15-BURDUR

AT KESTANESI (AESCULUS HIPPOCASTANUM L.)
At kestanesi, Sapindaceae familyasından Aesculus cinsinden ağaç ya da çalı formundaki kışın yapraklarını döken türlerin ortak adı.
BALLI BABA (LAMIUM PURPUREUM L.)
Lamium purpureum, Lamiaceae familyasından nemli ve verimli topraklarda yetişen kırmızı-eflatun çiçekli bir yıllık bir ballıbaba türü. Halk ağzında kırmızı ısırgan olarak da adlandırılır.
ENGEREK OTU (ECHIUM VULGARE)
Engerek böcegi ve blueweed olarak bilinir - borage familyası Boraginaceae'deki bir çiçekli bitki türüdür. Avrupa’nın çoğunda, batı ve orta Asya'ya özgüdür.
GAZELBOYNUZU (LOTUS CORNICULATUS L.)
Baklagiller familyasından çayırlar ve nemli topraklarda yaşayan çok yıllık otsu bir bitki türü. Boyu 40 cm'ye kadar çıkabilen bitkinin çiçek açma dönemi Mayıs-Ekim aylarıdır.
GÜNEŞ ÇİÇEĞİ (ADONIS VERNALIS)
Adonis Ranunculaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Güneş gören tepeler, kayalık, taşlık yörelerde ve meralarda kolaylıkla yetişir.
HASIR BOYNUZOTU (CERASTIUM BANATICUM (ROCH.))
Cerastium banaticum, Karanfilgiller familyasına bağlı olan Archaeplastida türüdür.
KINZI (CORIANDRUM SATIVUM L.)
Apiaceae familyasına ait ve ülkemizde Isparta Burdur Konya illerinde bulunan otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
KIRMIZI HEVHULMA(LYTHRUM SALICARIA L.)
Kırmızı hevhulma, kınagiller familyasına mensup bir çiçek türü. Avrupa, Asya, Afrika'nın kuzeybatısı, Kuzey Amerika'nın kuzeyi ve Avustralya'nın güneydoğusunda yaygınlık gösterir.
KOKULU YONCA (MELILOTUS OFFICINALIS(L.) DESR.)
Fabaceae familyasından, tahrip edilmiş yerlerde yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.Yapraklar üç yaprakçıklı birleşik, yaprakçıklar eliptik, alt yaprakların sapının dibinde çift olarak bulunan minik yapraklar (kulakçık) tam kenarlıdır.
KUDÜS ADAÇAYI (PHLOMIS PUNGENS WILLD.)
Doğu Ege Adaları ve Türkiye'ye özgü Lamiaceae familyasında çiçekli bir bitkidir.1,5 ila 2,0 m boyunda saplara sahiptir. Bu köşeli gövdeler, 25 cm uzunluğunda bir yaprak sapı dikişi tarafından taşınan, 3 cm uzunluğa kadar büyük, tam zıt yapraklar taşır.
KUŞBAKLASI (LATHYRUS TUKHTENSIS CZECZ.)
Çok yıllık bir bir bitki olup Türkiye’ ye endemiktir. 15-30 cm boyundadır. Gövdesi kanatlıdır.
LAVANTA (LAVANDULA OFFICINALIS)
Lavanta, ballıbabagiller familyasından Lavandula cinsini oluşturan Akdeniz kökenli bitki türlerinin ortak adidir.
PAVLONYA (PAULOWNIA KAWAKAMII)
Yaygın olarak safir ejderha ağacı olarak bilinen Paulownia kawakamii, Paulowniaceae familyasında bir ağaç türüdür. Ağacın anavatanı Tayvan, doğu Çin ve Japonya'dır. Yaprak dökendir ve erken ilkbaharda yapraklar görünmeden önce birçok büyük menekşe çiçeği taşır.
PEYGAMBER ÇİÇEĞİ (CENTAUREA KILAEA)
Kilyos peygamber çiçeği, papatyagiller familyasından Türkiye'de endemik olan çok yıllık bir peygamber çiçeği türü.
SAKA DİKENİ (CARDUUS PYCNOCEPHALUS L.)
İtalyan devedikeni, İtalyan tüysüz devedikeni ve Plymouth devedikeni gibi ortak isimleri olan Carduus pycnocephalus, bir devedikeni türüdür. Yerlidir: Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya'da Akdeniz bölgesi, Doğu Avrupa ve Kafkaslar, ve Hindistan Yarımadası'nda bulunabilir.
SIVRI MAYASIL (AJUGA SALICIFOLIA (L.) SCHREBER)
Ajuga salicifolia, Lamiaceae familyasından 20–30 cm yüksekliğinde otsu yapılı köksaplı bir bitki türü. Yapraklar, mızrak-eliptik veya geniş eliptik, kısa yaprak saplıdır.
TİLKİKUYRUĞU (ALOPECURUS MYOSUROIDES HUDSON)
Alopecurus myosuroides, Avrasya'ya özgü, nemli çayırlarda, yaprak döken ormanlarda ve ekili ve atık arazilerde bulunan yıllık bir çimdir. Aynı zamanda ince çayır tilki kuyruğu, kara çimen, seğirme otu ve siyah seğirme olarak da bilinir.
YABAN KETEN (LINUM NODIFLORUM )
5 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde diktir. Alt yapraklar kaşıksı, orta yapraklar dikdörtgensi, 1 ila 3 cm uzunluğunda, 1 ila 3 damarlıdır. Çanak yaprak şeritsi, 11 ila 13 mm uzunluğundadır. Taç yaprak sarı renkli ve 17 ila 20 mm uzunluğundadır.
YABANİ GÜL (ROSA CANINA)
Yaygın olarak köpek gülü olarak bilinen Rosa Canına , vahşi gül türü Avrupa, kuzeybatı Afrika ve batı Asyada bulunan türdür.
YABANİ MENEKŞE (VIOLA KITAIBELIANASCHULT.)
Ülkemizde “yabani menekşe” ismiyle bilinen bu tür, Afrika, Asya ve Avrupa’da doğal olarak yetişir. Kremsi-beyaz veya sarı renkte çiçeklere sahip, 12 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık otsu bir bitkidir.
YILANDİLİ (PLANTAGO LANCEOLATA L.)
Araceae familyasındaki bir ormanlık çiçekli bitki türüdür. Avrupa'nın çoğunda, Türkiye ve Kafkasya'da yerlidir.
ZÜMRA GEVENİ (ASTRAGALUS PONTİCUS PALL.)
Papilionaceae familyasından kuru kıyılar, tarlalar, yol kenarların da yetişen bir ot türüdür. Çok yıllık bir ömür süresine sahiptir.