir. Tam parazit bitki olduğundan dolayı klorofil yoktur ve bu nedenle fotosentez yapmaz. Ayrıca kök sistemleri de bulundurmaz. Tarım alanlarında çıkması durumunda ürünlere zarar verebilmektedir.

ÇAM (PINACEAE)

Çam, Pinaceae familyasından Pinus cinsinden orman ağaçlarını içeren iğne yapraklı türlere verilen ad.

ÇİRİŞ OTU (ASPHODELUS AETIVUS)

Asphodelaceae familyasından Akdeniz de yetişen bir ot türüdür. Çok yıllık bir ömür süresine sahiptir.

DAĞ SÜMBÜLÜ (MUSCARİ NEGLECTUM GUSS.)

Liliaceae familyasına ait K. Afrika, GD. İngiltere, O. Rusya, B. Suriye, Kıbrıs, Kafkasya, İran’ da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

DİKEN OTU (PALLENİS SPİNOSA L.)

Compositae familyasından, yol kenarları, kayalık zemin ve kireçtaşı uçurumunda bulunan ot türüdür. Tek yıllık ömür süresine sahiptir.

DÖNGEL (Mespilus germanica L.)

Muşmula ya da döngel, beşbıyık, ezgil, gülgillerin bir altfamilyası olan Amygdaloideae'dan bir ağaç ve bu ağacın meyvelerdir. Çiçek tablasıyla sarılmış etli meyveleri, eriksi yapıdadır. Yabani olanları daha küçük olur. İçinde sertleşmiş tohumları bulunur.

FARE KULAĞI (ANAGALLIS ARVENSIS L.)

Lysimachia arvensis, Primulaceae familyasından bir yıllık bitki türü. Anavatanı olan Akdeniz ve çevresinde ayrıca Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'da bulunur. Sıcak bölgelerde aşırı nemli ve havasız toprakları sever. Kuru otsu yerler, yol kenarları, tarlalar ve işlenmemiş topraklarda yetişir.

FATMANAOTU (SALVIA VIRGATA JACQ.)

Ülkemizde “fatmanaotu” ismiyle bilinen bu tür, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da doğal olarak yetişir. Menekşe-mavi, leylak veya nadiren beyaz renklerde çiçeklere sahip, 100 cm’ye kadar boylanabilen çokyıllık otsu bir bitkidir.

GURNİK (MEDİCAGO MİNİMA (L.) BART.)

Papilionaceae (Fabaceae) familyasına ait Asya, Avrupa ve Afrika ‘ da görülen otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

KANARYAOTU (SENECIO VERNALIS WALDST. ET KIT.)

Ülkemizde “kanaryaotu” olarak bilinen bu tür, Batı Asya, Kafkasya, Orta Asya, Orta ve Doğu Avrupa’da yayılış gösterir. Sarı renkli çiçeklere sahip, 40 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık bir bitkidir.

KEKİK (ONITES L)

Origanum onites, Girit kekik, Yunan kekik, pot mercanköşk, Sicilya, Yunanistan ve Türkiye'de bulunan Origanum cinsindeki bir bitki türüdür.

KEKLİK OTU (ORİGANUM VULGARE)

Labiatae familyasından kuru tepe ve kaya yamaçları, kalkerli ve kalkersiz toprak, konifer veya karışık ormanlar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

KEVEN (ASTRAGALUS MEMBRANACEUS)

Moğolistan'daki Astragalus propinquus, Fabaceae familyasından çiçekli bir bitkidir. Geleneksel Moğol tıbbında kullanılan 50 temel bitkiden biridir. Çok yıllık bir bitkidir ve tehdit altında listelenmemiştir.

KIR ÇİÇEKLERİ (DIANTHUS GRATIANOPOLITANUS)

İnsanlar tarafından özellikle tohumlanmadan ya da dikilmeden doğada yetişen çiçektir. Yine de birkaç karışık türün kir çiçeği çayırları tohum paketlerinde satılmaktadır.

KIRKBATIRAN (ECHIUM PLANTAGINEUM L.)

Tüylü ve dizilişli yapraklar 14 cm uzayabilir. Genç bitkiler oval yapraklarla tabanda rozet oluşturur. Rozet yaprakları saplıdır. Gövdedeki yapraklar dar ve küçük, sapsız ve yüreksidir. Çiçekler sapsızdır. Gövde sert tüylerle kaplıdır. Popüler bir süs bitkisidir.

KISA MAHMUT (TEUCRİUM CHAMEAEDRYS L.)

Labiatae familyasından, seyrek ormanlar, uçurumlar, yamaçlar ve bozkırlarda yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

KOKULU YONCA (MELİLOTUS İNDİCA (L.) ALL.)

Papilionaceae (Fabaceae) familyasına ait genellikle Avrasya’da görülen otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

KOYUNDÜCÜĞÜ (SCORPIURUS MURICATUS )

5 ila 30 cm büyüyebilir. Yaprakları baklagillerin karakteristik yaprak yapısına benzemez, ters mızraksı, 3 ila 10 cm uzunluğunda ve basittir. Çiçek kurulu sapı 3 ila 13 cm uzunluğundadır.

KUZU KULAĞI (RUMEX PULCHER L.)

Ortak adı kuzu kulağı ile bilinen Polygonaceae ailesindeki çiçekli bir bitki türüdür. Avrasya ve Kuzey Afrika'ya özgüdür ve Kuzey Amerika'nın bölümleri de dahil olmak üzere başka bir yerde tanıtılan bir tür ve yol kenarı otu olarak bulunabilir.

LADEN (CISTUS CRETICUS)

Cistaceae familyasından ve yaygın olarak Akdeniz bölgesinde yetişen bir çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

MELEZ BAKLA (VICIA HYBRIDA L.)

Melez bakla (Vicia hybrida) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden, sarı çiçekli, tek yıllık , otsu bir türdür. Çiçeklenme Mart-Mayıs arasında, çiçek sapı çanaktan kısa, çiçekler tekil, 20-31 mm, kükürt sarısı, çanak 8-10 mm, biraz dışbükey, ağız hafif asimetrik, cılız tüylüdür.

PAPATYA (MATRICARIA CHAMOMILLA L.)

Asteraceae familyasına ait genellikle Filistin ve Irakta bulunan otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

SARI KANTARON (HYPERICUM PERFORATUM L.)

Sarı kantaron, Kılıç otu, Mayasıl otu ve Koyunkıran adlarıyla da bilinir. Sarı kantarongiller familya’sındaki Hypericum cinsinin çiçekli bitki tip türüdür. Dünyanın birçok yerinde bulunan bir bitkidir.

SOLUK ÜÇGÜL (TRIFOLIUM PALLIDUM WALDST. ET KIT.)

Ülkemizde “soluk üçgül” olarak bilinen bu tür, Türkiye, İtalya, Balkanlar ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yetişir. Krem veya beyaz renkli çiçeklere sahip, 60 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık veya ikiyıllık otsu bir bitkidir.

TURP OTU (RAPHANUS RAPHANISTRUM L.)

Ülkemizde eşek turpu olarak bilinen bu bitki, Batı Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yayılış gösterir. Beyaz, soluk pembe, leylak veya sarı renkli çiçeklere sahip, 50 cm’ye kadar boylanabilen tek yıllık bir bitkidir.

TÜYLÜ NANE (MENTHA LONGİFOLİA (L.) HUDSON)

Labiatae (Lamiaceae) familyasına ait Ege, Kıbrıs, Lübnan, KB. İran, K. Irak’ da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

TÜYSÜZ KEDİ NANESİ (NEPETA NUDA L.)

Labiatae (Lamiaceae) familyasına ait Türkiye’ de görülen otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

ÜÇDİLOTU (PARENTUCELLIA LATIFOLIA L.)

Parentucellia latifolia, Orobanchaceae familyasında, kırmızı bartsia, kırmızı tarweed ve geniş yapraklı glandweed dahil olmak üzere çeşitli yaygın isimlerle bilinen çiçekli bitki türüdür. Avrupa'ya özgüdür.

YABANİ PAPATYA (MATRICARIA CHAMOMILLA L)

15-60 santimetre (5,9-23,6 in) yüksekliğe kadar büyüyen, dallı, dik ve pürüzsüz bir gövdesi vardır. Uzun ve dar yapraklar bipinnate veya tripinnatedir.

YARA OTU (PRUNELLA VULGARİS L.)

Labiatae familyasından, tarlalar, korular, yol kenarları, nemli kenarlar ve dereler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

YER FESLEĞENİ (MERCURIALIS ANNUA L.)

Euphorbiaceae familyasından ve kireç taşlı yamaçlar, Pinus ormanı, firigana, boş alanlar da yetişen bir ot türüdür. Tek yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir.

YONCA (MEDICAGO LITTORALIS ROHDE EX LOIS.)

Fabaceae familyasından, kıyı ve kumul toprakların da yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

ÇAM
ÇIÇEK
HAYIT
KEKIK