Türkiye Ballı Bitkiler Florası

21-DİYARBAKIR

Bölge: GÜNEY DOĞU ANADOLU
İlçe Sayısı: 17
Kovan Sayısı: 177139
Üretici Sayısı: 1036
ANADOLU ÜÇGÜLÜ (TRIFOLIUM RESUPINATUM)

20 ila 60 cm büyüyebilir. Budandığında rozet oluşturur. Yapraklar tüysüz ya da tüylü saplara sahiptirler. Kulakçık zarsıdır. Yaprakçıklar 1 ila 2,5 cm uzunluğunda, oval ve dikdörtgensidir.

BAYIR FİYİ (LATHYRUS CICERA L)

15 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde çıplak ya da zaman zaman cılız tüylüdür. Gövdede kanat bulunur. Yapraklar, iki şeritsi yaprakçıktan oluşur, bunlar 3 ila 6 cm uzunluğundadır. Çiçek kurulu tek çiçekten oluşur ve 1 ila 1,5 cm uzunluğundadır. Meyve tüysüzdür.

FİĞ (VICIA SATIVA L.)

Fig, baklagiller familyasından dane yemleri içerisinde önemli bir yere sahip olan tek yıllık bir serin mevsim yem bitkisi. Zayıf ve az derine giden bir kök sistemi vardır.

GELİNCİK (PAPAVER RHOEAS)

Gelincik, gelincikgiller familyasından Dünya'da çok geniş bir yayılma alanına sahip bir yıllık bir bitki türü 25–60 cm arasında değişen yüksekliklere ulaşabilir.

GEVEN (ASTRAGALUS L.)

Baklagiller (Fabaceae) familyasının Astragalus cinsinden olan geven Asya'nın kurak ve yarı kurak bölgelerinde, Türkiye'nin zengin florası içinde. Doğu Anadolu ve iç Anadolu Bölgesi'nde 1300-3500 metre yükseltilerde.

HEVHULMA (LYTHRUM HYSSOPIFOLIA L.)

10 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yükselicidir. Yapraklar oval, aşağı bölümde karşılıklı, üst bölümde ise almaşlı dizilişlidir. Bunlar 3 cm uzunluğundadır. Çiçekler yaprak koltuklarında tek olarak görülür.

KATIR ÇİĞDEMİ (COLCHICUM SZOVITSII FISCH. ET MEY.)

Ülkemizde “katır çiğdemi” olarak bilinen bu tür, doğu Bulgaristan ve Türkiye’den kuzeybatı Ürdün ve İran’a kadar doğal olarak yetişir. Morumsu-pembe veya beyaz renkte çiçeklere ve mızraksı yapraklara sahip çokyıllık bir bitkidir.

KEKİK (ONITES L)

Origanum onites, Girit kekik, Yunan kekik, pot mercanköşk, Sicilya, Yunanistan ve Türkiye'de bulunan Origanum cinsindeki bir bitki türüdür.

KEVEN (ASTRAGALUS MEMBRANACEUS)

Moğolistan'daki Astragalus propinquus, Fabaceae familyasından çiçekli bir bitkidir. Geleneksel Moğol tıbbında kullanılan 50 temel bitkiden biridir. Çok yıllık bir bitkidir ve tehdit altında listelenmemiştir.

KIR ÇİÇEKLERİ (DIANTHUS GRATIANOPOLITANUS)

İnsanlar tarafından özellikle tohumlanmadan ya da dikilmeden doğada yetişen çiçektir. Yine de birkaç karışık türün kir çiçeği çayırları tohum paketlerinde satılmaktadır.

KİRPİ ÜÇGÜLÜ (TRIFOLIUM ECHINATUM BIEB.)

20-50 cm büyüyebilir.Yaprakları 0.8-2.5 cm eliptik yapıda olan tek yıllık çiçeklerdir.

KORUNGA (ONOBRYCHIS SATIVA)

Adi korunga, çok yıllık bir baklagil yem bitkisi türü. Sulama imkânı olmayan topraklarda yetişmesi ve kireçli topraklara adaptasyon yeteneği açısından değerli bir bitkidir.

KUZU KULAĞI (RUMEX PULCHER L.)

Ortak adı kuzu kulağı ile bilinen Polygonaceae ailesindeki çiçekli bir bitki türüdür. Avrasya ve Kuzey Afrika'ya özgüdür ve Kuzey Amerika'nın bölümleri de dahil olmak üzere başka bir yerde tanıtılan bir tür ve yol kenarı otu olarak bulunabilir.

MÜRDÜMÜK (LATHYRUS SATIVUS L.)

Fabaceae familyasından ve Doğu Akdeniz, Karadeniz ve Sibirya da yetişen hoş kokulu, tırmanıcı ve kolay yetişen bir ot türüdür. Tek ve çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

NERGİS (NARCISSUS TAZETTA L.)

Amaryllidaceae familyasına ait ve genellikle Akdeniz bölgesinde yetişen otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.15 ila 65 cm büyüyebilen bir bitkidir. Süs bitkisi olarak bahçelere ve peyzaj alanlarına dikilmektedir.

NOHUT MÜRDÜMÜĞÜ (LATHYRUS CICERA L.)

Fabaceae familyasından, meşe çalılığı, Pinus brutia ormanı, kayalık yamaçlar, bağlar, tahıl ve nadas tarlaların da yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

PAMUK (GOSSYPIUM HIRSITUM)

Pamuk, ebegümecigiller familyasından anavatanı Hindistan olan kültürü yapılan bir bitki türüdür.

SAKA DİKENİ (CARDUUS PYCNOCEPHALUS L.)

İtalyan devedikeni, İtalyan tüysüz devedikeni ve Plymouth devedikeni gibi ortak isimleri olan Carduus pycnocephalus, bir devedikeni türüdür. Yerlidir: Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya'da Akdeniz bölgesi, Doğu Avrupa ve Kafkaslar, ve Hindistan Yarımadası'nda bulunabilir.

SARIŞIRO (SENECIO PSEUDO-ORIENTALIS SCHISCHKIN)

50 ila 100 cm büyüyebilir. Gövde dik ve tüysüzcedir. Taban yaprakları saplı, dikdörtgensi mızraksı ve kenarları düz ya da minik dişlidir. Gövde yaprakları sapsız, şeritsi mızraksı, genellikle minik dişlidir.

SÖĞÜT (SATLIX)

Söğüt, söğütgiller familyasından Satlıx cinsini oluşturan boylu ağaç veya bodur çalı halinde, çoğunluğu kışın yaprak döken, ender olarak da her dem Yeşil kalan odunsu bitkiler.

SÜLÜN ÜÇGÜLÜ (TRIFOLIUM PAUCIFLORUM D URV.)

15 ila 30 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yükselicidir. Yaprakçıklar 0,8 ila 1,2 cm uzunluğunda, baklavamsı ila ters yumurtamsı, çoğunlukla sivri çıkıntılıdır. Çiçeklenme kısa saplı ila neredeyse sapsız, çok çiçeklidir.

TEZDÜĞME (CENTAUREA CONSANGUINEA DC.)

35-70 cm boylanabilen, çok yıllık, tabandan itibaren sık dallanmış, otsu bir türdür. Yapraklar hafifçe örümcek ağsı dokuyla kaplıdır, neredeyse tüysüzdür, alt ve orta yapraklar birbirinden ayrık birkaç şeritsi dilimlerle tüysü yapıdadır, dilimler 1-3 mm geniş genişliktedir.

TİLKİKUYRUĞU (ALOPECURUS MYOSUROIDES HUDSON)

Alopecurus myosuroides, Avrasya'ya özgü, nemli çayırlarda, yaprak döken ormanlarda ve ekili ve atık arazilerde bulunan yıllık bir çimdir. Aynı zamanda ince çayır tilki kuyruğu, kara çimen, seğirme otu ve siyah seğirme olarak da bilinir.

ÜÇKULAK OTU (TRIFOLIUM CONSTANTINOPOLITANUM)

15-35 cm büyüyebilir.Yaprakları 1.5-2cm eliptik olan bir bitkidir.Tek yıllıktır.

YABANİ HARDAL (SINAPIS ARVENSIS L.)

Brassicaceae familyasına ait Orta ve Güney Avrupa ve Asya’da bulunan otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

YABANİ HAVUÇ (DAUCUS CAROTA L.)

Apiaceae familyasına ait ve genellikle Asya’da bulunan otsu bir türdür. İki yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

ÇIÇEK
KARAKOVAN
KEKIK
KEVEN (GEVEN)
ORGANIK
YÖRESEL