30-HAKKARİ

ACI SÜPÜRGE (CENTAUREA VIRGATA LAM.)
30 ila 70 cm büyüyebilir. Tabana doğru odunsu, birkaç gövdeli ve çok dallıdır. Yapraklar ağsı tüylü, alttakiler derin teleksi ve çiçeklenme zamanı kurur, ortadakiler az teleksi ve üsttekiler basittir. Çiçek başı tek ya da sıklıkla dalların ucunda iki adettir.
ADAÇAYI (SALVIA SP.)
Salvia officinalis, yaygın adaçayı veya sadece adaçayı, odunsu sapları, grimsi yaprakları ve mavi ila morumsu çiçekleri olan çok yıllık, yaprak dökmeyen bir alt çalıdır.
AKYILDIZ (ORNITHOGALUM OLIGOPHYLLUM )
4 ila 15 cm büyüyebilir. Çiçek kurulu 2 ila 5 arası çiçekten oluşur. Çiçekler 2 ila 3 cm çapındadır. 2 ila 3 arası mat yeşil renkli yaprak görülür.
ALTUNBAŞ OTU (HELİCHRYSUM PALLASİİ)
Compositae familyasından, kayalık, yamaç ve steplerde yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
ASLANDİŞİ (LEONTODON CRISPUS VILL.)
Ülkemizde “aslandişi” ismiyle bilinen bu tür, Güneydoğu Avrupa, Güneybatı Rusya, Kırım, Türkiye ve Kafkasya'da yayılış gösterir. Sarı renkli çiçeklere sahip, boyları 50 cm'ye kadar uzayan çokyıllık bir bitkidir.
AT TERESI (VERONICA BECCABUNGA L.)
Veronica beccabunga, Avrupa speedwell veya brooklime, çiçekli bitki ailesi Plantaginaceae'ye ait etli otsu çok yıllık bir bitkidir.
BEŞ PARMAK OTU (POTENTILLA ALBA)
Çiçekleri yaz sonu açar ve sonbaharda yemiş vermeye baslar. Ayni zamanda 'beşparmak otu' olarak bilinen hayıt ağacı 5 ila 7 yapraktan oluşur.
BEYAZ CIVANPERÇEMI (ACHILLEA MILLEFOLIUM L.)
Bilimsel adı Achillea millefolium olan civanperçemi, birleşikgillerden, birçok türü olan bir kır bitkisidir.
BEYAZ ÜÇGÜL (TRIFOLIUM REPENS)
Trifolium repens, beyaz yonca, baklagiller familyasından çok yıllık otsu bir bitkidir. Britanya Adaları ve Orta Asya dahil olmak üzere Avrupa'ya özgüdür ve en yaygın olarak yetiştirilen yonca türlerinden biridir.
ÇAN ÇİÇEĞİ (CAMPANULA STRICTA L.)
Çan çiçeği, çan çiçeğigiller familyasından bir, iki ya da çok yıllık bitkilerin ortak adı. Adlarını çiçeklerinin çan şeklinde olmasından alır. Latince'de Campanula küçük çan anlamına gelir. Çiçekleri için bahçelerde ve saksılarda süs bitkisi olarak yetiştirilir.
ÇOBAN BİTKİSİ (CAPSELLA BURSA-PASTORIS)
Çobançantası, turpgiller familyasından tarım alanları ve çorak arazilerde yaşayan bir yıllık, dik gövdesi yıdızsı tüylerle kaplı olan otsu bir bitki türü.
ÇOBANAĞZI (SİLENE ALBA)
Silene, Caryophyllaceae familyasından bir bitki cinsidir.Yaz aylarında, çiçek saplarını soyar ve uçtan uzanan farklı çiçek salkımına hoş kokulu beyaz bir çiçek katar.
DAĞ ÇAYI (STACHYS BYZANTIA)
La Stachys Bizans aileye ait çok yıllık bir bitkidir Lamiaceae. Yapraklarının belirli şekli ve dokusundan dolayı genellikle tavşan kulağı, kuzu kulağı veya yünlü olarak bilinir ve bu bir süs türüdür bahçeler için uygundur.
DEVE DIKENİ (SLIYBUM MARIANUM)
Silybum marianum bir devedikeni türüdür. Deve dikeni ve İskoç devedikeni gibi çeşitli ortak isimlere sahiptir.
ECİBÜCÜ (SILENE VULGARIS)
Ecibücü bitkisi, 80 cm büyüyebilir. Çok sayıda gövde görülür, bunlar dik ya da yükselici biçimde ve tüysüzdür. Taç çok simetrili, beyaz renkli, 2 cm genişliğindedir. Taç yaprak sayısı beştir ve bunlar genellikle derince 2 lobludur. Çanak kaynaşık, oval, 5 loblu, ağ damarlı ve tüysüzdür.
FATMANAOTU (SALVIA VIRGATA JACQ.)
Ülkemizde “fatmanaotu” ismiyle bilinen bu tür, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da doğal olarak yetişir. Menekşe-mavi, leylak veya nadiren beyaz renklerde çiçeklere sahip, 100 cm’ye kadar boylanabilen çokyıllık otsu bir bitkidir.
FRENK MAYDANOZU (ANTHRISCUS CEREFOLIUM)
Frenk maydanozu, maydanoz ile akraba olan bir yıllık, aromatik kokulu bir bitki türü. Genelde mutfakta hafif yemeklere aroma vermek için kullanılır.
GEVEN (ASTRAGALUS L.)
Baklagiller (Fabaceae) familyasının Astragalus cinsinden olan geven Asya'nın kurak ve yarı kurak bölgelerinde, Türkiye'nin zengin florası içinde. Doğu Anadolu ve iç Anadolu Bölgesi'nde 1300-3500 metre yükseltilerde.
GÜMÜŞ DÜĞME (TANACETUM PARTHENİUM)
Compositae familyasından, dere kıyıları, gölgeli ormanlar ve kaya çıkıntılarında yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
GÜVE OTU (HELİCHRYSUM GRAVEOLENS)
Compositae familyasından, Pinus nigra orman açıklığı ve dağlık meralardaki ıslak topraklı çukurlarda yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
HACIOSMANOTU (STACHYS ANNUA L.)
Hacıosmanotu bitkisi, çok ya da zaman zaman iki yıllık bir bitkidir. Çanak tüpü boyunca yaslanıcı havlı ve birkaç yayık tüylüdür. Gövde yatık, tüysüzce ve çanak dişleri mızraksı bizsidir.
HALKAVİ YAPRAKLI ADAÇAYI (SALVIA VERTICILLATA L.)
Salvia verticillata, leylak adaçayı veya whorled clary, orta Avrupa'dan batı Asya'ya kadar geniş bir alana özgü ve kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika'da doğallaştırılmış otsu bir yıllıktır.
HIRIGÜRÜ (LATHYRUS ROTUNDIFOLIUS WILLD.)
Kafkasya, Türkiye'nin kuzeydoğusu, Kuzey İran, Kuzey Irak ve Hakkâri'ye endemik olan tür, 1000 ila 2200 metre yükseklikteki çalılıklar, çitler, çok sulu çayırlıklar ve nadas tarlalarında yetişmektedir.
KANARYAOTU (SENECIO VERNALIS WALDST. ET KIT.)
Ülkemizde “kanaryaotu” olarak bilinen bu tür, Batı Asya, Kafkasya, Orta Asya, Orta ve Doğu Avrupa’da yayılış gösterir. Sarı renkli çiçeklere sahip, 40 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık bir bitkidir.
KARA SORMUK(NONEA PULLA (L.) DC.)
Boraginaceae familyasına ait K. Irak, B. ve KB. İran’ da görülen otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
KARAHİNDİBA (TARAXACUM OFFICINAL)
Karahindiba, papatyagiller familyasından yaygın bir bitki türü. Çiçekleri sarı, yaprakları yeşil olsa da bitkinin adına karahindiba denilmiştir.
KATIR ÇİĞDEMİ (COLCHICUM SZOVITSII FISCH. ET MEY.)
Ülkemizde “katır çiğdemi” olarak bilinen bu tür, doğu Bulgaristan ve Türkiye’den kuzeybatı Ürdün ve İran’a kadar doğal olarak yetişir. Morumsu-pembe veya beyaz renkte çiçeklere ve mızraksı yapraklara sahip çokyıllık bir bitkidir.
KAZAYAĞI (CHENOPODIUM)
Chenopodium album, Chenopodium cinsinden hızlı büyüyen, otsu bir yıllık bitkidir. Bazı bölgelerde yetiştirilmesine rağmen, bitki başka yerlerde yabani ot olarak kabul edilir.
KEKİK (ONITES L)
Origanum onites, Girit kekik, Yunan kekik, pot mercanköşk, Sicilya, Yunanistan ve Türkiye'de bulunan Origanum cinsindeki bir bitki türüdür.
KIRMIZI KANTARON (CENTAURIUM ERYTHRAEA RAFN)
5 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde dallı ve diktir. Tabanda rozet oluşturur ve bunlar ters yumurtamsı ila eliptiktir. Gövdedeki yapraklar üçgensi ve karşılıklı dizilişlidir. Çiçek kurulu birçok çiçek barındırır.
KÖY SÖĞÜDÜ (SALIX ALBA L.)
Salicaceae familyasından, Avrupa - Sibirya bölgesinde yetişen bir ağaç türüdür. Çok yıllık ömür yapısına sahiptir.
LIVAROTU (CERINTHE MINOR L)
Gövdeleri genellikle 50 cm'den kısa, sarı veya kestanerengi çiçekli ve mor veya menekşe tonuyla kaplı, kısa yaşamlı çokyıllık bir bitkidir.
MANVUTAR (HELİCHRYSUM PLİCATUM DC.)
Compositae familyasından, kayalık yamaçlarda yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
MELEZ ÜÇGÜL (TRIFOLIUM HYBRIDUM L.)
Ülkemizde “melez üçgül” olarak bilinen bu tür, Avrupa ve Güneybatı Asya'nın özellikle dağlık bölgelerinde doğal olarak yetişen çokyıllık bir bitkidir.
MİS GEVEN (ASTRAGALUS FRAGRANS WILLD.)
Papilionaceae familyasından pinus ormanı, otlu yamaçlar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık bir ömür süresine sahiptir.
MOR ÇİÇEK (CONSOLIDA ORIENTALIS .)
Ülkemizde “mor çiçek” ismiyle bilinen bu tür, Avrupa’nın güneyinde, Türkiye ve Kuzey Afrika’da doğal yayılışa sahiptir. Ancak Kuzey Amerika’da sonradan yayılmıştır.
NANE (MENTHA PIPERITA)
Mentha × piperita, Lamiaceae familyasından tıbbi faydaları en fazla olan bir nane türü. Mentha aquatica ve Mentha spicata melezi olan Mentha × piperitanin Dünya'nın her yerinde tarımı yapılır.
OT BEZELYESİ (LATHYRUS NISSOLIA L.)
Lathyrus nissolia, ot fidesi veya ot bezelyesi, Lathyrus cinsinin bir bitki türüdür. Avrupa, Mağrip, Levant ve Kafkasya'nın çoğuna özgüdür.
ÖKÜZGÖZÜ (DORONICUM MAXIMUM BOISS. ET HUET)
Asteraceae familyasına ait D. Akdeniz (Dağ) Karadeniz, Avrupa-Sibirya’da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
PAPATYAGİLLER (ASTERACEAE)
Asteraceae, iki çenekliler sınıfından bir bitki familyasıdır. Familyanın ismi yıldız seklinde çiçekleri bulunan bir cins olan Aster türünden gelmektedir. Genellikle otsu, çok azı çalı, agaç ve lian seklindedirler.
PİRE OTU,SOLUCAN OTU (TANACETUM PARTHENIUM L.)
Asteraceae familyasına ait Avrupa- Sibirya, D.Akdeniz, Karadeniz, İran-Turan’da bulunur ve Ot, yarıçalı, çalımsı, çalı türleri vardır. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
RENKLİ BURÇAK (CORONILLA VARIA L.)
Fabaceae familyasından, taşlı yerler, yaprak döken koruluklar ve çalılık ekilmiş yerler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
SARIŞIRO (SENECIO PSEUDO-ORIENTALIS SCHISCHKIN)
50 ila 100 cm büyüyebilir. Gövde dik ve tüysüzcedir. Taban yaprakları saplı, dikdörtgensi mızraksı ve kenarları düz ya da minik dişlidir. Gövde yaprakları sapsız, şeritsi mızraksı, genellikle minik dişlidir.
TARLA SARMAŞIĞI (CONVOLVULUS ARVENSIS L.)
Convolvulaceae familyasından ve kumlu bozkır, nadas tarlaları, hendeklerin kenarlarının üzerinde, nehirler ve göllerde yetişen bir çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
TARLA SARMAŞIĞI (CONVOLVULUS ARVENSIS)
Yapraklar sarmal, ok ucu biçimli, 2-5 cm uzunluğunda, almaşlı dizilişli ve 1 ila 3 cm uzunluğunda sapa sahiptir. Çiçekler trompet şekillidir, beyaz ya da solgun pembe rengindedir ve 5 adet koyu pembe ışınsal çizgi görülür.
TEKER KORUNGA (ONOBRYCHİS RADİATA)
Papilionaceae familyasından, kireçtaşı, kayalık yamaçlar, şistli yamaçlar ve çayırlıklarda yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
YABANİ HAVUÇ (DAUCUS CAROTA L.)
Apiaceae familyasına ait ve genellikle Asya’da bulunan otsu bir türdür. İki yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
YAPIŞKAN OTU (SILENE MULTIFIDA (ADAMS) ROHRB.)
Caryophyllaceae familyasına ait Akdeniz, İran- Turan, Karadeniz ‘de görülen otsu bir türdür. Tek, iki, çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
YAPIŞKAN OTU (SILENE SAXATILIS SIMS.)
Caryophyllaceae familyasına ait Akdeniz, İran- Turan, Karadeniz’ de görülen otsu bir türdür. Tek, iki, çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
YARA OTU (PRUNELLA VULGARİS L.)
Labiatae familyasından, tarlalar, korular, yol kenarları, nemli kenarlar ve dereler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
YAVŞAN OTU (ARTEMISIA ABSINTHIUM L.)
Çiçekli bitkiler familyası Plantaginaceae'nin yaklaşık 500 türle temsil edilen en büyük cins taksonudur, daha önceleri siraca otugiller familyasında sınıflandırılmıştır.
YONCA (MEDICAGO SATIVA)
Yonca, baklagiller familyasından uzun yıllar yaşayan gerek yeşil ot gerekse kuru ot olarak değerlendirilebilen çok yıllık bir serin mevsim yem bitkisi türüdür.
YÜNLÜ ŞİFAOTU (ERIGERON ACER L.)
Papatyagiller (Astraceae) ailesinden otsu bir türdür. Kuzey yarım kürede ılıman iklim kuşağının tamamında yayılış gösterir. Türkiye?de Hakkari, Antalya ve Adana alt bölgelerinde gözlenir.