Türkiye Ballı Bitkiler Florası

33-MERSİN

Bölge: AKDENİZ
İlçe Sayısı: 13
Kovan Sayısı: 326635
Üretici Sayısı: 2776
ADAÇAYI YAPRAKLI LADEN (CISTUS SALVIIFOLIUS L.)

Cistaceae familyasından ve yaygın olarak Akdeniz bölgesinde yetişen bir çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

AĞAÇ KAVUNU (CITRUS MEDICA)

Citrus medica Citrus cinsine bağlı bir bitki türüdür. Kalın ve sert kabuğu ile bilinir.

AHLAT (PYRUS ELAEAGNIFOLIA)

Anadolu'da yaygın olarak yetişen yabani bir armut türüdür. Genelde ahlat yaygın adıyla bilinir. Bazı yörelerde çakal armudu, çördük gibi yöresel isimleri de vardır.

AKYILDIZ (ORNITHOGALUM OLIGOPHYLLUM )

4 ila 15 cm büyüyebilir. Çiçek kurulu 2 ila 5 arası çiçekten oluşur. Çiçekler 2 ila 3 cm çapındadır. 2 ila 3 arası mat yeşil renkli yaprak görülür.

ALTIN DİKENİ (SCOLYMUS MACULATUS )

80 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde çıplak ve gevşek ya da çatallı biçimde dallıdır. Gövde boyunca dikenli dişli kanatlar görülür. Yapraklar yumurtamsı ila darca dikdörtgensi, az teleksi, dikenli dişli ve en üstteki yaprak düzenli taraksı uzun dikenlidir.

ANAMUR MUZU (MUSACEAE MUSA)

Anamur Muzu Mersin'in Anamur İlçesinde yetişen çok lezzetli bir muz türüdür. Yerli muz olarak bilinen en meşhur muzdur.

BEŞPARMAK OTU (POTENTILLA ERECTA L. RAUSCHEL)

Rosaceae familyasından bir beşparmak otu türü. Orta ve Doğu Avrupa'da yayılış yapar. Yaprakdöken ormanlar, meralar ve ovalarda yetişir. Çok yıllık otsu bir bitkidir. Elsi yapraklarda yaprakçıkların beşi de mızraksı ucu ince dişlidir.

BEZELYE (PISUM SATIVUM L.)

Fabaceae familyasından, Akdeniz bölgesinde yetişen bir ot türüdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

BÖĞÜRTLEN (RUBUS CANESCENS DC.)

Rosaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya taraflarında görülen çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

ÇALBA (PHLOMİS PUNGENS)

Labiatae familyasından step, otlaklar, nadas tarlalar, yolkenarları, kuru taşlı yamaçlar, Pinus ormanında yetişen bir ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

ÇAYIR GÜZELİ (BELLIS PERENNIS L.)

Asteraceae familyasına ait ve Avrupa-Sibirya bölgesinde bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

ÇİT SARMAŞIĞI (CALYSTEGIA SEPIUM L .R.BR.)

Convolvulaceae familyasından ve yaygın olarak nehirler, göllerin kenarları, çitler veya çorak yerlerin yükseklerinde yetişen bir ot türüdür. Çok yıllık ömür yapısına sahiptir.

DAĞ LALESİ (ANEMONE BLANDA SCHOTT ET KOTSCHY )

Tür yakın zamanda Anemonoides cinsine alınmıştır ve bilimsel adı artık şu şekilde olacaktır: Anemonoides blanda. 25 cm büyüyebilir ve 15 cm genişliğe ulaşabilir. Yapraklar yeşil renkli ve bölünmüştür.

DELI BURÇAK (LATHYRUS LAXIFLORUS (DESF.) O. )

Ülkemizde “deli burçak” olarak bilinen bu tür, genellikle Güneydoğu Avrupa'dan Kafkasya, Türkiye, İran ve Suriye'ye kadar yayılış gösterir. Gövdeleri 40 cm’ye kadar uzayan çokyıllık otsu bitkilerdir.

DİKEN OTU (PALLENİS SPİNOSA L.)

Compositae familyasından, yol kenarları, kayalık zemin ve kireçtaşı uçurumunda bulunan ot türüdür. Tek yıllık ömür süresine sahiptir.

EJDER MEYVESİ (HYLOCEREUS)

Son dönemlerde sıkça duyduğumuz ve popüler olmaya başlayan ejder meyvesi aslında Hylocereus cinsi bir kaktüsün meyvesidir. Ülkemizde pitaya olarak da bilinen ejder meyvesi bazı ülkelerde çilek armudu olarak bilinir.

FARE KULAĞI (ANAGALLIS ARVENSIS L.)

Lysimachia arvensis, Primulaceae familyasından bir yıllık bitki türü. Anavatanı olan Akdeniz ve çevresinde ayrıca Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'da bulunur. Sıcak bölgelerde aşırı nemli ve havasız toprakları sever. Kuru otsu yerler, yol kenarları, tarlalar ve işlenmemiş topraklarda yetişir.

GÜMÜŞ DÜĞME (TANACETUM PARTHENİUM)

Compositae familyasından, dere kıyıları, gölgeli ormanlar ve kaya çıkıntılarında yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

HARNUP (CERATONIA SILIQUA)

Harnup, baklagiller (Fabaceae) familyasından olup Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde doğal olarak yetişen ve baklaları (meyveleri) yenen, her dem yeşil çalı ya da ağaç formunda olan bir bitki türü.

HEVHULMA (LYTHRUM HYSSOPIFOLIA L.)

10 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yükselicidir. Yapraklar oval, aşağı bölümde karşılıklı, üst bölümde ise almaşlı dizilişlidir. Bunlar 3 cm uzunluğundadır. Çiçekler yaprak koltuklarında tek olarak görülür.

KANARYAOTU (SENECIO VERNALIS WALDST. ET KIT.)

Ülkemizde “kanaryaotu” olarak bilinen bu tür, Batı Asya, Kafkasya, Orta Asya, Orta ve Doğu Avrupa’da yayılış gösterir. Sarı renkli çiçeklere sahip, 40 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık bir bitkidir.

KARA BALLIBABA (BELLARDİA TRİXAGO)

Scrophulariaceae familyasından kum, ıslak çayırlıklar, tahıl tarlasın da yetişen ot türüdür. Tek yıllık bir ömür süresine sahiptir.

KARA SORMUK(NONEA PULLA (L.) DC.)

Boraginaceae familyasına ait K. Irak, B. ve KB. İran’ da görülen otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

KATIR ÇİĞDEMİ (COLCHICUM SZOVITSII FISCH. ET MEY.)

Ülkemizde “katır çiğdemi” olarak bilinen bu tür, doğu Bulgaristan ve Türkiye’den kuzeybatı Ürdün ve İran’a kadar doğal olarak yetişir. Morumsu-pembe veya beyaz renkte çiçeklere ve mızraksı yapraklara sahip çokyıllık bir bitkidir.

KEKLİK OTU (ORİGANUM VULGARE)

Labiatae familyasından kuru tepe ve kaya yamaçları, kalkerli ve kalkersiz toprak, konifer veya karışık ormanlar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

KIRMIZI KANTARON (CENTAURIUM ERYTHRAEA RAFN)

5 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde dallı ve diktir. Tabanda rozet oluşturur ve bunlar ters yumurtamsı ila eliptiktir. Gövdedeki yapraklar üçgensi ve karşılıklı dizilişlidir. Çiçek kurulu birçok çiçek barındırır.

KOKARAK ADAÇAYI (SALVIA CANDIDISSIMA VAHL)

Salvia candidissima Vahl türü iki alttüre sahiptir. Bu alttürlerden biri olan Salvia candidissima Vahl subsp. occidentalis Hedge ülkemizde Antalya,Kastamonu, Amasya, Kütahya, Eskişehir, Ankara, Yozgat, Muğla, Isparta, Konya ve Mersin’de yayılış göstermektedir.

KOYUNDÜCÜĞÜ (SCORPIURUS MURICATUS )

5 ila 30 cm büyüyebilir. Yaprakları baklagillerin karakteristik yaprak yapısına benzemez, ters mızraksı, 3 ila 10 cm uzunluğunda ve basittir. Çiçek kurulu sapı 3 ila 13 cm uzunluğundadır.

KÖY SÖĞÜDÜ (SALIX ALBA L.)

Salicaceae familyasından, Avrupa - Sibirya bölgesinde yetişen bir ağaç türüdür. Çok yıllık ömür yapısına sahiptir.

KÖYGÖÇÜREN (CIRSIUM ARVENSE (L.) SCOP )

20-100 cm boylanabilen, çok yıllık, derin köklü, rizomlu bir bitkidir. Gövdeler genellikle dallanmış, tüysüz veya örümcek ağsı keçe tüylüdür.

KÜÇÜK GÜNEŞGÜLLÜ (HELIANTHEMUM NUMMULARIUM L.)

Cistaceae familyasından ve yaygın olarak Akdeniz ve İran-Turan bölgesinde yetişen bir çalı türüdür.Tek yıllık veya çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

KÜÇÜK TURNA GAGASI (GERANİUM PURPUREUM VILL)

Geraniaceae familyasından, kayalık, gölgelik yerler, kıyılar ve tarlada yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür süresine sahiptir.

LADEN (CISTUS CRETICUS)

Cistaceae familyasından ve yaygın olarak Akdeniz bölgesinde yetişen bir çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

LAMAS LIMONU (CITRUS LIMON)

Limon (Citrus limon) aslında Akdeniz Havzası ve Ortadoğu'da oluşmuş bir türdür. Çok eski tarihlerde oluşmuş bir göz mutasyonu ya da tesadüf çöğüründen ortaya çıkmış olduğu kabul edilmektedir.

LIVAROTU (CERINTHE MINOR L)

Gövdeleri genellikle 50 cm'den kısa, sarı veya kestanerengi çiçekli ve mor veya menekşe tonuyla kaplı, kısa yaşamlı çokyıllık bir bitkidir.

LİMON (CITRUS)

Limon, yıl boyunca büyümeyi sürdüren, küçük bir ağaç türü ve bu ağacın meyvesidir. Limon yaprakları uzunca oval, düz, pürüzsüz ve biraz parlaktır. Dalları olgunlaştıkça 4cm kadar dikenler geliştirir.

MANDALİNA (CITRUS RETICULATA)

Mandalina, ılıman iklimde yetişmekte olan Turunçgiller familyasına ait bir meyve türüdür. Turuncu, sarı renklerde olan mandalina, etli ve sulu bir yapıya sahiptir.

MAVİ TASKESEN (LITHOSPERMUM PURPUROCAERULEUM L.)

Boraginaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya’da görülen otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

MOR ÜÇGÜL (TRİFOLİUM PURPUREUM LOIS)

Papilionaceae familyasından, tarlalar, taşlı yerler ve yol kenarlarında yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür süresine sahiptir.

MÜRDÜMÜK (LATHYRUS SATIVUS L.)

Fabaceae familyasından ve Doğu Akdeniz, Karadeniz ve Sibirya da yetişen hoş kokulu, tırmanıcı ve kolay yetişen bir ot türüdür. Tek ve çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

NERGİS (NARCISSUS TAZETTA L.)

Amaryllidaceae familyasına ait ve genellikle Akdeniz bölgesinde yetişen otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.15 ila 65 cm büyüyebilen bir bitkidir. Süs bitkisi olarak bahçelere ve peyzaj alanlarına dikilmektedir.

PİRE OTU,SOLUCAN OTU (TANACETUM PARTHENIUM L.)

Asteraceae familyasına ait Avrupa- Sibirya, D.Akdeniz, Karadeniz, İran-Turan’da bulunur ve Ot, yarıçalı, çalımsı, çalı türleri vardır. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

PORTAKAL (CITRUS SINENSIS)

Akdeniz ve Doğu Karadeniz (Rize çevresi)ayrıca Kıyı Ege'nin güneyi, Akdeniz çevresinde ve sıcaklık ortalaması 23 ila -3 °C arasında olan yerlerde yetişen ağaçlardır.

PÜREN (ERICA MANIPULIFLORA)

Püren ya da piren çam ormanlarının yakınlarında kendiliğinden yetişen hafif ve hoş kokulu bir bitkidir. Maki tipindeki, çalı bitki 4 mevsim yeşildir.

ŞİMAL ZARÇİÇEĞİ (PETRORHAGİA SAXİFRAGA)

Caryophyllaceae familyasından, yamaçlar ve kıyılarda bulunan ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir. Çok yıllık Ağaçsı bir tabandan, tüysüzden kabuklu-tüylüye kadar çok sayıda gövde yay şeklinde yükselerek dikleşir.

TARLA KÖYGÖÇÜRENİ (CIRSIUM ARVENSE L.SCOP.)

Asteraceae familyasına ait genellikle Avrupa ve Asya’da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir. Kök sistemi hayli agresiftir ve çabuk yayılır. Normal bahçe toprağı ve güneşli bir alanda kolaylıkla yetiştirilebilir.

TAŞKESENOTU (LITHOSPERMUM PURPUROCAERULEUM L.)

Ülkemizde “morumsu taşkesenotu” olarak bilinen bu bitki, Britanya Adaları, Orta Avrupa, Güney Rusya ve Akdeniz ülkelerinde İspanya’dan Türkiye’nin doğusuna kadar geniş yayılışa sahiptir.

TEKNECİK (MEDİCAGO ORBİCULARİS (L.) BART.)

Papilionaceae (Fabaceae) familyasına ait Akdeniz bölgesi, Suriye Çöl, K. Irak, İran, Türkistan ‘ da görülen otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

TÜYLÜ NANE (MENTHA LONGİFOLİA (L.) HUDSON)

Labiatae (Lamiaceae) familyasına ait Ege, Kıbrıs, Lübnan, KB. İran, K. Irak’ da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

ÜÇKULAK OTU (TRIFOLIUM CONSTANTINOPOLITANUM)

15-35 cm büyüyebilir.Yaprakları 1.5-2cm eliptik olan bir bitkidir.Tek yıllıktır.

YABAN KETEN (LINUM NODIFLORUM )

5 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde diktir. Alt yapraklar kaşıksı, orta yapraklar dikdörtgensi, 1 ila 3 cm uzunluğunda, 1 ila 3 damarlıdır. Çanak yaprak şeritsi, 11 ila 13 mm uzunluğundadır. Taç yaprak sarı renkli ve 17 ila 20 mm uzunluğundadır.

YABANİ HARDAL (SINAPIS ARVENSIS L.)

Brassicaceae familyasına ait Orta ve Güney Avrupa ve Asya’da bulunan otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

YABANİ SARIMSAK (ALLIUM ATROVIOLACEUM BOISS.)

Allium atroviolaceum 50 ila 100 cm büyüyebilir. Soğan yumurtamsı, 1 ila 2.5 cm çapında, soğancıklar sarımsı kahverengidir. Yapraklar 3 ila 5 arası sayıda, 2 ila 10 mm genişliğinde, düzdür. Şemsiye küresel, 3 ila 6 cm çapında, çok çiçeklidir.

YARA OTU (PRUNELLA VULGARİS L.)

Labiatae familyasından, tarlalar, korular, yol kenarları, nemli kenarlar ve dereler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

YEMENİ GEVENİ (ASTRAGALUS SUBEROSUS)

Papilionaceae familyasından dağlar, tarlalar, çorak yerler de yetişen bir ot türüdür. Tek ve çok yıllık bir ömür süresine sahiptir.

YER FESLEĞENİ (MERCURIALIS ANNUA L.)

Euphorbiaceae familyasından ve kireç taşlı yamaçlar, Pinus ormanı, firigana, boş alanlar da yetişen bir ot türüdür. Tek yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir.

YOĞURT OTU, DİLKANATAN (GALIUM APARINE L.)

Rubiaceae familyasına ait Avrupa, Asya ve Amerika’da görülen otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

YONCA (MEDICAGO LITTORALIS ROHDE EX LOIS.)

Fabaceae familyasından, kıyı ve kumul toprakların da yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

YONCA (MEDICAGO POLYMORPHA L.)

Papilionaceae (Fabaceae) familyasına ait ülkemizde birçok yerde bulunan otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

ÇIÇEK
KARABAS OTU
KEÇIBOYNUZU
NARENCIYE (ANAVARZA)
OKALIPTÜS
PÜREN
SEDIR
YÖRESEL
Sabit Yıldız Detaylar