Türkiye Ballı Bitkiler Florası

23-ELAZIĞ

Bölge: DOĞU ANADOLU
İlçe Sayısı: 11
Kovan Sayısı: 100660
Üretici Sayısı: 1418
AK KAVAK (POPULUS ALBA)

Ak kavak, söğütgiller familyasından yapraklarının altının beyaz olmasıyla tanınan bir kavak türü. 30–40 m boylanabilen, geniş tepeli bir ağaçtır.

ARDIÇ (JUNIPERUS SP)

Ardıç, servigiller familyasından Juniperus cinsine ait iğne yapraklı ağaç ve çalı formundaki taksonların ortak adi. Üremesi için bir başka türe bağlı olabilmektedir.

ARMUT (PYRUS COMMUNIS)

13 metre kadar büyüyebilir. Gövde pullu ve gridir. Yapraklar yeşil, yumurtamsı, testere dişli kenarlı, saplı, basit ve almaslı dizilişlidir. Çiçekler beyaz ve beş taç yapraklıdır.

BADEM (PRUNUS AMYGDALUS)

Badem (Prunus dulcis), gülgiller (Rosaceae) familyasının Prunoideae alt familyasından meyvesi yenebilen küçük bir ağaç türüdür.

ÇALBA (PHLOMİS PUNGENS)

Labiatae familyasından step, otlaklar, nadas tarlalar, yolkenarları, kuru taşlı yamaçlar, Pinus ormanında yetişen bir ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

ÇAYIR GÜZELİ (BELLIS PERENNIS L.)

Asteraceae familyasına ait ve Avrupa-Sibirya bölgesinde bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

ÇIRNIK OTU (RANUNCULUS MARGINATUS D URV.)

Bitki doğal olarak Karadeniz havzasında yayılış gösterir. 15 ila 30 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yükselicidir. Yaprakçıklar 0,8 ila 1,2 cm uzunluğunda, baklavamsı ila ters yumurtamsı, çoğunlukla sivri çıkıntılıdır. Çiçeklenme kısa saplı ila neredeyse sapsız, çok çiçeklidir.

ÇİTLENBİK (PISTACIA TEREBINTHUS)

Türkiye'de 2–3 m boylarında çalı veya 10 m'ye kadar boylanabilen ağaç formlarında görülebilmektedir. Karşılıklı dizilmiş bileşik yapraklar 5-11 parlak yaprakçıktan oluşur ve reçine kokusu verir.

DAĞ SÜMBÜLÜ (MUSCARİ NEGLECTUM GUSS.)

Liliaceae familyasına ait K. Afrika, GD. İngiltere, O. Rusya, B. Suriye, Kıbrıs, Kafkasya, İran’ da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

DİŞBUDAK (FRAXINUS EXCELSIOR)

20 metre büyüyebilir. Gövde 2 metre çapa ulaşabilir. Taç uzun ve dardır. Genç ağaçlarda gövde pürüzsüz ve soluk kahverengi iken, yaşlı ağaçlarda dikey çatlaklar görülür.

FILISKIN (ACINOS ROTUNDIFOLIUS PERS)

10-15 cm boyunda kuvvetli kokusu olan bir bitkidir. yapraklari kisa sapli olup, oval seklindedir. çiçekleri morumsu pembedir. terkibinde uçucu yag (pulegon) vardir.

FİĞ (VICIA SATIVA L.)

Fig, baklagiller familyasından dane yemleri içerisinde önemli bir yere sahip olan tek yıllık bir serin mevsim yem bitkisi. Zayıf ve az derine giden bir kök sistemi vardır.

GÖKNAR (ABIEST)

Göknar ya da köknar, çamgiller familyasının Abies cinsinden iğne yapraklı ağaç türlerine verilen ad. 40m’ye kadar boylanabilir.

GURNİK (MEDİCAGO MİNİMA (L.) BART.)

Papilionaceae (Fabaceae) familyasına ait Asya, Avrupa ve Afrika ‘ da görülen otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

HACIOSMANOTU (STACHYS ANNUA L.)

Hacıosmanotu bitkisi, çok ya da zaman zaman iki yıllık bir bitkidir. Çanak tüpü boyunca yaslanıcı havlı ve birkaç yayık tüylüdür. Gövde yatık, tüysüzce ve çanak dişleri mızraksı bizsidir.

HATMİ (ALTHAEA OFFICINALIS L.)

Ülkemizde doğal olarak yetişen ve “hatmi” adıyla bilinen, Avrupa Farmakopesi'nde kökü “Althaeae radix” ve yaprağı “Althaeae folium” adıyla drog olarak kayıtlı olan bir bitkidir.

KAĞITHANE ÇİÇEĞİ (RANUNCULUS CONSTANTINOPOLITANUS)

Ülkemizde “İstanbul Düğün Çiçeği” olarak bilinen bu türün Kuzey ve Güney Amerika, Yeni Zellanda’dan Akdeniz Bölgesi’ne kadar geniş yayılışı bulunur. Tüylü yapıda, sarı çiçekli çokyıllık otsu bir bitkidir.

KANARYAOTU (SENECIO VERNALIS WALDST. ET KIT.)

Ülkemizde “kanaryaotu” olarak bilinen bu tür, Batı Asya, Kafkasya, Orta Asya, Orta ve Doğu Avrupa’da yayılış gösterir. Sarı renkli çiçeklere sahip, 40 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık bir bitkidir.

KEKİK (ONITES L)

Origanum onites, Girit kekik, Yunan kekik, pot mercanköşk, Sicilya, Yunanistan ve Türkiye'de bulunan Origanum cinsindeki bir bitki türüdür.

KEPİR OTU (HYPERICUM SCABRUM L.)

Hypericum çok yaygın bir genustur.Yeryüzünde 350'ye yakın türüne rastland ığı gibi Anadolu'da da şimdiye kadar tespit edilenlerin sayısı 70 civarındadır. Hyperieum'lar başlıca uçucu yağ, tanen ve bazı heterozitleri ihtiva eden bitkilerdir.

KIZILAĞAÇ (ALNUS GLUTINOSA)

Huşgiller (Betulaceae) familyasından 20–30 m'ye ulaşabilen esmer kabuklu ve seyrek dallı bir türdür.

KOKULU YONCA (MELILOTUS OFFICINALIS(L.) DESR.)

Fabaceae familyasından, tahrip edilmiş yerlerde yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.Yapraklar üç yaprakçıklı birleşik, yaprakçıklar eliptik, alt yaprakların sapının dibinde çift olarak bulunan minik yapraklar (kulakçık) tam kenarlıdır.

KOKULU YONCA (MELİLOTUS İNDİCA (L.) ALL.)

Papilionaceae (Fabaceae) familyasına ait genellikle Avrasya’da görülen otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

KÖY SÖĞÜDÜ (SALIX ALBA L.)

Salicaceae familyasından, Avrupa - Sibirya bölgesinde yetişen bir ağaç türüdür. Çok yıllık ömür yapısına sahiptir.

KUŞ FİĞİ (VICIA CRACCA L.)

Vicia cracca, Avrupa ve Asya'ya özgü bir fiğ türüdür. Diğer kıtalarda, yaygın bir ot olduğu Kuzey Amerika da dahil olmak üzere tanıtılan bir tür olarak ortaya çıkar. Genellikle eski alanlar ve yol kenarındaki hendekler de dahil olmak üzere rahatsız habitatlarda görülür.

LIVAROTU (CERINTHE MINOR L)

Gövdeleri genellikle 50 cm'den kısa, sarı veya kestanerengi çiçekli ve mor veya menekşe tonuyla kaplı, kısa yaşamlı çokyıllık bir bitkidir.

MÜRDÜMÜK (LATHYRUS SATIVUS L.)

Fabaceae familyasından ve Doğu Akdeniz, Karadeniz ve Sibirya da yetişen hoş kokulu, tırmanıcı ve kolay yetişen bir ot türüdür. Tek ve çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

MÜRVER (SAMBUCUS NIGRA L.)

Caprifoliaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya’da bulunan çalı/küçük ağaç türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir. Genelde 3m’yi aşmayan orta boy çalı tarzında gelişir. Duruma göre 6 metre kadar uzadığı da olur. Kışın yapraklarını döker.

OT BEZELYESİ (LATHYRUS NISSOLIA L.)

Lathyrus nissolia, ot fidesi veya ot bezelyesi, Lathyrus cinsinin bir bitki türüdür. Avrupa, Mağrip, Levant ve Kafkasya'nın çoğuna özgüdür.

ÖKSÜRÜK OTU, KABALAK (TUSSILAGO FARFARA L.)

Asteraceae familyasına ait Avrupa-Sibirya’da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.4 ila 15 cm büyüyebilir. Ancak meyve zamanı 30 cm boya ulaşır. Taban yapraklar saplıdır ve yaprak ayası 10 ila 20 cm çapındadır. Bunlar çiçekler solduktan sonra gelişmeye başlar.

PAMUK (GOSSYPIUM HIRSITUM)

Pamuk, ebegümecigiller familyasından anavatanı Hindistan olan kültürü yapılan bir bitki türüdür.

PAPATYA (MATRICARIA CHAMOMILLA L.)

Asteraceae familyasına ait genellikle Filistin ve Irakta bulunan otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

SAKA DİKENİ (CARDUUS PYCNOCEPHALUS L.)

İtalyan devedikeni, İtalyan tüysüz devedikeni ve Plymouth devedikeni gibi ortak isimleri olan Carduus pycnocephalus, bir devedikeni türüdür. Yerlidir: Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya'da Akdeniz bölgesi, Doğu Avrupa ve Kafkaslar, ve Hindistan Yarımadası'nda bulunabilir.

SIĞIR DİLİ (ANCHUSA AZUREA)

Bitki doğal olarak Avrupa, bati Asya'da yayılış gösterir. Nadiren soluk ya da beyaz renkli olabilir. Taç tüpü 6 ila 10 mm uzunluğunda, loblar 5 ila 8 mm uzunluğundadır.

SÖĞÜT (SATLIX)

Söğüt, söğütgiller familyasından Satlıx cinsini oluşturan boylu ağaç veya bodur çalı halinde, çoğunluğu kışın yaprak döken, ender olarak da her dem Yeşil kalan odunsu bitkiler.

TARLA SARMAŞIĞI (CONVOLVULUS ARVENSIS L.)

Convolvulaceae familyasından ve kumlu bozkır, nadas tarlaları, hendeklerin kenarlarının üzerinde, nehirler ve göllerde yetişen bir çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

TARLA SARMAŞIĞI (CONVOLVULUS ARVENSIS)

Yapraklar sarmal, ok ucu biçimli, 2-5 cm uzunluğunda, almaşlı dizilişli ve 1 ila 3 cm uzunluğunda sapa sahiptir. Çiçekler trompet şekillidir, beyaz ya da solgun pembe rengindedir ve 5 adet koyu pembe ışınsal çizgi görülür.

TEZDÜĞME (CENTAUREA CONSANGUINEA DC.)

35-70 cm boylanabilen, çok yıllık, tabandan itibaren sık dallanmış, otsu bir türdür. Yapraklar hafifçe örümcek ağsı dokuyla kaplıdır, neredeyse tüysüzdür, alt ve orta yapraklar birbirinden ayrık birkaç şeritsi dilimlerle tüysü yapıdadır, dilimler 1-3 mm geniş genişliktedir.

YILANDİLİ (PLANTAGO LANCEOLATA L.)

Araceae familyasındaki bir ormanlık çiçekli bitki türüdür. Avrupa'nın çoğunda, Türkiye ve Kafkasya'da yerlidir.

KEVEN (GEVEN)