Türkiye Ballı Bitkiler Florası

70-KARAMAN

Bölge: İÇ ANADOLU
İlçe Sayısı: 6
Kovan Sayısı: 64631
Üretici Sayısı: 955
AK KAVAK (POPULUS ALBA)

Ak kavak, söğütgiller familyasından yapraklarının altının beyaz olmasıyla tanınan bir kavak türü. 30–40 m boylanabilen, geniş tepeli bir ağaçtır.

ARDIÇ (JUNIPERUS SP)

Ardıç, servigiller familyasından Juniperus cinsine ait iğne yapraklı ağaç ve çalı formundaki taksonların ortak adi. Üremesi için bir başka türe bağlı olabilmektedir.

BATALAK (HEDYSARUM VARİUM)

Papilionaceae familyasından bozkır, çıplak yamaçlar, meşe korulukları, nadas tarlaları ve ekilmiş yerler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

ÇAM (PINACEAE)

Çam, Pinaceae familyasından Pinus cinsinden orman ağaçlarını içeren iğne yapraklı türlere verilen ad.

DAĞ SÜMBÜLÜ (MUSCARİ NEGLECTUM GUSS.)

Liliaceae familyasına ait K. Afrika, GD. İngiltere, O. Rusya, B. Suriye, Kıbrıs, Kafkasya, İran’ da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

GÜVEY FENERI (PHYSALIS ALKEKENGI L.)

Physalis alkekengi, Physalis cinsine bağlı bir bitki türüdür.Yaklaşık olarak 30–40 cm yüksekliğe erişen bitkinin meyveleri bilye büyüklüğünde ve turuncumsudur. Dokusu domatesi andırır. Meyvesi kağıdımsı bir kabuğa sarılıdır.

KATRAN ARDICI (JUNIPERUS OXYCEDRUS)

Juniperus oxycedrus, yerel olarak ardıç, dikenli ardıç, dikenli sedir veya keskin sedir olarak adlandırılır, Akdeniz bölgesinde görülür.

KOKARAK ADAÇAYI (SALVIA CANDIDISSIMA VAHL)

Salvia candidissima Vahl türü iki alttüre sahiptir. Bu alttürlerden biri olan Salvia candidissima Vahl subsp. occidentalis Hedge ülkemizde Antalya,Kastamonu, Amasya, Kütahya, Eskişehir, Ankara, Yozgat, Muğla, Isparta, Konya ve Mersin’de yayılış göstermektedir.

LADİN (PICEA)

Ladin, çamgiller familyasının Picea cinsinden Kuzey yarıkürenin ılıman ve soğuk bölgelerinde yayılış gösteren ağaç türlerinin ortak adı.

MEŞE (QUERCUS SP.)

Meşe, Kayınkiler familyasından kapalı tohumlu bir bitkidir. Doğal yayılım alanı Avrupa ve Kafkasya'nın batisini içeren ağaç, ılıman bölgelerde yetişebilir.

OT BEZELYESİ (LATHYRUS NISSOLIA L.)

Lathyrus nissolia, ot fidesi veya ot bezelyesi, Lathyrus cinsinin bir bitki türüdür. Avrupa, Mağrip, Levant ve Kafkasya'nın çoğuna özgüdür.

SARI KANTARON (HYPERICUM PERFORATUM L.)

Sarı kantaron, Kılıç otu, Mayasıl otu ve Koyunkıran adlarıyla da bilinir. Sarı kantarongiller familya’sındaki Hypericum cinsinin çiçekli bitki tip türüdür. Dünyanın birçok yerinde bulunan bir bitkidir.

SEDİR (PINACEAE)

Sedir, çamgiller familyasından Cedrus cinsini oluşturan iğne yapraklı ağaç türlerine verilen ad. Ortalama ömürleri 1000 yıl kadardır, 40 metre boya ve 2 metre çapa kadar büyüyebilirler.

SÖĞÜT (SATLIX)

Söğüt, söğütgiller familyasından Satlıx cinsini oluşturan boylu ağaç veya bodur çalı halinde, çoğunluğu kışın yaprak döken, ender olarak da her dem Yeşil kalan odunsu bitkiler.

TAVŞAN KANI (LATHYRUS DIGITATUS (BIEB.) FIORI)

Ülkemizde “tavşan kanı” olarak bilinen bu tür, Güney İtalya, Güneydoğu Avrupa ve Türkiye'nin batısında doğal olarak yayılış gösterir. Gövde boyları 40 cm'ye kadar ulaşan çokyıllık otsu bir bitkidir. Çiçekleri mor veya mavimsi renklerdedir.

TİLKİKUYRUĞU (ALOPECURUS MYOSUROIDES HUDSON)

Alopecurus myosuroides, Avrasya'ya özgü, nemli çayırlarda, yaprak döken ormanlarda ve ekili ve atık arazilerde bulunan yıllık bir çimdir. Aynı zamanda ince çayır tilki kuyruğu, kara çimen, seğirme otu ve siyah seğirme olarak da bilinir.

TÜYLÜ NANE (MENTHA LONGİFOLİA (L.) HUDSON)

Labiatae (Lamiaceae) familyasına ait Ege, Kıbrıs, Lübnan, KB. İran, K. Irak’ da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

YARA OTU (PRUNELLA VULGARİS L.)

Labiatae familyasından, tarlalar, korular, yol kenarları, nemli kenarlar ve dereler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

YÜNLÜ ŞİFAOTU (ERIGERON ACER L.)

Papatyagiller (Astraceae) ailesinden otsu bir türdür. Kuzey yarım kürede ılıman iklim kuşağının tamamında yayılış gösterir. Türkiye?de Hakkari, Antalya ve Adana alt bölgelerinde gözlenir.

ÇIÇEK