36-KARS

ACI SÜPÜRGE (CENTAUREA VIRGATA LAM.)
30 ila 70 cm büyüyebilir. Tabana doğru odunsu, birkaç gövdeli ve çok dallıdır. Yapraklar ağsı tüylü, alttakiler derin teleksi ve çiçeklenme zamanı kurur, ortadakiler az teleksi ve üsttekiler basittir. Çiçek başı tek ya da sıklıkla dalların ucunda iki adettir.
AK KAVAK (POPULUS ALBA)
Ak kavak, söğütgiller familyasından yapraklarının altının beyaz olmasıyla tanınan bir kavak türü. 30–40 m boylanabilen, geniş tepeli bir ağaçtır.
ALA KÖRIGEN (CORONILLA ORIENTALIS MILLER)
40 cm`ye kadar boylanabilen, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Yapraklar 7-11 kamamsı yaprakçıklı birleşik ve mat yeşil renktedir. çiçeklenme dönemi Mart-Temmuz ayları arasında, çiçekler 12-18 mm uzunlukta, 3-9`u birarada şemsiye çiçek durumlu, sarı renktedir.
ALTUNI ÜÇGÜL (TRIFOLIUM AUREUM POLL)
15 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde dik, tabandan dallı ve pürüzsüz tüylüdür. Taç çok simetrili, başlangıçta altın sarısı, sonraları sarımsı kahverengi, 6 ila 7 mm uzunluğunda ve tabanda kaynaşıktır. Taç yaprak 5 adet, çanak 5 loblu ve oldukça tüysüzdür.
ALTUNİ ÜÇGÜL (TRIFOLIUM AUREUM POLL.)
Büyük şerbetçiotu yoncası, iri yonca, büyük şerbetçiotu yoncası, altın yonca veya şerbetçiotu yoncası gibi çeşitli ortak isimlerle bilinen Trifolium aureum, Avrasya'nın çoğuna özgü çiçekli bir bitki türüdür.
ANADOLU KESTANESİ (CASTANEA SATIVA MILLER)
Anadolu kestanesi (Castanea sativa), kayıngiller (Fagaceae) familyasında anavatanı güney Avrupa ve Asya olan, 20–35 m boy, 2 m çap yapabilen bir kestane türü.
ARI OTU (PHACELIA TANACETIFOLIA)
Phacelia tanacetifolia mavi arı otu veya mor arı otu gibi ortak isimlerle bilinen borage familyası Boraginaceae'deki çiçekli bir bitki türüdür.
AYÇİÇEĞİ (HELIANTHUS ANNUUS)
Astreceae familyasının bir üyesi olan ayçiçeği dünyanın en önemli yağlı tohumlarından birisidir. Ayçiçeği, papatyagiller familyasından çekirdekleri ve yağı için yetiştirilen sari çiçekli bir tarım bitkisidir.
BALLI BABA (LAMIUM PURPUREUM L.)
Lamium purpureum, Lamiaceae familyasından nemli ve verimli topraklarda yetişen kırmızı-eflatun çiçekli bir yıllık bir ballıbaba türü. Halk ağzında kırmızı ısırgan olarak da adlandırılır.
BATAKLIK NERGİSİ (CALTHA POLYPETALA)
Bataklık-kadife çiçeği ve kral fincanı olarak bilinen Caltha palustris, Kuzey Yarımküre'nin ılıman bölgelerindeki bataklıklara, bataklıklara, hendeklere ve ıslak ormanlık alanlara özgü düğün çiçeği ailesinin küçük ila orta boy çok yıllık otsu bir bitkisidir.
BATALAK (HEDYSARUM VARİUM)
Papilionaceae familyasından bozkır, çıplak yamaçlar, meşe korulukları, nadas tarlaları ve ekilmiş yerler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
BEYAZ CIVANPERÇEMI (ACHILLEA MILLEFOLIUM L.)
Bilimsel adı Achillea millefolium olan civanperçemi, birleşikgillerden, birçok türü olan bir kır bitkisidir.
ÇALBA (PHLOMİS PUNGENS)
Labiatae familyasından step, otlaklar, nadas tarlalar, yolkenarları, kuru taşlı yamaçlar, Pinus ormanında yetişen bir ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
ÇAYIR MENEKŞESİ (VIOLA SIEHEANA BECKER)
Ülkemizde “çayır menekşesi” olarak bilinen bu tür, Romanya, Kırım, Kafkasya, Batı Suriye, Bulgaristan ve Yunanistan’da doğal yayılış gösterir. Beyaz veya mavimsi beyaz renkte çiçeklere sahip, 25 cm’ye kadar boylanabilen çokyıllık otsu bir bitkidir.
ÇİT SARMAŞIĞI (CALYSTEGIA SEPIUM L .R.BR.)
Convolvulaceae familyasından ve yaygın olarak nehirler, göllerin kenarları, çitler veya çorak yerlerin yükseklerinde yetişen bir ot türüdür. Çok yıllık ömür yapısına sahiptir.
ÇOBANAĞZI (SİLENE ALBA)
Silene, Caryophyllaceae familyasından bir bitki cinsidir.Yaz aylarında, çiçek saplarını soyar ve uçtan uzanan farklı çiçek salkımına hoş kokulu beyaz bir çiçek katar.
DAĞ ÇİLEK (FRAGARIA VESCA L.)
Fragaria vesca, yabani çilek ya da dağ çileği, ormanlık veya çalılık alanlarda yetişen meyve. Mayıs çileği reçeli ve şurubu yapılabildiği gibi, taze toplanıp yenilebilir. Türkiye'de Karadeniz Bölgesi'nde çaylık ve fındıklıklarda da görülür.
DEV PELEMİR (CEPHALARIA GIGANTEA (LEDEB.) BOBROV )
Tarak otugiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Carl Friedrich von Ledebour tarafından tanımlanmış ve Jevgenij Grigorjevitj Bobrov tarafından isimlendirilmiştir.
DOMUZ AYRIĞI (DACTYLIS GLOMERATA L.)
Horoz ayağı, meyve bahçesi otu veya kedi otu olarak da bilinen Dactylis glomerata, Dactylis cinsinde yaygın bir çim türüdür. Avrupa'nın, ılıman Asya'nın ve Kuzey Afrika'nın çoğunda yer alan, serin mevsimlik çok yıllık bir bitkidir.
DÜĞÜN ÇİÇEĞİ (RANUNCULUS REPENS L.)
Bitki doğal olarak Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. Süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde işgalci hale gelmiştir. 50 cm büyüyebilir. Gövde yatıktır ve bunlar bağımsız kökler oluşturur, bu eklemlerden yeni bitkiler çıkar.
EŞEK KENGERİ (ECHINOPS ORIENTALIS TRAUTV)
Eşek dikeni, akız, kasna, kenger gibi çeşitli isimlerle de anılabiliyor. Sağlık açısından mucizevi faydaları olan eşek dikeni son zamanlarda en çok aranan bitki çeşitleri arasında yer almaya başladı. Taşlı ve çorak arazilerde kendiliğinden yetişebilen eşek dikeninin boyu 30 - 100 cm kadar ulaşır.
FATMANAOTU (SALVIA VIRGATA JACQ.)
Ülkemizde “fatmanaotu” ismiyle bilinen bu tür, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da doğal olarak yetişir. Menekşe-mavi, leylak veya nadiren beyaz renklerde çiçeklere sahip, 100 cm’ye kadar boylanabilen çokyıllık otsu bir bitkidir.
GAZELBOYNUZU (LOTUS CORNICULATUS L.)
Baklagiller familyasından çayırlar ve nemli topraklarda yaşayan çok yıllık otsu bir bitki türü. Boyu 40 cm'ye kadar çıkabilen bitkinin çiçek açma dönemi Mayıs-Ekim aylarıdır.
GÜRGEN (CARPINUS BETULUS)
Adi gürgen, huşgiller familyasından kerestesi değerli bir orman ağacı türü. Dağılımı Avrupa'yı, Orta Avrupa'yı, İngiltere'nin güneyine ve İsveç'in güneyine kadar uzanan geniş bir yelpazeye sahiptir.
GÜVE OTU (HELİCHRYSUM GRAVEOLENS)
Compositae familyasından, Pinus nigra orman açıklığı ve dağlık meralardaki ıslak topraklı çukurlarda yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
HALKAVİ YAPRAKLI ADAÇAYI (SALVIA VERTICILLATA L.)
Salvia verticillata, leylak adaçayı veya whorled clary, orta Avrupa'dan batı Asya'ya kadar geniş bir alana özgü ve kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika'da doğallaştırılmış otsu bir yıllıktır.
HIRIGÜRÜ (LATHYRUS ROTUNDIFOLIUS WILLD.)
Kafkasya, Türkiye'nin kuzeydoğusu, Kuzey İran, Kuzey Irak ve Hakkâri'ye endemik olan tür, 1000 ila 2200 metre yükseklikteki çalılıklar, çitler, çok sulu çayırlıklar ve nadas tarlalarında yetişmektedir.
IHLAMUR (TILIA CORDATA)
Gövde koyu kahverengi ve olukludur. Genç dallar yeşil ila kırmızımsı kahverengidir.
KANARYAOTU (SENECIO VERNALIS WALDST. ET KIT.)
Ülkemizde “kanaryaotu” olarak bilinen bu tür, Batı Asya, Kafkasya, Orta Asya, Orta ve Doğu Avrupa’da yayılış gösterir. Sarı renkli çiçeklere sahip, 40 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık bir bitkidir.
KARA SORMUK(NONEA PULLA (L.) DC.)
Boraginaceae familyasına ait K. Irak, B. ve KB. İran’ da görülen otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
KATIR ÇİĞDEMİ (COLCHICUM SZOVITSII FISCH. ET MEY.)
Ülkemizde “katır çiğdemi” olarak bilinen bu tür, doğu Bulgaristan ve Türkiye’den kuzeybatı Ürdün ve İran’a kadar doğal olarak yetişir. Morumsu-pembe veya beyaz renkte çiçeklere ve mızraksı yapraklara sahip çokyıllık bir bitkidir.
KAYISI (ARMENAICA VULGARIS LAM.)
Kayısı, Rosaceae familyasından, 2-10 m yüksekliğinde, dikensi ve tüysüz, Prunus cinsinden bir ağaçtır. Yerli yayılımı, kapsamlı tarih öncesi ekimi nedeniyle biraz belirsizdir. Genetik araştırmalar, Orta Asya'nın ana vatanı olduğunu göstermektedir.
KESTANE (CASTANEA SATIVA)
Kayıngiller familyasında anavatanı güney Avrupa ve Asya olan 20–35 m boy 2 m çap yapabilen bir kestane türü.
KIRMIZI ÜÇGÜL (TRIFOLIUM INCARNA)
Kırmızı üçgül (Trifolium incarnatum), Avrupa'nın çoğu için yerli olan, baklagiller (Fabaceae) familyasından bir üçgül türü. Tür adını veren incarnatum "kan kırmızısı" anlamına gelir.
KOÇTAŞAĞI (ASTRAGALUS INCERTUS)
Astragalus incertus[1], Carl Friedrich von Ledebour tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasının geven cinsinden çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin kuzeydoğusu ve Kafkasya'ya endemik olan koçtaşağı, kayalık yerlerde yetişmektedir. Temmuz ve ağustos aylarında çiçeklenir.
KOLZA (BRASSICANAPUS L.)
Önemli yağ bitkilerinden birisidir. Kolza tek yıllık bir bitkidir ve kromozom sayısı 2n=38’dir. Kolzanın doğada Lahananın Akdeniz kökenli bir bitki olmasından dolayı kolzanın orjininin de Güney Avrupa olduğu kabul edilmektedir.
KOYUN ÜÇGÜLÜ (RANUNCULUS PALUDOSUS POIRET)
Ranunculus paludosus, Ranunculaceae familyasındaki çok yıllık bir bitki türüdür. Kendi kendini destekleyen bir büyüme formuna ve basit, geniş yapraklara sahiptirler. Bireyler 0,23 metre'ye kadar büyüyebilir.
KÖYGÖÇÜREN (CIRSIUM ARVENSE (L.) SCOP )
20-100 cm boylanabilen, çok yıllık, derin köklü, rizomlu bir bitkidir. Gövdeler genellikle dallanmış, tüysüz veya örümcek ağsı keçe tüylüdür.
KURA CLOVER (TRİFOLİUM AMBİQUUM BIEB.)
Papilionaceae familyasından, sarp çağıllık, yamaçlar, orman kenarları ve tarlalarda yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
LAZ GAGAGEVENİ (OXYTROPİS ALBANA)
Papilionaceae familyasından, alpin, çayırlık ve çağıllıklarda yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
MACAR ÜÇGÜLÜ (TRIFOLIUM PANNONICUM JACQ.)
Trifolium pannonicum , mızrak şeklinde, koyu yeşil yapraklı, çok yıllık, tırmanmayan, küme oluşturan bir bitkidir. Dik tüylü gövde yaklaşık 40-80 cm yüksekliğe ulaşabilir.
MİS GEVEN (ASTRAGALUS FRAGRANS WILLD.)
Papilionaceae familyasından pinus ormanı, otlu yamaçlar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık bir ömür süresine sahiptir.
OKALİPTÜS (EUCALYPTUS)
Okaliptüs, mersingiller familyasından birçok türü bulunan geniş bir ağaç cinsi. Türleri Avustralya'nın ağaç florasında egemendir. Çoğu Avustralya'ya özgü olan, 700'den fazla türü mevcuttur.
PİSİKULAĞI (TRIFOLIUM AMBIGUUM BIEB.)
Pisikulağı veya bilimsel adıyla Trifolium ambiguum, baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Ukrayna, Kırım, Güney Avrupa Rusyası, Kafkasya, Türkiye'nin kuzeydoğusu ve doğusu, Irak ve İran'a endemiktir. Güney Galler'de egzotik tür olarak yetişmektedir.
SARIŞIRO (SENECIO PSEUDO-ORIENTALIS SCHISCHKIN)
50 ila 100 cm büyüyebilir. Gövde dik ve tüysüzcedir. Taban yaprakları saplı, dikdörtgensi mızraksı ve kenarları düz ya da minik dişlidir. Gövde yaprakları sapsız, şeritsi mızraksı, genellikle minik dişlidir.
SIĞIR DİLİ (ANCHUSA AZUREA)
Bitki doğal olarak Avrupa, bati Asya'da yayılış gösterir. Nadiren soluk ya da beyaz renkli olabilir. Taç tüpü 6 ila 10 mm uzunluğunda, loblar 5 ila 8 mm uzunluğundadır.
SÖĞÜT (SATLIX)
Söğüt, söğütgiller familyasından Satlıx cinsini oluşturan boylu ağaç veya bodur çalı halinde, çoğunluğu kışın yaprak döken, ender olarak da her dem Yeşil kalan odunsu bitkiler.
SU KARANFİLİ (GEUM URBANUM L.)
Geum urbanum, Avrasya'nın ılıman bölgelerinde gölgeli yerlerde yetişen gül ailesinden çok yıllık bir bitkidir. Geum canadense ile doğal melezler oluşturduğu Kuzey Amerika'da tanıtıldı.
TARLA KÖYGÖÇÜRENİ (CIRSIUM ARVENSE L.SCOP.)
Asteraceae familyasına ait genellikle Avrupa ve Asya’da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir. Kök sistemi hayli agresiftir ve çabuk yayılır. Normal bahçe toprağı ve güneşli bir alanda kolaylıkla yetiştirilebilir.
TARLA SARMAŞIĞI (CONVOLVULUS ARVENSIS L.)
Convolvulaceae familyasından ve kumlu bozkır, nadas tarlaları, hendeklerin kenarlarının üzerinde, nehirler ve göllerde yetişen bir çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
TARLA SARMAŞIĞI (CONVOLVULUS ARVENSIS)
Yapraklar sarmal, ok ucu biçimli, 2-5 cm uzunluğunda, almaşlı dizilişli ve 1 ila 3 cm uzunluğunda sapa sahiptir. Çiçekler trompet şekillidir, beyaz ya da solgun pembe rengindedir ve 5 adet koyu pembe ışınsal çizgi görülür.
TEKER KORUNGA (ONOBRYCHİS RADİATA)
Papilionaceae familyasından, kireçtaşı, kayalık yamaçlar, şistli yamaçlar ve çayırlıklarda yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
TELEKLİ BİTOTU (PEDİCULARİS WİLHELMSİANA)
Scrophulariaceae familyasından, Pinus sylvestris ormanında, dere kenarında bulunan ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
TOMARA (CARDUUS ADPRESSUS C. A. MEYER)
Çokyıllık (ilk senede nadiren çiçeklenen), 20-100 cm, neredeyse tüysüz veya tüylü. Gövde genellikle geniş açılı-kanatlı, üçgensi düz veya loplu, loplar kısa dikencikli kenarlı, yukarıda hafifçe dallanmıştır.
TOPAJDARBAŞI (LALLEMANTIA CANESCENS (L.) FISCH.)
Lallemantia canescens (Topajdarbaşı), Carl Linnaeus tarafından tanımlanmış, Lamiaceae (ballıbabagiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. İran, Türkiye'nin kuzeydoğusu ve doğusu, Ermenistan ve Azerbaycan'a endemiktir.
YABANİ HARDAL (SINAPIS ARVENSIS L.)
Brassicaceae familyasına ait Orta ve Güney Avrupa ve Asya’da bulunan otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
YABANİ SARIMSAK (ALLIUM ATROVIOLACEUM BOISS.)
Allium atroviolaceum 50 ila 100 cm büyüyebilir. Soğan yumurtamsı, 1 ila 2.5 cm çapında, soğancıklar sarımsı kahverengidir. Yapraklar 3 ila 5 arası sayıda, 2 ila 10 mm genişliğinde, düzdür. Şemsiye küresel, 3 ila 6 cm çapında, çok çiçeklidir.
YALANCI AKASYA (ROBINIA)
Yalancı akasya, Fabaceae familyasının Robinia cinsinden dikenlerle kaplı odunsu türlere verilen ad.
YAPIŞKAN OTU (SILENE MULTIFIDA (ADAMS) ROHRB.)
Caryophyllaceae familyasına ait Akdeniz, İran- Turan, Karadeniz ‘de görülen otsu bir türdür. Tek, iki, çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
YILANDİLİ (PLANTAGO LANCEOLATA L.)
Araceae familyasındaki bir ormanlık çiçekli bitki türüdür. Avrupa'nın çoğunda, Türkiye ve Kafkasya'da yerlidir.
YÜNLÜ ŞİFAOTU (ERIGERON ACER L.)
Papatyagiller (Astraceae) ailesinden otsu bir türdür. Kuzey yarım kürede ılıman iklim kuşağının tamamında yayılış gösterir. Türkiye?de Hakkari, Antalya ve Adana alt bölgelerinde gözlenir.