Türkiye Ballı Bitkiler Florası

46-KAHRAMANMARAŞ

Bölge: AKDENİZ
İlçe Sayısı: 11
Kovan Sayısı: 115790
Üretici Sayısı: 1471
ACI SÜPÜRGE (CENTAUREA VIRGATA LAM.)

30 ila 70 cm büyüyebilir. Tabana doğru odunsu, birkaç gövdeli ve çok dallıdır. Yapraklar ağsı tüylü, alttakiler derin teleksi ve çiçeklenme zamanı kurur, ortadakiler az teleksi ve üsttekiler basittir. Çiçek başı tek ya da sıklıkla dalların ucunda iki adettir.

ALTUNBAŞ OTU (HELİCHRYSUM PALLASİİ)

Compositae familyasından, kayalık, yamaç ve steplerde yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

ARDIÇ (JUNIPERUS SP)

Ardıç, servigiller familyasından Juniperus cinsine ait iğne yapraklı ağaç ve çalı formundaki taksonların ortak adi. Üremesi için bir başka türe bağlı olabilmektedir.

ASLANDİŞİ (LEONTODON CRISPUS VILL.)

Ülkemizde “aslandişi” ismiyle bilinen bu tür, Güneydoğu Avrupa, Güneybatı Rusya, Kırım, Türkiye ve Kafkasya'da yayılış gösterir. Sarı renkli çiçeklere sahip, boyları 50 cm'ye kadar uzayan çokyıllık bir bitkidir.

AT TERESI (VERONICA BECCABUNGA L.)

Veronica beccabunga, Avrupa speedwell veya brooklime, çiçekli bitki ailesi Plantaginaceae'ye ait etli otsu çok yıllık bir bitkidir.

BOL BALICAK (LAMIUM GARGANICUM L.)

Cins adı Antik Yunanca “şaşkın ağız” anlamına gelir. Cinsin iki dudaklı çiçek yapısına işaret eder. Tür adı Latince “Gargano, İtalya” anlamına gelir.

BÖĞÜRTLEN (RUBUS CANESCENS DC.)

Rosaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya taraflarında görülen çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

BÜYÜK BALLIBABA (LAMIUM AMPLEXICAULE L.)

Bitki doğal olarak Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir.5 ila 30 cm büyüyebilir. Gövde uzun ve ince tüylerle kaplıdır. Yapraklar karşılıklı dizilişli, yuvarlak, 2 ila 3 cm çapında ve kenarları lobludur. Çiçekler pembe ile mor arası renklerde, 1,5 ila 2 cm uzunluğundadır.

ÇAM (PINACEAE)

Çam, Pinaceae familyasından Pinus cinsinden orman ağaçlarını içeren iğne yapraklı türlere verilen ad.

ÇAM SALEBİ (ANACAMPTIS PYRAMIDALIS)

Salepgiller ailesine bağlı, sivri salep olarak bilinen bir orkide türüdür. 20 ila 50 cm boylanabilen bir türdür. Çiçek kurulu çok sayıda çiçek barındırır. Çiçekler kırmızı ya da koyu ila açık gül renklidir.

ÇAN ÇİÇEĞİ (CAMPANULA STRICTA L.)

Çan çiçeği, çan çiçeğigiller familyasından bir, iki ya da çok yıllık bitkilerin ortak adı. Adlarını çiçeklerinin çan şeklinde olmasından alır. Latince'de Campanula küçük çan anlamına gelir. Çiçekleri için bahçelerde ve saksılarda süs bitkisi olarak yetiştirilir.

ÇIRNIK OTU (RANUNCULUS MARGINATUS D URV.)

Bitki doğal olarak Karadeniz havzasında yayılış gösterir. 15 ila 30 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yükselicidir. Yaprakçıklar 0,8 ila 1,2 cm uzunluğunda, baklavamsı ila ters yumurtamsı, çoğunlukla sivri çıkıntılıdır. Çiçeklenme kısa saplı ila neredeyse sapsız, çok çiçeklidir.

DAĞ HIYARI (CERASTIUM GNAPHALODES FENZL)

30 ila 45 cm büyüyebilir. Kazık kökü incedir. Gövde dallı, dik ya da yükselici biçimde, kıllıdır. Yapraklar 2 ila 3 cm uzunluğunda, kaşıksı ila genişçe eliptik ila neredeyse dairesel, tepede küt ve kıllıdır.

DAĞ KEKİĞİ (THYMUS LEUCOTRİCHUS)

Labiatae familyasından, dağ stepleri ve kayalık yamaçlarda yetişen çalı türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

DELI PIRASA (ALLIUM SCORODOPRASUM L.)

Ülkemizde “deli pırasa” olarak bilinen bu tür, Avrasya ve Kuzey Afrika kökenli bir yabani soğandır. Doğal yayılışı İspanya ve Fas'tan İran'a ve Rusya'nın Avrupa bölümüne kadar uzanır. Mor renkte çiçeklere sahip ve 90 cm uzunluğa ulaşabilen çokyıllık bir bitkidir.

DİĞNİK (CARDARIA DRABA (L.) DESV.)

Lepidium draba, beyaz tepe veya ağarmış tere veya Thanet tere, Brassicaceae familyasında rizomatöz çok yıllık çiçekli bir bitkidir. Batı Asya ve güneydoğu Avrupa'ya özgüdür ve başka yerlerde yaygın olarak tanıtılmıştır.

DÖNGEL (Mespilus germanica L.)

Muşmula ya da döngel, beşbıyık, ezgil, gülgillerin bir altfamilyası olan Amygdaloideae'dan bir ağaç ve bu ağacın meyvelerdir. Çiçek tablasıyla sarılmış etli meyveleri, eriksi yapıdadır. Yabani olanları daha küçük olur. İçinde sertleşmiş tohumları bulunur.

DÜĞÜN ÇİÇEĞİ (RANUNCULUS REPENS L.)

Bitki doğal olarak Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. Süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde işgalci hale gelmiştir. 50 cm büyüyebilir. Gövde yatıktır ve bunlar bağımsız kökler oluşturur, bu eklemlerden yeni bitkiler çıkar.

FATMANAOTU (SALVIA VIRGATA JACQ.)

Ülkemizde “fatmanaotu” ismiyle bilinen bu tür, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da doğal olarak yetişir. Menekşe-mavi, leylak veya nadiren beyaz renklerde çiçeklere sahip, 100 cm’ye kadar boylanabilen çokyıllık otsu bir bitkidir.

HACIOSMANOTU (STACHYS ANNUA L.)

Hacıosmanotu bitkisi, çok ya da zaman zaman iki yıllık bir bitkidir. Çanak tüpü boyunca yaslanıcı havlı ve birkaç yayık tüylüdür. Gövde yatık, tüysüzce ve çanak dişleri mızraksı bizsidir.

HASEKİ KÜPESİ (AQUILEGIA OLYMPICA)

Aquilegia Ranunculaceae familyasına bağlı sulak çayır, piceae ormanların da yetişen otsu bir bitkidir. Çok yıllık bir bitki türüdür.

KAĞITHANE ÇİÇEĞİ (RANUNCULUS CONSTANTINOPOLITANUS)

Ülkemizde “İstanbul Düğün Çiçeği” olarak bilinen bu türün Kuzey ve Güney Amerika, Yeni Zellanda’dan Akdeniz Bölgesi’ne kadar geniş yayılışı bulunur. Tüylü yapıda, sarı çiçekli çokyıllık otsu bir bitkidir.

KARA HURMA (DIOSPYROS LOTUS L.)

Ebenaceae familyasından ve Alnus ve kestane ormanlarının yamaçlarının içinde yetişen bir ağaç türü dür. Çok yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir.

KARA SORMUK(NONEA PULLA (L.) DC.)

Boraginaceae familyasına ait K. Irak, B. ve KB. İran’ da görülen otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

KARTOPU (VIBURNUM OPULUS L.)

Caprifoliaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya’ da bulunan çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

KATIR ÇİĞDEMİ (COLCHICUM SZOVITSII FISCH. ET MEY.)

Ülkemizde “katır çiğdemi” olarak bilinen bu tür, doğu Bulgaristan ve Türkiye’den kuzeybatı Ürdün ve İran’a kadar doğal olarak yetişir. Morumsu-pembe veya beyaz renkte çiçeklere ve mızraksı yapraklara sahip çokyıllık bir bitkidir.

KEPİR OTU (HYPERICUM SCABRUM L.)

Hypericum çok yaygın bir genustur.Yeryüzünde 350'ye yakın türüne rastland ığı gibi Anadolu'da da şimdiye kadar tespit edilenlerin sayısı 70 civarındadır. Hyperieum'lar başlıca uçucu yağ, tanen ve bazı heterozitleri ihtiva eden bitkilerdir.

KINZI (CORIANDRUM SATIVUM L.)

Apiaceae familyasına ait ve ülkemizde Isparta Burdur Konya illerinde bulunan otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

KUZU GEVREĞİ EŞEK MARULU (SONCHUS ASPER L.)

Asteraceae familyasına ait genellikle Avrupa ve Kuzey Afrika’ da görülen otsu bir türdür. Tek veya iki yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

LADEN (CISTUS CRETICUS)

Cistaceae familyasından ve yaygın olarak Akdeniz bölgesinde yetişen bir çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

LIVAROTU (CERINTHE MINOR L)

Gövdeleri genellikle 50 cm'den kısa, sarı veya kestanerengi çiçekli ve mor veya menekşe tonuyla kaplı, kısa yaşamlı çokyıllık bir bitkidir.

MEŞE (QUERCUS SP.)

Meşe, Kayınkiler familyasından kapalı tohumlu bir bitkidir. Doğal yayılım alanı Avrupa ve Kafkasya'nın batisini içeren ağaç, ılıman bölgelerde yetişebilir.

MOR ÇİÇEK (CONSOLIDA ORIENTALIS .)

Ülkemizde “mor çiçek” ismiyle bilinen bu tür, Avrupa’nın güneyinde, Türkiye ve Kuzey Afrika’da doğal yayılışa sahiptir. Ancak Kuzey Amerika’da sonradan yayılmıştır.

MOR ÜÇGÜL (TRİFOLİUM PURPUREUM LOIS)

Papilionaceae familyasından, tarlalar, taşlı yerler ve yol kenarlarında yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür süresine sahiptir.

SAKA DİKENİ (CARDUUS PYCNOCEPHALUS L.)

İtalyan devedikeni, İtalyan tüysüz devedikeni ve Plymouth devedikeni gibi ortak isimleri olan Carduus pycnocephalus, bir devedikeni türüdür. Yerlidir: Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya'da Akdeniz bölgesi, Doğu Avrupa ve Kafkaslar, ve Hindistan Yarımadası'nda bulunabilir.

SARI KANTARON (HYPERICUM PERFORATUM L.)

Sarı kantaron, Kılıç otu, Mayasıl otu ve Koyunkıran adlarıyla da bilinir. Sarı kantarongiller familya’sındaki Hypericum cinsinin çiçekli bitki tip türüdür. Dünyanın birçok yerinde bulunan bir bitkidir.

SARI MUHABBETÇİÇEĞİ (RESEDA LUTEA L.)

Ülkemizde “muhabbet çiçeği” olarak bilinen bu tür, Avrasya ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yetişir, ancak diğer kıtalara da yayılmış yaygın bir tarla yabancı otudur. Sarı çiçeklere sahip, 70 cm’ye kadar boylanabilen hoş kokulu tekyıllık, ikiyıllık veya çokyıllık bir bitkidir.

SARIŞIRO (SENECIO PSEUDO-ORIENTALIS SCHISCHKIN)

50 ila 100 cm büyüyebilir. Gövde dik ve tüysüzcedir. Taban yaprakları saplı, dikdörtgensi mızraksı ve kenarları düz ya da minik dişlidir. Gövde yaprakları sapsız, şeritsi mızraksı, genellikle minik dişlidir.

SEDİR (PINACEAE)

Sedir, çamgiller familyasından Cedrus cinsini oluşturan iğne yapraklı ağaç türlerine verilen ad. Ortalama ömürleri 1000 yıl kadardır, 40 metre boya ve 2 metre çapa kadar büyüyebilirler.

SIĞIR DİLİ (ANCHUSA AZUREA)

Bitki doğal olarak Avrupa, bati Asya'da yayılış gösterir. Nadiren soluk ya da beyaz renkli olabilir. Taç tüpü 6 ila 10 mm uzunluğunda, loblar 5 ila 8 mm uzunluğundadır.

SU KARANFİLİ (GEUM URBANUM L.)

Geum urbanum, Avrasya'nın ılıman bölgelerinde gölgeli yerlerde yetişen gül ailesinden çok yıllık bir bitkidir. Geum canadense ile doğal melezler oluşturduğu Kuzey Amerika'da tanıtıldı.

SÜLÜN ÜÇGÜLÜ (TRIFOLIUM PAUCIFLORUM D URV.)

15 ila 30 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yükselicidir. Yaprakçıklar 0,8 ila 1,2 cm uzunluğunda, baklavamsı ila ters yumurtamsı, çoğunlukla sivri çıkıntılıdır. Çiçeklenme kısa saplı ila neredeyse sapsız, çok çiçeklidir.

TARLA SARMAŞIĞI (CONVOLVULUS ARVENSIS L.)

Convolvulaceae familyasından ve kumlu bozkır, nadas tarlaları, hendeklerin kenarlarının üzerinde, nehirler ve göllerde yetişen bir çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

TARLA SARMAŞIĞI (CONVOLVULUS ARVENSIS)

Yapraklar sarmal, ok ucu biçimli, 2-5 cm uzunluğunda, almaşlı dizilişli ve 1 ila 3 cm uzunluğunda sapa sahiptir. Çiçekler trompet şekillidir, beyaz ya da solgun pembe rengindedir ve 5 adet koyu pembe ışınsal çizgi görülür.

YABAN KETEN (LINUM NODIFLORUM )

5 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde diktir. Alt yapraklar kaşıksı, orta yapraklar dikdörtgensi, 1 ila 3 cm uzunluğunda, 1 ila 3 damarlıdır. Çanak yaprak şeritsi, 11 ila 13 mm uzunluğundadır. Taç yaprak sarı renkli ve 17 ila 20 mm uzunluğundadır.

YILANDİLİ (PLANTAGO LANCEOLATA L.)

Araceae familyasındaki bir ormanlık çiçekli bitki türüdür. Avrupa'nın çoğunda, Türkiye ve Kafkasya'da yerlidir.

YÜNLÜ ŞİFAOTU (ERIGERON ACER L.)

Papatyagiller (Astraceae) ailesinden otsu bir türdür. Kuzey yarım kürede ılıman iklim kuşağının tamamında yayılış gösterir. Türkiye?de Hakkari, Antalya ve Adana alt bölgelerinde gözlenir.

KÖKNAR
SALGI
SÖGÜT