24-ERZİNCAN

ACI SÜPÜRGE (CENTAUREA VIRGATA LAM.)
30 ila 70 cm büyüyebilir. Tabana doğru odunsu, birkaç gövdeli ve çok dallıdır. Yapraklar ağsı tüylü, alttakiler derin teleksi ve çiçeklenme zamanı kurur, ortadakiler az teleksi ve üsttekiler basittir. Çiçek başı tek ya da sıklıkla dalların ucunda iki adettir.
ADAÇAYI (SALVIA SP.)
Salvia officinalis, yaygın adaçayı veya sadece adaçayı, odunsu sapları, grimsi yaprakları ve mavi ila morumsu çiçekleri olan çok yıllık, yaprak dökmeyen bir alt çalıdır.
AKASYA (ACACIA PENNINERVIS)
Yaygın olarak dağ hickory wattle veya blackwood olarak bilinen akasya penninervis, çok yıllık bir çalı veya ağaç, Doğu Avustralya'ya özgü olan Phyllodineae alt türüne ait bir Akasya’dır.
ALA KÖRIGEN (CORONILLA ORIENTALIS MILLER)
40 cm`ye kadar boylanabilen, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Yapraklar 7-11 kamamsı yaprakçıklı birleşik ve mat yeşil renktedir. çiçeklenme dönemi Mart-Temmuz ayları arasında, çiçekler 12-18 mm uzunlukta, 3-9`u birarada şemsiye çiçek durumlu, sarı renktedir.
ANADOLU ÜÇGÜLÜ (TRIFOLIUM RESUPINATUM)
20 ila 60 cm büyüyebilir. Budandığında rozet oluşturur. Yapraklar tüysüz ya da tüylü saplara sahiptirler. Kulakçık zarsıdır. Yaprakçıklar 1 ila 2,5 cm uzunluğunda, oval ve dikdörtgensidir.
ARI OTU (PHACELIA TANACETIFOLIA)
Phacelia tanacetifolia mavi arı otu veya mor arı otu gibi ortak isimlerle bilinen borage familyası Boraginaceae'deki çiçekli bir bitki türüdür.
ASLANDİŞİ (LEONTODON CRISPUS VILL.)
Ülkemizde “aslandişi” ismiyle bilinen bu tür, Güneydoğu Avrupa, Güneybatı Rusya, Kırım, Türkiye ve Kafkasya'da yayılış gösterir. Sarı renkli çiçeklere sahip, boyları 50 cm'ye kadar uzayan çokyıllık bir bitkidir.
AYÇİÇEĞİ (HELIANTHUS ANNUUS)
Astreceae familyasının bir üyesi olan ayçiçeği dünyanın en önemli yağlı tohumlarından birisidir. Ayçiçeği, papatyagiller familyasından çekirdekleri ve yağı için yetiştirilen sari çiçekli bir tarım bitkisidir.
AYVA (CYDONIA OBLONGA MILLER)
Ayva, gülgiller familyasından 4–5 m boylanan, kırmızı kahverengi gövdeli meyve ağacıdır. Derine gitmeyen yüzeysel kök sistemine sahiptir.
BALLI BABA (LAMIUM PURPUREUM L.)
Lamium purpureum, Lamiaceae familyasından nemli ve verimli topraklarda yetişen kırmızı-eflatun çiçekli bir yıllık bir ballıbaba türü. Halk ağzında kırmızı ısırgan olarak da adlandırılır.
BEYAZ ÜÇGÜL (TRIFOLIUM REPENS)
Trifolium repens, beyaz yonca, baklagiller familyasından çok yıllık otsu bir bitkidir. Britanya Adaları ve Orta Asya dahil olmak üzere Avrupa'ya özgüdür ve en yaygın olarak yetiştirilen yonca türlerinden biridir.
BÖĞÜRTLEN (RUBUS CANESCENS DC.)
Rosaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya taraflarında görülen çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
BÖĞÜRTLEN (RUBUS DISCOLAR WEIHE ET NEES.)
Rosaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya, Karadeniz taraflarında görülen çalı veya ot türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
BÖĞÜRTLEN (RUBUS FRUCTICOUS L.)
Gülgiller familyasındandır. Anayurdu Kuzey Yarıkürenin ılıman iklim bölgeleri olan Rubus cinsi 400 kadar çok yıllık çalı türünün ortak adi böğürtlendir
BÜYÜK BALLIBABA (LAMIUM AMPLEXICAULE L.)
Bitki doğal olarak Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir.5 ila 30 cm büyüyebilir. Gövde uzun ve ince tüylerle kaplıdır. Yapraklar karşılıklı dizilişli, yuvarlak, 2 ila 3 cm çapında ve kenarları lobludur. Çiçekler pembe ile mor arası renklerde, 1,5 ila 2 cm uzunluğundadır.
ÇAN ÇİÇEĞİ (CAMPANULA STRICTA L.)
Çan çiçeği, çan çiçeğigiller familyasından bir, iki ya da çok yıllık bitkilerin ortak adı. Adlarını çiçeklerinin çan şeklinde olmasından alır. Latince'de Campanula küçük çan anlamına gelir. Çiçekleri için bahçelerde ve saksılarda süs bitkisi olarak yetiştirilir.
ÇIRNIK OTU (RANUNCULUS MARGINATUS D URV.)
Bitki doğal olarak Karadeniz havzasında yayılış gösterir. 15 ila 30 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yükselicidir. Yaprakçıklar 0,8 ila 1,2 cm uzunluğunda, baklavamsı ila ters yumurtamsı, çoğunlukla sivri çıkıntılıdır. Çiçeklenme kısa saplı ila neredeyse sapsız, çok çiçeklidir.
DAĞ KEKİĞİ (THYMUS LEUCOTRİCHUS)
Labiatae familyasından, dağ stepleri ve kayalık yamaçlarda yetişen çalı türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
DÜĞÜN ÇİÇEĞİ (RANUNCULUS REPENS L.)
Bitki doğal olarak Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. Süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde işgalci hale gelmiştir. 50 cm büyüyebilir. Gövde yatıktır ve bunlar bağımsız kökler oluşturur, bu eklemlerden yeni bitkiler çıkar.
GEVEN (ASTRAGALUS L.)
Baklagiller (Fabaceae) familyasının Astragalus cinsinden olan geven Asya'nın kurak ve yarı kurak bölgelerinde, Türkiye'nin zengin florası içinde. Doğu Anadolu ve iç Anadolu Bölgesi'nde 1300-3500 metre yükseltilerde.
HALKAVİ YAPRAKLI ADAÇAYI (SALVIA VERTICILLATA L.)
Salvia verticillata, leylak adaçayı veya whorled clary, orta Avrupa'dan batı Asya'ya kadar geniş bir alana özgü ve kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika'da doğallaştırılmış otsu bir yıllıktır.
HASEKİ KÜPESİ (AQUILEGIA OLYMPICA)
Aquilegia Ranunculaceae familyasına bağlı sulak çayır, piceae ormanların da yetişen otsu bir bitkidir. Çok yıllık bir bitki türüdür.
KAĞITHANE ÇİÇEĞİ (RANUNCULUS CONSTANTINOPOLITANUS)
Ülkemizde “İstanbul Düğün Çiçeği” olarak bilinen bu türün Kuzey ve Güney Amerika, Yeni Zellanda’dan Akdeniz Bölgesi’ne kadar geniş yayılışı bulunur. Tüylü yapıda, sarı çiçekli çokyıllık otsu bir bitkidir.
KARA HURMA (DIOSPYROS LOTUS L.)
Ebenaceae familyasından ve Alnus ve kestane ormanlarının yamaçlarının içinde yetişen bir ağaç türü dür. Çok yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir.
KATIR ÇİĞDEMİ (COLCHICUM SZOVITSII FISCH. ET MEY.)
Ülkemizde “katır çiğdemi” olarak bilinen bu tür, doğu Bulgaristan ve Türkiye’den kuzeybatı Ürdün ve İran’a kadar doğal olarak yetişir. Morumsu-pembe veya beyaz renkte çiçeklere ve mızraksı yapraklara sahip çokyıllık bir bitkidir.
KAVGALAZ (CENTAUREA CARDUIFORMIS DC.)
Kavgalaz, Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden, İran, Kafkaslar, Kırım ve Türkiye?ye özgü bir türdür. Türkiye?de 3 alttürü gözlenmiştir, bunlar Doğu Karadeniz, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van ve Hakkari alt bölgelerinde yayılış gösterirler.
KEKİK (ONITES L)
Origanum onites, Girit kekik, Yunan kekik, pot mercanköşk, Sicilya, Yunanistan ve Türkiye'de bulunan Origanum cinsindeki bir bitki türüdür.
KESTANE (CASTANEA SATIVA)
Kayıngiller familyasında anavatanı güney Avrupa ve Asya olan 20–35 m boy 2 m çap yapabilen bir kestane türü.
KIRMIZI GÜL (ROSA GALLICA L.)
Rosaceae familyasına ait genellikle Güney ve Orta Avrupa, Kafkasya, Irak taraflarında görülen çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
KOÇTAŞAĞI (ASTRAGALUS INCERTUS)
Astragalus incertus[1], Carl Friedrich von Ledebour tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasının geven cinsinden çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin kuzeydoğusu ve Kafkasya'ya endemik olan koçtaşağı, kayalık yerlerde yetişmektedir. Temmuz ve ağustos aylarında çiçeklenir.
KOLZA (BRASSICANAPUS L.)
Önemli yağ bitkilerinden birisidir. Kolza tek yıllık bir bitkidir ve kromozom sayısı 2n=38’dir. Kolzanın doğada Lahananın Akdeniz kökenli bir bitki olmasından dolayı kolzanın orjininin de Güney Avrupa olduğu kabul edilmektedir.
KORUNGA (ONOBRYCHIS SATIVA)
Adi korunga, çok yıllık bir baklagil yem bitkisi türü. Sulama imkânı olmayan topraklarda yetişmesi ve kireçli topraklara adaptasyon yeteneği açısından değerli bir bitkidir.
KOTANKIRAN (CENTAUREA GLASTIFOLIA L.)
Bitki doğal olarak Karadeniz’e komşu bölgelerde yayılış gösterir. 1 metre uzunluğa 1 ila 2 metre genişliğe ulaşabilir. Yapraklar yeşil ve yumurtamsı, 5 ila 10 cm uzunluğunda ve karşılıklı dizilişlidir. Çiçekler sarı, 3 ila 5 cm çapındadır. Beş taç yaprak birçok sarı ercik görülür.
KUŞBAKLASI (LATHYRUS TUKHTENSIS CZECZ.)
Çok yıllık bir bir bitki olup Türkiye’ ye endemiktir. 15-30 cm boyundadır. Gövdesi kanatlıdır.
KÜÇÜK TURNA GAGASI (GERANİUM PURPUREUM VILL)
Geraniaceae familyasından, kayalık, gölgelik yerler, kıyılar ve tarlada yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür süresine sahiptir.
LIVAROTU (CERINTHE MINOR L)
Gövdeleri genellikle 50 cm'den kısa, sarı veya kestanerengi çiçekli ve mor veya menekşe tonuyla kaplı, kısa yaşamlı çokyıllık bir bitkidir.
LÖŞLEK (ARCTIUM MINUS)
Arctium Asteraceae familyasına bağlı bir cinstir. Temizlenmiş orman, garik ve yol kenarında Yetişen ot türüdür. İki yıllık ömür süresine sahiptir.
PAPATYAGİLLER (ASTERACEAE)
Asteraceae, iki çenekliler sınıfından bir bitki familyasıdır. Familyanın ismi yıldız seklinde çiçekleri bulunan bir cins olan Aster türünden gelmektedir. Genellikle otsu, çok azı çalı, agaç ve lian seklindedirler.
PATPAT (ASTRAGALUS LINEATUS LAM.)
Papilionaceae familyasından kayalık yamaçlar, yüksek çayırlıklar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık bir ömür süresine sahiptir.
SARI KANTARON (HYPERICUM PERFORATUM L.)
Sarı kantaron, Kılıç otu, Mayasıl otu ve Koyunkıran adlarıyla da bilinir. Sarı kantarongiller familya’sındaki Hypericum cinsinin çiçekli bitki tip türüdür. Dünyanın birçok yerinde bulunan bir bitkidir.
SARIŞIRO (SENECIO PSEUDO-ORIENTALIS SCHISCHKIN)
50 ila 100 cm büyüyebilir. Gövde dik ve tüysüzcedir. Taban yaprakları saplı, dikdörtgensi mızraksı ve kenarları düz ya da minik dişlidir. Gövde yaprakları sapsız, şeritsi mızraksı, genellikle minik dişlidir.
SÖĞÜT (SATLIX)
Söğüt, söğütgiller familyasından Satlıx cinsini oluşturan boylu ağaç veya bodur çalı halinde, çoğunluğu kışın yaprak döken, ender olarak da her dem Yeşil kalan odunsu bitkiler.
TEZDÜĞME (CENTAUREA CONSANGUINEA DC.)
35-70 cm boylanabilen, çok yıllık, tabandan itibaren sık dallanmış, otsu bir türdür. Yapraklar hafifçe örümcek ağsı dokuyla kaplıdır, neredeyse tüysüzdür, alt ve orta yapraklar birbirinden ayrık birkaç şeritsi dilimlerle tüysü yapıdadır, dilimler 1-3 mm geniş genişliktedir.
TOPAJDARBAŞI (LALLEMANTIA CANESCENS (L.) FISCH.)
Lallemantia canescens (Topajdarbaşı), Carl Linnaeus tarafından tanımlanmış, Lamiaceae (ballıbabagiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. İran, Türkiye'nin kuzeydoğusu ve doğusu, Ermenistan ve Azerbaycan'a endemiktir.
TÜYLÜ FİĞ (VICIA VILLOSA ROTH)
Tüylü fiğ, yem fiğ veya kış fiğ olarak bilinen Vicia villosa, Avrupa ve batı Asya'nın bazılarına özgü bir bitkidir. Yem mahsulü, yem mahsulü, örtü mahsulü ve yeşil gübre olarak yetiştirilen bir baklagildir.
YABAN KETEN (LINUM NODIFLORUM )
5 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde diktir. Alt yapraklar kaşıksı, orta yapraklar dikdörtgensi, 1 ila 3 cm uzunluğunda, 1 ila 3 damarlıdır. Çanak yaprak şeritsi, 11 ila 13 mm uzunluğundadır. Taç yaprak sarı renkli ve 17 ila 20 mm uzunluğundadır.
YAPIŞKAN OTU (SILENE SAXATILIS SIMS.)
Caryophyllaceae familyasına ait Akdeniz, İran- Turan, Karadeniz’ de görülen otsu bir türdür. Tek, iki, çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
YOĞURT OTU, DİLKANATAN (GALIUM APARINE L.)
Rubiaceae familyasına ait Avrupa, Asya ve Amerika’da görülen otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
YONCA (MEDICAGO SATIVA)
Yonca, baklagiller familyasından uzun yıllar yaşayan gerek yeşil ot gerekse kuru ot olarak değerlendirilebilen çok yıllık bir serin mevsim yem bitkisi türüdür.