16-BURSA

AK KAPLANOTU (DORYCNIUM GRAECUM (L.) SER.)
Cinsin Türkçe resmî adı olan “kaplanotu” aynı zamanda papatyagillere bağlı Doronicum cinsinin de Türkçe resmî adıdır.
AKBAŞLI ŞALBA (PHLOMİS RUSSELİANA)
Labiatae familyasından, ibreli ve yaprak döken ağaçlar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
ALA KÖRIGEN (CORONILLA ORIENTALIS MILLER)
40 cm`ye kadar boylanabilen, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Yapraklar 7-11 kamamsı yaprakçıklı birleşik ve mat yeşil renktedir. çiçeklenme dönemi Mart-Temmuz ayları arasında, çiçekler 12-18 mm uzunlukta, 3-9`u birarada şemsiye çiçek durumlu, sarı renktedir.
ALIÇ (CRATAEGUS MONOGYNA)
Adi alıç, gülgiller familyasından bir alıç türü. Ormanlarda yetişir. İlkbaharda açan çiçekleri beyaz ve pembedir. Meyveleri 6–10 mm çapında kırmızı ya da esmer kırmızıdır.
ANADOLU KESTANESİ (CASTANEA SATIVA MILLER)
Anadolu kestanesi (Castanea sativa), kayıngiller (Fagaceae) familyasında anavatanı güney Avrupa ve Asya olan, 20–35 m boy, 2 m çap yapabilen bir kestane türü.
AT KUYRUĞU (EQUISETUM ARVENSE L.)
Equisetaceae familyasından boş alan ve su kenarın da yetişen otsu bir bitkidir. Çok yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir.
AYVA (CYDONIA OBLONGA MILLER)
Ayva, gülgiller familyasından 4–5 m boylanan, kırmızı kahverengi gövdeli meyve ağacıdır. Derine gitmeyen yüzeysel kök sistemine sahiptir.
BODUR SÜSEN (IRIS SUAVEOLENS BOISS. ET REUTER)
Iris suaveolens, Süsengiller ailesine bağlı, bodur süsen olarak bilinen, bir süsen türüdür. Doğal olarak doğu Avrupa, Balkanlar ve Türkiye'de görülür. ris suaveolens 8 ila 14 cm büyüyebilir. Yaprakla 0.5 ila 1 cm genişliğinde, grimsi yeşil renkli, orak biçiminde ve zaman zaman morumsu kenarlıdır.
BÖĞÜRTLEN (RUBUS CANESCENS DC.)
Rosaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya taraflarında görülen çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
BÖĞÜRTLEN (RUBUS DISCOLAR WEIHE ET NEES.)
Rosaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya, Karadeniz taraflarında görülen çalı veya ot türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
BÖĞÜRTLEN (RUBUS FRUCTICOUS L.)
Gülgiller familyasındandır. Anayurdu Kuzey Yarıkürenin ılıman iklim bölgeleri olan Rubus cinsi 400 kadar çok yıllık çalı türünün ortak adi böğürtlendir
CANAVAR OTU (OROBANCHE NANA)
Canavar otu Lamiales takımına ait bir familyadır ve asalak bir bitkidir. Tam parazit bitki olduğundan dolayı klorofil yoktur ve bu nedenle fotosentez yapmaz. Ayrıca kök sistemleri de bulundurmaz. Tarım alanlarında çıkması durumunda ürünlere zarar verebilmektedir.
CEZAYİR MENEKŞESİ (VINCA MAJOR L.)
Apocynaceae familyasına ait ve genellikle Akdeniz bölgesinde yetişen bir çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.Yaprakları yaz kış dökülmez ve karşılıklı şekilde dizili bulunurlar. Çiçek yaprakları beş parçalıdır. Ilıman iklimde, nemli ve ışık alan yerlerde gelişir.
ÇAM SALEBİ (ANACAMPTIS PYRAMIDALIS)
Salepgiller ailesine bağlı, sivri salep olarak bilinen bir orkide türüdür. 20 ila 50 cm boylanabilen bir türdür. Çiçek kurulu çok sayıda çiçek barındırır. Çiçekler kırmızı ya da koyu ila açık gül renklidir.
ÇAN ÇİÇEĞİ (CAMPANULA STRICTA L.)
Çan çiçeği, çan çiçeğigiller familyasından bir, iki ya da çok yıllık bitkilerin ortak adı. Adlarını çiçeklerinin çan şeklinde olmasından alır. Latince'de Campanula küçük çan anlamına gelir. Çiçekleri için bahçelerde ve saksılarda süs bitkisi olarak yetiştirilir.
ÇAYIR SAZI (CAREX OVALIS GOOD)
Cyperaceae familyasından ve Akdeniz, Karadeniz, Sibirya ve İran-Turan da yetişen bir ot türüdür.Çok yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir.
ÇIRNIK OTU (RANUNCULUS MARGINATUS D URV.)
Bitki doğal olarak Karadeniz havzasında yayılış gösterir. 15 ila 30 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yükselicidir. Yaprakçıklar 0,8 ila 1,2 cm uzunluğunda, baklavamsı ila ters yumurtamsı, çoğunlukla sivri çıkıntılıdır. Çiçeklenme kısa saplı ila neredeyse sapsız, çok çiçeklidir.
ÇİÇEKLİ DİŞBUDAK (FRAXİNUS ORNUS L.)
Oleaceae familyasından yaprak döken çalılık veya ormanlarda yetişen ağaç türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
ÇOBAN GÜLÜ (ANTHYLLIS VULNERARIA)
Çoban gülü (Anthyllis vulneraria), Fabaceae familyasından 10–40 cm yüksekliğe ulaşabilen iki yıllık veya kısa ömürlü çok yıllık bir bitki türü.
ÇUHA ÇİÇEĞİ (PRIMULA VULGARIS)
Primula vulgaris, ortak çuha çiçeği, batı ve güney Avrupa, kuzeybatı Afrika ve güneybatı Asya'nın bazı bölgelerine özgü Primulaceae familyasındaki bir çiçekli bitki türüdür.
DAĞ LALESİ (ANEMONE BLANDA SCHOTT ET KOTSCHY )
Tür yakın zamanda Anemonoides cinsine alınmıştır ve bilimsel adı artık şu şekilde olacaktır: Anemonoides blanda. 25 cm büyüyebilir ve 15 cm genişliğe ulaşabilir. Yapraklar yeşil renkli ve bölünmüştür.
DEFNE (LAURUS NOBILIS L.)
Akdeniz defnesi, defnegillerden, her mevsim yeşil kalabilen, güzel kokulu ve yapraklarının kullanım alanı oldukça geniş olan bir çalı veya ağaç türü.
DÖNGEL (Mespilus germanica L.)
Muşmula ya da döngel, beşbıyık, ezgil, gülgillerin bir altfamilyası olan Amygdaloideae'dan bir ağaç ve bu ağacın meyvelerdir. Çiçek tablasıyla sarılmış etli meyveleri, eriksi yapıdadır. Yabani olanları daha küçük olur. İçinde sertleşmiş tohumları bulunur.
DÜĞÜN ÇİÇEĞİ (RANUNCULUS REPENS L.)
Bitki doğal olarak Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. Süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde işgalci hale gelmiştir. 50 cm büyüyebilir. Gövde yatıktır ve bunlar bağımsız kökler oluşturur, bu eklemlerden yeni bitkiler çıkar.
ENGEREK OTU (ECHIUM VULGARE)
Engerek böcegi ve blueweed olarak bilinir - borage familyası Boraginaceae'deki bir çiçekli bitki türüdür. Avrupa’nın çoğunda, batı ve orta Asya'ya özgüdür.
ERGUVAN (CERCIS SILIQUASTRUM)
Erguvan küçük ağaç görünümlü bir türdür. Erguvan baklagiller familyasındandır. Kireçli ve kuru toprağı sever. Toprağın taze olmasında yarar vardır. Erguvanin çiçekleri yaprakları açmadan önce açar.
FUNDA (HERBA ERICAE)
Latince adi ‘Herba Ericae’ olan Funda yaprağı fundagiller familyasındandır. Anavatanı Güney Afrika’dır. 600’den fazla türü bulunur. Afrika’nın diğer bölgelerinde, Akdeniz ülkelerinde ve Avrupa’da yetişir.
GÜMÜŞİ IHLAMUR (TİLİA ARGENTEA DESF)
Tiliaceae familyasından, yaprak dökmeyen ormanlarda yetişen ağaç türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
GÜVE OTU (HELİCHRYSUM GRAVEOLENS)
Compositae familyasından, Pinus nigra orman açıklığı ve dağlık meralardaki ıslak topraklı çukurlarda yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
HALKAVİ YAPRAKLI ADAÇAYI (SALVIA VERTICILLATA L.)
Salvia verticillata, leylak adaçayı veya whorled clary, orta Avrupa'dan batı Asya'ya kadar geniş bir alana özgü ve kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika'da doğallaştırılmış otsu bir yıllıktır.
KABA FESLEĞEN (CALAMINTHA GRANDIFLORA (L.))
Calamintha grandiflora, büyük çiçekli calamint, gösterişli calamint veya nane tuzu, bir süs bitkisi türüdür. Batı ve güney Avrupa'nın bazı dağlarında 700 metre yüksekliğinde yetişir. Kayın ormanlarında bulunabilir.
KAĞITHANE ÇİÇEĞİ (RANUNCULUS CONSTANTINOPOLITANUS)
Ülkemizde “İstanbul Düğün Çiçeği” olarak bilinen bu türün Kuzey ve Güney Amerika, Yeni Zellanda’dan Akdeniz Bölgesi’ne kadar geniş yayılışı bulunur. Tüylü yapıda, sarı çiçekli çokyıllık otsu bir bitkidir.
KARA HURMA (DIOSPYROS LOTUS L.)
Ebenaceae familyasından ve Alnus ve kestane ormanlarının yamaçlarının içinde yetişen bir ağaç türü dür. Çok yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir.
KARAÇALI (PALIURUS ACULEATUS)
Genellikle Kudüs dikeni, çelenk dikeni, Mesih'in dikeni veya diken tacı olarak bilinen Paliurus spina-christi, Akdeniz bölgesinde yetişen bir bitki türüdür.
KARTOPU (VIBURNUM OPULUS L.)
Caprifoliaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya’ da bulunan çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
KATIRTIRNAĞI (SPARTIUM JUNCEUM)
Katırtırnağı, baklagiller familyasından Akdeniz'e özgü bir çalı türü. Akdeniz dışında Kuzeybatı Afrika ve Güneybatı Asya'da bulunur. Genellikle kuru, kumlu topraklarda ve güneşli yerlerde görülür.
KATRAN ARDICI (JUNIPERUS OXYCEDRUS)
Juniperus oxycedrus, yerel olarak ardıç, dikenli ardıç, dikenli sedir veya keskin sedir olarak adlandırılır, Akdeniz bölgesinde görülür.
KAYIN (FAGUS)
Kayın kayıngiller familyasının Fagus cinsinden değerli orman ağaçlarına verilen ad.Kışın yaprağını döken orman ağaçlarıdır. Sürgünler pseudoterminal tomurcukludur ve yan tomurcuklar iki sıralı sarmal dizilirler.
KINZI (CORIANDRUM SATIVUM L.)
Apiaceae familyasına ait ve ülkemizde Isparta Burdur Konya illerinde bulunan otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
KIRLANGIÇ OTU (CHELIDONIUM MAJUS L.)
Bitki doğal olarak batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. Günümüzde Amerika kıtasında da yayılış gösterir. Oldukça güçlü bir istilacıdır. 30 ila 120 cm büyüyebilir. Gövde diktir. Yapraklar teleksi ve dalgalı kenarlıdır. Sütlü lateks turuncu renklidir. Tohumlar temmuz ve eylül arası olgunlaşır.
KIZILÇAM (PINUS BRUTIA)
Kızılçam, Çamgiller familyasından Doğu Akdeniz Havzasına özgü, elverişli yetişme ortamlarında 25 metreye kadar boylanma yapabilen bir çam türüdür. Akdeniz ikliminin müşir türlerinden olup tipik bir ışık ağacıdır.
KOCAYEMİŞ (ARBUTUS UNEDO)
Koca yemiş, fundagiller familyasından meyveleri yenen bir çalı türü. 5-10 metre boylarında olmasına karşın nadiren de olsa 15 metreye ulasan türlerine rastlanmaktadır. Aynı zamanda Çilek Ağacı adıyla da bilinmektedir.
KORU MÜRDÜMÜĞÜ LATHYRUS AUREUS (STEV.) BRANDZA)
Bitki doğal olarak Balkanlar ve Kafkasya’da yayılış gösterir. 50 ila 80 cm büyüyebilir. Gövde sağlam, dik ve seyrek tüylüdür. Yapraklar teleksi, kılçıklı, yaprakçıklar 3 ila 5 çift halinde, yumurtamsı, tepede sivri ila sipsivridir.
KÜÇÜK GÜNEŞGÜLLÜ (HELIANTHEMUM NUMMULARIUM L.)
Cistaceae familyasından ve yaygın olarak Akdeniz ve İran-Turan bölgesinde yetişen bir çalı türüdür.Tek yıllık veya çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
KÜÇÜK KANTARON (HYPERİCUM CERASTOİDES)
Hypericaceae familyasından, silisli taşlı yerler veya koruluklarda yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
MAVİ TASKESEN (LITHOSPERMUM PURPUROCAERULEUM L.)
Boraginaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya’da görülen otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
MAZI MEŞESİ (QUERCUS INFECTORIA)
Mazı meşesi, kayıngiller familyasından her dem yeşil bir meşe türü. 12 m'ye kadar boylanır. 60–70 cm çap yapar.
SIĞIR DİLİ (ANCHUSA AZUREA)
Bitki doğal olarak Avrupa, bati Asya'da yayılış gösterir. Nadiren soluk ya da beyaz renkli olabilir. Taç tüpü 6 ila 10 mm uzunluğunda, loblar 5 ila 8 mm uzunluğundadır.
SÖĞÜT (SATLIX)
Söğüt, söğütgiller familyasından Satlıx cinsini oluşturan boylu ağaç veya bodur çalı halinde, çoğunluğu kışın yaprak döken, ender olarak da her dem Yeşil kalan odunsu bitkiler.
ŞİMAL ZARÇİÇEĞİ (PETRORHAGİA SAXİFRAGA)
Caryophyllaceae familyasından, yamaçlar ve kıyılarda bulunan ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir. Çok yıllık Ağaçsı bir tabandan, tüysüzden kabuklu-tüylüye kadar çok sayıda gövde yay şeklinde yükselerek dikleşir.
TARLA KÖYGÖÇÜRENİ (CIRSIUM ARVENSE L.SCOP.)
Asteraceae familyasına ait genellikle Avrupa ve Asya’da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir. Kök sistemi hayli agresiftir ve çabuk yayılır. Normal bahçe toprağı ve güneşli bir alanda kolaylıkla yetiştirilebilir.
TARLA SARMAŞIĞI (CONVOLVULUS ARVENSIS L.)
Convolvulaceae familyasından ve kumlu bozkır, nadas tarlaları, hendeklerin kenarlarının üzerinde, nehirler ve göllerde yetişen bir çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
TAVŞAN ELMASI (PYRACANTHA COCCINEA ROEMER)
Kızıl ateş dikeni veya bilimsel adıyla Pyracantha coccinea, Güney Avrupa, Kırım, Kafkasya, Türkiye ve Kuzeybatı İran'a endemik bir ateş dikeni türüdür. En az 16. yüzyıldan beri bahçelerde yetiştirildiği bilinmektedir. Ağacın küçük beyaz çiçekleri ve küçük parlak kırmızı meyveleri vardır.
TAVŞAN KULAĞI (CYCLAMEN COUM MILLER)
SIKLAMEN VEYA TAVŞAN KULAĞI, PRIMULACEAE FAMILYASINDAN CYCLAMEN CINSINI OLUŞTURAN YAŞAM ALANI ORMAN AÇIKLIKLARI VE KAYALIK ALANLAR OLAN ÇOK YILLIK YUMRULU BIR BITKI TÜRLERINI ORTAK ADI.TAVŞANKULAĞI, BUHURUMERYEM, MORMILIK ŞEKLINDE DE ADLANDIRILIR.
TEZDÜĞME (CENTAUREA CONSANGUINEA DC.)
35-70 cm boylanabilen, çok yıllık, tabandan itibaren sık dallanmış, otsu bir türdür. Yapraklar hafifçe örümcek ağsı dokuyla kaplıdır, neredeyse tüysüzdür, alt ve orta yapraklar birbirinden ayrık birkaç şeritsi dilimlerle tüysü yapıdadır, dilimler 1-3 mm geniş genişliktedir.
TİTREK (POPULUS TREMULA)
Titrek kavak, söğütgiller familyasından 25 m'ye kadar boylanabilen, silindirik gövde, sık dallı, geniş konik tepeye sahip bir kavak türü.
TUTSAN (HYPERİCUM ANDROSAEMUM L.)
Hypericaceae familyasından koru kenarları ve dere kıyılarında yetişen çalı türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir. Yerde sürünmek yerine dik ve dik duran birçok gövdesi vardır .
TÜYLÜ NANE (MENTHA LONGİFOLİA (L.) HUDSON)
Labiatae (Lamiaceae) familyasına ait Ege, Kıbrıs, Lübnan, KB. İran, K. Irak’ da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
YAKI OTU (EPILOBIUM ANGUSTIFOLIUM L.)
Yapraklar mızrak biçimli ve damarlıdır. Çiçekler dört adet pembe-eflatun taç yaprak taşır. Yapraklarının damarlı yapısı benzersizdir.
YARA OTU (PRUNELLA VULGARİS L.)
Labiatae familyasından, tarlalar, korular, yol kenarları, nemli kenarlar ve dereler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
ZEHİRLİ YONCA (DORYCNIUM PENTAPHYLLUM)
Türün bilimsel adı yakın zamanda Lotus dorycnium olmuştur. Alttür ise Lotus herbaceus. 5 ila 60 cm büyüyebilir. Yapraklarda eksen yoktur, yaprakçıklar 4 ila 20 mm uzunluğunda ve 1 ila 6 mm genişliğinde, dikdörtgensi ters yumurtamsı ila şeritsi ters mızraksı, tüylüdür