Türkiye Ballı Bitkiler Florası

41-KOCAELİ

Bölge: MARMARA
İlçe Sayısı: 12
Kovan Sayısı: 70829
Üretici Sayısı: 1032
ACI BAKLA (LUPINUS ANGUSTIFOLIUS L. )

20 cm ila 1 metre büyüyebilir. Yapraklar dar, gövde dik ve dallıdır. Yapraklar el parmakları biçiminde, 5 ila 9 arası şeritsi yaprakçığa bölünür. Yapraklar almaşlı dizilişli ve uzun saplıdır.

AKÇA AĞAÇ (ACER CAPPADOCICUM)

Beşparmak akçaağaç, Sapindaceae familyasından 20 m boy yapabilen bir akçaağaç türü. İnce yapılı yapraklar 5 ila 7 kadar uzun sivri lopludur.

ÇAM SALEBİ (ANACAMPTIS PYRAMIDALIS)

Salepgiller ailesine bağlı, sivri salep olarak bilinen bir orkide türüdür. 20 ila 50 cm boylanabilen bir türdür. Çiçek kurulu çok sayıda çiçek barındırır. Çiçekler kırmızı ya da koyu ila açık gül renklidir.

ÇİÇEKLİ DİŞBUDAK (FRAXİNUS ORNUS L.)

Oleaceae familyasından yaprak döken çalılık veya ormanlarda yetişen ağaç türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

DİŞBUDAK (FRAXINUS EXCELSIOR)

20 metre büyüyebilir. Gövde 2 metre çapa ulaşabilir. Taç uzun ve dardır. Genç ağaçlarda gövde pürüzsüz ve soluk kahverengi iken, yaşlı ağaçlarda dikey çatlaklar görülür.

FATMANAOTU (SALVIA VIRGATA JACQ.)

Ülkemizde “fatmanaotu” ismiyle bilinen bu tür, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da doğal olarak yetişir. Menekşe-mavi, leylak veya nadiren beyaz renklerde çiçeklere sahip, 100 cm’ye kadar boylanabilen çokyıllık otsu bir bitkidir.

FILISKIN (ACINOS ROTUNDIFOLIUS PERS)

10-15 cm boyunda kuvvetli kokusu olan bir bitkidir. yapraklari kisa sapli olup, oval seklindedir. çiçekleri morumsu pembedir. terkibinde uçucu yag (pulegon) vardir.

GÜRGEN (CARPINUS BETULUS)

Adi gürgen, huşgiller familyasından kerestesi değerli bir orman ağacı türü. Dağılımı Avrupa'yı, Orta Avrupa'yı, İngiltere'nin güneyine ve İsveç'in güneyine kadar uzanan geniş bir yelpazeye sahiptir.

HACIOSMANOTU (STACHYS ANNUA L.)

Hacıosmanotu bitkisi, çok ya da zaman zaman iki yıllık bir bitkidir. Çanak tüpü boyunca yaslanıcı havlı ve birkaç yayık tüylüdür. Gövde yatık, tüysüzce ve çanak dişleri mızraksı bizsidir.

ISTRANCA MEŞESI (QUERCUS HARTWISSIANA)

25 m'ye kadar boylanabilen düzgün gövdeli dar tepeli bir meşe türüdür. Gövde kabuğu düzenli aralıklarla çataklıdır. Sürgünleri dört köşeli, kahverengi, çıplak çok az sayıda lentisel vardır. Tomurcuklar terminal durumludur.

KADİFE ÇİÇEĞİ (CALENDULA ARVENSIS L.)

Calendula arvensis, yaygın olarak tarla kadife çiçeği olarak bilinen papatyagillerden bir çiçekli bitki türüdür. Orta ve Güney Avrupa'ya özgü olup dünya çapında tanıtılan bir tür olarak bilinir. Calendula arvensis, 10–50 cm boyunda bir veya iki yıllık bir otsu bitkidir.

KANARYAOTU (SENECIO VERNALIS WALDST. ET KIT.)

Ülkemizde “kanaryaotu” olarak bilinen bu tür, Batı Asya, Kafkasya, Orta Asya, Orta ve Doğu Avrupa’da yayılış gösterir. Sarı renkli çiçeklere sahip, 40 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık bir bitkidir.

KARA BALLIBABA (BELLARDİA TRİXAGO)

Scrophulariaceae familyasından kum, ıslak çayırlıklar, tahıl tarlasın da yetişen ot türüdür. Tek yıllık bir ömür süresine sahiptir.

KAYIN (FAGUS)

Kayın kayıngiller familyasının Fagus cinsinden değerli orman ağaçlarına verilen ad.Kışın yaprağını döken orman ağaçlarıdır. Sürgünler pseudoterminal tomurcukludur ve yan tomurcuklar iki sıralı sarmal dizilirler.

KESTANE (CASTANEA SATIVA)

Kayıngiller familyasında anavatanı güney Avrupa ve Asya olan 20–35 m boy 2 m çap yapabilen bir kestane türü.

KIRTIL ÇALIŞI (GENİSTA CARİNALİS GRİS)

Papilionaceae familyasından nehir, göl kıyıları, seyrek ormanlık yerler ve makiler de yetişen çalı türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

KISA MAHMUT (TEUCRİUM CHAMEAEDRYS L.)

Labiatae familyasından, seyrek ormanlar, uçurumlar, yamaçlar ve bozkırlarda yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

KOYUNDÜCÜĞÜ (SCORPIURUS MURICATUS )

5 ila 30 cm büyüyebilir. Yaprakları baklagillerin karakteristik yaprak yapısına benzemez, ters mızraksı, 3 ila 10 cm uzunluğunda ve basittir. Çiçek kurulu sapı 3 ila 13 cm uzunluğundadır.

KUŞ FİĞİ (VICIA CRACCA L.)

Vicia cracca, Avrupa ve Asya'ya özgü bir fiğ türüdür. Diğer kıtalarda, yaygın bir ot olduğu Kuzey Amerika da dahil olmak üzere tanıtılan bir tür olarak ortaya çıkar. Genellikle eski alanlar ve yol kenarındaki hendekler de dahil olmak üzere rahatsız habitatlarda görülür.

KUZU KULAĞI (RUMEX PULCHER L.)

Ortak adı kuzu kulağı ile bilinen Polygonaceae ailesindeki çiçekli bir bitki türüdür. Avrasya ve Kuzey Afrika'ya özgüdür ve Kuzey Amerika'nın bölümleri de dahil olmak üzere başka bir yerde tanıtılan bir tür ve yol kenarı otu olarak bulunabilir.

MELEZ BAKLA (VICIA HYBRIDA L.)

Melez bakla (Vicia hybrida) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden, sarı çiçekli, tek yıllık , otsu bir türdür. Çiçeklenme Mart-Mayıs arasında, çiçek sapı çanaktan kısa, çiçekler tekil, 20-31 mm, kükürt sarısı, çanak 8-10 mm, biraz dışbükey, ağız hafif asimetrik, cılız tüylüdür.

MEŞE (QUERCUS SP.)

Meşe, Kayınkiler familyasından kapalı tohumlu bir bitkidir. Doğal yayılım alanı Avrupa ve Kafkasya'nın batisini içeren ağaç, ılıman bölgelerde yetişebilir.

MOR ORMANGÜLÜ (RHODODENDRON PONTICUM L.)

Ericaceae familyasından ve Karadeniz bölgesinde yetişen bir ağaç türüdür. Çok yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir.

MÜRDÜMÜK (LATHYRUS SATIVUS L.)

Fabaceae familyasından ve Doğu Akdeniz, Karadeniz ve Sibirya da yetişen hoş kokulu, tırmanıcı ve kolay yetişen bir ot türüdür. Tek ve çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

NERGİS (CALENDULA ARVENSIS L.)

Asteraceae familyasına ait Orta ve Güney Avrupa’da bulunan otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir. 10–50 cm boyunda bir veya iki yıllık bir otsu bitkidir. Yapraklar ince ve mızrak şeklindedir, tüylü gövdeden yaprak sapları üzerinde taşınır.

PAVLONYA (PAULOWNIA KAWAKAMII)

Yaygın olarak safir ejderha ağacı olarak bilinen Paulownia kawakamii, Paulowniaceae familyasında bir ağaç türüdür. Ağacın anavatanı Tayvan, doğu Çin ve Japonya'dır. Yaprak dökendir ve erken ilkbaharda yapraklar görünmeden önce birçok büyük menekşe çiçeği taşır.

SARI BOYA ÇALISI (MAHONIA AQUIFOLIUM L.)

Berberidaceae familyasına ait genellikle G. Avrupa ve Akdeniz’ de bulunan çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

SARI KANTARON (HYPERICUM PERFORATUM L.)

Sarı kantaron, Kılıç otu, Mayasıl otu ve Koyunkıran adlarıyla da bilinir. Sarı kantarongiller familya’sındaki Hypericum cinsinin çiçekli bitki tip türüdür. Dünyanın birçok yerinde bulunan bir bitkidir.

TİLKİKUYRUĞU (ALOPECURUS MYOSUROIDES HUDSON)

Alopecurus myosuroides, Avrasya'ya özgü, nemli çayırlarda, yaprak döken ormanlarda ve ekili ve atık arazilerde bulunan yıllık bir çimdir. Aynı zamanda ince çayır tilki kuyruğu, kara çimen, seğirme otu ve siyah seğirme olarak da bilinir.

YABAN KETEN (LINUM NODIFLORUM )

5 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde diktir. Alt yapraklar kaşıksı, orta yapraklar dikdörtgensi, 1 ila 3 cm uzunluğunda, 1 ila 3 damarlıdır. Çanak yaprak şeritsi, 11 ila 13 mm uzunluğundadır. Taç yaprak sarı renkli ve 17 ila 20 mm uzunluğundadır.

YILAN YASTIĞI (ARUM MACULATUM L.)

Araceae familyasına ait ve genellikle Karadenizin doğu kesimlerinde yetişen otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

YILANDİLİ (PLANTAGO LANCEOLATA L.)

Araceae familyasındaki bir ormanlık çiçekli bitki türüdür. Avrupa'nın çoğunda, Türkiye ve Kafkasya'da yerlidir.

YONCA (MEDICAGO LITTORALIS ROHDE EX LOIS.)

Fabaceae familyasından, kıyı ve kumul toprakların da yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

AYÇIÇEK
ÇAM
KESTANE