Türkiye Ballı Bitkiler Florası

81-DÜZCE

Bölge: KARADENİZ
İlçe Sayısı: 7
Kovan Sayısı: 52339
Üretici Sayısı: 792
ADAÇAYI (SALVIA SP.)

Salvia officinalis, yaygın adaçayı veya sadece adaçayı, odunsu sapları, grimsi yaprakları ve mavi ila morumsu çiçekleri olan çok yıllık, yaprak dökmeyen bir alt çalıdır.

ADAÇAYI YAPRAKLI LADEN (CISTUS SALVIIFOLIUS L.)

Cistaceae familyasından ve yaygın olarak Akdeniz bölgesinde yetişen bir çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

AKASYA (ACACIA PENNINERVIS)

Yaygın olarak dağ hickory wattle veya blackwood olarak bilinen akasya penninervis, çok yıllık bir çalı veya ağaç, Doğu Avustralya'ya özgü olan Phyllodineae alt türüne ait bir Akasya’dır.

ANADOLU KESTANESİ (CASTANEA SATIVA MILLER)

Anadolu kestanesi (Castanea sativa), kayıngiller (Fagaceae) familyasında anavatanı güney Avrupa ve Asya olan, 20–35 m boy, 2 m çap yapabilen bir kestane türü.

ANADOLU SAPARNASI (SMILAX EXCELSA L.)

Yaprakların geniş, yuvarlak-yüreğimsi, çiçeklerin en üst yaprağın koltuğunda saplı bir şemsiye halinde tek olarak bulunması ve erkek çiçek örtüsünün 5,5–7 mm uzunluğunda olmasıyla diğer Smilax türlerinde ayrılır.

ARAP YONCASI (MEDICAGO ARABICA (L.) HUDS.)

Fabaceae familyasından, koruluklar da yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

AYÇİÇEĞİ (HELIANTHUS ANNUUS)

Astreceae familyasının bir üyesi olan ayçiçeği dünyanın en önemli yağlı tohumlarından birisidir. Ayçiçeği, papatyagiller familyasından çekirdekleri ve yağı için yetiştirilen sari çiçekli bir tarım bitkisidir.

BOYNUZLU EKŞİ ÜÇGÜL (OXALIS CORNICULATA)

Tek yıllık ya da çok yıllık otsu bitkidir. Gövdesi çok sayıda, yatık, keçemsi tüylü-yumuşak seyrek tüylüdür. Yaprakçıklar ters yüreğimsi ya da değil, derince çentiklidir. Kulakçıkları belirgindir. Çanak yapraklar mızraksı, kör uçlu ya da değil, 3-5 mmdir. Taç yapraklar açık sarı, 6-8 (-10) mmdir.

BÖĞÜRTLEN (RUBUS DISCOLAR WEIHE ET NEES.)

Rosaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya, Karadeniz taraflarında görülen çalı veya ot türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

ÇAYIR GÜZELİ (BELLIS PERENNIS L.)

Asteraceae familyasına ait ve Avrupa-Sibirya bölgesinde bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

DÖNGEL (Mespilus germanica L.)

Muşmula ya da döngel, beşbıyık, ezgil, gülgillerin bir altfamilyası olan Amygdaloideae'dan bir ağaç ve bu ağacın meyvelerdir. Çiçek tablasıyla sarılmış etli meyveleri, eriksi yapıdadır. Yabani olanları daha küçük olur. İçinde sertleşmiş tohumları bulunur.

GÜMÜŞİ IHLAMUR (TİLİA ARGENTEA DESF)

Tiliaceae familyasından, yaprak dökmeyen ormanlarda yetişen ağaç türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

HAS EŞEKKULAĞI (KNAUTIA DEGENII BORBAS EX)

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. Yakın tarihe kadar endemik statüsünde idi ancak Avrupa’da çeşitli ülkelerden kayıt bildirilince bu statüsünü kaybetti. 20 ila 40 cm büyüyebilir. Gövde havlı ve kıllıdır, alt bölümdeki kıllar ters dönük, üst bölümdeki kıllar ise yayılıcıdır.

HEVHULMA (LYTHRUM HYSSOPIFOLIA L.)

10 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yükselicidir. Yapraklar oval, aşağı bölümde karşılıklı, üst bölümde ise almaşlı dizilişlidir. Bunlar 3 cm uzunluğundadır. Çiçekler yaprak koltuklarında tek olarak görülür.

IHLAMUR (TILIA CORDATA)

Gövde koyu kahverengi ve olukludur. Genç dallar yeşil ila kırmızımsı kahverengidir.

KALDIRIK HODAN (TRACHYSTEMON ORIANTALIS(L.))

Boraginaceae familyasına ait Karadeniz’de bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

KEKİK (ONITES L)

Origanum onites, Girit kekik, Yunan kekik, pot mercanköşk, Sicilya, Yunanistan ve Türkiye'de bulunan Origanum cinsindeki bir bitki türüdür.

KESTANE (CASTANEA SATIVA)

Kayıngiller familyasında anavatanı güney Avrupa ve Asya olan 20–35 m boy 2 m çap yapabilen bir kestane türü.

KIR ÇİÇEKLERİ (DIANTHUS GRATIANOPOLITANUS)

İnsanlar tarafından özellikle tohumlanmadan ya da dikilmeden doğada yetişen çiçektir. Yine de birkaç karışık türün kir çiçeği çayırları tohum paketlerinde satılmaktadır.

MEŞE (QUERCUS SP.)

Meşe, Kayınkiler familyasından kapalı tohumlu bir bitkidir. Doğal yayılım alanı Avrupa ve Kafkasya'nın batisini içeren ağaç, ılıman bölgelerde yetişebilir.

MOR ORMANGÜLÜ (RHODODENDRON PONTICUM L.)

Ericaceae familyasından ve Karadeniz bölgesinde yetişen bir ağaç türüdür. Çok yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir.

PÜREN (ERICA MANIPULIFLORA)

Püren ya da piren çam ormanlarının yakınlarında kendiliğinden yetişen hafif ve hoş kokulu bir bitkidir. Maki tipindeki, çalı bitki 4 mevsim yeşildir.

SOLUK ÜÇGÜL (TRIFOLIUM PALLIDUM WALDST. ET KIT.)

Ülkemizde “soluk üçgül” olarak bilinen bu tür, Türkiye, İtalya, Balkanlar ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yetişir. Krem veya beyaz renkli çiçeklere sahip, 60 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık veya ikiyıllık otsu bir bitkidir.

TURUNCU SIĞIRKUYRUĞU (VERBASCUM PHLOMOIDES L.)

Sığırkuyruğu, Avrupa ve Küçük Asya'ya özgü Scrophulariaceae familyasındaki bir bitki türüdür. Kuzey Amerika'da yaygın bir ottur.

YABANİ GÜL (ROSA CANINA)

Yaygın olarak köpek gülü olarak bilinen Rosa Canına , vahşi gül türü Avrupa, kuzeybatı Afrika ve batı Asyada bulunan türdür.

ÇIÇEK
KEKIK
KESTANE
MESE
YÖRESEL