Türkiye Ballı Bitkiler Florası

28-GİRESUN

Bölge: KARADENİZ
İlçe Sayısı: 16
Kovan Sayısı: 120191
Üretici Sayısı: 1983
ADİ FINDIK (CORYLUS COLURNA)

Huşgiller (Betulaceae) familyasında Corylus cinsinin bir türüdür. Ağaç fındığı, ayı fındığı, balkan fındığı, kaya fındığı adları, gökbulak fındığı, budağan fındığı gibi yaygın veya yöresel adlarıyla da tanınır.

ADİ SÜTOTU (POLYGALA VULGARIS L.)

Bitki doğal olarak Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. 35 cm büyüyebilir. Gövde bir çok dal barındırır ve tabana doğru odunsudur. Yapraklar sivri uçlu, neredeyse tüysüz, 2 ila 4 mm genişliğinde ve 10 ila 20 mm uzunluğundadır. Bazal yapraklar kaşıksı, tepeleri yuvarlak ve üst yapraklar mızraksıdır.

AKASYA (ACACIA PENNINERVIS)

Yaygın olarak dağ hickory wattle veya blackwood olarak bilinen akasya penninervis, çok yıllık bir çalı veya ağaç, Doğu Avustralya'ya özgü olan Phyllodineae alt türüne ait bir Akasya’dır.

AKBAŞLI ŞALBA (PHLOMİS RUSSELİANA)

Labiatae familyasından, ibreli ve yaprak döken ağaçlar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

AKÇA AĞAÇ (ACER CAPPADOCICUM)

Beşparmak akçaağaç, Sapindaceae familyasından 20 m boy yapabilen bir akçaağaç türü. İnce yapılı yapraklar 5 ila 7 kadar uzun sivri lopludur.

AT TERESI (VERONICA BECCABUNGA L.)

Veronica beccabunga, Avrupa speedwell veya brooklime, çiçekli bitki ailesi Plantaginaceae'ye ait etli otsu çok yıllık bir bitkidir.

BENLİ TAŞKIRAN ( SAXIFRAGA ROTUNDIFOLIA)

20 ila 50 cm büyüyebilir. Yapraklar tabanda rozet oluşturur ve bunlar etlidir. 5 cm uzunluğundaki yapraklar koyu yeşil renkli, tüylü yuvarlak ve neredeyse yüreksidir.

DİŞBUDAK (FRAXINUS EXCELSIOR)

20 metre büyüyebilir. Gövde 2 metre çapa ulaşabilir. Taç uzun ve dardır. Genç ağaçlarda gövde pürüzsüz ve soluk kahverengi iken, yaşlı ağaçlarda dikey çatlaklar görülür.

DOMUZ AYRIĞI (DACTYLIS GLOMERATA L.)

Horoz ayağı, meyve bahçesi otu veya kedi otu olarak da bilinen Dactylis glomerata, Dactylis cinsinde yaygın bir çim türüdür. Avrupa'nın, ılıman Asya'nın ve Kuzey Afrika'nın çoğunda yer alan, serin mevsimlik çok yıllık bir bitkidir.

DÖKNEL SARIBAŞ (CENTAUREA HELENIOIDES BOISS.)

Döknel sarıbaş veya bilimsel adıyla Centaurea helenioides, papatyagiller familyasından çiçekli bitki türüdür. 1400 ila 2450 metre yükseklikteki uzun otlak vejetasyonları ve subalpin çayırlarında yaşayan döknel sarıbaş, Rize, Trabzon, Bayburt ve Giresun'da görülmüştür.

ENGEREK OTU (ECHIUM VULGARE)

Engerek böcegi ve blueweed olarak bilinir - borage familyası Boraginaceae'deki bir çiçekli bitki türüdür. Avrupa’nın çoğunda, batı ve orta Asya'ya özgüdür.

GELİN PARMAĞI (SEMPERVIVUM ARMENUM BOISS.)

Kaya çatlaklarında, taş aralarında ve duvarlarda yetişir.

GÜL HERBARYUMU (RANUNCULUS CAPPADOCICUS WILLD.)

Ranunculus cappadocicus, Carl Ludwig von Willdenow tarafından tanımlanmış, düğün çiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Batı Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan Ranunculus cappadocicus, Nisan ve Temmuz ayları arasında çiçeklenmektedir.

GÜRGEN (CARPINUS BETULUS)

Adi gürgen, huşgiller familyasından kerestesi değerli bir orman ağacı türü. Dağılımı Avrupa'yı, Orta Avrupa'yı, İngiltere'nin güneyine ve İsveç'in güneyine kadar uzanan geniş bir yelpazeye sahiptir.

GÜVEY FENERI (PHYSALIS ALKEKENGI L.)

Physalis alkekengi, Physalis cinsine bağlı bir bitki türüdür.Yaklaşık olarak 30–40 cm yüksekliğe erişen bitkinin meyveleri bilye büyüklüğünde ve turuncumsudur. Dokusu domatesi andırır. Meyvesi kağıdımsı bir kabuğa sarılıdır.

HALKAVİ YAPRAKLI ADAÇAYI (SALVIA VERTICILLATA L.)

Salvia verticillata, leylak adaçayı veya whorled clary, orta Avrupa'dan batı Asya'ya kadar geniş bir alana özgü ve kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika'da doğallaştırılmış otsu bir yıllıktır.

IHLAMUR (TILIA CORDATA)

Gövde koyu kahverengi ve olukludur. Genç dallar yeşil ila kırmızımsı kahverengidir.

KARAAĞAÇ (ULMUS GLABRA)

İrlanda'dan doğuya doğru Urallara ve güneydeki Kuzey Kutup Dairesi'nden Yunanistan'daki Mora dağlarına kadar Avrupa karaağaç türlerinin en geniş yelpazesinden oluşmaktadır.

KARADENİZ KANTARONU (CENTAUREA NIGRIFIMBRIA)

Genellikle sağlam yapılı ve dikenli bitkilerdir. Yapraklar almaşlı dizilişli, genellikle bölünmüş ya da lobludur. Çiçekler sarı, mor ya da beyaz renklidir. Cinse bağlı bazı türler agresif istilacılardır.

KARALAHANA (BRASSICA OLERACEA VAR. ACEPHALA. L.)

Brassicaceae familyasına ait D. Akdeniz, İran-Turan’ da bulunan otsu bir türdür. Tek , iki veya çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

KESTANE (CASTANEA SATIVA)

Kayıngiller familyasında anavatanı güney Avrupa ve Asya olan 20–35 m boy 2 m çap yapabilen bir kestane türü.

KEŞİŞKÜLAHI(EPIMEDIUM PUBIGERUM)

Berberidaceae familyasına ait Karadeniz’ de görülen otsu(rizomlu) türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

KIR TİRFİLİ (TRIFOLIUM CAMPESTRE SCHREB.)

Yaygın olarak şerbetçiotu yoncası, tarla yoncası ve alçak şerbetçiotu yoncası olarak bilinen trifolium campestre, kuru, kumlu otlak habitatlarında, tarlalarda, ormanlık alanlarda, yol kenarlarında, çorak arazilerde ve ekili arazilerde yetişen, Avrupa ve Batı Asya'ya özgü bir çiçekli bitki türüdür.

KIRLANGIÇ OTU (CHELIDONIUM MAJUS L.)

Bitki doğal olarak batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. Günümüzde Amerika kıtasında da yayılış gösterir. Oldukça güçlü bir istilacıdır. 30 ila 120 cm büyüyebilir. Gövde diktir. Yapraklar teleksi ve dalgalı kenarlıdır. Sütlü lateks turuncu renklidir. Tohumlar temmuz ve eylül arası olgunlaşır.

KORU MÜRDÜMÜĞÜ LATHYRUS AUREUS (STEV.) BRANDZA)

Bitki doğal olarak Balkanlar ve Kafkasya’da yayılış gösterir. 50 ila 80 cm büyüyebilir. Gövde sağlam, dik ve seyrek tüylüdür. Yapraklar teleksi, kılçıklı, yaprakçıklar 3 ila 5 çift halinde, yumurtamsı, tepede sivri ila sipsivridir.

KOYUN ÜÇGÜLÜ (RANUNCULUS PALUDOSUS POIRET)

Ranunculus paludosus, Ranunculaceae familyasındaki çok yıllık bir bitki türüdür. Kendi kendini destekleyen bir büyüme formuna ve basit, geniş yapraklara sahiptirler. Bireyler 0,23 metre'ye kadar büyüyebilir.

KÜÇÜK TURNA GAGASI (GERANİUM PURPUREUM VILL)

Geraniaceae familyasından, kayalık, gölgelik yerler, kıyılar ve tarlada yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür süresine sahiptir.

MEŞE (QUERCUS SP.)

Meşe, Kayınkiler familyasından kapalı tohumlu bir bitkidir. Doğal yayılım alanı Avrupa ve Kafkasya'nın batisini içeren ağaç, ılıman bölgelerde yetişebilir.

MÜRVER (SAMBUCUS NIGRA L.)

Caprifoliaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya’da bulunan çalı/küçük ağaç türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir. Genelde 3m’yi aşmayan orta boy çalı tarzında gelişir. Duruma göre 6 metre kadar uzadığı da olur. Kışın yapraklarını döker.

ÖKÜZGÖZÜ (DORONICUM MAXIMUM BOISS. ET HUET)

Asteraceae familyasına ait D. Akdeniz (Dağ) Karadeniz, Avrupa-Sibirya’da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

PİRE OTU,SOLUCAN OTU (TANACETUM PARTHENIUM L.)

Asteraceae familyasına ait Avrupa- Sibirya, D.Akdeniz, Karadeniz, İran-Turan’da bulunur ve Ot, yarıçalı, çalımsı, çalı türleri vardır. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

RENKLİ BURÇAK (CORONILLA VARIA L.)

Fabaceae familyasından, taşlı yerler, yaprak döken koruluklar ve çalılık ekilmiş yerler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

SANDIK ÇİÇEĞİ (HYPERICUM ORIENTALE L.)

Sandık çiçeği veya bilimsel adıyla Hypericum orientale, sarı kantarongiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Gürcistan ve Türkiye'ye endemik olan sandık otu, 0 ila 2300 metre yükseklikteki volkanik kaya yamaçları ve koruluklarda yetişmektedir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir.

SARI KANTARON (HYPERICUM PERFORATUM L.)

Sarı kantaron, Kılıç otu, Mayasıl otu ve Koyunkıran adlarıyla da bilinir. Sarı kantarongiller familya’sındaki Hypericum cinsinin çiçekli bitki tip türüdür. Dünyanın birçok yerinde bulunan bir bitkidir.

SARI ÜÇGÜL (TRIFOLIUM CANESCENS WILLD.)

Trifolium canescens, Fabaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Orta ve Doğu Karadeniz bölgesi, Kafkasya ve Kuzey İran'a endemik olan sarı üçgül, 200 ila 2000 metre yükseklikteki subalpin çayırlıklar, nehir kıyıları ve volkanik korularda yetişmektedir.

SARIŞIRO (SENECIO PSEUDO-ORIENTALIS SCHISCHKIN)

50 ila 100 cm büyüyebilir. Gövde dik ve tüysüzcedir. Taban yaprakları saplı, dikdörtgensi mızraksı ve kenarları düz ya da minik dişlidir. Gövde yaprakları sapsız, şeritsi mızraksı, genellikle minik dişlidir.

SOLUK ÜÇGÜL (TRIFOLIUM PALLIDUM WALDST. ET KIT.)

Ülkemizde “soluk üçgül” olarak bilinen bu tür, Türkiye, İtalya, Balkanlar ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yetişir. Krem veya beyaz renkli çiçeklere sahip, 60 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık veya ikiyıllık otsu bir bitkidir.

SÜPÜRGE ÇALISI (CALLUNA VULGARIS (L.) HULL)

Calluna, Ericaceae (fundagiller) familyasına bağlı bir bitki cinsidir. 20 ila 50 santimetre (8 ila 20 inç) boyunda veya nadiren 1 metreye (40 inç) ve daha uzun boylu büyüyen düşük büyüyen yaprak dökmeyen bir çalıdır ve Avrupa ve Küçük Asya'da açık güneşli durumlarda yaygın olarak bulunur.

TOMARA (CARDUUS ADPRESSUS C. A. MEYER)

Çokyıllık (ilk senede nadiren çiçeklenen), 20-100 cm, neredeyse tüysüz veya tüylü. Gövde genellikle geniş açılı-kanatlı, üçgensi düz veya loplu, loplar kısa dikencikli kenarlı, yukarıda hafifçe dallanmıştır.

TOPUZ (ECHINOPS GALATICUS FREYN)

İki ya da çok yıllık dikenli otlardır. Gövde diktir. Yapraklar basit ila 3 derin teleksi, saplı ya da sapsızdır. Çiçek başı tek ve küresel bir başta sıkışık haldedir. Çiçekler beyaz, yeşil ya da mavi renklidir. Cins Avrasya ve kuzey Afrika’ya özgüdür.

TURUNCU SIĞIRKUYRUĞU (VERBASCUM PHLOMOIDES L.)

Sığırkuyruğu, Avrupa ve Küçük Asya'ya özgü Scrophulariaceae familyasındaki bir bitki türüdür. Kuzey Amerika'da yaygın bir ottur.

TÜRK PEYGAMBER ÇİÇEĞİ (CENTAUREA HYPOLEUCA DC.)

Genellikle sağlam yapılı ve dikenli bitkilerdir. Yapraklar almaşlı dizilişli, genellikle bölünmüş ya da lobludur. Çiçekler sarı, mor ya da beyaz renklidir. Cinse bağlı bazı türler agresif istilacılardır.

YABANİ HAVUÇ (DAUCUS CAROTA L.)

Apiaceae familyasına ait ve genellikle Asya’da bulunan otsu bir türdür. İki yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

YABANİ TERE (CARDAMINE RAPHANIFOLIA POURR.)

Brassicaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya, Hirkan- Karadeniz’ de bulunan otsu bir türdür. Tek, iki veya çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

YAKI OTU (EPILOBIUM ANGUSTIFOLIUM L.)

Yapraklar mızrak biçimli ve damarlıdır. Çiçekler dört adet pembe-eflatun taç yaprak taşır. Yapraklarının damarlı yapısı benzersizdir.

YAPIŞKAN OTU (SILENE MULTIFIDA (ADAMS) ROHRB.)

Caryophyllaceae familyasına ait Akdeniz, İran- Turan, Karadeniz ‘de görülen otsu bir türdür. Tek, iki, çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

YILAN YASTIĞI (ARUM MACULATUM L.)

Araceae familyasına ait ve genellikle Karadenizin doğu kesimlerinde yetişen otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

YILANDİLİ (PLANTAGO LANCEOLATA L.)

Araceae familyasındaki bir ormanlık çiçekli bitki türüdür. Avrupa'nın çoğunda, Türkiye ve Kafkasya'da yerlidir.

YOĞURT OTU, DİLKANATAN (GALIUM APARINE L.)

Rubiaceae familyasına ait Avrupa, Asya ve Amerika’da görülen otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

ZİFİN (RHODODENDRON LUTEUM SWEET)

Rhododendron luteum, Ericaceae familyasından bir ormangülü türü. En fazla 3–4 m'ye kadar boylanabilir. Çoğunlukla yere yatkın sık dallı, kışın yaprağını döken çalıdır. Sarı renkli, keskin kokulu çiçekler gayet boldur.

ÇIÇEK
DELI
KESTANE