14-BOLU

ACI SÜPÜRGE (CENTAUREA VIRGATA LAM.)
30 ila 70 cm büyüyebilir. Tabana doğru odunsu, birkaç gövdeli ve çok dallıdır. Yapraklar ağsı tüylü, alttakiler derin teleksi ve çiçeklenme zamanı kurur, ortadakiler az teleksi ve üsttekiler basittir. Çiçek başı tek ya da sıklıkla dalların ucunda iki adettir.
AK KAPLANOTU (DORYCNIUM GRAECUM (L.) SER.)
Cinsin Türkçe resmî adı olan “kaplanotu” aynı zamanda papatyagillere bağlı Doronicum cinsinin de Türkçe resmî adıdır.
AK KAVAK (POPULUS ALBA)
Ak kavak, söğütgiller familyasından yapraklarının altının beyaz olmasıyla tanınan bir kavak türü. 30–40 m boylanabilen, geniş tepeli bir ağaçtır.
AKBAŞLI ÇALBA (PHLOMIS RUSSELIANA )
1 metreye kadar uzayabilen, çok yıllık, dik gövdeli ve tüylü bir bitkidir. Gri-yeşil renkli yapraklar ok şeklindedir ve aşağıya bakar.
AKBAŞLI ŞALBA (PHLOMİS RUSSELİANA)
Labiatae familyasından, ibreli ve yaprak döken ağaçlar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
AKYILDIZ (ORNITHOGALUM OLIGOPHYLLUM )
4 ila 15 cm büyüyebilir. Çiçek kurulu 2 ila 5 arası çiçekten oluşur. Çiçekler 2 ila 3 cm çapındadır. 2 ila 3 arası mat yeşil renkli yaprak görülür.
ANADOLU ÜÇGÜLÜ (TRIFOLIUM RESUPINATUM)
20 ila 60 cm büyüyebilir. Budandığında rozet oluşturur. Yapraklar tüysüz ya da tüylü saplara sahiptirler. Kulakçık zarsıdır. Yaprakçıklar 1 ila 2,5 cm uzunluğunda, oval ve dikdörtgensidir.
ASLANDİŞİ (LEONTODON CRISPUS VILL.)
Ülkemizde “aslandişi” ismiyle bilinen bu tür, Güneydoğu Avrupa, Güneybatı Rusya, Kırım, Türkiye ve Kafkasya'da yayılış gösterir. Sarı renkli çiçeklere sahip, boyları 50 cm'ye kadar uzayan çokyıllık bir bitkidir.
AT TERESI (VERONICA BECCABUNGA L.)
Veronica beccabunga, Avrupa speedwell veya brooklime, çiçekli bitki ailesi Plantaginaceae'ye ait etli otsu çok yıllık bir bitkidir.
BARUT AĞACI (FRANGULA ALNUS MILLER)
Rhamnaceae familyasın dan ormanlar, çalılıklar ve dere kenarlarında yetişen çalı veya küçük ağaç türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
BENLİ TAŞKIRAN ( SAXIFRAGA ROTUNDIFOLIA)
20 ila 50 cm büyüyebilir. Yapraklar tabanda rozet oluşturur ve bunlar etlidir. 5 cm uzunluğundaki yapraklar koyu yeşil renkli, tüylü yuvarlak ve neredeyse yüreksidir.
BEŞ PARMAK OTU (POTENTİLLA REPTANS L)
Rosaceae familyasından, dere, göl kenarları ve yaş gölgeli yerlerde yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
BEYAZ CIVANPERÇEMI (ACHILLEA MILLEFOLIUM L.)
Bilimsel adı Achillea millefolium olan civanperçemi, birleşikgillerden, birçok türü olan bir kır bitkisidir.
BÖĞÜRTLEN (RUBUS CANESCENS DC.)
Rosaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya taraflarında görülen çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
BURÇAK (CORONILLA VARIA L.)
Coronilla Fabaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.
ÇAYIR MENEKŞESİ (VIOLA SIEHEANA BECKER)
Ülkemizde “çayır menekşesi” olarak bilinen bu tür, Romanya, Kırım, Kafkasya, Batı Suriye, Bulgaristan ve Yunanistan’da doğal yayılış gösterir. Beyaz veya mavimsi beyaz renkte çiçeklere sahip, 25 cm’ye kadar boylanabilen çokyıllık otsu bir bitkidir.
ÇOBANAĞZI (SİLENE ALBA)
Silene, Caryophyllaceae familyasından bir bitki cinsidir.Yaz aylarında, çiçek saplarını soyar ve uçtan uzanan farklı çiçek salkımına hoş kokulu beyaz bir çiçek katar.
DAĞ ÇAYI (STACHYS BYZANTIA)
La Stachys Bizans aileye ait çok yıllık bir bitkidir Lamiaceae. Yapraklarının belirli şekli ve dokusundan dolayı genellikle tavşan kulağı, kuzu kulağı veya yünlü olarak bilinir ve bu bir süs türüdür bahçeler için uygundur.
DAĞMAYASLI (AJUGA REPTANS L.)
Ajuga reptans (Dağ mayasıl otu), ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından çok yıllık otsu bitki türü. Türkiye’de doğal olarak yetişir. Koyu yeşil renkte bir yer örtücüdür. Bitki dik büyümekle birlikte uzanıcı gövdeye de sahiptir. 10–30 cm boy yapar.
DELI BURÇAK (LATHYRUS LAXIFLORUS (DESF.) O. )
Ülkemizde “deli burçak” olarak bilinen bu tür, genellikle Güneydoğu Avrupa'dan Kafkasya, Türkiye, İran ve Suriye'ye kadar yayılış gösterir. Gövdeleri 40 cm’ye kadar uzayan çokyıllık otsu bitkilerdir.
DİŞBUDAK (FRAXINUS EXCELSIOR)
20 metre büyüyebilir. Gövde 2 metre çapa ulaşabilir. Taç uzun ve dardır. Genç ağaçlarda gövde pürüzsüz ve soluk kahverengi iken, yaşlı ağaçlarda dikey çatlaklar görülür.
ENGEREK OTU (ECHIUM VULGARE)
Engerek böcegi ve blueweed olarak bilinir - borage familyası Boraginaceae'deki bir çiçekli bitki türüdür. Avrupa’nın çoğunda, batı ve orta Asya'ya özgüdür.
FARE KULAĞI(ANAGALLIS ARVENSIS L.)
Bazı kaynaklarda Lysimachia arvensis olarak geçer. 50 cm’ye kadar uzayabilen kökler zayıf ve yeşildir. Yaz döneminde tabana yayılış gösterir, kışın ise yarım rozet halinde dik bir yapıda görülür. Işınsal simetrik çiçekler turuncu ya da kırmızı olabilir.
GAZELBOYNUZU (LOTUS CORNICULATUS L.)
Baklagiller familyasından çayırlar ve nemli topraklarda yaşayan çok yıllık otsu bir bitki türü. Boyu 40 cm'ye kadar çıkabilen bitkinin çiçek açma dönemi Mayıs-Ekim aylarıdır.
GÜMÜŞ DÜĞME (TANACETUM PARTHENİUM)
Compositae familyasından, dere kıyıları, gölgeli ormanlar ve kaya çıkıntılarında yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
GÜRGEN (CARPINUS BETULUS)
Adi gürgen, huşgiller familyasından kerestesi değerli bir orman ağacı türü. Dağılımı Avrupa'yı, Orta Avrupa'yı, İngiltere'nin güneyine ve İsveç'in güneyine kadar uzanan geniş bir yelpazeye sahiptir.
GÜVE OTU (HELİCHRYSUM GRAVEOLENS)
Compositae familyasından, Pinus nigra orman açıklığı ve dağlık meralardaki ıslak topraklı çukurlarda yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
HACIOSMANOTU (STACHYS ANNUA L.)
Hacıosmanotu bitkisi, çok ya da zaman zaman iki yıllık bir bitkidir. Çanak tüpü boyunca yaslanıcı havlı ve birkaç yayık tüylüdür. Gövde yatık, tüysüzce ve çanak dişleri mızraksı bizsidir.
IHLAMUR (TILIA CORDATA)
Gövde koyu kahverengi ve olukludur. Genç dallar yeşil ila kırmızımsı kahverengidir.
ISTRANCA MEŞESI (QUERCUS HARTWISSIANA)
25 m'ye kadar boylanabilen düzgün gövdeli dar tepeli bir meşe türüdür. Gövde kabuğu düzenli aralıklarla çataklıdır. Sürgünleri dört köşeli, kahverengi, çıplak çok az sayıda lentisel vardır. Tomurcuklar terminal durumludur.
İĞ AĞACI (EUONYOMUS LATİFOLİUS L.)
Celastraceae familyasından çalılıklar da ve ormanlarda yetişen bir ağaç türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
KANARYAOTU (SENECIO VERNALIS WALDST. ET KIT.)
Ülkemizde “kanaryaotu” olarak bilinen bu tür, Batı Asya, Kafkasya, Orta Asya, Orta ve Doğu Avrupa’da yayılış gösterir. Sarı renkli çiçeklere sahip, 40 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık bir bitkidir.
KARAAĞAÇ (ULMUS GLABRA)
İrlanda'dan doğuya doğru Urallara ve güneydeki Kuzey Kutup Dairesi'nden Yunanistan'daki Mora dağlarına kadar Avrupa karaağaç türlerinin en geniş yelpazesinden oluşmaktadır.
KARAÇAY (SİDERİTİS MONTANA L.)
Sideritis, Lamiaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.[1] Sideritis başlıca Akdeniz bölgesinde yayılım gösteren, bir ve çok yıllık toplam 142 taksona sahip bir cinstir.
KATIR ÇİĞDEMİ (COLCHICUM SZOVITSII FISCH. ET MEY.)
Ülkemizde “katır çiğdemi” olarak bilinen bu tür, doğu Bulgaristan ve Türkiye’den kuzeybatı Ürdün ve İran’a kadar doğal olarak yetişir. Morumsu-pembe veya beyaz renkte çiçeklere ve mızraksı yapraklara sahip çokyıllık bir bitkidir.
KAYIN (FAGUS)
Kayın kayıngiller familyasının Fagus cinsinden değerli orman ağaçlarına verilen ad.Kışın yaprağını döken orman ağaçlarıdır. Sürgünler pseudoterminal tomurcukludur ve yan tomurcuklar iki sıralı sarmal dizilirler.
KISA MAHMUT (TEUCRİUM CHAMEAEDRYS L.)
Labiatae familyasından, seyrek ormanlar, uçurumlar, yamaçlar ve bozkırlarda yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
KIZILAĞAÇ (ALNUS GLUTINOSA)
Huşgiller (Betulaceae) familyasından 20–30 m'ye ulaşabilen esmer kabuklu ve seyrek dallı bir türdür.
KOKULU MENEKŞE (VIOLA ODORATA L.)
Ülkemizde “kokulu menekşe” ismiyle bilinen bu tür Avrupa ve Asya’da doğal olarak yetişir. Ancak, daha sonra Kuzey Amerika ve Avustralya’ya da yayılmıştır. Hoş kokulu mor çiçeklere sahip, 12 cm’ye kadar boylanabilen gövdesiz çokyıllık otsu bir bitkidir.
KOKULU YONCA (MELILOTUS OFFICINALIS(L.) DESR.)
Fabaceae familyasından, tahrip edilmiş yerlerde yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.Yapraklar üç yaprakçıklı birleşik, yaprakçıklar eliptik, alt yaprakların sapının dibinde çift olarak bulunan minik yapraklar (kulakçık) tam kenarlıdır.
KÖKNAR (ABIES CILICICA)
Abies cilicica, Pinaceae familyasındaki bir kozalaklı ağaç türüdür. Lübnan, Suriye ve Türkiye'de bulunur.
KÜÇÜK GÜNEŞGÜLLÜ (HELIANTHEMUM NUMMULARIUM L.)
Cistaceae familyasından ve yaygın olarak Akdeniz ve İran-Turan bölgesinde yetişen bir çalı türüdür.Tek yıllık veya çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
LADEN (CISTUS CRETICUS)
Cistaceae familyasından ve yaygın olarak Akdeniz bölgesinde yetişen bir çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
LIVAROTU (CERINTHE MINOR L)
Gövdeleri genellikle 50 cm'den kısa, sarı veya kestanerengi çiçekli ve mor veya menekşe tonuyla kaplı, kısa yaşamlı çokyıllık bir bitkidir.
MACAR ÜÇGÜLÜ (TRIFOLIUM PANNONICUM JACQ.)
Trifolium pannonicum , mızrak şeklinde, koyu yeşil yapraklı, çok yıllık, tırmanmayan, küme oluşturan bir bitkidir. Dik tüylü gövde yaklaşık 40-80 cm yüksekliğe ulaşabilir.
MAVİ TASKESEN (LITHOSPERMUM PURPUROCAERULEUM L.)
Boraginaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya’da görülen otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
MELEZ ÜÇGÜL (TRIFOLIUM HYBRIDUM L.)
Ülkemizde “melez üçgül” olarak bilinen bu tür, Avrupa ve Güneybatı Asya'nın özellikle dağlık bölgelerinde doğal olarak yetişen çokyıllık bir bitkidir.
MERYEMSAÇI (AJUGA REPTANS )
30 cm büyüyebilir. -15 dereceye kadar dayanıklıdır. Yapraklar karşılıklı dizilişli, koyu yeşil renkli ve mor lekelidir. Yapraklar 5 ila 8 cm uzunluğundadır. Mor çiçeklerle beraber 10 ila 15 cm uzunluğunda çiçek sapları görülür.
MEŞE (QUERCUS SP.)
Meşe, Kayınkiler familyasından kapalı tohumlu bir bitkidir. Doğal yayılım alanı Avrupa ve Kafkasya'nın batisini içeren ağaç, ılıman bölgelerde yetişebilir.
MÜRVER (SAMBUCUS NIGRA L.)
Caprifoliaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya’da bulunan çalı/küçük ağaç türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir. Genelde 3m’yi aşmayan orta boy çalı tarzında gelişir. Duruma göre 6 metre kadar uzadığı da olur. Kışın yapraklarını döker.
ÖKSÜRÜK OTU, KABALAK (TUSSILAGO FARFARA L.)
Asteraceae familyasına ait Avrupa-Sibirya’da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.4 ila 15 cm büyüyebilir. Ancak meyve zamanı 30 cm boya ulaşır. Taban yapraklar saplıdır ve yaprak ayası 10 ila 20 cm çapındadır. Bunlar çiçekler solduktan sonra gelişmeye başlar.
PİRE OTU,SOLUCAN OTU (TANACETUM PARTHENIUM L.)
Asteraceae familyasına ait Avrupa- Sibirya, D.Akdeniz, Karadeniz, İran-Turan’da bulunur ve Ot, yarıçalı, çalımsı, çalı türleri vardır. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
RENKLİ BURÇAK (CORONILLA VARIA L.)
Fabaceae familyasından, taşlı yerler, yaprak döken koruluklar ve çalılık ekilmiş yerler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
SARI BALLI BABA (GALEOBDOLON LUTEUM HUDSON)
Labiatae familyasından, Carpinus ormanı, tarla, reservuar kenarları, bataklıklar, nemli koyaklar ve yamaçlar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
SARI ÇAM (PINUS SYLVESTRIS)
Sarıçam, çamgiller familyasından Avrupa'nın hemen her yerinde, Kafkaslar, Sibirya ve Kuzey Asya'da yayılış gösteren çam türü.
TAŞKESENOTU (LITHOSPERMUM PURPUROCAERULEUM L.)
Ülkemizde “morumsu taşkesenotu” olarak bilinen bu bitki, Britanya Adaları, Orta Avrupa, Güney Rusya ve Akdeniz ülkelerinde İspanya’dan Türkiye’nin doğusuna kadar geniş yayılışa sahiptir.
TAVŞAN KANI (LATHYRUS DIGITATUS (BIEB.) FIORI)
Ülkemizde “tavşan kanı” olarak bilinen bu tür, Güney İtalya, Güneydoğu Avrupa ve Türkiye'nin batısında doğal olarak yayılış gösterir. Gövde boyları 40 cm'ye kadar ulaşan çokyıllık otsu bir bitkidir. Çiçekleri mor veya mavimsi renklerdedir.
TAVŞAN KULAĞI (CYCLAMEN COUM MILLER)
SIKLAMEN VEYA TAVŞAN KULAĞI, PRIMULACEAE FAMILYASINDAN CYCLAMEN CINSINI OLUŞTURAN YAŞAM ALANI ORMAN AÇIKLIKLARI VE KAYALIK ALANLAR OLAN ÇOK YILLIK YUMRULU BIR BITKI TÜRLERINI ORTAK ADI.TAVŞANKULAĞI, BUHURUMERYEM, MORMILIK ŞEKLINDE DE ADLANDIRILIR.
TUTSAN (HYPERİCUM ANDROSAEMUM L.)
Hypericaceae familyasından koru kenarları ve dere kıyılarında yetişen çalı türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir. Yerde sürünmek yerine dik ve dik duran birçok gövdesi vardır .
YAKI OTU (EPILOBIUM ANGUSTIFOLIUM L.)
Yapraklar mızrak biçimli ve damarlıdır. Çiçekler dört adet pembe-eflatun taç yaprak taşır. Yapraklarının damarlı yapısı benzersizdir.
YARA OTU (PRUNELLA VULGARİS L.)
Labiatae familyasından, tarlalar, korular, yol kenarları, nemli kenarlar ve dereler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
YARAMERHEMİ (GERANİUM ASPHODELOİDES)
Geraniaceae familyasından, çayırlıklar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür yapısına sahiptir.
YER FESLEĞENİ (MERCURIALIS ANNUA L.)
Euphorbiaceae familyasından ve kireç taşlı yamaçlar, Pinus ormanı, firigana, boş alanlar da yetişen bir ot türüdür. Tek yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir.
YOĞURT OTU, DİLKANATAN (GALIUM APARINE L.)
Rubiaceae familyasına ait Avrupa, Asya ve Amerika’da görülen otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
YÜNLÜ ŞİFAOTU (ERIGERON ACER L.)
Papatyagiller (Astraceae) ailesinden otsu bir türdür. Kuzey yarım kürede ılıman iklim kuşağının tamamında yayılış gösterir. Türkiye?de Hakkari, Antalya ve Adana alt bölgelerinde gözlenir.
ZÜMRA GEVENİ (ASTRAGALUS PONTİCUS PALL.)
Papilionaceae familyasından kuru kıyılar, tarlalar, yol kenarların da yetişen bir ot türüdür. Çok yıllık bir ömür süresine sahiptir.