48-MUĞLA

ACI BAKLA (LUPINUS ANGUSTIFOLIUS L. )
20 cm ila 1 metre büyüyebilir. Yapraklar dar, gövde dik ve dallıdır. Yapraklar el parmakları biçiminde, 5 ila 9 arası şeritsi yaprakçığa bölünür. Yapraklar almaşlı dizilişli ve uzun saplıdır.
ADAÇAYI (SALVIA SP.)
Salvia officinalis, yaygın adaçayı veya sadece adaçayı, odunsu sapları, grimsi yaprakları ve mavi ila morumsu çiçekleri olan çok yıllık, yaprak dökmeyen bir alt çalıdır.
AK KAVAK (POPULUS ALBA)
Ak kavak, söğütgiller familyasından yapraklarının altının beyaz olmasıyla tanınan bir kavak türü. 30–40 m boylanabilen, geniş tepeli bir ağaçtır.
AKÇA KESME (PHILLYREA LATIFOLIA)
Genellikle yeşil zeytin ağacı veya sahte kurtçuk olarak bilinen Phillyrea latifolia, Oleaceae familyasındaki bir ağaç türüdür. Batıda Fas ve Portekiz'den doğuda Levant'a kadar Akdeniz Havzası’na özgüdür.
ALTUNBAŞ OTU (HELİCHRYSUM PALLASİİ)
Compositae familyasından, kayalık, yamaç ve steplerde yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
ANADOLU SAPARNASI (SMILAX EXCELSA L.)
Yaprakların geniş, yuvarlak-yüreğimsi, çiçeklerin en üst yaprağın koltuğunda saplı bir şemsiye halinde tek olarak bulunması ve erkek çiçek örtüsünün 5,5–7 mm uzunluğunda olmasıyla diğer Smilax türlerinde ayrılır.
ARI SALEBİ (OPHRYS APIFERA)
Salepgiller ailesine bağlı, arı salebi olarak bilinen bir orkide türüdür.Ophrys apifera 20 ila 70 cm boylanabilen bir türdür. Gövde yapraksıdır. Çiçek kurulu 3 ila 8 arası çiçek barındırır. Çanak yapraklar iri, menekşe, gül ya da beyazımsı renklidir ve ortada yeşil bir damar görülür.
AŞ KEKİĞİ (THYMUS LONGİCAULİS)
Labiatae familyasından, kayalık yamaçları koruluk da yetişen odunsu ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
BAYIR FİYİ (LATHYRUS CICERA L)
15 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde çıplak ya da zaman zaman cılız tüylüdür. Gövdede kanat bulunur. Yapraklar, iki şeritsi yaprakçıktan oluşur, bunlar 3 ila 6 cm uzunluğundadır. Çiçek kurulu tek çiçekten oluşur ve 1 ila 1,5 cm uzunluğundadır. Meyve tüysüzdür.
BEYAZ DAĞ SALEBİ (ORCHIS TRIDENTATA SCOP.)
Neotinea tridentata, Salepgiller ailesine bağlı, katranalacası olarak bilinen, bir orkide türüdür. Güney Avrupa'dan İspanya ve Türkiye arasında, kuzeyde Kırım, Polonya ve Almanya'da doğal olarak yayılış gösterir.
BEZELYE (PISUM SATIVUM L.)
Fabaceae familyasından, Akdeniz bölgesinde yetişen bir ot türüdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
BODUR SÜSEN (IRIS SUAVEOLENS BOISS. ET REUTER)
Iris suaveolens, Süsengiller ailesine bağlı, bodur süsen olarak bilinen, bir süsen türüdür. Doğal olarak doğu Avrupa, Balkanlar ve Türkiye'de görülür. ris suaveolens 8 ila 14 cm büyüyebilir. Yaprakla 0.5 ila 1 cm genişliğinde, grimsi yeşil renkli, orak biçiminde ve zaman zaman morumsu kenarlıdır.
BOYNUZLU EKŞİ ÜÇGÜL (OXALIS CORNICULATA)
Tek yıllık ya da çok yıllık otsu bitkidir. Gövdesi çok sayıda, yatık, keçemsi tüylü-yumuşak seyrek tüylüdür. Yaprakçıklar ters yüreğimsi ya da değil, derince çentiklidir. Kulakçıkları belirgindir. Çanak yapraklar mızraksı, kör uçlu ya da değil, 3-5 mmdir. Taç yapraklar açık sarı, 6-8 (-10) mmdir.
BURÇAK (CORONILLA VARIA L.)
Coronilla Fabaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.
CANAVAR OTU (OROBANCHE NANA)
Canavar otu Lamiales takımına ait bir familyadır ve asalak bir bitkidir. Tam parazit bitki olduğundan dolayı klorofil yoktur ve bu nedenle fotosentez yapmaz. Ayrıca kök sistemleri de bulundurmaz. Tarım alanlarında çıkması durumunda ürünlere zarar verebilmektedir.
ÇAM SALEBİ (ANACAMPTIS PYRAMIDALIS)
Salepgiller ailesine bağlı, sivri salep olarak bilinen bir orkide türüdür. 20 ila 50 cm boylanabilen bir türdür. Çiçek kurulu çok sayıda çiçek barındırır. Çiçekler kırmızı ya da koyu ila açık gül renklidir.
ÇİTLENBİK (PISTACIA TEREBINTHUS)
Türkiye'de 2–3 m boylarında çalı veya 10 m'ye kadar boylanabilen ağaç formlarında görülebilmektedir. Karşılıklı dizilmiş bileşik yapraklar 5-11 parlak yaprakçıktan oluşur ve reçine kokusu verir.
DAĞ LALESİ (ANEMONE BLANDA SCHOTT ET KOTSCHY )
Tür yakın zamanda Anemonoides cinsine alınmıştır ve bilimsel adı artık şu şekilde olacaktır: Anemonoides blanda. 25 cm büyüyebilir ve 15 cm genişliğe ulaşabilir. Yapraklar yeşil renkli ve bölünmüştür.
DEFNE (LAURUS NOBILIS L.)
Akdeniz defnesi, defnegillerden, her mevsim yeşil kalabilen, güzel kokulu ve yapraklarının kullanım alanı oldukça geniş olan bir çalı veya ağaç türü.
DELI BURÇAK (LATHYRUS LAXIFLORUS (DESF.) O. )
Ülkemizde “deli burçak” olarak bilinen bu tür, genellikle Güneydoğu Avrupa'dan Kafkasya, Türkiye, İran ve Suriye'ye kadar yayılış gösterir. Gövdeleri 40 cm’ye kadar uzayan çokyıllık otsu bitkilerdir.
DELI PIRASA (ALLIUM SCORODOPRASUM L.)
Ülkemizde “deli pırasa” olarak bilinen bu tür, Avrasya ve Kuzey Afrika kökenli bir yabani soğandır. Doğal yayılışı İspanya ve Fas'tan İran'a ve Rusya'nın Avrupa bölümüne kadar uzanır. Mor renkte çiçeklere sahip ve 90 cm uzunluğa ulaşabilen çokyıllık bir bitkidir.
DİKEN OTU (PALLENİS SPİNOSA L.)
Compositae familyasından, yol kenarları, kayalık zemin ve kireçtaşı uçurumunda bulunan ot türüdür. Tek yıllık ömür süresine sahiptir.
DÜĞÜN ÇİÇEĞİ (RANUNCULUS REPENS L.)
Bitki doğal olarak Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. Süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde işgalci hale gelmiştir. 50 cm büyüyebilir. Gövde yatıktır ve bunlar bağımsız kökler oluşturur, bu eklemlerden yeni bitkiler çıkar.
FARE KULAĞI (ANAGALLIS ARVENSIS L.)
Lysimachia arvensis, Primulaceae familyasından bir yıllık bitki türü. Anavatanı olan Akdeniz ve çevresinde ayrıca Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'da bulunur. Sıcak bölgelerde aşırı nemli ve havasız toprakları sever. Kuru otsu yerler, yol kenarları, tarlalar ve işlenmemiş topraklarda yetişir.
FARE KULAĞI(ANAGALLIS ARVENSIS L.)
Bazı kaynaklarda Lysimachia arvensis olarak geçer. 50 cm’ye kadar uzayabilen kökler zayıf ve yeşildir. Yaz döneminde tabana yayılış gösterir, kışın ise yarım rozet halinde dik bir yapıda görülür. Işınsal simetrik çiçekler turuncu ya da kırmızı olabilir.
FUNDA (HERBA ERICAE)
Latince adi ‘Herba Ericae’ olan Funda yaprağı fundagiller familyasındandır. Anavatanı Güney Afrika’dır. 600’den fazla türü bulunur. Afrika’nın diğer bölgelerinde, Akdeniz ülkelerinde ve Avrupa’da yetişir.
GAZELBOYNUZU (LOTUS CORNICULATUS L.)
Baklagiller familyasından çayırlar ve nemli topraklarda yaşayan çok yıllık otsu bir bitki türü. Boyu 40 cm'ye kadar çıkabilen bitkinin çiçek açma dönemi Mayıs-Ekim aylarıdır.
GELİNCİK (PAPAVER RHOEAS)
Gelincik, gelincikgiller familyasından Dünya'da çok geniş bir yayılma alanına sahip bir yıllık bir bitki türü 25–60 cm arasında değişen yüksekliklere ulaşabilir.
GURNİK (MEDİCAGO MİNİMA (L.) BART.)
Papilionaceae (Fabaceae) familyasına ait Asya, Avrupa ve Afrika ‘ da görülen otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
HARNUP (CERATONIA SILIQUA)
Harnup, baklagiller (Fabaceae) familyasından olup Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde doğal olarak yetişen ve baklaları (meyveleri) yenen, her dem yeşil çalı ya da ağaç formunda olan bir bitki türü.
HAYİT (VITEX AGNUS - CASTUS)
Hayit, mine çiçeğigiller familyasından çok yıllık tıbbi bitki türü. 1–3 m yükseklikte, çalı görünümünde, soluk pembe ya da mavi çiçeklidir.
HEVHULMA (LYTHRUM HYSSOPIFOLIA L.)
10 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yükselicidir. Yapraklar oval, aşağı bölümde karşılıklı, üst bölümde ise almaşlı dizilişlidir. Bunlar 3 cm uzunluğundadır. Çiçekler yaprak koltuklarında tek olarak görülür.
ISIRGAN (URTICA)
Genellikle ısırgan otu olarak bilinen Urtica dioica, Urticaceae familyasinda çok yıllık otsu bir çiçekli bitkidir.
KANARYAOTU (SENECIO VERNALIS WALDST. ET KIT.)
Ülkemizde “kanaryaotu” olarak bilinen bu tür, Batı Asya, Kafkasya, Orta Asya, Orta ve Doğu Avrupa’da yayılış gösterir. Sarı renkli çiçeklere sahip, 40 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık bir bitkidir.
KANTARON (HYPERICUM PERFORATUM)
Kılıç otu, Mayasıl otu ve Koyun kiran adlarıyla da bilinir. Sarı kantarongiller familyasındaki Hypericum cinsinin çiçekli bitki tip türüdür. Dünyanın birçok yerinde bulunan bir bitkidir.
KARA BALLIBABA (BELLARDİA TRİXAGO)
Scrophulariaceae familyasından kum, ıslak çayırlıklar, tahıl tarlasın da yetişen ot türüdür. Tek yıllık bir ömür süresine sahiptir.
KARAAĞAÇ (ULMUS GLABRA)
İrlanda'dan doğuya doğru Urallara ve güneydeki Kuzey Kutup Dairesi'nden Yunanistan'daki Mora dağlarına kadar Avrupa karaağaç türlerinin en geniş yelpazesinden oluşmaktadır.
KARAÇAM (PINUS NIGRA)
Pinus nigra ağırlıklı olarak dağlık alanlarda olmak üzere Avrupa ve Anadolu'da geniş fakat parçalı bir dağılıma sahip hızlı büyüyen bir kozalaklı ağaçtır.
KEÇİ FİĞİ (VICIA PUBESCENS (DC.) LINK)
Fiğ, baklagiller familyasından dane yemleri içerisinde önemli bir yere sahip olan tek yıllık bir serin mevsim yem bitkisi. Zayıf ve az derine giden bir kök sistemi vardır. Ancak yan kökler iyi gelişir. Ortama bağlı olarak ortalama 40–60 cm. boylanabilmektedir.
KEKİK (ONITES L)
Origanum onites, Girit kekik, Yunan kekik, pot mercanköşk, Sicilya, Yunanistan ve Türkiye'de bulunan Origanum cinsindeki bir bitki türüdür.
KEKLİK OTU (ORİGANUM VULGARE)
Labiatae familyasından kuru tepe ve kaya yamaçları, kalkerli ve kalkersiz toprak, konifer veya karışık ormanlar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
KIR TİRFİLİ (TRIFOLIUM CAMPESTRE SCHREB.)
Yaygın olarak şerbetçiotu yoncası, tarla yoncası ve alçak şerbetçiotu yoncası olarak bilinen trifolium campestre, kuru, kumlu otlak habitatlarında, tarlalarda, ormanlık alanlarda, yol kenarlarında, çorak arazilerde ve ekili arazilerde yetişen, Avrupa ve Batı Asya'ya özgü bir çiçekli bitki türüdür.
KIRKBATIRAN (ECHIUM PLANTAGINEUM L.)
Tüylü ve dizilişli yapraklar 14 cm uzayabilir. Genç bitkiler oval yapraklarla tabanda rozet oluşturur. Rozet yaprakları saplıdır. Gövdedeki yapraklar dar ve küçük, sapsız ve yüreksidir. Çiçekler sapsızdır. Gövde sert tüylerle kaplıdır. Popüler bir süs bitkisidir.
KIRMIZI KANTARON (CENTAURIUM ERYTHRAEA RAFN)
5 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde dallı ve diktir. Tabanda rozet oluşturur ve bunlar ters yumurtamsı ila eliptiktir. Gövdedeki yapraklar üçgensi ve karşılıklı dizilişlidir. Çiçek kurulu birçok çiçek barındırır.
KIZILÇAM (PINUS BRUTIA)
Kızılçam, Çamgiller familyasından Doğu Akdeniz Havzasına özgü, elverişli yetişme ortamlarında 25 metreye kadar boylanma yapabilen bir çam türüdür. Akdeniz ikliminin müşir türlerinden olup tipik bir ışık ağacıdır.
KOKARAK ADAÇAYI (SALVIA CANDIDISSIMA VAHL)
Salvia candidissima Vahl türü iki alttüre sahiptir. Bu alttürlerden biri olan Salvia candidissima Vahl subsp. occidentalis Hedge ülkemizde Antalya,Kastamonu, Amasya, Kütahya, Eskişehir, Ankara, Yozgat, Muğla, Isparta, Konya ve Mersin’de yayılış göstermektedir.
KOYUNDÜCÜĞÜ (SCORPIURUS MURICATUS )
5 ila 30 cm büyüyebilir. Yaprakları baklagillerin karakteristik yaprak yapısına benzemez, ters mızraksı, 3 ila 10 cm uzunluğunda ve basittir. Çiçek kurulu sapı 3 ila 13 cm uzunluğundadır.
KÖY SÖĞÜDÜ (SALIX ALBA L.)
Salicaceae familyasından, Avrupa - Sibirya bölgesinde yetişen bir ağaç türüdür. Çok yıllık ömür yapısına sahiptir.
KÖYGÖÇÜREN (CIRSIUM ARVENSE (L.) SCOP )
20-100 cm boylanabilen, çok yıllık, derin köklü, rizomlu bir bitkidir. Gövdeler genellikle dallanmış, tüysüz veya örümcek ağsı keçe tüylüdür.
KÜÇÜK TURNA GAGASI (GERANİUM PURPUREUM VILL)
Geraniaceae familyasından, kayalık, gölgelik yerler, kıyılar ve tarlada yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür süresine sahiptir.
LADİN (PICEA)
Ladin, çamgiller familyasının Picea cinsinden Kuzey yarıkürenin ılıman ve soğuk bölgelerinde yayılış gösteren ağaç türlerinin ortak adı.
LIVAROTU (CERINTHE MINOR L)
Gövdeleri genellikle 50 cm'den kısa, sarı veya kestanerengi çiçekli ve mor veya menekşe tonuyla kaplı, kısa yaşamlı çokyıllık bir bitkidir.
MELEZ BAKLA (VICIA HYBRIDA L.)
Melez bakla (Vicia hybrida) Baklagiller (Fabaceae) ailesinden, sarı çiçekli, tek yıllık , otsu bir türdür. Çiçeklenme Mart-Mayıs arasında, çiçek sapı çanaktan kısa, çiçekler tekil, 20-31 mm, kükürt sarısı, çanak 8-10 mm, biraz dışbükey, ağız hafif asimetrik, cılız tüylüdür.
MERSİN (MYRTUS)
Mersin veya murt ağacı familyasından, maki grubundan çalı formunda bir bitkidir. Boyları 2-3 metreye kadar yükselebilen bitki, Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde, özellikle kıyı kesimlerde görülür.
MEŞE (QUERCUS SP.)
Meşe, Kayınkiler familyasından kapalı tohumlu bir bitkidir. Doğal yayılım alanı Avrupa ve Kafkasya'nın batisini içeren ağaç, ılıman bölgelerde yetişebilir.
MEYAN OTU (GLYCYRRHIZA GLABRA)
Meyan, yaklaşık 120–150 cm'e kadar boylanabilen, Baklagiller ailesinden çok yıllık bir çalımsı bitkidir. Anavatanı Rusya ve Çin'dir. Küçük, mavimsi, mor çiçekleri 0,8–1,2 cm boyundadır.
MOR ÇİÇEK (CONSOLIDA ORIENTALIS .)
Ülkemizde “mor çiçek” ismiyle bilinen bu tür, Avrupa’nın güneyinde, Türkiye ve Kuzey Afrika’da doğal yayılışa sahiptir. Ancak Kuzey Amerika’da sonradan yayılmıştır.
NOHUT MÜRDÜMÜĞÜ (LATHYRUS CICERA L.)
Fabaceae familyasından, meşe çalılığı, Pinus brutia ormanı, kayalık yamaçlar, bağlar, tahıl ve nadas tarlaların da yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
OKALİPTÜS (EUCALYPTUS)
Okaliptüs, mersingiller familyasından birçok türü bulunan geniş bir ağaç cinsi. Türleri Avustralya'nın ağaç florasında egemendir. Çoğu Avustralya'ya özgü olan, 700'den fazla türü mevcuttur.
ÖKÜZ SÜMBÜLÜ (BELLEVALİA TRİFOLİATA)
Liliaceae familyasından Akdeniz de yetişen, nemli kenarlar, ıslak çayırlıklar, açık yamaç bölümleri, kırlar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
RENKLİ BURÇAK (CORONILLA VARIA L.)
Fabaceae familyasından, taşlı yerler, yaprak döken koruluklar ve çalılık ekilmiş yerler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
SAKIZ AĞACI (PISTACIA LENTISCUS)
Sakız ağacı, sakız ağacıgiller familyasından bir ağaç türü. Akdeniz bölgesinin doğal bitkisidir. Türkiye'de Bati ve Güney Anadolu'da, Kanarya Adaları ve Sakız Adası'nda yetişir.
SARI KANTARON (HYPERICUM PERFORATUM L.)
Sarı kantaron, Kılıç otu, Mayasıl otu ve Koyunkıran adlarıyla da bilinir. Sarı kantarongiller familya’sındaki Hypericum cinsinin çiçekli bitki tip türüdür. Dünyanın birçok yerinde bulunan bir bitkidir.
SIĞIR DİLİ (ANCHUSA AZUREA)
Bitki doğal olarak Avrupa, bati Asya'da yayılış gösterir. Nadiren soluk ya da beyaz renkli olabilir. Taç tüpü 6 ila 10 mm uzunluğunda, loblar 5 ila 8 mm uzunluğundadır.
SÖĞÜT (SATLIX)
Söğüt, söğütgiller familyasından Satlıx cinsini oluşturan boylu ağaç veya bodur çalı halinde, çoğunluğu kışın yaprak döken, ender olarak da her dem Yeşil kalan odunsu bitkiler.
TARLA SARMAŞIĞI (CONVOLVULUS ARVENSIS L.)
Convolvulaceae familyasından ve kumlu bozkır, nadas tarlaları, hendeklerin kenarlarının üzerinde, nehirler ve göllerde yetişen bir çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
TARLA SARMAŞIĞI (CONVOLVULUS ARVENSIS)
Yapraklar sarmal, ok ucu biçimli, 2-5 cm uzunluğunda, almaşlı dizilişli ve 1 ila 3 cm uzunluğunda sapa sahiptir. Çiçekler trompet şekillidir, beyaz ya da solgun pembe rengindedir ve 5 adet koyu pembe ışınsal çizgi görülür.
TAVŞAN KULAĞI (CYCLAMEN COUM MILLER)
SIKLAMEN VEYA TAVŞAN KULAĞI, PRIMULACEAE FAMILYASINDAN CYCLAMEN CINSINI OLUŞTURAN YAŞAM ALANI ORMAN AÇIKLIKLARI VE KAYALIK ALANLAR OLAN ÇOK YILLIK YUMRULU BIR BITKI TÜRLERINI ORTAK ADI.TAVŞANKULAĞI, BUHURUMERYEM, MORMILIK ŞEKLINDE DE ADLANDIRILIR.
TEKNECİK (MEDİCAGO ORBİCULARİS (L.) BART.)
Papilionaceae (Fabaceae) familyasına ait Akdeniz bölgesi, Suriye Çöl, K. Irak, İran, Türkistan ‘ da görülen otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
TURP OTU (RAPHANUS RAPHANISTRUM L.)
Ülkemizde eşek turpu olarak bilinen bu bitki, Batı Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yayılış gösterir. Beyaz, soluk pembe, leylak veya sarı renkli çiçeklere sahip, 50 cm’ye kadar boylanabilen tek yıllık bir bitkidir.
ÜÇDİLOTU (PARENTUCELLIA LATIFOLIA L.)
Parentucellia latifolia, Orobanchaceae familyasında, kırmızı bartsia, kırmızı tarweed ve geniş yapraklı glandweed dahil olmak üzere çeşitli yaygın isimlerle bilinen çiçekli bitki türüdür. Avrupa'ya özgüdür.
ÜÇGÜLÜ BALIK (PSORALEA BITUMINOSA L.)
Fabaceae familyasından, Akdeniz bölgesinde yetişen bir ot türüdür. Çok yıllık ömür yapısına sahiptir.
YABANİ KETEN (LINUM BIENNE MILLER)
15-50 cm boylanabilen, tek, iki veya çok (nispeten kısa ömürlü) yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler yüzükoyun, dar açılı veya dik gelişebilir, sıklıkla tabandan dallanmıştır.
YABANİ MENEKŞE (VIOLA KITAIBELIANASCHULT.)
Ülkemizde “yabani menekşe” ismiyle bilinen bu tür, Afrika, Asya ve Avrupa’da doğal olarak yetişir. Kremsi-beyaz veya sarı renkte çiçeklere sahip, 12 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık otsu bir bitkidir.
YER FESLEĞENİ (MERCURIALIS ANNUA L.)
Euphorbiaceae familyasından ve kireç taşlı yamaçlar, Pinus ormanı, firigana, boş alanlar da yetişen bir ot türüdür. Tek yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir.
YILANDİLİ (PLANTAGO LANCEOLATA L.)
Araceae familyasındaki bir ormanlık çiçekli bitki türüdür. Avrupa'nın çoğunda, Türkiye ve Kafkasya'da yerlidir.
YILDIZ YONCA (TRİFOLİUM STELLATUM L)
Papilionaceae familyasından, yol kenarları, tarlalar ve çalılık arasında yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür süresine sahiptir.
YONCA (MEDICAGO LITTORALIS ROHDE EX LOIS.)
Fabaceae familyasından, kıyı ve kumul toprakların da yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
YONCA (MEDICAGO POLYMORPHA L.)
Papilionaceae (Fabaceae) familyasına ait ülkemizde birçok yerde bulunan otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
YÜNLÜ ŞİFAOTU (ERIGERON ACER L.)
Papatyagiller (Astraceae) ailesinden otsu bir türdür. Kuzey yarım kürede ılıman iklim kuşağının tamamında yayılış gösterir. Türkiye?de Hakkari, Antalya ve Adana alt bölgelerinde gözlenir.
ZAKKUM (NERIUM OLEANDER)
Dünyada ılıman ve subtropikal bölgelerde süs ve peyzaj bitkisi olarak yetiştirilen çalı veya küçük ağaçtır. Dogbane familyasının Apocynaceae alt familyasına Apocynoideae aittir.