Türkiye Ballı Bitkiler Florası

71-KIRIKKALE

Bölge: İÇ ANADOLU
İlçe Sayısı: 9
Kovan Sayısı: 14936
Üretici Sayısı: 263
ÇÖVEN OTU (GYPSOPHILA)

Çöven ya da çöven otu, çöğen, karanfilgiller familyasından ekonomik öneme sahip 100 türden oluşan, bir yıllık ya da çok yıllık 5–120 cm boyunda otsu bitki cinsi. Türkiye'de bulunan 50 çöven türü bilinmektedir

DAĞ KARANFİLİ (DIANTHUS CARTHUSIANORUM)

Avrupa' ya özgü bir Karanfil türüdür, İspanya’nın kuzeyinden Belçika ve Polonya'ya ya ve doğuda Ukrayna'ya kadar, kuru, çimenli habitatlarda 2.500 metre rakıma kadar dağlarda yetişir.

EBE GÜMECI (MALVA SYLVESTRIS)

Ebegümecigiller familyasından bir bitki türü. Yayılan bir bitkidir. Kuzey Afrika'da bir yıllık, Akdeniz'de farklı olarak çok yıllık 1 m yüksekliğindedir

GEVEN (ASTRAGALUS L.)

Baklagiller (Fabaceae) familyasının Astragalus cinsinden olan geven Asya'nın kurak ve yarı kurak bölgelerinde, Türkiye'nin zengin florası içinde. Doğu Anadolu ve iç Anadolu Bölgesi'nde 1300-3500 metre yükseltilerde.

HATMİ (ALTHAEA OFFICINALIS L.)

Ülkemizde doğal olarak yetişen ve “hatmi” adıyla bilinen, Avrupa Farmakopesi'nde kökü “Althaeae radix” ve yaprağı “Althaeae folium” adıyla drog olarak kayıtlı olan bir bitkidir.

ISIRGAN (URTICA)

Genellikle ısırgan otu olarak bilinen Urtica dioica, Urticaceae familyasinda çok yıllık otsu bir çiçekli bitkidir.

KARADİKEN (PRUNUS SPINOSA)

Kara diken (Latince adi Prunus spinosa’dir, güvem eriği de denir) bir çeşit yaban eriğidir. Kara diken ya da çakal eriği Avrupa’ya, Bati Asya’ya ve Kuzey Afrika’ya özgüdür. Avrupa’da yaygın olarak yetişir.

KEKİK (ONITES L)

Origanum onites, Girit kekik, Yunan kekik, pot mercanköşk, Sicilya, Yunanistan ve Türkiye'de bulunan Origanum cinsindeki bir bitki türüdür.

MADIMAK (POLYGONUM COGNATUM)

Madımak ya da madımalak, kuzu kulağıgiller familyasından, toprak üstüne yatık sürünücü odunsu gövdeli, ufak pembe çiçekli, çok yıllık yenebilen otsu bitki türü.

MEYAN OTU (GLYCYRRHIZA GLABRA)

Meyan, yaklaşık 120–150 cm'e kadar boylanabilen, Baklagiller ailesinden çok yıllık bir çalımsı bitkidir. Anavatanı Rusya ve Çin'dir. Küçük, mavimsi, mor çiçekleri 0,8–1,2 cm boyundadır.

PELİN (ARTEMISIA ABSINTHIM)

Pelin otu, papatyagiller familyasından Anadolu'da doğal olarak bulunan bir yavşan türü. 120 cm'ye kadar uzayabilen bu bitki grimsi ya da beyazımsı yeşil renkli, parçalı yapraklıdır.

SIĞIR KUYRUĞU (VERBASCUM THAPSUS)

Büyük sığırkuyruğu, büyük sığırkuyruğu veya ortak sığırkuyruğu, Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya'ya özgü ve Amerika ve Avustralya'da tanıtılan bir sığırkuyruğu türüdür.

SÜTLEĞEN (EUPHORBIA)

Tek evcikli, tek, iki ya da çok yıllık otlar ya da çalılardır. Sütlü bir özsuları vardır. Gövde yaprakları genellikle almaslı, nadiren karşılıklı, zıt çiftler halinde ya da halkavi dizilişli, sapsız ya da nadiren saplıdır.

ÜZERLİK OTU (PEGANUM HARMALA L.)

Ülkemizin doğal bitkilerinden biridir. Halk arasında, üzerlik, ilezik, nazar otu, üzellik, üzerik, üzerrik, üzeriyh, yabani sedef otu, yüzellik (Konya köyleri), yüzerlik (Eğridir köyleri) gibi isimler almaktadır.

YAVŞAN OTU (ARTEMISIA ABSINTHIUM L.)

Çiçekli bitkiler familyası Plantaginaceae'nin yaklaşık 500 türle temsil edilen en büyük cins taksonudur, daha önceleri siraca otugiller familyasında sınıflandırılmıştır.

YÖRESEL