Türkiye Ballı Bitkiler Florası

25-ERZURUM

Bölge: DOĞU ANADOLU
İlçe Sayısı: 20
Kovan Sayısı: 154696
Üretici Sayısı: 2340
ADAÇAYI (SALVIA SP.)

Salvia officinalis, yaygın adaçayı veya sadece adaçayı, odunsu sapları, grimsi yaprakları ve mavi ila morumsu çiçekleri olan çok yıllık, yaprak dökmeyen bir alt çalıdır.

ADAÇAYI YAPRAKLI LADEN (CISTUS SALVIIFOLIUS L.)

Cistaceae familyasından ve yaygın olarak Akdeniz bölgesinde yetişen bir çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

ADİ SÜTOTU (POLYGALA VULGARIS L.)

Bitki doğal olarak Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. 35 cm büyüyebilir. Gövde bir çok dal barındırır ve tabana doğru odunsudur. Yapraklar sivri uçlu, neredeyse tüysüz, 2 ila 4 mm genişliğinde ve 10 ila 20 mm uzunluğundadır. Bazal yapraklar kaşıksı, tepeleri yuvarlak ve üst yapraklar mızraksıdır.

AK KAPLANOTU (DORYCNIUM GRAECUM (L.) SER.)

Cinsin Türkçe resmî adı olan “kaplanotu” aynı zamanda papatyagillere bağlı Doronicum cinsinin de Türkçe resmî adıdır.

AKASYA (ACACIA PENNINERVIS)

Yaygın olarak dağ hickory wattle veya blackwood olarak bilinen akasya penninervis, çok yıllık bir çalı veya ağaç, Doğu Avustralya'ya özgü olan Phyllodineae alt türüne ait bir Akasya’dır.

AKYILDIZ (ORNITHOGALUM OLIGOPHYLLUM )

4 ila 15 cm büyüyebilir. Çiçek kurulu 2 ila 5 arası çiçekten oluşur. Çiçekler 2 ila 3 cm çapındadır. 2 ila 3 arası mat yeşil renkli yaprak görülür.

ALA KÖRIGEN (CORONILLA ORIENTALIS MILLER)

40 cm`ye kadar boylanabilen, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Yapraklar 7-11 kamamsı yaprakçıklı birleşik ve mat yeşil renktedir. çiçeklenme dönemi Mart-Temmuz ayları arasında, çiçekler 12-18 mm uzunlukta, 3-9`u birarada şemsiye çiçek durumlu, sarı renktedir.

ALTUNI ÜÇGÜL (TRIFOLIUM AUREUM POLL)

15 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde dik, tabandan dallı ve pürüzsüz tüylüdür. Taç çok simetrili, başlangıçta altın sarısı, sonraları sarımsı kahverengi, 6 ila 7 mm uzunluğunda ve tabanda kaynaşıktır. Taç yaprak 5 adet, çanak 5 loblu ve oldukça tüysüzdür.

ALTUNİ ÜÇGÜL (TRIFOLIUM AUREUM POLL.)

Büyük şerbetçiotu yoncası, iri yonca, büyük şerbetçiotu yoncası, altın yonca veya şerbetçiotu yoncası gibi çeşitli ortak isimlerle bilinen Trifolium aureum, Avrasya'nın çoğuna özgü çiçekli bir bitki türüdür.

ARI OTU (PHACELIA TANACETIFOLIA)

Phacelia tanacetifolia mavi arı otu veya mor arı otu gibi ortak isimlerle bilinen borage familyası Boraginaceae'deki çiçekli bir bitki türüdür.

ASLANDİŞİ (LEONTODON CRISPUS VILL.)

Ülkemizde “aslandişi” ismiyle bilinen bu tür, Güneydoğu Avrupa, Güneybatı Rusya, Kırım, Türkiye ve Kafkasya'da yayılış gösterir. Sarı renkli çiçeklere sahip, boyları 50 cm'ye kadar uzayan çokyıllık bir bitkidir.

AT TERESI (VERONICA BECCABUNGA L.)

Veronica beccabunga, Avrupa speedwell veya brooklime, çiçekli bitki ailesi Plantaginaceae'ye ait etli otsu çok yıllık bir bitkidir.

AYÇİÇEĞİ (HELIANTHUS ANNUUS)

Astreceae familyasının bir üyesi olan ayçiçeği dünyanın en önemli yağlı tohumlarından birisidir. Ayçiçeği, papatyagiller familyasından çekirdekleri ve yağı için yetiştirilen sari çiçekli bir tarım bitkisidir.

AYVA (CYDONIA OBLONGA MILLER)

Ayva, gülgiller familyasından 4–5 m boylanan, kırmızı kahverengi gövdeli meyve ağacıdır. Derine gitmeyen yüzeysel kök sistemine sahiptir.

BALLI BABA (LAMIUM PURPUREUM L.)

Lamium purpureum, Lamiaceae familyasından nemli ve verimli topraklarda yetişen kırmızı-eflatun çiçekli bir yıllık bir ballıbaba türü. Halk ağzında kırmızı ısırgan olarak da adlandırılır.

BATAKLIK NERGİSİ (CALTHA POLYPETALA)

Bataklık-kadife çiçeği ve kral fincanı olarak bilinen Caltha palustris, Kuzey Yarımküre'nin ılıman bölgelerindeki bataklıklara, bataklıklara, hendeklere ve ıslak ormanlık alanlara özgü düğün çiçeği ailesinin küçük ila orta boy çok yıllık otsu bir bitkisidir.

BAYIR FİYİ (LATHYRUS CICERA L)

15 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde çıplak ya da zaman zaman cılız tüylüdür. Gövdede kanat bulunur. Yapraklar, iki şeritsi yaprakçıktan oluşur, bunlar 3 ila 6 cm uzunluğundadır. Çiçek kurulu tek çiçekten oluşur ve 1 ila 1,5 cm uzunluğundadır. Meyve tüysüzdür.

BEŞ PARMAK OTU (POTENTILLA ALBA)

Çiçekleri yaz sonu açar ve sonbaharda yemiş vermeye baslar. Ayni zamanda 'beşparmak otu' olarak bilinen hayıt ağacı 5 ila 7 yapraktan oluşur.

BEŞPARMAK OTU (POTENTILLA ERECTA L. RAUSCHEL)

Rosaceae familyasından bir beşparmak otu türü. Orta ve Doğu Avrupa'da yayılış yapar. Yaprakdöken ormanlar, meralar ve ovalarda yetişir. Çok yıllık otsu bir bitkidir. Elsi yapraklarda yaprakçıkların beşi de mızraksı ucu ince dişlidir.

BEYAZ CIVANPERÇEMI (ACHILLEA MILLEFOLIUM L.)

Bilimsel adı Achillea millefolium olan civanperçemi, birleşikgillerden, birçok türü olan bir kır bitkisidir.

BEYAZ ÜÇGÜL (TRIFOLIUM REPENS)

Trifolium repens, beyaz yonca, baklagiller familyasından çok yıllık otsu bir bitkidir. Britanya Adaları ve Orta Asya dahil olmak üzere Avrupa'ya özgüdür ve en yaygın olarak yetiştirilen yonca türlerinden biridir.

BURÇAK (CORONILLA VARIA L.)

Coronilla Fabaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.

BÜYÜK BALLIBABA (LAMIUM AMPLEXICAULE L.)

Bitki doğal olarak Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir.5 ila 30 cm büyüyebilir. Gövde uzun ve ince tüylerle kaplıdır. Yapraklar karşılıklı dizilişli, yuvarlak, 2 ila 3 cm çapında ve kenarları lobludur. Çiçekler pembe ile mor arası renklerde, 1,5 ila 2 cm uzunluğundadır.

ÇAYIR SAZI (CAREX OVALIS GOOD)

Cyperaceae familyasından ve Akdeniz, Karadeniz, Sibirya ve İran-Turan da yetişen bir ot türüdür.Çok yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir.

ÇAYIRMAYASILI (AJUGA GENEVENSIS L.)

10 ila 30 cm büyüyebilir. Ajuga reptans ve Ajuga orientalis ile yakındır. A. orientalis’ten daha az yoğun tüylü tüy örtüsü, daha uzunlamasına bırahteler ile ayırt edilir. Yapraklar uzun saplı, ters yumurtamsı, taban yaprakları darca loblu ya da tırtıklıdır.

ÇIĞIŞTAK (SİLENE ARMENA)

Çığıştak Otu, bitkiler aleminin kapalı tohumlular şubesinde iki çenekliler sınıfında karanfilgiller familyasından olan bir bitkidir.

ÇİT SARMAŞIĞI (CALYSTEGIA SEPIUM L .R.BR.)

Convolvulaceae familyasından ve yaygın olarak nehirler, göllerin kenarları, çitler veya çorak yerlerin yükseklerinde yetişen bir ot türüdür. Çok yıllık ömür yapısına sahiptir.

DAĞ KEKİĞİ (THYMUS LEUCOTRİCHUS)

Labiatae familyasından, dağ stepleri ve kayalık yamaçlarda yetişen çalı türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

DÜĞÜN ÇİÇEĞİ (RANUNCULUS REPENS L.)

Bitki doğal olarak Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. Süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde işgalci hale gelmiştir. 50 cm büyüyebilir. Gövde yatıktır ve bunlar bağımsız kökler oluşturur, bu eklemlerden yeni bitkiler çıkar.

FILISKIN (ACINOS ROTUNDIFOLIUS PERS)

10-15 cm boyunda kuvvetli kokusu olan bir bitkidir. yapraklari kisa sapli olup, oval seklindedir. çiçekleri morumsu pembedir. terkibinde uçucu yag (pulegon) vardir.

GELİN PARMAĞI (SEMPERVIVUM ARMENUM BOISS.)

Kaya çatlaklarında, taş aralarında ve duvarlarda yetişir.

GEVEN (ASTRAGALUS L.)

Baklagiller (Fabaceae) familyasının Astragalus cinsinden olan geven Asya'nın kurak ve yarı kurak bölgelerinde, Türkiye'nin zengin florası içinde. Doğu Anadolu ve iç Anadolu Bölgesi'nde 1300-3500 metre yükseltilerde.

GURNİK (MEDİCAGO MİNİMA (L.) BART.)

Papilionaceae (Fabaceae) familyasına ait Asya, Avrupa ve Afrika ‘ da görülen otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

GÜVEY FENERI (PHYSALIS ALKEKENGI L.)

Physalis alkekengi, Physalis cinsine bağlı bir bitki türüdür.Yaklaşık olarak 30–40 cm yüksekliğe erişen bitkinin meyveleri bilye büyüklüğünde ve turuncumsudur. Dokusu domatesi andırır. Meyvesi kağıdımsı bir kabuğa sarılıdır.

HACIOSMANOTU (STACHYS ANNUA L.)

Hacıosmanotu bitkisi, çok ya da zaman zaman iki yıllık bir bitkidir. Çanak tüpü boyunca yaslanıcı havlı ve birkaç yayık tüylüdür. Gövde yatık, tüysüzce ve çanak dişleri mızraksı bizsidir.

HALKAVİ YAPRAKLI ADAÇAYI (SALVIA VERTICILLATA L.)

Salvia verticillata, leylak adaçayı veya whorled clary, orta Avrupa'dan batı Asya'ya kadar geniş bir alana özgü ve kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika'da doğallaştırılmış otsu bir yıllıktır.

HATMI ÇIÇEĞI (ALCEA CALVERTII)

Ebegümecigiller familyasına ait olan hatmi çiçeği, killi, humus bakımından zengin toprakları seviyor, şiddetli rüzgarlara karşı pek dayanıklı olmadığı için güneş alan ama rüzgardan korunaklı bir alanda yetiştirilmesi gerekiyor.

HIRIGÜRÜ (LATHYRUS ROTUNDIFOLIUS WILLD.)

Kafkasya, Türkiye'nin kuzeydoğusu, Kuzey İran, Kuzey Irak ve Hakkâri'ye endemik olan tür, 1000 ila 2200 metre yükseklikteki çalılıklar, çitler, çok sulu çayırlıklar ve nadas tarlalarında yetişmektedir.

IHLAMUR (TILIA CORDATA)

Gövde koyu kahverengi ve olukludur. Genç dallar yeşil ila kırmızımsı kahverengidir.

KANARYAOTU (SENECIO VERNALIS WALDST. ET KIT.)

Ülkemizde “kanaryaotu” olarak bilinen bu tür, Batı Asya, Kafkasya, Orta Asya, Orta ve Doğu Avrupa’da yayılış gösterir. Sarı renkli çiçeklere sahip, 40 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık bir bitkidir.

KARA HURMA (DIOSPYROS LOTUS L.)

Ebenaceae familyasından ve Alnus ve kestane ormanlarının yamaçlarının içinde yetişen bir ağaç türü dür. Çok yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir.

KARA OT (SALVIA NEMOROSA L.)

Vahşi ada veya yabani adaçayı olarak da bilinen Salvia verbenaca, Britanya Adaları, Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Yakın Doğu'da ve Kafkasya'da Akdeniz bölgesindedir. Doğu Amerika Birleşik Devletleri'nde çayırlarda doğallaşan tanıtılmış bir tür olarak bulunabilir.

KARA SORMUK(NONEA PULLA (L.) DC.)

Boraginaceae familyasına ait K. Irak, B. ve KB. İran’ da görülen otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

KARAÇAY (SİDERİTİS MONTANA L.)

Sideritis, Lamiaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.[1] Sideritis başlıca Akdeniz bölgesinde yayılım gösteren, bir ve çok yıllık toplam 142 taksona sahip bir cinstir.

KARANFİL (DIANTHUS ZEDERBAUERI VIERH. ER)

Karanfilgiller (Caryophyllaceae) familyasının Dianthus cinsinden karşılıklı, ensiz, sivri yapraklara sahip otsu çiçekli bitkilerin ortak adıdır.

KAVGALAZ (CENTAUREA CARDUIFORMIS DC.)

Kavgalaz, Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden, İran, Kafkaslar, Kırım ve Türkiye?ye özgü bir türdür. Türkiye?de 3 alttürü gözlenmiştir, bunlar Doğu Karadeniz, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van ve Hakkari alt bölgelerinde yayılış gösterirler.

KEKİK (ONITES L)

Origanum onites, Girit kekik, Yunan kekik, pot mercanköşk, Sicilya, Yunanistan ve Türkiye'de bulunan Origanum cinsindeki bir bitki türüdür.

KEPİR OTU (HYPERICUM SCABRUM L.)

Hypericum çok yaygın bir genustur.Yeryüzünde 350'ye yakın türüne rastland ığı gibi Anadolu'da da şimdiye kadar tespit edilenlerin sayısı 70 civarındadır. Hyperieum'lar başlıca uçucu yağ, tanen ve bazı heterozitleri ihtiva eden bitkilerdir.

KESTANE (CASTANEA SATIVA)

Kayıngiller familyasında anavatanı güney Avrupa ve Asya olan 20–35 m boy 2 m çap yapabilen bir kestane türü.

KIRKBATIRAN (ECHIUM PLANTAGINEUM L.)

Tüylü ve dizilişli yapraklar 14 cm uzayabilir. Genç bitkiler oval yapraklarla tabanda rozet oluşturur. Rozet yaprakları saplıdır. Gövdedeki yapraklar dar ve küçük, sapsız ve yüreksidir. Çiçekler sapsızdır. Gövde sert tüylerle kaplıdır. Popüler bir süs bitkisidir.

KOKULU YONCA (MELILOTUS OFFICINALIS(L.) DESR.)

Fabaceae familyasından, tahrip edilmiş yerlerde yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.Yapraklar üç yaprakçıklı birleşik, yaprakçıklar eliptik, alt yaprakların sapının dibinde çift olarak bulunan minik yapraklar (kulakçık) tam kenarlıdır.

KOKULU YONCA (MELİLOTUS İNDİCA (L.) ALL.)

Papilionaceae (Fabaceae) familyasına ait genellikle Avrasya’da görülen otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

KOLZA (BRASSICANAPUS L.)

Önemli yağ bitkilerinden birisidir. Kolza tek yıllık bir bitkidir ve kromozom sayısı 2n=38’dir. Kolzanın doğada Lahananın Akdeniz kökenli bir bitki olmasından dolayı kolzanın orjininin de Güney Avrupa olduğu kabul edilmektedir.

KOTANKIRAN (CENTAUREA GLASTIFOLIA L.)

Bitki doğal olarak Karadeniz’e komşu bölgelerde yayılış gösterir. 1 metre uzunluğa 1 ila 2 metre genişliğe ulaşabilir. Yapraklar yeşil ve yumurtamsı, 5 ila 10 cm uzunluğunda ve karşılıklı dizilişlidir. Çiçekler sarı, 3 ila 5 cm çapındadır. Beş taç yaprak birçok sarı ercik görülür.

KÖY SÖĞÜDÜ (SALIX ALBA L.)

Salicaceae familyasından, Avrupa - Sibirya bölgesinde yetişen bir ağaç türüdür. Çok yıllık ömür yapısına sahiptir.

KÖYGÖÇÜREN (CIRSIUM ARVENSE (L.) SCOP )

20-100 cm boylanabilen, çok yıllık, derin köklü, rizomlu bir bitkidir. Gövdeler genellikle dallanmış, tüysüz veya örümcek ağsı keçe tüylüdür.

KUNDUZOTU (SİLENE ODONTOPETALA)

Silene odontopetala, Karanfilgiller familyasına bağlı olan Archaeplastida türüdür.

KURA CLOVER (TRİFOLİUM AMBİQUUM BIEB.)

Papilionaceae familyasından, sarp çağıllık, yamaçlar, orman kenarları ve tarlalarda yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

KUZU GEVREĞİ EŞEK MARULU (SONCHUS ASPER L.)

Asteraceae familyasına ait genellikle Avrupa ve Kuzey Afrika’ da görülen otsu bir türdür. Tek veya iki yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

LIVAROTU (CERINTHE MINOR L)

Gövdeleri genellikle 50 cm'den kısa, sarı veya kestanerengi çiçekli ve mor veya menekşe tonuyla kaplı, kısa yaşamlı çokyıllık bir bitkidir.

LÖŞLEK (ARCTIUM MINUS)

Arctium Asteraceae familyasına bağlı bir cinstir. Temizlenmiş orman, garik ve yol kenarında Yetişen ot türüdür. İki yıllık ömür süresine sahiptir.

MACAR ÜÇGÜLÜ (TRIFOLIUM PANNONICUM JACQ.)

Trifolium pannonicum , mızrak şeklinde, koyu yeşil yapraklı, çok yıllık, tırmanmayan, küme oluşturan bir bitkidir. Dik tüylü gövde yaklaşık 40-80 cm yüksekliğe ulaşabilir.

MELEZ ÜÇGÜL (TRIFOLIUM HYBRIDUM L.)

Ülkemizde “melez üçgül” olarak bilinen bu tür, Avrupa ve Güneybatı Asya'nın özellikle dağlık bölgelerinde doğal olarak yetişen çokyıllık bir bitkidir.

MİS GEVEN (ASTRAGALUS FRAGRANS WILLD.)

Papilionaceae familyasından pinus ormanı, otlu yamaçlar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık bir ömür süresine sahiptir.

NOHUT MÜRDÜMÜĞÜ (LATHYRUS CICERA L.)

Fabaceae familyasından, meşe çalılığı, Pinus brutia ormanı, kayalık yamaçlar, bağlar, tahıl ve nadas tarlaların da yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

ÖKSÜRÜK OTU, KABALAK (TUSSILAGO FARFARA L.)

Asteraceae familyasına ait Avrupa-Sibirya’da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.4 ila 15 cm büyüyebilir. Ancak meyve zamanı 30 cm boya ulaşır. Taban yapraklar saplıdır ve yaprak ayası 10 ila 20 cm çapındadır. Bunlar çiçekler solduktan sonra gelişmeye başlar.

ÖKÜZGÖZÜ (DORONICUM MAXIMUM BOISS. ET HUET)

Asteraceae familyasına ait D. Akdeniz (Dağ) Karadeniz, Avrupa-Sibirya’da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

PAPATYAGİLLER (ASTERACEAE)

Asteraceae, iki çenekliler sınıfından bir bitki familyasıdır. Familyanın ismi yıldız seklinde çiçekleri bulunan bir cins olan Aster türünden gelmektedir. Genellikle otsu, çok azı çalı, agaç ve lian seklindedirler.

PİSİKULAĞI (TRIFOLIUM AMBIGUUM BIEB.)

Pisikulağı veya bilimsel adıyla Trifolium ambiguum, baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Ukrayna, Kırım, Güney Avrupa Rusyası, Kafkasya, Türkiye'nin kuzeydoğusu ve doğusu, Irak ve İran'a endemiktir. Güney Galler'de egzotik tür olarak yetişmektedir.

RENKLİ BURÇAK (CORONILLA VARIA L.)

Fabaceae familyasından, taşlı yerler, yaprak döken koruluklar ve çalılık ekilmiş yerler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

SANDIK ÇİÇEĞİ (HYPERICUM ORIENTALE L.)

Sandık çiçeği veya bilimsel adıyla Hypericum orientale, sarı kantarongiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Gürcistan ve Türkiye'ye endemik olan sandık otu, 0 ila 2300 metre yükseklikteki volkanik kaya yamaçları ve koruluklarda yetişmektedir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir.

SARI KANTARON (HYPERICUM PERFORATUM L.)

Sarı kantaron, Kılıç otu, Mayasıl otu ve Koyunkıran adlarıyla da bilinir. Sarı kantarongiller familya’sındaki Hypericum cinsinin çiçekli bitki tip türüdür. Dünyanın birçok yerinde bulunan bir bitkidir.

SARI ÜÇGÜL (TRIFOLIUM CANESCENS WILLD.)

Trifolium canescens, Fabaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Orta ve Doğu Karadeniz bölgesi, Kafkasya ve Kuzey İran'a endemik olan sarı üçgül, 200 ila 2000 metre yükseklikteki subalpin çayırlıklar, nehir kıyıları ve volkanik korularda yetişmektedir.

SARIŞIRO (SENECIO PSEUDO-ORIENTALIS SCHISCHKIN)

50 ila 100 cm büyüyebilir. Gövde dik ve tüysüzcedir. Taban yaprakları saplı, dikdörtgensi mızraksı ve kenarları düz ya da minik dişlidir. Gövde yaprakları sapsız, şeritsi mızraksı, genellikle minik dişlidir.

TARLA KÖYGÖÇÜRENİ (CIRSIUM ARVENSE L.SCOP.)

Asteraceae familyasına ait genellikle Avrupa ve Asya’da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir. Kök sistemi hayli agresiftir ve çabuk yayılır. Normal bahçe toprağı ve güneşli bir alanda kolaylıkla yetiştirilebilir.

TEKER KORUNGA (ONOBRYCHİS RADİATA)

Papilionaceae familyasından, kireçtaşı, kayalık yamaçlar, şistli yamaçlar ve çayırlıklarda yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

TİLKİKUYRUĞU (ALOPECURUS MYOSUROIDES HUDSON)

Alopecurus myosuroides, Avrasya'ya özgü, nemli çayırlarda, yaprak döken ormanlarda ve ekili ve atık arazilerde bulunan yıllık bir çimdir. Aynı zamanda ince çayır tilki kuyruğu, kara çimen, seğirme otu ve siyah seğirme olarak da bilinir.

TOPAJDARBAŞI (LALLEMANTIA CANESCENS (L.) FISCH.)

Lallemantia canescens (Topajdarbaşı), Carl Linnaeus tarafından tanımlanmış, Lamiaceae (ballıbabagiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. İran, Türkiye'nin kuzeydoğusu ve doğusu, Ermenistan ve Azerbaycan'a endemiktir.

TUTSAN (HYPERİCUM ANDROSAEMUM L.)

Hypericaceae familyasından koru kenarları ve dere kıyılarında yetişen çalı türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir. Yerde sürünmek yerine dik ve dik duran birçok gövdesi vardır .

TÜYLÜ FİĞ (VICIA VILLOSA ROTH)

Tüylü fiğ, yem fiğ veya kış fiğ olarak bilinen Vicia villosa, Avrupa ve batı Asya'nın bazılarına özgü bir bitkidir. Yem mahsulü, yem mahsulü, örtü mahsulü ve yeşil gübre olarak yetiştirilen bir baklagildir.

YAKI OTU (EPILOBIUM ANGUSTIFOLIUM L.)

Yapraklar mızrak biçimli ve damarlıdır. Çiçekler dört adet pembe-eflatun taç yaprak taşır. Yapraklarının damarlı yapısı benzersizdir.

YAPIŞKAN OTU (SILENE SAXATILIS SIMS.)

Caryophyllaceae familyasına ait Akdeniz, İran- Turan, Karadeniz’ de görülen otsu bir türdür. Tek, iki, çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

YER SARMAŞIĞI (GLECHOMA HEDERACEA L. )

10 ila 50 cm kadar büyüyebilir. Yapraklar böbrek biçimli, karşılıklı dizilişli, dişli, 2 ila 3 cm çapında, 3 ila 6 cm uzunluğunda ve saplıdır. Çiçekler simetrik, huni biçimli, mavi, menekşe mavisi ya da lavanta renklidir.

YONCA (MEDICAGO SATIVA)

Yonca, baklagiller familyasından uzun yıllar yaşayan gerek yeşil ot gerekse kuru ot olarak değerlendirilebilen çok yıllık bir serin mevsim yem bitkisi türüdür.

YUMAK ÇANI (CAMPANULA GLOMERATA L.)

Kümelenmiş çan çiçeği veya Dane'in kanı ortak isimleri ile bilinen Campanula glomerata, Campanula cinsinde, Campanulaceae familyasına ait bir çiçekli bitki türüdür.

YÜNLÜ ŞİFAOTU (ERIGERON ACER L.)

Papatyagiller (Astraceae) ailesinden otsu bir türdür. Kuzey yarım kürede ılıman iklim kuşağının tamamında yayılış gösterir. Türkiye?de Hakkari, Antalya ve Adana alt bölgelerinde gözlenir.

ZÜMRA GEVENİ (ASTRAGALUS PONTİCUS PALL.)

Papilionaceae familyasından kuru kıyılar, tarlalar, yol kenarların da yetişen bir ot türüdür. Çok yıllık bir ömür süresine sahiptir.

ÇIÇEK
KESTANE
KEVEN (GEVEN)