Türkiye Ballı Bitkiler Florası

34-İSTANBUL

Bölge: MARMARA
İlçe Sayısı: 39
Kovan Sayısı: 93097
Üretici Sayısı: 1527
ADAÇAYI YAPRAKLI LADEN (CISTUS SALVIIFOLIUS L.)

Cistaceae familyasından ve yaygın olarak Akdeniz bölgesinde yetişen bir çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

ADİ SÜTOTU (POLYGALA VULGARIS L.)

Bitki doğal olarak Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. 35 cm büyüyebilir. Gövde bir çok dal barındırır ve tabana doğru odunsudur. Yapraklar sivri uçlu, neredeyse tüysüz, 2 ila 4 mm genişliğinde ve 10 ila 20 mm uzunluğundadır. Bazal yapraklar kaşıksı, tepeleri yuvarlak ve üst yapraklar mızraksıdır.

AK ÇÖPLEME (HELLEBORUS ORIENTALIS LAM.)

Helleborus orientalis, veya Türkçede bilinen adıyla Mercimek gülü, düğün çiçeğigiller familyasından çok yıllık bir çiçekli bitki türüdür. Yunanistan, Türkiye ve Kafkasya'ya endemiktir.

AK KAPLANOTU (DORYCNIUM GRAECUM (L.) SER.)

Cinsin Türkçe resmî adı olan “kaplanotu” aynı zamanda papatyagillere bağlı Doronicum cinsinin de Türkçe resmî adıdır.

AK MENEKŞE (VIOLA ALBA BESSER)

Doğal olarak Avrupa ve batı Asya’da yayılış gösterir. 4 ila 15 cm büyüyebilir. Gövde görülmez. Sitolonlar kısa, sürgünler ince ve kısadır ya da hiç sitolon görülmez. Kulakçıklar şeritsi mızraksı, uzun saçaklı ve salgılıdır. Yapraklar yumurtamsı yüreksi, sivri, dişli ve 3 cm civarındadır.

ANADOLU KESTANESİ (CASTANEA SATIVA MILLER)

Anadolu kestanesi (Castanea sativa), kayıngiller (Fagaceae) familyasında anavatanı güney Avrupa ve Asya olan, 20–35 m boy, 2 m çap yapabilen bir kestane türü.

ARAP YONCASI (MEDICAGO ARABICA (L.) HUDS.)

Fabaceae familyasından, koruluklar da yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

ARI SALEBİ (OPHRYS APIFERA)

Salepgiller ailesine bağlı, arı salebi olarak bilinen bir orkide türüdür.Ophrys apifera 20 ila 70 cm boylanabilen bir türdür. Gövde yapraksıdır. Çiçek kurulu 3 ila 8 arası çiçek barındırır. Çanak yapraklar iri, menekşe, gül ya da beyazımsı renklidir ve ortada yeşil bir damar görülür.

ASLANAĞZI (ANTIRRHINUM MAJUS L.)

Antirrhinum majus, ortak aslanağzı, Antirrhinum cinsine ait bir çiçekli bitki türüdür. Bitki, önceki klasik ailesi Scrophulariaceae'nin bir revizyonundan sonra Plantaginaceae ailesine yerleştirildi.

AT KUYRUĞU (EQUISETUM ARVENSE L.)

Equisetaceae familyasından boş alan ve su kenarın da yetişen otsu bir bitkidir. Çok yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir.

AYVA (CYDONIA OBLONGA MILLER)

Ayva, gülgiller familyasından 4–5 m boylanan, kırmızı kahverengi gövdeli meyve ağacıdır. Derine gitmeyen yüzeysel kök sistemine sahiptir.

BALDIRAN (AEGOPODIUM PODAGRARIA L.)

Apiaceae familyasına ait ve yaygın olarak Avrupa-Sibirya bölgelerinde bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

BALLI BABA (LAMIUM PURPUREUM L.)

Lamium purpureum, Lamiaceae familyasından nemli ve verimli topraklarda yetişen kırmızı-eflatun çiçekli bir yıllık bir ballıbaba türü. Halk ağzında kırmızı ısırgan olarak da adlandırılır.

BALOTU (LAMIUM PURPUREUM L.)

Lamium purpureum (Eflatun çiçekli ballıbaba), Lamiaceae (ballıbabagiller) familyasından nemli ve verimli topraklarda yetişen kırmızı-eflatun çiçekli bir yıllık bir ballıbaba türü. Halk ağzında kırmızı ısırgan olarak da adlandırılır.

BARUT AĞACI (FRANGULA ALNUS MILLER)

Rhamnaceae familyasın dan ormanlar, çalılıklar ve dere kenarlarında yetişen çalı veya küçük ağaç türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

BELGRAD SÜTLEGENI (EUPHORBIA BELGRADICA)

Bu bitki türü endemiktir. Çok nadir görülen bir türdür. Belgrat sütleğeni çok az bulunur korunma altına alınması ve çoğalmasının sağlanması gerekmektedir. Euphorbia belgradica olarak da bilinir.

BEŞ PARMAK OTU (POTENTİLLA REPTANS L)

Rosaceae familyasından, dere, göl kenarları ve yaş gölgeli yerlerde yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

BEŞPARMAK OTU (POTENTILLA ERECTA L. RAUSCHEL)

Rosaceae familyasından bir beşparmak otu türü. Orta ve Doğu Avrupa'da yayılış yapar. Yaprakdöken ormanlar, meralar ve ovalarda yetişir. Çok yıllık otsu bir bitkidir. Elsi yapraklarda yaprakçıkların beşi de mızraksı ucu ince dişlidir.

BEYAZ CIVANPERÇEMI (ACHILLEA MILLEFOLIUM L.)

Bilimsel adı Achillea millefolium olan civanperçemi, birleşikgillerden, birçok türü olan bir kır bitkisidir.

BEYAZ DAĞ SALEBİ (ORCHIS TRIDENTATA SCOP.)

Neotinea tridentata, Salepgiller ailesine bağlı, katranalacası olarak bilinen, bir orkide türüdür. Güney Avrupa'dan İspanya ve Türkiye arasında, kuzeyde Kırım, Polonya ve Almanya'da doğal olarak yayılış gösterir.

BEZELYE (PISUM SATIVUM L.)

Fabaceae familyasından, Akdeniz bölgesinde yetişen bir ot türüdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

BODUR SÜSEN (IRIS SUAVEOLENS BOISS. ET REUTER)

Iris suaveolens, Süsengiller ailesine bağlı, bodur süsen olarak bilinen, bir süsen türüdür. Doğal olarak doğu Avrupa, Balkanlar ve Türkiye'de görülür. ris suaveolens 8 ila 14 cm büyüyebilir. Yaprakla 0.5 ila 1 cm genişliğinde, grimsi yeşil renkli, orak biçiminde ve zaman zaman morumsu kenarlıdır.

BOĞAZ ZARİFESİ (ERYSIMUM AZNAVOURI)

Boğaz zarifesi Erysimum aznavourii olarak bilinmektedir. Endemik bir türdür. Bu tür hakkında ciddi çalışmalar yapılarak gelisiminin devam etmesi sağlanmalıdır.

BOYNUZLU EKŞİ ÜÇGÜL (OXALIS CORNICULATA)

Tek yıllık ya da çok yıllık otsu bitkidir. Gövdesi çok sayıda, yatık, keçemsi tüylü-yumuşak seyrek tüylüdür. Yaprakçıklar ters yüreğimsi ya da değil, derince çentiklidir. Kulakçıkları belirgindir. Çanak yapraklar mızraksı, kör uçlu ya da değil, 3-5 mmdir. Taç yapraklar açık sarı, 6-8 (-10) mmdir.

BÖĞÜRTLEN (RUBUS CANESCENS DC.)

Rosaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya taraflarında görülen çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

BÖĞÜRTLEN (RUBUS DISCOLAR WEIHE ET NEES.)

Rosaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya, Karadeniz taraflarında görülen çalı veya ot türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

BÜYÜK BALLIBABA (LAMIUM AMPLEXICAULE L.)

Bitki doğal olarak Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir.5 ila 30 cm büyüyebilir. Gövde uzun ve ince tüylerle kaplıdır. Yapraklar karşılıklı dizilişli, yuvarlak, 2 ila 3 cm çapında ve kenarları lobludur. Çiçekler pembe ile mor arası renklerde, 1,5 ila 2 cm uzunluğundadır.

CANAVAR OTU (OROBANCHE NANA)

Canavar otu Lamiales takımına ait bir familyadır ve asalak bir bitkidir. Tam parazit bitki olduğundan dolayı klorofil yoktur ve bu nedenle fotosentez yapmaz. Ayrıca kök sistemleri de bulundurmaz. Tarım alanlarında çıkması durumunda ürünlere zarar verebilmektedir.

CEZAYİR MENEKŞESİ (VINCA MAJOR L.)

Apocynaceae familyasına ait ve genellikle Akdeniz bölgesinde yetişen bir çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.Yaprakları yaz kış dökülmez ve karşılıklı şekilde dizili bulunurlar. Çiçek yaprakları beş parçalıdır. Ilıman iklimde, nemli ve ışık alan yerlerde gelişir.

ÇALBA (PHLOMİS PUNGENS)

Labiatae familyasından step, otlaklar, nadas tarlalar, yolkenarları, kuru taşlı yamaçlar, Pinus ormanında yetişen bir ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

ÇAM SALEBİ (ANACAMPTIS PYRAMIDALIS)

Salepgiller ailesine bağlı, sivri salep olarak bilinen bir orkide türüdür. 20 ila 50 cm boylanabilen bir türdür. Çiçek kurulu çok sayıda çiçek barındırır. Çiçekler kırmızı ya da koyu ila açık gül renklidir.

ÇATAL SÜSEN (IRIS SINTENISII JANKA)

Ülkemizde “çatal süsen” olarak bilinen bu tür Türkiye, Avrupa ve Rusya’da yayılış gösterir. Ilıman bölgelerde süs bitkisi olarak yetiştirilen bir bitkidir. Iris” kelimesi Yunanca’da “gökkuşağı” anlamına gelir ve aynı zamanda Yunan mitolojisinde gökkuşağı tanrıçası “Iris”in adıdır.

ÇAYIR GÜLÜ (TRİFOLİUM PRATENSE L.)

Papilionaceae familyasından çayırlık, yol kenarları, orman açıklıkların da yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

ÇAYIR GÜZELİ (BELLIS PERENNIS L.)

Asteraceae familyasına ait ve Avrupa-Sibirya bölgesinde bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

ÇIRNIK OTU (RANUNCULUS MARGINATUS D URV.)

Bitki doğal olarak Karadeniz havzasında yayılış gösterir. 15 ila 30 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yükselicidir. Yaprakçıklar 0,8 ila 1,2 cm uzunluğunda, baklavamsı ila ters yumurtamsı, çoğunlukla sivri çıkıntılıdır. Çiçeklenme kısa saplı ila neredeyse sapsız, çok çiçeklidir.

ÇİÇEKLİ DİŞBUDAK (FRAXİNUS ORNUS L.)

Oleaceae familyasından yaprak döken çalılık veya ormanlarda yetişen ağaç türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

ÇİĞDEM (CROCUS)

Çigdem, süsengiller familyasına ait bir bitki türüdür Çok yıllık, yumrulu, çingene pembesi ya da mavi çiçekli otsu bitkilerdir.

ÇİRİŞ OTU (ASPHODELUS AETIVUS)

Asphodelaceae familyasından Akdeniz de yetişen bir ot türüdür. Çok yıllık bir ömür süresine sahiptir.

ÇİT SARMAŞIĞI (CALYSTEGIA SEPIUM L .R.BR.)

Convolvulaceae familyasından ve yaygın olarak nehirler, göllerin kenarları, çitler veya çorak yerlerin yükseklerinde yetişen bir ot türüdür. Çok yıllık ömür yapısına sahiptir.

ÇUHA ÇİÇEĞİ (PRIMULA VULGARIS)

Primula vulgaris, ortak çuha çiçeği, batı ve güney Avrupa, kuzeybatı Afrika ve güneybatı Asya'nın bazı bölgelerine özgü Primulaceae familyasındaki bir çiçekli bitki türüdür.

DAĞ ÇAYI (STACHYS BYZANTIA)

La Stachys Bizans aileye ait çok yıllık bir bitkidir Lamiaceae. Yapraklarının belirli şekli ve dokusundan dolayı genellikle tavşan kulağı, kuzu kulağı veya yünlü olarak bilinir ve bu bir süs türüdür bahçeler için uygundur.

DAĞ ÇİLEK (FRAGARIA VESCA L.)

Fragaria vesca, yabani çilek ya da dağ çileği, ormanlık veya çalılık alanlarda yetişen meyve. Mayıs çileği reçeli ve şurubu yapılabildiği gibi, taze toplanıp yenilebilir. Türkiye'de Karadeniz Bölgesi'nde çaylık ve fındıklıklarda da görülür.

DAĞ SÜMBÜLÜ (MUSCARİ NEGLECTUM GUSS.)

Liliaceae familyasına ait K. Afrika, GD. İngiltere, O. Rusya, B. Suriye, Kıbrıs, Kafkasya, İran’ da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

DAĞMAYASLI (AJUGA REPTANS L.)

Ajuga reptans (Dağ mayasıl otu), ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından çok yıllık otsu bitki türü. Türkiye’de doğal olarak yetişir. Koyu yeşil renkte bir yer örtücüdür. Bitki dik büyümekle birlikte uzanıcı gövdeye de sahiptir. 10–30 cm boy yapar.

DELI PIRASA (ALLIUM SCORODOPRASUM L.)

Ülkemizde “deli pırasa” olarak bilinen bu tür, Avrasya ve Kuzey Afrika kökenli bir yabani soğandır. Doğal yayılışı İspanya ve Fas'tan İran'a ve Rusya'nın Avrupa bölümüne kadar uzanır. Mor renkte çiçeklere sahip ve 90 cm uzunluğa ulaşabilen çokyıllık bir bitkidir.

DEMİR ÇITLIK (TARAXACUM GRACİLENS)

Compositae familyasından, Balkanlar ve Türkiye’de yayılış gösteren ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir

DİĞNİK (CARDARIA DRABA (L.) DESV.)

Lepidium draba, beyaz tepe veya ağarmış tere veya Thanet tere, Brassicaceae familyasında rizomatöz çok yıllık çiçekli bir bitkidir. Batı Asya ve güneydoğu Avrupa'ya özgüdür ve başka yerlerde yaygın olarak tanıtılmıştır.

DİKEN OTU (PALLENİS SPİNOSA L.)

Compositae familyasından, yol kenarları, kayalık zemin ve kireçtaşı uçurumunda bulunan ot türüdür. Tek yıllık ömür süresine sahiptir.

DİKENLİ AKASYA (GLEDİTSİA TRİANCANTHOS L.)

Caesalpiniaceae familyasından, İstanbul da bulunan bir ağaç türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

DOMUZ AYRIĞI (DACTYLIS GLOMERATA L.)

Horoz ayağı, meyve bahçesi otu veya kedi otu olarak da bilinen Dactylis glomerata, Dactylis cinsinde yaygın bir çim türüdür. Avrupa'nın, ılıman Asya'nın ve Kuzey Afrika'nın çoğunda yer alan, serin mevsimlik çok yıllık bir bitkidir.

DÖKNEL SARIBAŞ (CENTAUREA HELENIOIDES BOISS.)

Döknel sarıbaş veya bilimsel adıyla Centaurea helenioides, papatyagiller familyasından çiçekli bitki türüdür. 1400 ila 2450 metre yükseklikteki uzun otlak vejetasyonları ve subalpin çayırlarında yaşayan döknel sarıbaş, Rize, Trabzon, Bayburt ve Giresun'da görülmüştür.

DÖNGEL (Mespilus germanica L.)

Muşmula ya da döngel, beşbıyık, ezgil, gülgillerin bir altfamilyası olan Amygdaloideae'dan bir ağaç ve bu ağacın meyvelerdir. Çiçek tablasıyla sarılmış etli meyveleri, eriksi yapıdadır. Yabani olanları daha küçük olur. İçinde sertleşmiş tohumları bulunur.

DÜĞÜN ÇİÇEĞİ (RANUNCULUS REPENS L.)

Bitki doğal olarak Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. Süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde işgalci hale gelmiştir. 50 cm büyüyebilir. Gövde yatıktır ve bunlar bağımsız kökler oluşturur, bu eklemlerden yeni bitkiler çıkar.

ENGEREK OTU (ECHIUM VULGARE)

Engerek böcegi ve blueweed olarak bilinir - borage familyası Boraginaceae'deki bir çiçekli bitki türüdür. Avrupa’nın çoğunda, batı ve orta Asya'ya özgüdür.

ERGUVAN (CERCIS SILIQUASTRUM)

Erguvan küçük ağaç görünümlü bir türdür. Erguvan baklagiller familyasındandır. Kireçli ve kuru toprağı sever. Toprağın taze olmasında yarar vardır. Erguvanin çiçekleri yaprakları açmadan önce açar.

FARE KULAĞI (ANAGALLIS ARVENSIS L.)

Lysimachia arvensis, Primulaceae familyasından bir yıllık bitki türü. Anavatanı olan Akdeniz ve çevresinde ayrıca Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'da bulunur. Sıcak bölgelerde aşırı nemli ve havasız toprakları sever. Kuru otsu yerler, yol kenarları, tarlalar ve işlenmemiş topraklarda yetişir.

FILISKIN (ACINOS ROTUNDIFOLIUS PERS)

10-15 cm boyunda kuvvetli kokusu olan bir bitkidir. yapraklari kisa sapli olup, oval seklindedir. çiçekleri morumsu pembedir. terkibinde uçucu yag (pulegon) vardir.

GURNİK (MEDİCAGO MİNİMA (L.) BART.)

Papilionaceae (Fabaceae) familyasına ait Asya, Avrupa ve Afrika ‘ da görülen otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

GÜMÜŞ DÜĞME (TANACETUM PARTHENİUM)

Compositae familyasından, dere kıyıları, gölgeli ormanlar ve kaya çıkıntılarında yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

GÜMÜŞİ IHLAMUR (TİLİA ARGENTEA DESF)

Tiliaceae familyasından, yaprak dökmeyen ormanlarda yetişen ağaç türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

HACIOSMANOTU (STACHYS ANNUA L.)

Hacıosmanotu bitkisi, çok ya da zaman zaman iki yıllık bir bitkidir. Çanak tüpü boyunca yaslanıcı havlı ve birkaç yayık tüylüdür. Gövde yatık, tüysüzce ve çanak dişleri mızraksı bizsidir.

HALKAVİ YAPRAKLI ADAÇAYI (SALVIA VERTICILLATA L.)

Salvia verticillata, leylak adaçayı veya whorled clary, orta Avrupa'dan batı Asya'ya kadar geniş bir alana özgü ve kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika'da doğallaştırılmış otsu bir yıllıktır.

HAS EŞEKKULAĞI (KNAUTIA DEGENII BORBAS EX)

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. Yakın tarihe kadar endemik statüsünde idi ancak Avrupa’da çeşitli ülkelerden kayıt bildirilince bu statüsünü kaybetti. 20 ila 40 cm büyüyebilir. Gövde havlı ve kıllıdır, alt bölümdeki kıllar ters dönük, üst bölümdeki kıllar ise yayılıcıdır.

HODAN (BARAGO OFFİCİNALİS L.)

Boraginaceae familyasından bir yıllık bitki türü. Anavatanı Suriye'dir. Güney Amerika, Kuzey Afrika ve Anadolu'da yayılış yapmasına karşın Akdeniz rejyonun dada doğallaşmıştır. Beş dar yaprak üzerinde, beş üçgen sivri yaprakları ile mükemmel bir görünümü vardır.

İSTANBUL ÇİĞDEMİ (CROCUS OLIVIERI)

Kış aylarının sonuna doğru açmaktadır. Latince isminde bile İstanbul adını taşıyarak İstanbul'u dünyaya tanıtan, başka hiçbir yerde yetişmeyen bir çiçektir.

İSTANBUL MADIMAĞI (POLYGONUM ISTANBULICUM)

İstanbul'a özgü endemik bir çiçek bitki türüdür.

İSTANBUL PEYGAMBER ÇİÇEĞİ (CENTAUREA HERMANNII)

Çatalca peygamber çiçeği (Centaurea hermannii), papatyagiller (Asteraceae) familyasından Türkiye'de endemik olan çok yıllık bir peygamber çiçeği türü. Türkiye'de yalnızca İstanbul çevresinde yetişir. Maki topluluklarında ya da meşe ormanlarında rastlanır.

İSTANBUL SOĞANI (ALLIUM ISTANBULENSE)

İstanbul'da yetişen endemik bir türdür. Bu bitki türü soğan ve sarımsak gibi özel kokulu bir bitkidir. Ve çok güzel kokmaktadır. İstanbul'da yeni keşfedilmiştir ve bu Türkiye için çok güzel bir gelişme olmuştur.

İSTANBUL ÜÇGÜLÜ (TRIFOLIUM PACHYCALYX)

İstanbul'un nadir ve endemik bitkileridir.

K. YAPRAKLI KADINTUZLUĞU (BERBERIS THUNBERGII DC.)

Berberidaceae familyasına ait genellikle İran taraflarında görülen çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

KAĞITHANE ÇİÇEĞİ (RANUNCULUS CONSTANTINOPOLITANUS)

Ülkemizde “İstanbul Düğün Çiçeği” olarak bilinen bu türün Kuzey ve Güney Amerika, Yeni Zellanda’dan Akdeniz Bölgesi’ne kadar geniş yayılışı bulunur. Tüylü yapıda, sarı çiçekli çokyıllık otsu bir bitkidir.

KARA BALLIBABA (BELLARDİA TRİXAGO)

Scrophulariaceae familyasından kum, ıslak çayırlıklar, tahıl tarlasın da yetişen ot türüdür. Tek yıllık bir ömür süresine sahiptir.

KARAYEMİŞ (LAUROCERASUS OFFICINALIS ROEMER.)

Karayemiş, gülgiller familyasından küçük beyaz renkli çiçekler açan, daha çok rutubetli ve gölgeli yerlerde yetişen 5–15 m boyunda, yaprak dökmeyen bir ağaç türü. Türkiye'de çeşitli yöresel adlarla bilinmektedir.

KARDELEN (AMARYLLIDACEAE)

Galanthus, Amaryllidaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Kardelen süt çiçeği Kardelen İstanbul'da da yetişmektedir. Ağırlıklı beyaz renklidir.

KEÇİ FİĞİ (VICIA PUBESCENS (DC.) LINK)

Fiğ, baklagiller familyasından dane yemleri içerisinde önemli bir yere sahip olan tek yıllık bir serin mevsim yem bitkisi. Zayıf ve az derine giden bir kök sistemi vardır. Ancak yan kökler iyi gelişir. Ortama bağlı olarak ortalama 40–60 cm. boylanabilmektedir.

KEKLİK OTU (ORİGANUM VULGARE)

Labiatae familyasından kuru tepe ve kaya yamaçları, kalkerli ve kalkersiz toprak, konifer veya karışık ormanlar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

KEŞİŞKÜLAHI(EPIMEDIUM PUBIGERUM)

Berberidaceae familyasına ait Karadeniz’ de görülen otsu(rizomlu) türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

KINZI (CORIANDRUM SATIVUM L.)

Apiaceae familyasına ait ve ülkemizde Isparta Burdur Konya illerinde bulunan otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

KIR TİRFİLİ (TRIFOLIUM CAMPESTRE SCHREB.)

Yaygın olarak şerbetçiotu yoncası, tarla yoncası ve alçak şerbetçiotu yoncası olarak bilinen trifolium campestre, kuru, kumlu otlak habitatlarında, tarlalarda, ormanlık alanlarda, yol kenarlarında, çorak arazilerde ve ekili arazilerde yetişen, Avrupa ve Batı Asya'ya özgü bir çiçekli bitki türüdür.

KIRKBATIRAN (ECHIUM PLANTAGINEUM L.)

Tüylü ve dizilişli yapraklar 14 cm uzayabilir. Genç bitkiler oval yapraklarla tabanda rozet oluşturur. Rozet yaprakları saplıdır. Gövdedeki yapraklar dar ve küçük, sapsız ve yüreksidir. Çiçekler sapsızdır. Gövde sert tüylerle kaplıdır. Popüler bir süs bitkisidir.

KIRLANGIÇ OTU (CHELIDONIUM MAJUS L.)

Bitki doğal olarak batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. Günümüzde Amerika kıtasında da yayılış gösterir. Oldukça güçlü bir istilacıdır. 30 ila 120 cm büyüyebilir. Gövde diktir. Yapraklar teleksi ve dalgalı kenarlıdır. Sütlü lateks turuncu renklidir. Tohumlar temmuz ve eylül arası olgunlaşır.

KIRMIZI GÜL (ROSA GALLICA L.)

Rosaceae familyasına ait genellikle Güney ve Orta Avrupa, Kafkasya, Irak taraflarında görülen çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

KIRTIL ÇALIŞI (GENİSTA CARİNALİS GRİS)

Papilionaceae familyasından nehir, göl kıyıları, seyrek ormanlık yerler ve makiler de yetişen çalı türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

KISA MAHMUT (TEUCRİUM CHAMEAEDRYS L.)

Labiatae familyasından, seyrek ormanlar, uçurumlar, yamaçlar ve bozkırlarda yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

KİRAZ (CERASUS AVIUM L.)

MOENCH Kiraz, gülgiller familyasından Kuzey Akdeniz kıyıları, Güney Kafkasya, Hazar Denizi ve Kuzeydoğu Anadolu'da doğal olarak bulunan meyve ağacı. Meyvesi olgunlaşmadan önce pembe bir çiçek açar.

KOKULU YONCA (MELILOTUS OFFICINALIS(L.) DESR.)

Fabaceae familyasından, tahrip edilmiş yerlerde yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.Yapraklar üç yaprakçıklı birleşik, yaprakçıklar eliptik, alt yaprakların sapının dibinde çift olarak bulunan minik yapraklar (kulakçık) tam kenarlıdır.

KOKULU YONCA (MELİLOTUS İNDİCA (L.) ALL.)

Papilionaceae (Fabaceae) familyasına ait genellikle Avrasya’da görülen otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

KUŞ FİĞİ (VICIA CRACCA L.)

Vicia cracca, Avrupa ve Asya'ya özgü bir fiğ türüdür. Diğer kıtalarda, yaygın bir ot olduğu Kuzey Amerika da dahil olmak üzere tanıtılan bir tür olarak ortaya çıkar. Genellikle eski alanlar ve yol kenarındaki hendekler de dahil olmak üzere rahatsız habitatlarda görülür.

KUZU GEVREĞİ EŞEK MARULU (SONCHUS ASPER L.)

Asteraceae familyasına ait genellikle Avrupa ve Kuzey Afrika’ da görülen otsu bir türdür. Tek veya iki yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

KUZU KULAĞI (RUMEX PULCHER L.)

Ortak adı kuzu kulağı ile bilinen Polygonaceae ailesindeki çiçekli bir bitki türüdür. Avrasya ve Kuzey Afrika'ya özgüdür ve Kuzey Amerika'nın bölümleri de dahil olmak üzere başka bir yerde tanıtılan bir tür ve yol kenarı otu olarak bulunabilir.

KÜÇÜK KANTARON (HYPERİCUM CERASTOİDES)

Hypericaceae familyasından, silisli taşlı yerler veya koruluklarda yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

KÜÇÜK TURNA GAGASI (GERANİUM PURPUREUM VILL)

Geraniaceae familyasından, kayalık, gölgelik yerler, kıyılar ve tarlada yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür süresine sahiptir.

LADEN (CISTUS CRETICUS)

Cistaceae familyasından ve yaygın olarak Akdeniz bölgesinde yetişen bir çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

MANOLYA (MAGNOLIA GRANDIFLORA L)

Magnoliaceae familyasına bağlı bir bitki türüdür. Manolya bitkisi her mevsim yeşil kalan bir bitki olsa da çiçek açma mevsimi mayıs ve ağustos ayları arasına rastlar. Ağaççıl bir türdür.

MAVİ TASKESEN (LITHOSPERMUM PURPUROCAERULEUM L.)

Boraginaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya’da görülen otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

MELEZ BAKLA (VICIA HYBRIDA L.)

Melez bakla (Vicia hybrida) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden, sarı çiçekli, tek yıllık , otsu bir türdür. Çiçeklenme Mart-Mayıs arasında, çiçek sapı çanaktan kısa, çiçekler tekil, 20-31 mm, kükürt sarısı, çanak 8-10 mm, biraz dışbükey, ağız hafif asimetrik, cılız tüylüdür.

MİMOZA (FABACEAER)

Mimoza gündüzleri açar, gece ise kapanır. Bu ritim hiç şaşmaz. Asitli, geçirgen ve kireçsiz her türlü toprakta yetişebiliyor. Bakım için düzenli sulanması ve çiçeklenme sonrası uygun şekilde budanması gerekiyor.

MOR ÜÇGÜL (TRİFOLİUM PURPUREUM LOIS)

Papilionaceae familyasından, tarlalar, taşlı yerler ve yol kenarlarında yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür süresine sahiptir.

MÜRDÜMÜK (LATHYRUS SATIVUS L.)

Fabaceae familyasından ve Doğu Akdeniz, Karadeniz ve Sibirya da yetişen hoş kokulu, tırmanıcı ve kolay yetişen bir ot türüdür. Tek ve çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

MÜRVER (SAMBUCUS NIGRA L.)

Caprifoliaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya’da bulunan çalı/küçük ağaç türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir. Genelde 3m’yi aşmayan orta boy çalı tarzında gelişir. Duruma göre 6 metre kadar uzadığı da olur. Kışın yapraklarını döker.

NARİN ACI ÇİĞDEM (COLCHICUM MICRANTHUM)

Colchicum micranthum, Colchicaceae familyasına bağlı, narin acıçiğdem olarak bilinen, Türkiye endemiği bir acıçiğdem türüdür.

NERGİS (CALENDULA SUFFRUTICOSA)

Asteraceae familyasına ait Batı Akdeniz’de bulunan otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir. Kendi kendine yeten bir büyüme formuna ve geniş yapraklara sahiptir.

NOHUT MÜRDÜMÜĞÜ (LATHYRUS CICERA L.)

Fabaceae familyasından, meşe çalılığı, Pinus brutia ormanı, kayalık yamaçlar, bağlar, tahıl ve nadas tarlaların da yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

ÖKSÜRÜK OTU, KABALAK (TUSSILAGO FARFARA L.)

Asteraceae familyasına ait Avrupa-Sibirya’da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.4 ila 15 cm büyüyebilir. Ancak meyve zamanı 30 cm boya ulaşır. Taban yapraklar saplıdır ve yaprak ayası 10 ila 20 cm çapındadır. Bunlar çiçekler solduktan sonra gelişmeye başlar.

ÖKÜZ SÜMBÜLÜ (BELLEVALİA TRİFOLİATA)

Liliaceae familyasından Akdeniz de yetişen, nemli kenarlar, ıslak çayırlıklar, açık yamaç bölümleri, kırlar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

PAPATYA (MATRICARIA CHAMOMILLA L.)

Asteraceae familyasına ait genellikle Filistin ve Irakta bulunan otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

PAVLONYA (PAULOWNIA KAWAKAMII)

Yaygın olarak safir ejderha ağacı olarak bilinen Paulownia kawakamii, Paulowniaceae familyasında bir ağaç türüdür. Ağacın anavatanı Tayvan, doğu Çin ve Japonya'dır. Yaprak dökendir ve erken ilkbaharda yapraklar görünmeden önce birçok büyük menekşe çiçeği taşır.

PİRE OTU,SOLUCAN OTU (TANACETUM PARTHENIUM L.)

Asteraceae familyasına ait Avrupa- Sibirya, D.Akdeniz, Karadeniz, İran-Turan’da bulunur ve Ot, yarıçalı, çalımsı, çalı türleri vardır. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

RENKLİ BURÇAK (CORONILLA VARIA L.)

Fabaceae familyasından, taşlı yerler, yaprak döken koruluklar ve çalılık ekilmiş yerler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

ROKA (ERUCA SATIVA MILLER)

Brassicaceae familyasına ait genellikle Orta ve Güney Avrupa’da bulunan foetid-otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

SAKA DİKENİ (CARDUUS PYCNOCEPHALUS L.)

İtalyan devedikeni, İtalyan tüysüz devedikeni ve Plymouth devedikeni gibi ortak isimleri olan Carduus pycnocephalus, bir devedikeni türüdür. Yerlidir: Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya'da Akdeniz bölgesi, Doğu Avrupa ve Kafkaslar, ve Hindistan Yarımadası'nda bulunabilir.

SARI BALLI BABA (GALEOBDOLON LUTEUM HUDSON)

Labiatae familyasından, Carpinus ormanı, tarla, reservuar kenarları, bataklıklar, nemli koyaklar ve yamaçlar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

SARI KANTARON (HYPERICUM PERFORATUM L.)

Sarı kantaron, Kılıç otu, Mayasıl otu ve Koyunkıran adlarıyla da bilinir. Sarı kantarongiller familya’sındaki Hypericum cinsinin çiçekli bitki tip türüdür. Dünyanın birçok yerinde bulunan bir bitkidir.

SARI YARAOTU (RANUNCULUS CAUCASICUS BIEB.)

Her iki yarıküredeki ılıman ve serin bölgeleri tercih etmesinin yanı sıra özellikle Kuzey yarıkürenin ılıman bölgelerinde yüksek bir çeşitlilik gösterir. Düğünçiçeğigiller familyasına aittir.

SIĞIR DİLİ (ANCHUSA AZUREA)

Bitki doğal olarak Avrupa, bati Asya'da yayılış gösterir. Nadiren soluk ya da beyaz renkli olabilir. Taç tüpü 6 ila 10 mm uzunluğunda, loblar 5 ila 8 mm uzunluğundadır.

SÖĞÜT (SATLIX)

Söğüt, söğütgiller familyasından Satlıx cinsini oluşturan boylu ağaç veya bodur çalı halinde, çoğunluğu kışın yaprak döken, ender olarak da her dem Yeşil kalan odunsu bitkiler.

SU KARANFİLİ (GEUM URBANUM L.)

Geum urbanum, Avrasya'nın ılıman bölgelerinde gölgeli yerlerde yetişen gül ailesinden çok yıllık bir bitkidir. Geum canadense ile doğal melezler oluşturduğu Kuzey Amerika'da tanıtıldı.

SULTAN PELEMİRİ (CEPHALARIA TUTELIANA)

Endemik bir bitki türüdür. Sadece İstanbul-Başakşehir çevresinde bulunan bu tür, bugüne kadar 11 değişik noktada yayılışı tespit edilmiş ve İstanbul endemiği olan bir türdür. Bu yayılış alanlarından 3ü daha şimdiden yok olmuştur.

SÜPÜRGE ÇALISI (CALLUNA VULGARIS (L.) HULL)

Calluna, Ericaceae (fundagiller) familyasına bağlı bir bitki cinsidir. 20 ila 50 santimetre (8 ila 20 inç) boyunda veya nadiren 1 metreye (40 inç) ve daha uzun boylu büyüyen düşük büyüyen yaprak dökmeyen bir çalıdır ve Avrupa ve Küçük Asya'da açık güneşli durumlarda yaygın olarak bulunur.

ŞAM ÇÖREK OTU (NİGELLA DAMASCENA L.)

Ranunculaceae familyasına ait G. Avrupa, KB. Afrika, Kafkasya, Kıbrıs, B. Suriye, İran’da görülen otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

TARLA KÖYGÖÇÜRENİ (CIRSIUM ARVENSE L.SCOP.)

Asteraceae familyasına ait genellikle Avrupa ve Asya’da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir. Kök sistemi hayli agresiftir ve çabuk yayılır. Normal bahçe toprağı ve güneşli bir alanda kolaylıkla yetiştirilebilir.

TARLA SARMAŞIĞI (CONVOLVULUS ARVENSIS L.)

Convolvulaceae familyasından ve kumlu bozkır, nadas tarlaları, hendeklerin kenarlarının üzerinde, nehirler ve göllerde yetişen bir çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

TAVŞAN ELMASI (PYRACANTHA COCCINEA ROEMER)

Kızıl ateş dikeni veya bilimsel adıyla Pyracantha coccinea, Güney Avrupa, Kırım, Kafkasya, Türkiye ve Kuzeybatı İran'a endemik bir ateş dikeni türüdür. En az 16. yüzyıldan beri bahçelerde yetiştirildiği bilinmektedir. Ağacın küçük beyaz çiçekleri ve küçük parlak kırmızı meyveleri vardır.

TAVŞAN KULAĞI (TRIFOLIUM ARVENSE L.)

Ülkemizde “tavşanayağı” olarak bilinen bu tür, Kutup bölgeleri hariç Avrupa’nın birçok bölgesinde ve Batı Asya’da doğal olarak yetişir. Morumsu veya pembe renkli çiçeklere sahip, 30 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık otsu bir bitkidir.

TEKNECİK (MEDİCAGO ORBİCULARİS (L.) BART.)

Papilionaceae (Fabaceae) familyasına ait Akdeniz bölgesi, Suriye Çöl, K. Irak, İran, Türkistan ‘ da görülen otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

TEZDÜĞME (CENTAUREA CONSANGUINEA DC.)

35-70 cm boylanabilen, çok yıllık, tabandan itibaren sık dallanmış, otsu bir türdür. Yapraklar hafifçe örümcek ağsı dokuyla kaplıdır, neredeyse tüysüzdür, alt ve orta yapraklar birbirinden ayrık birkaç şeritsi dilimlerle tüysü yapıdadır, dilimler 1-3 mm geniş genişliktedir.

TİLKİKUYRUĞU (ALOPECURUS MYOSUROIDES HUDSON)

Alopecurus myosuroides, Avrasya'ya özgü, nemli çayırlarda, yaprak döken ormanlarda ve ekili ve atık arazilerde bulunan yıllık bir çimdir. Aynı zamanda ince çayır tilki kuyruğu, kara çimen, seğirme otu ve siyah seğirme olarak da bilinir.

TURP OTU (RAPHANUS RAPHANISTRUM L.)

Ülkemizde eşek turpu olarak bilinen bu bitki, Batı Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yayılış gösterir. Beyaz, soluk pembe, leylak veya sarı renkli çiçeklere sahip, 50 cm’ye kadar boylanabilen tek yıllık bir bitkidir.

TÜYLÜ FİĞ (VICIA VILLOSA ROTH)

Tüylü fiğ, yem fiğ veya kış fiğ olarak bilinen Vicia villosa, Avrupa ve batı Asya'nın bazılarına özgü bir bitkidir. Yem mahsulü, yem mahsulü, örtü mahsulü ve yeşil gübre olarak yetiştirilen bir baklagildir.

UNLUCA (ATRIPLEX TATARICA)

Bitki Avrupa kuzey Afrika ve Asya kitaplarında doğal olarak yayılış gösterir. Ayrıca Amerika ve Avustralya kıtalarına da işgalci tür olarak yayılmıştır.

ÜÇDİLOTU (PARENTUCELLIA LATIFOLIA L.)

Parentucellia latifolia, Orobanchaceae familyasında, kırmızı bartsia, kırmızı tarweed ve geniş yapraklı glandweed dahil olmak üzere çeşitli yaygın isimlerle bilinen çiçekli bitki türüdür. Avrupa'ya özgüdür.

ÜÇGÜLÜ BALIK (PSORALEA BITUMINOSA L.)

Fabaceae familyasından, Akdeniz bölgesinde yetişen bir ot türüdür. Çok yıllık ömür yapısına sahiptir.

YABANİ HARDAL (SINAPIS ARVENSIS L.)

Brassicaceae familyasına ait Orta ve Güney Avrupa ve Asya’da bulunan otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

YABANİ HAVUÇ (DAUCUS CAROTA L.)

Apiaceae familyasına ait ve genellikle Asya’da bulunan otsu bir türdür. İki yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

YARA OTU (PRUNELLA VULGARİS L.)

Labiatae familyasından, tarlalar, korular, yol kenarları, nemli kenarlar ve dereler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

YER FESLEĞENİ (MERCURIALIS ANNUA L.)

Euphorbiaceae familyasından ve kireç taşlı yamaçlar, Pinus ormanı, firigana, boş alanlar da yetişen bir ot türüdür. Tek yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir.

YILAN YASTIĞI (ARUM MACULATUM L.)

Araceae familyasına ait ve genellikle Karadenizin doğu kesimlerinde yetişen otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

YILANDİLİ (PLANTAGO LANCEOLATA L.)

Araceae familyasındaki bir ormanlık çiçekli bitki türüdür. Avrupa'nın çoğunda, Türkiye ve Kafkasya'da yerlidir.

YONCA (MEDICAGO LITTORALIS ROHDE EX LOIS.)

Fabaceae familyasından, kıyı ve kumul toprakların da yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

YONCA (MEDICAGO POLYMORPHA L.)

Papilionaceae (Fabaceae) familyasına ait ülkemizde birçok yerde bulunan otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

ZEHİRLİ YONCA (DORYCNIUM PENTAPHYLLUM)

Türün bilimsel adı yakın zamanda Lotus dorycnium olmuştur. Alttür ise Lotus herbaceus. 5 ila 60 cm büyüyebilir. Yapraklarda eksen yoktur, yaprakçıklar 4 ila 20 mm uzunluğunda ve 1 ila 6 mm genişliğinde, dikdörtgensi ters yumurtamsı ila şeritsi ters mızraksı, tüylüdür

AYÇIÇEK
IHLAMUR
MESE
PÜREN