35-İZMİR

ACI BAKLA (LUPINUS ANGUSTIFOLIUS L. )
20 cm ila 1 metre büyüyebilir. Yapraklar dar, gövde dik ve dallıdır. Yapraklar el parmakları biçiminde, 5 ila 9 arası şeritsi yaprakçığa bölünür. Yapraklar almaşlı dizilişli ve uzun saplıdır.
AKGÖZ MENEKŞE (Viola suavis BIEB.)
Türkçede “akgöz menekşe” olarak bilinen viyola suavis, Türkiye ve Avrupa'ya özgüdür. Açık mavi-mor çiçekleri olan, 12 cm uzunluğa kadar büyüyen çok yıllık bir bitkidir. Nisan ve Mayıs ayları arasında çiçek açar ve genellikle gölgeli yerlerde bulunur.
ALTIN ÇANI (FORSYTHIA GIRALDIANA)
Yaprakları çiçekler döküldükten sonra çıkar. Çit bitkisi olarak veya tek başına kolayca yetişir. Boyu zamanla 2,5 metreye ulaşır.
ALTIN DİKENİ (SCOLYMUS MACULATUS )
80 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde çıplak ve gevşek ya da çatallı biçimde dallıdır. Gövde boyunca dikenli dişli kanatlar görülür. Yapraklar yumurtamsı ila darca dikdörtgensi, az teleksi, dikenli dişli ve en üstteki yaprak düzenli taraksı uzun dikenlidir.
ANADOLU KESTANESİ (CASTANEA SATIVA MILLER)
Anadolu kestanesi (Castanea sativa), kayıngiller (Fagaceae) familyasında anavatanı güney Avrupa ve Asya olan, 20–35 m boy, 2 m çap yapabilen bir kestane türü.
ANADOLU ÜÇGÜLÜ (TRIFOLIUM RESUPINATUM)
20 ila 60 cm büyüyebilir. Budandığında rozet oluşturur. Yapraklar tüysüz ya da tüylü saplara sahiptirler. Kulakçık zarsıdır. Yaprakçıklar 1 ila 2,5 cm uzunluğunda, oval ve dikdörtgensidir.
ARDIÇ (JUNIPERUS SP)
Ardıç, servigiller familyasından Juniperus cinsine ait iğne yapraklı ağaç ve çalı formundaki taksonların ortak adi. Üremesi için bir başka türe bağlı olabilmektedir.
ARI SALEBİ (OPHRYS APIFERA)
Salepgiller ailesine bağlı, arı salebi olarak bilinen bir orkide türüdür.Ophrys apifera 20 ila 70 cm boylanabilen bir türdür. Gövde yapraksıdır. Çiçek kurulu 3 ila 8 arası çiçek barındırır. Çanak yapraklar iri, menekşe, gül ya da beyazımsı renklidir ve ortada yeşil bir damar görülür.
ASLANAĞZI (ANTIRRHINUM MAJUS L.)
Antirrhinum majus, ortak aslanağzı, Antirrhinum cinsine ait bir çiçekli bitki türüdür. Bitki, önceki klasik ailesi Scrophulariaceae'nin bir revizyonundan sonra Plantaginaceae ailesine yerleştirildi.
BAYIR FİYİ (LATHYRUS CICERA L)
15 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde çıplak ya da zaman zaman cılız tüylüdür. Gövdede kanat bulunur. Yapraklar, iki şeritsi yaprakçıktan oluşur, bunlar 3 ila 6 cm uzunluğundadır. Çiçek kurulu tek çiçekten oluşur ve 1 ila 1,5 cm uzunluğundadır. Meyve tüysüzdür.
BEŞ PARMAK OTU (POTENTİLLA REPTANS L)
Rosaceae familyasından, dere, göl kenarları ve yaş gölgeli yerlerde yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
BEYAZ DAĞ SALEBİ (ORCHIS TRIDENTATA SCOP.)
Neotinea tridentata, Salepgiller ailesine bağlı, katranalacası olarak bilinen, bir orkide türüdür. Güney Avrupa'dan İspanya ve Türkiye arasında, kuzeyde Kırım, Polonya ve Almanya'da doğal olarak yayılış gösterir.
BODUR SÜSEN (IRIS SUAVEOLENS BOISS. ET REUTER)
Iris suaveolens, Süsengiller ailesine bağlı, bodur süsen olarak bilinen, bir süsen türüdür. Doğal olarak doğu Avrupa, Balkanlar ve Türkiye'de görülür. ris suaveolens 8 ila 14 cm büyüyebilir. Yaprakla 0.5 ila 1 cm genişliğinde, grimsi yeşil renkli, orak biçiminde ve zaman zaman morumsu kenarlıdır.
BÖĞÜRTLEN (RUBUS CANESCENS DC.)
Rosaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya taraflarında görülen çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
BÖĞÜRTLEN (RUBUS DISCOLAR WEIHE ET NEES.)
Rosaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya, Karadeniz taraflarında görülen çalı veya ot türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
BURÇAK (CORONILLA VARIA L.)
Coronilla Fabaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.
BÜYÜK BALLIBABA (LAMIUM AMPLEXICAULE L.)
Bitki doğal olarak Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir.5 ila 30 cm büyüyebilir. Gövde uzun ve ince tüylerle kaplıdır. Yapraklar karşılıklı dizilişli, yuvarlak, 2 ila 3 cm çapında ve kenarları lobludur. Çiçekler pembe ile mor arası renklerde, 1,5 ila 2 cm uzunluğundadır.
ÇAM SALEBİ (ANACAMPTIS PYRAMIDALIS)
Salepgiller ailesine bağlı, sivri salep olarak bilinen bir orkide türüdür. 20 ila 50 cm boylanabilen bir türdür. Çiçek kurulu çok sayıda çiçek barındırır. Çiçekler kırmızı ya da koyu ila açık gül renklidir.
ÇAYIR GÜZELİ (BELLIS PERENNIS L.)
Asteraceae familyasına ait ve Avrupa-Sibirya bölgesinde bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
ÇIRNIK OTU (RANUNCULUS MARGINATUS D URV.)
Bitki doğal olarak Karadeniz havzasında yayılış gösterir. 15 ila 30 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yükselicidir. Yaprakçıklar 0,8 ila 1,2 cm uzunluğunda, baklavamsı ila ters yumurtamsı, çoğunlukla sivri çıkıntılıdır. Çiçeklenme kısa saplı ila neredeyse sapsız, çok çiçeklidir.
ÇİÇEKLİ DİŞBUDAK (FRAXİNUS ORNUS L.)
Oleaceae familyasından yaprak döken çalılık veya ormanlarda yetişen ağaç türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
ÇİRİŞ OTU (ASPHODELUS AETIVUS)
Asphodelaceae familyasından Akdeniz de yetişen bir ot türüdür. Çok yıllık bir ömür süresine sahiptir.
ÇİT SARMAŞIĞI (CALYSTEGIA SEPIUM L .R.BR.)
Convolvulaceae familyasından ve yaygın olarak nehirler, göllerin kenarları, çitler veya çorak yerlerin yükseklerinde yetişen bir ot türüdür. Çok yıllık ömür yapısına sahiptir.
DAĞ SÜMBÜLÜ (MUSCARİ NEGLECTUM GUSS.)
Liliaceae familyasına ait K. Afrika, GD. İngiltere, O. Rusya, B. Suriye, Kıbrıs, Kafkasya, İran’ da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
DELI BURÇAK (LATHYRUS LAXIFLORUS (DESF.) O. )
Ülkemizde “deli burçak” olarak bilinen bu tür, genellikle Güneydoğu Avrupa'dan Kafkasya, Türkiye, İran ve Suriye'ye kadar yayılış gösterir. Gövdeleri 40 cm’ye kadar uzayan çokyıllık otsu bitkilerdir.
DİĞNİK (CARDARIA DRABA (L.) DESV.)
Lepidium draba, beyaz tepe veya ağarmış tere veya Thanet tere, Brassicaceae familyasında rizomatöz çok yıllık çiçekli bir bitkidir. Batı Asya ve güneydoğu Avrupa'ya özgüdür ve başka yerlerde yaygın olarak tanıtılmıştır.
DİKEN OTU (PALLENİS SPİNOSA L.)
Compositae familyasından, yol kenarları, kayalık zemin ve kireçtaşı uçurumunda bulunan ot türüdür. Tek yıllık ömür süresine sahiptir.
FARE KULAĞI (ANAGALLIS ARVENSIS L.)
Lysimachia arvensis, Primulaceae familyasından bir yıllık bitki türü. Anavatanı olan Akdeniz ve çevresinde ayrıca Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'da bulunur. Sıcak bölgelerde aşırı nemli ve havasız toprakları sever. Kuru otsu yerler, yol kenarları, tarlalar ve işlenmemiş topraklarda yetişir.
FATMANAOTU (SALVIA VIRGATA JACQ.)
Ülkemizde “fatmanaotu” ismiyle bilinen bu tür, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da doğal olarak yetişir. Menekşe-mavi, leylak veya nadiren beyaz renklerde çiçeklere sahip, 100 cm’ye kadar boylanabilen çokyıllık otsu bir bitkidir.
FILISKIN (ACINOS ROTUNDIFOLIUS PERS)
10-15 cm boyunda kuvvetli kokusu olan bir bitkidir. yapraklari kisa sapli olup, oval seklindedir. çiçekleri morumsu pembedir. terkibinde uçucu yag (pulegon) vardir.
GELİNCİK (PAPAVER RHOEAS)
Gelincik, gelincikgiller familyasından Dünya'da çok geniş bir yayılma alanına sahip bir yıllık bir bitki türü 25–60 cm arasında değişen yüksekliklere ulaşabilir.
GURNİK (MEDİCAGO MİNİMA (L.) BART.)
Papilionaceae (Fabaceae) familyasına ait Asya, Avrupa ve Afrika ‘ da görülen otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
GÜMÜŞ DÜĞME (TANACETUM PARTHENİUM)
Compositae familyasından, dere kıyıları, gölgeli ormanlar ve kaya çıkıntılarında yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
GÜMÜŞİ IHLAMUR (TİLİA ARGENTEA DESF)
Tiliaceae familyasından, yaprak dökmeyen ormanlarda yetişen ağaç türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
HALEP ÇAMI (PINUS HALEPENSIS)
Halep çamı, Pinaceae familyasından Akdeniz bölgesine özgü bir çam türü.
HASIR BOYNUZOTU (CERASTIUM BANATICUM (ROCH.))
Cerastium banaticum, Karanfilgiller familyasına bağlı olan Archaeplastida türüdür.
HEVHULMA (LYTHRUM HYSSOPIFOLIA L.)
10 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yükselicidir. Yapraklar oval, aşağı bölümde karşılıklı, üst bölümde ise almaşlı dizilişlidir. Bunlar 3 cm uzunluğundadır. Çiçekler yaprak koltuklarında tek olarak görülür.
IHLAMUR (TILIA CORDATA)
Gövde koyu kahverengi ve olukludur. Genç dallar yeşil ila kırmızımsı kahverengidir.
ISIRGAN (URTICA)
Genellikle ısırgan otu olarak bilinen Urtica dioica, Urticaceae familyasinda çok yıllık otsu bir çiçekli bitkidir.
KADİFE ÇİÇEĞİ (CALENDULA ARVENSIS L.)
Calendula arvensis, yaygın olarak tarla kadife çiçeği olarak bilinen papatyagillerden bir çiçekli bitki türüdür. Orta ve Güney Avrupa'ya özgü olup dünya çapında tanıtılan bir tür olarak bilinir. Calendula arvensis, 10–50 cm boyunda bir veya iki yıllık bir otsu bitkidir.
KAĞITHANE ÇİÇEĞİ (RANUNCULUS CONSTANTINOPOLITANUS)
Ülkemizde “İstanbul Düğün Çiçeği” olarak bilinen bu türün Kuzey ve Güney Amerika, Yeni Zellanda’dan Akdeniz Bölgesi’ne kadar geniş yayılışı bulunur. Tüylü yapıda, sarı çiçekli çokyıllık otsu bir bitkidir.
KANARYAOTU (SENECIO VERNALIS WALDST. ET KIT.)
Ülkemizde “kanaryaotu” olarak bilinen bu tür, Batı Asya, Kafkasya, Orta Asya, Orta ve Doğu Avrupa’da yayılış gösterir. Sarı renkli çiçeklere sahip, 40 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık bir bitkidir.
KARA BALLIBABA (BELLARDİA TRİXAGO)
Scrophulariaceae familyasından kum, ıslak çayırlıklar, tahıl tarlasın da yetişen ot türüdür. Tek yıllık bir ömür süresine sahiptir.
KARAHİNDİBA (TARAXACUM OFFICINAL)
Karahindiba, papatyagiller familyasından yaygın bir bitki türü. Çiçekleri sarı, yaprakları yeşil olsa da bitkinin adına karahindiba denilmiştir.
KEÇİ FİĞİ (VICIA PUBESCENS (DC.) LINK)
Fiğ, baklagiller familyasından dane yemleri içerisinde önemli bir yere sahip olan tek yıllık bir serin mevsim yem bitkisi. Zayıf ve az derine giden bir kök sistemi vardır. Ancak yan kökler iyi gelişir. Ortama bağlı olarak ortalama 40–60 cm. boylanabilmektedir.
KEKLİK OTU (ORİGANUM VULGARE)
Labiatae familyasından kuru tepe ve kaya yamaçları, kalkerli ve kalkersiz toprak, konifer veya karışık ormanlar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
KESTANE (CASTANEA SATIVA)
Kayıngiller familyasında anavatanı güney Avrupa ve Asya olan 20–35 m boy 2 m çap yapabilen bir kestane türü.
KIR ÇİÇEKLERİ (DIANTHUS GRATIANOPOLITANUS)
İnsanlar tarafından özellikle tohumlanmadan ya da dikilmeden doğada yetişen çiçektir. Yine de birkaç karışık türün kir çiçeği çayırları tohum paketlerinde satılmaktadır.
KIR TİRFİLİ (TRIFOLIUM CAMPESTRE SCHREB.)
Yaygın olarak şerbetçiotu yoncası, tarla yoncası ve alçak şerbetçiotu yoncası olarak bilinen trifolium campestre, kuru, kumlu otlak habitatlarında, tarlalarda, ormanlık alanlarda, yol kenarlarında, çorak arazilerde ve ekili arazilerde yetişen, Avrupa ve Batı Asya'ya özgü bir çiçekli bitki türüdür.
KIRTIL ÇALIŞI (GENİSTA CARİNALİS GRİS)
Papilionaceae familyasından nehir, göl kıyıları, seyrek ormanlık yerler ve makiler de yetişen çalı türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
KISA MAHMUT (TEUCRİUM CHAMEAEDRYS L.)
Labiatae familyasından, seyrek ormanlar, uçurumlar, yamaçlar ve bozkırlarda yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
KIZILÇAM (PINUS BRUTIA)
Kızılçam, Çamgiller familyasından Doğu Akdeniz Havzasına özgü, elverişli yetişme ortamlarında 25 metreye kadar boylanma yapabilen bir çam türüdür. Akdeniz ikliminin müşir türlerinden olup tipik bir ışık ağacıdır.
KOKULU MENEKŞE (VIOLA ODORATA L.)
Ülkemizde “kokulu menekşe” ismiyle bilinen bu tür Avrupa ve Asya’da doğal olarak yetişir. Ancak, daha sonra Kuzey Amerika ve Avustralya’ya da yayılmıştır. Hoş kokulu mor çiçeklere sahip, 12 cm’ye kadar boylanabilen gövdesiz çokyıllık otsu bir bitkidir.
KOKULU YONCA (MELİLOTUS İNDİCA (L.) ALL.)
Papilionaceae (Fabaceae) familyasına ait genellikle Avrasya’da görülen otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
KOYUNDÜCÜĞÜ (SCORPIURUS MURICATUS )
5 ila 30 cm büyüyebilir. Yaprakları baklagillerin karakteristik yaprak yapısına benzemez, ters mızraksı, 3 ila 10 cm uzunluğunda ve basittir. Çiçek kurulu sapı 3 ila 13 cm uzunluğundadır.
KUŞ FİĞİ (VICIA CRACCA L.)
Vicia cracca, Avrupa ve Asya'ya özgü bir fiğ türüdür. Diğer kıtalarda, yaygın bir ot olduğu Kuzey Amerika da dahil olmak üzere tanıtılan bir tür olarak ortaya çıkar. Genellikle eski alanlar ve yol kenarındaki hendekler de dahil olmak üzere rahatsız habitatlarda görülür.
KUŞKONMAZ (ASPARAGUS OFFICINALIS)
Kuşkonmaz veya bahçe kuşkonmaz, halk adı serçe otu, bilimsel adi Asparagus officinalis, Kuşkonmaz cinsinden çok yıllık çiçekli bir bitki türüdür. Genç sürgünleri bahar sebzesi olarak kullanılır.
KUZU GEVREĞİ EŞEK MARULU (SONCHUS ASPER L.)
Asteraceae familyasına ait genellikle Avrupa ve Kuzey Afrika’ da görülen otsu bir türdür. Tek veya iki yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
KUZU KULAĞI (RUMEX PULCHER L.)
Ortak adı kuzu kulağı ile bilinen Polygonaceae ailesindeki çiçekli bir bitki türüdür. Avrasya ve Kuzey Afrika'ya özgüdür ve Kuzey Amerika'nın bölümleri de dahil olmak üzere başka bir yerde tanıtılan bir tür ve yol kenarı otu olarak bulunabilir.
KÜÇÜK TURNA GAGASI (GERANİUM PURPUREUM VILL)
Geraniaceae familyasından, kayalık, gölgelik yerler, kıyılar ve tarlada yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür süresine sahiptir.
LADEN (CISTUS CRETICUS)
Cistaceae familyasından ve yaygın olarak Akdeniz bölgesinde yetişen bir çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
LIVAROTU (CERINTHE MINOR L)
Gövdeleri genellikle 50 cm'den kısa, sarı veya kestanerengi çiçekli ve mor veya menekşe tonuyla kaplı, kısa yaşamlı çokyıllık bir bitkidir.
MELEZ BAKLA (VICIA HYBRIDA L.)
Melez bakla (Vicia hybrida) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden, sarı çiçekli, tek yıllık , otsu bir türdür. Çiçeklenme Mart-Mayıs arasında, çiçek sapı çanaktan kısa, çiçekler tekil, 20-31 mm, kükürt sarısı, çanak 8-10 mm, biraz dışbükey, ağız hafif asimetrik, cılız tüylüdür.
MELEZ ÜÇGÜL (TRIFOLIUM HYBRIDUM L.)
Ülkemizde “melez üçgül” olarak bilinen bu tür, Avrupa ve Güneybatı Asya'nın özellikle dağlık bölgelerinde doğal olarak yetişen çokyıllık bir bitkidir.
MEŞE (QUERCUS SP.)
Meşe, Kayınkiler familyasından kapalı tohumlu bir bitkidir. Doğal yayılım alanı Avrupa ve Kafkasya'nın batisini içeren ağaç, ılıman bölgelerde yetişebilir.
MOR ÇİÇEK (CONSOLIDA ORIENTALIS .)
Ülkemizde “mor çiçek” ismiyle bilinen bu tür, Avrupa’nın güneyinde, Türkiye ve Kuzey Afrika’da doğal yayılışa sahiptir. Ancak Kuzey Amerika’da sonradan yayılmıştır.
MOR ÜÇGÜL (TRİFOLİUM PURPUREUM LOIS)
Papilionaceae familyasından, tarlalar, taşlı yerler ve yol kenarlarında yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür süresine sahiptir.
MÜRDÜMÜK (LATHYRUS SATIVUS L.)
Fabaceae familyasından ve Doğu Akdeniz, Karadeniz ve Sibirya da yetişen hoş kokulu, tırmanıcı ve kolay yetişen bir ot türüdür. Tek ve çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
MÜRVER (SAMBUCUS NIGRA L.)
Caprifoliaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya’da bulunan çalı/küçük ağaç türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir. Genelde 3m’yi aşmayan orta boy çalı tarzında gelişir. Duruma göre 6 metre kadar uzadığı da olur. Kışın yapraklarını döker.
NERGİS (CALENDULA ARVENSIS L.)
Asteraceae familyasına ait Orta ve Güney Avrupa’da bulunan otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir. 10–50 cm boyunda bir veya iki yıllık bir otsu bitkidir. Yapraklar ince ve mızrak şeklindedir, tüylü gövdeden yaprak sapları üzerinde taşınır.
NERGİS (NARCISSUS TAZETTA L.)
Amaryllidaceae familyasına ait ve genellikle Akdeniz bölgesinde yetişen otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.15 ila 65 cm büyüyebilen bir bitkidir. Süs bitkisi olarak bahçelere ve peyzaj alanlarına dikilmektedir.
NOHUT MÜRDÜMÜĞÜ (LATHYRUS CICERA L.)
Fabaceae familyasından, meşe çalılığı, Pinus brutia ormanı, kayalık yamaçlar, bağlar, tahıl ve nadas tarlaların da yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
OKALİPTÜS (EUCALYPTUS)
Okaliptüs, mersingiller familyasından birçok türü bulunan geniş bir ağaç cinsi. Türleri Avustralya'nın ağaç florasında egemendir. Çoğu Avustralya'ya özgü olan, 700'den fazla türü mevcuttur.
OT BEZELYESİ (LATHYRUS NISSOLIA L.)
Lathyrus nissolia, ot fidesi veya ot bezelyesi, Lathyrus cinsinin bir bitki türüdür. Avrupa, Mağrip, Levant ve Kafkasya'nın çoğuna özgüdür.
ÖKSÜRÜK OTU, KABALAK (TUSSILAGO FARFARA L.)
Asteraceae familyasına ait Avrupa-Sibirya’da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.4 ila 15 cm büyüyebilir. Ancak meyve zamanı 30 cm boya ulaşır. Taban yapraklar saplıdır ve yaprak ayası 10 ila 20 cm çapındadır. Bunlar çiçekler solduktan sonra gelişmeye başlar.
ÖKÜZ SÜMBÜLÜ (BELLEVALİA TRİFOLİATA)
Liliaceae familyasından Akdeniz de yetişen, nemli kenarlar, ıslak çayırlıklar, açık yamaç bölümleri, kırlar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
PAVLONYA (PAULOWNIA KAWAKAMII)
Yaygın olarak safir ejderha ağacı olarak bilinen Paulownia kawakamii, Paulowniaceae familyasında bir ağaç türüdür. Ağacın anavatanı Tayvan, doğu Çin ve Japonya'dır. Yaprak dökendir ve erken ilkbaharda yapraklar görünmeden önce birçok büyük menekşe çiçeği taşır.
PEYGAMBER ÇİÇEĞİ (CENTAUREA KILAEA)
Kilyos peygamber çiçeği, papatyagiller familyasından Türkiye'de endemik olan çok yıllık bir peygamber çiçeği türü.
PİRE OTU,SOLUCAN OTU (TANACETUM PARTHENIUM L.)
Asteraceae familyasına ait Avrupa- Sibirya, D.Akdeniz, Karadeniz, İran-Turan’da bulunur ve Ot, yarıçalı, çalımsı, çalı türleri vardır. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
RENKLİ BURÇAK (CORONILLA VARIA L.)
Fabaceae familyasından, taşlı yerler, yaprak döken koruluklar ve çalılık ekilmiş yerler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
SAKA DİKENİ (CARDUUS PYCNOCEPHALUS L.)
İtalyan devedikeni, İtalyan tüysüz devedikeni ve Plymouth devedikeni gibi ortak isimleri olan Carduus pycnocephalus, bir devedikeni türüdür. Yerlidir: Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya'da Akdeniz bölgesi, Doğu Avrupa ve Kafkaslar, ve Hindistan Yarımadası'nda bulunabilir.
SEDİR (PINACEAE)
Sedir, çamgiller familyasından Cedrus cinsini oluşturan iğne yapraklı ağaç türlerine verilen ad. Ortalama ömürleri 1000 yıl kadardır, 40 metre boya ve 2 metre çapa kadar büyüyebilirler.
SOLUK ÜÇGÜL (TRIFOLIUM PALLIDUM WALDST. ET KIT.)
Ülkemizde “soluk üçgül” olarak bilinen bu tür, Türkiye, İtalya, Balkanlar ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yetişir. Krem veya beyaz renkli çiçeklere sahip, 60 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık veya ikiyıllık otsu bir bitkidir.
SÜLÜN ÜÇGÜLÜ (TRIFOLIUM PAUCIFLORUM D URV.)
15 ila 30 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yükselicidir. Yaprakçıklar 0,8 ila 1,2 cm uzunluğunda, baklavamsı ila ters yumurtamsı, çoğunlukla sivri çıkıntılıdır. Çiçeklenme kısa saplı ila neredeyse sapsız, çok çiçeklidir.
ŞİMAL ZARÇİÇEĞİ (PETRORHAGİA SAXİFRAGA)
Caryophyllaceae familyasından, yamaçlar ve kıyılarda bulunan ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir. Çok yıllık Ağaçsı bir tabandan, tüysüzden kabuklu-tüylüye kadar çok sayıda gövde yay şeklinde yükselerek dikleşir.
TARLA SARMAŞIĞI (CONVOLVULUS ARVENSIS L.)
Convolvulaceae familyasından ve kumlu bozkır, nadas tarlaları, hendeklerin kenarlarının üzerinde, nehirler ve göllerde yetişen bir çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
TAVŞAN KANI (LATHYRUS DIGITATUS (BIEB.) FIORI)
Ülkemizde “tavşan kanı” olarak bilinen bu tür, Güney İtalya, Güneydoğu Avrupa ve Türkiye'nin batısında doğal olarak yayılış gösterir. Gövde boyları 40 cm'ye kadar ulaşan çokyıllık otsu bir bitkidir. Çiçekleri mor veya mavimsi renklerdedir.
TEKNECİK (MEDİCAGO ORBİCULARİS (L.) BART.)
Papilionaceae (Fabaceae) familyasına ait Akdeniz bölgesi, Suriye Çöl, K. Irak, İran, Türkistan ‘ da görülen otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
TÜYSÜZ KEDİ NANESİ (NEPETA NUDA L.)
Labiatae (Lamiaceae) familyasına ait Türkiye’ de görülen otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
ÜÇDİLOTU (PARENTUCELLIA LATIFOLIA L.)
Parentucellia latifolia, Orobanchaceae familyasında, kırmızı bartsia, kırmızı tarweed ve geniş yapraklı glandweed dahil olmak üzere çeşitli yaygın isimlerle bilinen çiçekli bitki türüdür. Avrupa'ya özgüdür.
ÜÇGÜLÜ BALIK (PSORALEA BITUMINOSA L.)
Fabaceae familyasından, Akdeniz bölgesinde yetişen bir ot türüdür. Çok yıllık ömür yapısına sahiptir.
YABANİ KETEN (LINUM BIENNE MILLER)
15-50 cm boylanabilen, tek, iki veya çok (nispeten kısa ömürlü) yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler yüzükoyun, dar açılı veya dik gelişebilir, sıklıkla tabandan dallanmıştır.
YABANİ MENEKŞE (VIOLA KITAIBELIANASCHULT.)
Ülkemizde “yabani menekşe” ismiyle bilinen bu tür, Afrika, Asya ve Avrupa’da doğal olarak yetişir. Kremsi-beyaz veya sarı renkte çiçeklere sahip, 12 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık otsu bir bitkidir.
YILDIZ YONCA (TRİFOLİUM STELLATUM L)
Papilionaceae familyasından, yol kenarları, tarlalar ve çalılık arasında yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür süresine sahiptir.
YONCA (MEDICAGO LITTORALIS ROHDE EX LOIS.)
Fabaceae familyasından, kıyı ve kumul toprakların da yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.