44-MALATYA

ACI SÜPÜRGE (CENTAUREA VIRGATA LAM.)
30 ila 70 cm büyüyebilir. Tabana doğru odunsu, birkaç gövdeli ve çok dallıdır. Yapraklar ağsı tüylü, alttakiler derin teleksi ve çiçeklenme zamanı kurur, ortadakiler az teleksi ve üsttekiler basittir. Çiçek başı tek ya da sıklıkla dalların ucunda iki adettir.
ADAÇAYI (SALVIA SP.)
Salvia officinalis, yaygın adaçayı veya sadece adaçayı, odunsu sapları, grimsi yaprakları ve mavi ila morumsu çiçekleri olan çok yıllık, yaprak dökmeyen bir alt çalıdır.
AK KAVAK (POPULUS ALBA)
Ak kavak, söğütgiller familyasından yapraklarının altının beyaz olmasıyla tanınan bir kavak türü. 30–40 m boylanabilen, geniş tepeli bir ağaçtır.
AKASYA (ACACIA PENNINERVIS)
Yaygın olarak dağ hickory wattle veya blackwood olarak bilinen akasya penninervis, çok yıllık bir çalı veya ağaç, Doğu Avustralya'ya özgü olan Phyllodineae alt türüne ait bir Akasya’dır.
ALTUNBAŞ OTU (HELİCHRYSUM PALLASİİ)
Compositae familyasından, kayalık, yamaç ve steplerde yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
ARI OTU (PHACELIA TANACETIFOLIA)
Phacelia tanacetifolia mavi arı otu veya mor arı otu gibi ortak isimlerle bilinen borage familyası Boraginaceae'deki çiçekli bir bitki türüdür.
ASLANDİŞİ (LEONTODON CRISPUS VILL.)
Ülkemizde “aslandişi” ismiyle bilinen bu tür, Güneydoğu Avrupa, Güneybatı Rusya, Kırım, Türkiye ve Kafkasya'da yayılış gösterir. Sarı renkli çiçeklere sahip, boyları 50 cm'ye kadar uzayan çokyıllık bir bitkidir.
AYÇİÇEĞİ (HELIANTHUS ANNUUS)
Astreceae familyasının bir üyesi olan ayçiçeği dünyanın en önemli yağlı tohumlarından birisidir. Ayçiçeği, papatyagiller familyasından çekirdekleri ve yağı için yetiştirilen sari çiçekli bir tarım bitkisidir.
BALLI BABA (LAMIUM PURPUREUM L.)
Lamium purpureum, Lamiaceae familyasından nemli ve verimli topraklarda yetişen kırmızı-eflatun çiçekli bir yıllık bir ballıbaba türü. Halk ağzında kırmızı ısırgan olarak da adlandırılır.
BATAKLIK NERGİSİ (CALTHA POLYPETALA)
Bataklık-kadife çiçeği ve kral fincanı olarak bilinen Caltha palustris, Kuzey Yarımküre'nin ılıman bölgelerindeki bataklıklara, bataklıklara, hendeklere ve ıslak ormanlık alanlara özgü düğün çiçeği ailesinin küçük ila orta boy çok yıllık otsu bir bitkisidir.
BEYAZ ÜÇGÜL (TRIFOLIUM REPENS)
Trifolium repens, beyaz yonca, baklagiller familyasından çok yıllık otsu bir bitkidir. Britanya Adaları ve Orta Asya dahil olmak üzere Avrupa'ya özgüdür ve en yaygın olarak yetiştirilen yonca türlerinden biridir.
DAĞ KEKİĞİ (THYMUS LEUCOTRİCHUS)
Labiatae familyasından, dağ stepleri ve kayalık yamaçlarda yetişen çalı türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
GEVEN (ASTRAGALUS L.)
Baklagiller (Fabaceae) familyasının Astragalus cinsinden olan geven Asya'nın kurak ve yarı kurak bölgelerinde, Türkiye'nin zengin florası içinde. Doğu Anadolu ve iç Anadolu Bölgesi'nde 1300-3500 metre yükseltilerde.
GÜLGİLLER (ROSACEAE)
Rosaceae Rosales takımına bağlı bir bitki familyasıdır. İsim, tip cins olan Rosa'dan türetilmiştir.
GÜRGEN (CARPINUS BETULUS)
Adi gürgen, huşgiller familyasından kerestesi değerli bir orman ağacı türü. Dağılımı Avrupa'yı, Orta Avrupa'yı, İngiltere'nin güneyine ve İsveç'in güneyine kadar uzanan geniş bir yelpazeye sahiptir.
IHLAMUR (TILIA CORDATA)
Gövde koyu kahverengi ve olukludur. Genç dallar yeşil ila kırmızımsı kahverengidir.
KANARYAOTU (SENECIO VERNALIS WALDST. ET KIT.)
Ülkemizde “kanaryaotu” olarak bilinen bu tür, Batı Asya, Kafkasya, Orta Asya, Orta ve Doğu Avrupa’da yayılış gösterir. Sarı renkli çiçeklere sahip, 40 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık bir bitkidir.
KAVGALAZ (CENTAUREA CARDUIFORMIS DC.)
Kavgalaz, Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden, İran, Kafkaslar, Kırım ve Türkiye?ye özgü bir türdür. Türkiye?de 3 alttürü gözlenmiştir, bunlar Doğu Karadeniz, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van ve Hakkari alt bölgelerinde yayılış gösterirler.
KAYISI (ARMENAICA VULGARIS LAM.)
Kayısı, Rosaceae familyasından, 2-10 m yüksekliğinde, dikensi ve tüysüz, Prunus cinsinden bir ağaçtır. Yerli yayılımı, kapsamlı tarih öncesi ekimi nedeniyle biraz belirsizdir. Genetik araştırmalar, Orta Asya'nın ana vatanı olduğunu göstermektedir.
KEKİK (ONITES L)
Origanum onites, Girit kekik, Yunan kekik, pot mercanköşk, Sicilya, Yunanistan ve Türkiye'de bulunan Origanum cinsindeki bir bitki türüdür.
KESTANE (CASTANEA SATIVA)
Kayıngiller familyasında anavatanı güney Avrupa ve Asya olan 20–35 m boy 2 m çap yapabilen bir kestane türü.
KOLZA (BRASSICANAPUS L.)
Önemli yağ bitkilerinden birisidir. Kolza tek yıllık bir bitkidir ve kromozom sayısı 2n=38’dir. Kolzanın doğada Lahananın Akdeniz kökenli bir bitki olmasından dolayı kolzanın orjininin de Güney Avrupa olduğu kabul edilmektedir.
KORUNGA (ONOBRYCHIS SATIVA)
Adi korunga, çok yıllık bir baklagil yem bitkisi türü. Sulama imkânı olmayan topraklarda yetişmesi ve kireçli topraklara adaptasyon yeteneği açısından değerli bir bitkidir.
MOR ÇİÇEK (CONSOLIDA ORIENTALIS .)
Ülkemizde “mor çiçek” ismiyle bilinen bu tür, Avrupa’nın güneyinde, Türkiye ve Kuzey Afrika’da doğal yayılışa sahiptir. Ancak Kuzey Amerika’da sonradan yayılmıştır.
PAPATYAGİLLER (ASTERACEAE)
Asteraceae, iki çenekliler sınıfından bir bitki familyasıdır. Familyanın ismi yıldız seklinde çiçekleri bulunan bir cins olan Aster türünden gelmektedir. Genellikle otsu, çok azı çalı, agaç ve lian seklindedirler.
PATPAT (ASTRAGALUS LINEATUS LAM.)
Papilionaceae familyasından kayalık yamaçlar, yüksek çayırlıklar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık bir ömür süresine sahiptir.
RENKLİ BURÇAK (CORONILLA VARIA L.)
Fabaceae familyasından, taşlı yerler, yaprak döken koruluklar ve çalılık ekilmiş yerler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
SARI KASİDE (SCUTELLARIA ORIENTALIS)
5 ila 45 cm büyüyebilir. Tabanda odunsu gövdeli, çok yıllık bitkilerdir. Yapraklar belirgin saplı, 5 ila 30 mm uzunluğunda, yaprak ayası yumurtamsı eliptik ila şeritsi, loblu, loblar geriye kıvrık, genellikle küt uçludur.
ŞEFTALİ (PERSICA VULGARIS MILLER)
Şeftali, ilk evcilleştirildiği ve ekildiği Kunlun Dağları'nın kuzey yamaçları ve Tarim Havzası arasındaki Kuzeybatı Çin bölgesine has, yerli yaprak döken bir ağaçtır. En çok "şeftali" ve parlak kabuklu çeşit "nektarin" denilen çeşitli özelliklere sahip yenilebilir sulu meyveleri vardır.
TARLA SARMAŞIĞI (CONVOLVULUS ARVENSIS L.)
Convolvulaceae familyasından ve kumlu bozkır, nadas tarlaları, hendeklerin kenarlarının üzerinde, nehirler ve göllerde yetişen bir çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
TARLA SARMAŞIĞI (CONVOLVULUS ARVENSIS)
Yapraklar sarmal, ok ucu biçimli, 2-5 cm uzunluğunda, almaşlı dizilişli ve 1 ila 3 cm uzunluğunda sapa sahiptir. Çiçekler trompet şekillidir, beyaz ya da solgun pembe rengindedir ve 5 adet koyu pembe ışınsal çizgi görülür.
TEZDÜĞME (CENTAUREA CONSANGUINEA DC.)
35-70 cm boylanabilen, çok yıllık, tabandan itibaren sık dallanmış, otsu bir türdür. Yapraklar hafifçe örümcek ağsı dokuyla kaplıdır, neredeyse tüysüzdür, alt ve orta yapraklar birbirinden ayrık birkaç şeritsi dilimlerle tüysü yapıdadır, dilimler 1-3 mm geniş genişliktedir.
TÜYLÜ NANE (MENTHA LONGİFOLİA (L.) HUDSON)
Labiatae (Lamiaceae) familyasına ait Ege, Kıbrıs, Lübnan, KB. İran, K. Irak’ da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
YABAN KETEN (LINUM NODIFLORUM )
5 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde diktir. Alt yapraklar kaşıksı, orta yapraklar dikdörtgensi, 1 ila 3 cm uzunluğunda, 1 ila 3 damarlıdır. Çanak yaprak şeritsi, 11 ila 13 mm uzunluğundadır. Taç yaprak sarı renkli ve 17 ila 20 mm uzunluğundadır.
YABANİ SARIMSAK (ALLIUM ATROVIOLACEUM BOISS.)
Allium atroviolaceum 50 ila 100 cm büyüyebilir. Soğan yumurtamsı, 1 ila 2.5 cm çapında, soğancıklar sarımsı kahverengidir. Yapraklar 3 ila 5 arası sayıda, 2 ila 10 mm genişliğinde, düzdür. Şemsiye küresel, 3 ila 6 cm çapında, çok çiçeklidir.
YARA OTU (PRUNELLA VULGARİS L.)
Labiatae familyasından, tarlalar, korular, yol kenarları, nemli kenarlar ve dereler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
YONCA (MEDICAGO SATIVA)
Yonca, baklagiller familyasından uzun yıllar yaşayan gerek yeşil ot gerekse kuru ot olarak değerlendirilebilen çok yıllık bir serin mevsim yem bitkisi türüdür.
ZEHİRLİ YONCA (DORYCNIUM PENTAPHYLLUM)
Türün bilimsel adı yakın zamanda Lotus dorycnium olmuştur. Alttür ise Lotus herbaceus. 5 ila 60 cm büyüyebilir. Yapraklarda eksen yoktur, yaprakçıklar 4 ila 20 mm uzunluğunda ve 1 ila 6 mm genişliğinde, dikdörtgensi ters yumurtamsı ila şeritsi ters mızraksı, tüylüdür