Türkiye Ballı Bitkiler Florası

13-BİTLİS

Bölge: DOĞU ANADOLU
İlçe Sayısı: 7
Kovan Sayısı: 257191
Üretici Sayısı: 1188
AK KAVAK (POPULUS ALBA)

Ak kavak, söğütgiller familyasından yapraklarının altının beyaz olmasıyla tanınan bir kavak türü. 30–40 m boylanabilen, geniş tepeli bir ağaçtır.

AKYILDIZ (ORNITHOGALUM OLIGOPHYLLUM )

4 ila 15 cm büyüyebilir. Çiçek kurulu 2 ila 5 arası çiçekten oluşur. Çiçekler 2 ila 3 cm çapındadır. 2 ila 3 arası mat yeşil renkli yaprak görülür.

BAYIR FİYİ (LATHYRUS CICERA L)

15 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde çıplak ya da zaman zaman cılız tüylüdür. Gövdede kanat bulunur. Yapraklar, iki şeritsi yaprakçıktan oluşur, bunlar 3 ila 6 cm uzunluğundadır. Çiçek kurulu tek çiçekten oluşur ve 1 ila 1,5 cm uzunluğundadır. Meyve tüysüzdür.

ÇAN ÇİÇEĞİ (CAMPANULA STRICTA L.)

Çan çiçeği, çan çiçeğigiller familyasından bir, iki ya da çok yıllık bitkilerin ortak adı. Adlarını çiçeklerinin çan şeklinde olmasından alır. Latince'de Campanula küçük çan anlamına gelir. Çiçekleri için bahçelerde ve saksılarda süs bitkisi olarak yetiştirilir.

ÇAYIR GÜZELİ (BELLIS PERENNIS L.)

Asteraceae familyasına ait ve Avrupa-Sibirya bölgesinde bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

ÇAYIR SAZI (CAREX OVALIS GOOD)

Cyperaceae familyasından ve Akdeniz, Karadeniz, Sibirya ve İran-Turan da yetişen bir ot türüdür.Çok yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir.

DAĞ HIYARI (CERASTIUM GNAPHALODES FENZL)

30 ila 45 cm büyüyebilir. Kazık kökü incedir. Gövde dallı, dik ya da yükselici biçimde, kıllıdır. Yapraklar 2 ila 3 cm uzunluğunda, kaşıksı ila genişçe eliptik ila neredeyse dairesel, tepede küt ve kıllıdır.

FATMANAOTU (SALVIA VIRGATA JACQ.)

Ülkemizde “fatmanaotu” ismiyle bilinen bu tür, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da doğal olarak yetişir. Menekşe-mavi, leylak veya nadiren beyaz renklerde çiçeklere sahip, 100 cm’ye kadar boylanabilen çokyıllık otsu bir bitkidir.

GAZELBOYNUZU (LOTUS CORNICULATUS L.)

Baklagiller familyasından çayırlar ve nemli topraklarda yaşayan çok yıllık otsu bir bitki türü. Boyu 40 cm'ye kadar çıkabilen bitkinin çiçek açma dönemi Mayıs-Ekim aylarıdır.

GEVEN (ASTRAGALUS L.)

Baklagiller (Fabaceae) familyasının Astragalus cinsinden olan geven Asya'nın kurak ve yarı kurak bölgelerinde, Türkiye'nin zengin florası içinde. Doğu Anadolu ve iç Anadolu Bölgesi'nde 1300-3500 metre yükseltilerde.

GÜL MÜRDÜMÜĞÜ (LATHYRUS ROSEUS STEV.)

30 ila 1800 metre yükseklikteki fındıklıklar ile ladin, çam ve meşe ormanlarında yetişmektedir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir. 80 ila 150 cm uzunluğa erişebilen gül mürdümüğü süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

GÜRGEN (CARPINUS BETULUS)

Adi gürgen, huşgiller familyasından kerestesi değerli bir orman ağacı türü. Dağılımı Avrupa'yı, Orta Avrupa'yı, İngiltere'nin güneyine ve İsveç'in güneyine kadar uzanan geniş bir yelpazeye sahiptir.

GÜVE OTU (HELİCHRYSUM GRAVEOLENS)

Compositae familyasından, Pinus nigra orman açıklığı ve dağlık meralardaki ıslak topraklı çukurlarda yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

GÜVEY FENERI (PHYSALIS ALKEKENGI L.)

Physalis alkekengi, Physalis cinsine bağlı bir bitki türüdür.Yaklaşık olarak 30–40 cm yüksekliğe erişen bitkinin meyveleri bilye büyüklüğünde ve turuncumsudur. Dokusu domatesi andırır. Meyvesi kağıdımsı bir kabuğa sarılıdır.

HALKAVİ YAPRAKLI ADAÇAYI (SALVIA VERTICILLATA L.)

Salvia verticillata, leylak adaçayı veya whorled clary, orta Avrupa'dan batı Asya'ya kadar geniş bir alana özgü ve kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika'da doğallaştırılmış otsu bir yıllıktır.

IHLAMUR (TILIA CORDATA)

Gövde koyu kahverengi ve olukludur. Genç dallar yeşil ila kırmızımsı kahverengidir.

İSTANBUL MADIMAĞI (POLYGONUM ISTANBULICUM)

İstanbul'a özgü endemik bir çiçek bitki türüdür.

KANARYAOTU (SENECIO VERNALIS WALDST. ET KIT.)

Ülkemizde “kanaryaotu” olarak bilinen bu tür, Batı Asya, Kafkasya, Orta Asya, Orta ve Doğu Avrupa’da yayılış gösterir. Sarı renkli çiçeklere sahip, 40 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık bir bitkidir.

KOKULU YONCA (MELILOTUS OFFICINALIS(L.) DESR.)

Fabaceae familyasından, tahrip edilmiş yerlerde yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.Yapraklar üç yaprakçıklı birleşik, yaprakçıklar eliptik, alt yaprakların sapının dibinde çift olarak bulunan minik yapraklar (kulakçık) tam kenarlıdır.

KÖY SÖĞÜDÜ (SALIX ALBA L.)

Salicaceae familyasından, Avrupa - Sibirya bölgesinde yetişen bir ağaç türüdür. Çok yıllık ömür yapısına sahiptir.

KURA CLOVER (TRİFOLİUM AMBİQUUM BIEB.)

Papilionaceae familyasından, sarp çağıllık, yamaçlar, orman kenarları ve tarlalarda yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

LIVAROTU (CERINTHE MINOR L)

Gövdeleri genellikle 50 cm'den kısa, sarı veya kestanerengi çiçekli ve mor veya menekşe tonuyla kaplı, kısa yaşamlı çokyıllık bir bitkidir.

MANVUTAR (HELİCHRYSUM PLİCATUM DC.)

Compositae familyasından, kayalık yamaçlarda yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

MİS GEVEN (ASTRAGALUS FRAGRANS WILLD.)

Papilionaceae familyasından pinus ormanı, otlu yamaçlar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık bir ömür süresine sahiptir.

NOHUT MÜRDÜMÜĞÜ (LATHYRUS CICERA L.)

Fabaceae familyasından, meşe çalılığı, Pinus brutia ormanı, kayalık yamaçlar, bağlar, tahıl ve nadas tarlaların da yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

TARLA SARMAŞIĞI (CONVOLVULUS ARVENSIS L.)

Convolvulaceae familyasından ve kumlu bozkır, nadas tarlaları, hendeklerin kenarlarının üzerinde, nehirler ve göllerde yetişen bir çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

TARLA SARMAŞIĞI (CONVOLVULUS ARVENSIS)

Yapraklar sarmal, ok ucu biçimli, 2-5 cm uzunluğunda, almaşlı dizilişli ve 1 ila 3 cm uzunluğunda sapa sahiptir. Çiçekler trompet şekillidir, beyaz ya da solgun pembe rengindedir ve 5 adet koyu pembe ışınsal çizgi görülür.

TEKER KORUNGA (ONOBRYCHİS RADİATA)

Papilionaceae familyasından, kireçtaşı, kayalık yamaçlar, şistli yamaçlar ve çayırlıklarda yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

TÜYLÜ KEKİK (THYMUS PUBESCENS BOISS.)

Labiatae familyasından, stepler, kuyu otlaklar ve açık kayalık yerlerde yetişen çalı türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

YARA OTU (PRUNELLA VULGARİS L.)

Labiatae familyasından, tarlalar, korular, yol kenarları, nemli kenarlar ve dereler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

KARAKOVAN