69-BAYBURT

ACI SÜPÜRGE (CENTAUREA VIRGATA LAM.)
30 ila 70 cm büyüyebilir. Tabana doğru odunsu, birkaç gövdeli ve çok dallıdır. Yapraklar ağsı tüylü, alttakiler derin teleksi ve çiçeklenme zamanı kurur, ortadakiler az teleksi ve üsttekiler basittir. Çiçek başı tek ya da sıklıkla dalların ucunda iki adettir.
ALTUNBAŞ OTU (HELİCHRYSUM PALLASİİ)
Compositae familyasından, kayalık, yamaç ve steplerde yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
BALLI BABA (LAMIUM PURPUREUM L.)
Lamium purpureum, Lamiaceae familyasından nemli ve verimli topraklarda yetişen kırmızı-eflatun çiçekli bir yıllık bir ballıbaba türü. Halk ağzında kırmızı ısırgan olarak da adlandırılır.
BURÇAK (CORONILLA VARIA L.)
Coronilla Fabaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.
ÇIĞIŞTAK (SİLENE ARMENA)
Çığıştak Otu, bitkiler aleminin kapalı tohumlular şubesinde iki çenekliler sınıfında karanfilgiller familyasından olan bir bitkidir.
DAĞ HIYARI (CERASTIUM GNAPHALODES FENZL)
30 ila 45 cm büyüyebilir. Kazık kökü incedir. Gövde dallı, dik ya da yükselici biçimde, kıllıdır. Yapraklar 2 ila 3 cm uzunluğunda, kaşıksı ila genişçe eliptik ila neredeyse dairesel, tepede küt ve kıllıdır.
DELI BATBAT (HYOSCYAMUS RETICULA)
Bos alanlarda, yol kenarlarında ve tarla kenarlarında yetişir. Yapraklarından elde edilen yağ romatizmal ağrılara haricen kullanılır.
DÖKNEL SARIBAŞ (CENTAUREA HELENIOIDES BOISS.)
Döknel sarıbaş veya bilimsel adıyla Centaurea helenioides, papatyagiller familyasından çiçekli bitki türüdür. 1400 ila 2450 metre yükseklikteki uzun otlak vejetasyonları ve subalpin çayırlarında yaşayan döknel sarıbaş, Rize, Trabzon, Bayburt ve Giresun'da görülmüştür.
GELİN PARMAĞI (SEMPERVIVUM ARMENUM BOISS.)
Kaya çatlaklarında, taş aralarında ve duvarlarda yetişir.
HALKAVİ YAPRAKLI ADAÇAYI (SALVIA VERTICILLATA L.)
Salvia verticillata, leylak adaçayı veya whorled clary, orta Avrupa'dan batı Asya'ya kadar geniş bir alana özgü ve kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika'da doğallaştırılmış otsu bir yıllıktır.
KARA OT (SALVIA NEMOROSA L.)
Vahşi ada veya yabani adaçayı olarak da bilinen Salvia verbenaca, Britanya Adaları, Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Yakın Doğu'da ve Kafkasya'da Akdeniz bölgesindedir. Doğu Amerika Birleşik Devletleri'nde çayırlarda doğallaşan tanıtılmış bir tür olarak bulunabilir.
KARANFİL (DIANTHUS ZEDERBAUERI VIERH. ER)
Karanfilgiller (Caryophyllaceae) familyasının Dianthus cinsinden karşılıklı, ensiz, sivri yapraklara sahip otsu çiçekli bitkilerin ortak adıdır.
KAVGALAZ (CENTAUREA CARDUIFORMIS DC.)
Kavgalaz, Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden, İran, Kafkaslar, Kırım ve Türkiye?ye özgü bir türdür. Türkiye?de 3 alttürü gözlenmiştir, bunlar Doğu Karadeniz, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van ve Hakkari alt bölgelerinde yayılış gösterirler.
KEPİR OTU (HYPERICUM SCABRUM L.)
Hypericum çok yaygın bir genustur.Yeryüzünde 350'ye yakın türüne rastland ığı gibi Anadolu'da da şimdiye kadar tespit edilenlerin sayısı 70 civarındadır. Hyperieum'lar başlıca uçucu yağ, tanen ve bazı heterozitleri ihtiva eden bitkilerdir.
KOÇTAŞAĞI (ASTRAGALUS INCERTUS)
Astragalus incertus[1], Carl Friedrich von Ledebour tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasının geven cinsinden çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin kuzeydoğusu ve Kafkasya'ya endemik olan koçtaşağı, kayalık yerlerde yetişmektedir. Temmuz ve ağustos aylarında çiçeklenir.
KOTANKIRAN (CENTAUREA GLASTIFOLIA L.)
Bitki doğal olarak Karadeniz’e komşu bölgelerde yayılış gösterir. 1 metre uzunluğa 1 ila 2 metre genişliğe ulaşabilir. Yapraklar yeşil ve yumurtamsı, 5 ila 10 cm uzunluğunda ve karşılıklı dizilişlidir. Çiçekler sarı, 3 ila 5 cm çapındadır. Beş taç yaprak birçok sarı ercik görülür.
KUŞBAKLASI (LATHYRUS TUKHTENSIS CZECZ.)
Çok yıllık bir bir bitki olup Türkiye’ ye endemiktir. 15-30 cm boyundadır. Gövdesi kanatlıdır.
MOR ÇİÇEK (CONSOLIDA ORIENTALIS .)
Ülkemizde “mor çiçek” ismiyle bilinen bu tür, Avrupa’nın güneyinde, Türkiye ve Kuzey Afrika’da doğal yayılışa sahiptir. Ancak Kuzey Amerika’da sonradan yayılmıştır.
PAPATYAGİLLER (ASTERACEAE)
Asteraceae, iki çenekliler sınıfından bir bitki familyasıdır. Familyanın ismi yıldız seklinde çiçekleri bulunan bir cins olan Aster türünden gelmektedir. Genellikle otsu, çok azı çalı, agaç ve lian seklindedirler.
RENKLİ BURÇAK (CORONILLA VARIA L.)
Fabaceae familyasından, taşlı yerler, yaprak döken koruluklar ve çalılık ekilmiş yerler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
SARI KANTARON (HYPERICUM PERFORATUM L.)
Sarı kantaron, Kılıç otu, Mayasıl otu ve Koyunkıran adlarıyla da bilinir. Sarı kantarongiller familya’sındaki Hypericum cinsinin çiçekli bitki tip türüdür. Dünyanın birçok yerinde bulunan bir bitkidir.
SIĞIR KUYRUĞU (VERBASCUM THAPSUS)
Büyük sığırkuyruğu, büyük sığırkuyruğu veya ortak sığırkuyruğu, Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya'ya özgü ve Amerika ve Avustralya'da tanıtılan bir sığırkuyruğu türüdür.
SIVRI MAYASIL (AJUGA SALICIFOLIA (L.) SCHREBER)
Ajuga salicifolia, Lamiaceae familyasından 20–30 cm yüksekliğinde otsu yapılı köksaplı bir bitki türü. Yapraklar, mızrak-eliptik veya geniş eliptik, kısa yaprak saplıdır.
TİLKİKUYRUĞU (ALOPECURUS MYOSUROIDES HUDSON)
Alopecurus myosuroides, Avrasya'ya özgü, nemli çayırlarda, yaprak döken ormanlarda ve ekili ve atık arazilerde bulunan yıllık bir çimdir. Aynı zamanda ince çayır tilki kuyruğu, kara çimen, seğirme otu ve siyah seğirme olarak da bilinir.
TOPAJDARBAŞI (LALLEMANTIA CANESCENS (L.) FISCH.)
Lallemantia canescens (Topajdarbaşı), Carl Linnaeus tarafından tanımlanmış, Lamiaceae (ballıbabagiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. İran, Türkiye'nin kuzeydoğusu ve doğusu, Ermenistan ve Azerbaycan'a endemiktir.
TÜRK PEYGAMBER ÇİÇEĞİ (CENTAUREA HYPOLEUCA DC.)
Genellikle sağlam yapılı ve dikenli bitkilerdir. Yapraklar almaşlı dizilişli, genellikle bölünmüş ya da lobludur. Çiçekler sarı, mor ya da beyaz renklidir. Cinse bağlı bazı türler agresif istilacılardır.
YONCA (MEDICAGO SATIVA)
Yonca, baklagiller familyasından uzun yıllar yaşayan gerek yeşil ot gerekse kuru ot olarak değerlendirilebilen çok yıllık bir serin mevsim yem bitkisi türüdür.