Türkiye Ballı Bitkiler Florası

50-NEVŞEHİR

Bölge: İÇ ANADOLU
İlçe Sayısı: 8
Kovan Sayısı: 17500
Üretici Sayısı: 539
ACI SÜPÜRGE (CENTAUREA VIRGATA LAM.)

30 ila 70 cm büyüyebilir. Tabana doğru odunsu, birkaç gövdeli ve çok dallıdır. Yapraklar ağsı tüylü, alttakiler derin teleksi ve çiçeklenme zamanı kurur, ortadakiler az teleksi ve üsttekiler basittir. Çiçek başı tek ya da sıklıkla dalların ucunda iki adettir.

AK KAVAK (POPULUS ALBA)

Ak kavak, söğütgiller familyasından yapraklarının altının beyaz olmasıyla tanınan bir kavak türü. 30–40 m boylanabilen, geniş tepeli bir ağaçtır.

BÜYÜK BALLIBABA (LAMIUM AMPLEXICAULE L.)

Bitki doğal olarak Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir.5 ila 30 cm büyüyebilir. Gövde uzun ve ince tüylerle kaplıdır. Yapraklar karşılıklı dizilişli, yuvarlak, 2 ila 3 cm çapında ve kenarları lobludur. Çiçekler pembe ile mor arası renklerde, 1,5 ila 2 cm uzunluğundadır.

FARE KULAĞI (ANAGALLIS ARVENSIS L.)

Lysimachia arvensis, Primulaceae familyasından bir yıllık bitki türü. Anavatanı olan Akdeniz ve çevresinde ayrıca Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'da bulunur. Sıcak bölgelerde aşırı nemli ve havasız toprakları sever. Kuru otsu yerler, yol kenarları, tarlalar ve işlenmemiş topraklarda yetişir.

HALKAVİ YAPRAKLI ADAÇAYI (SALVIA VERTICILLATA L.)

Salvia verticillata, leylak adaçayı veya whorled clary, orta Avrupa'dan batı Asya'ya kadar geniş bir alana özgü ve kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika'da doğallaştırılmış otsu bir yıllıktır.

KAYISI (ARMENAICA VULGARIS LAM.)

Kayısı, Rosaceae familyasından, 2-10 m yüksekliğinde, dikensi ve tüysüz, Prunus cinsinden bir ağaçtır. Yerli yayılımı, kapsamlı tarih öncesi ekimi nedeniyle biraz belirsizdir. Genetik araştırmalar, Orta Asya'nın ana vatanı olduğunu göstermektedir.

KEKİK (ONITES L)

Origanum onites, Girit kekik, Yunan kekik, pot mercanköşk, Sicilya, Yunanistan ve Türkiye'de bulunan Origanum cinsindeki bir bitki türüdür.

KEPİR OTU (HYPERICUM SCABRUM L.)

Hypericum çok yaygın bir genustur.Yeryüzünde 350'ye yakın türüne rastland ığı gibi Anadolu'da da şimdiye kadar tespit edilenlerin sayısı 70 civarındadır. Hyperieum'lar başlıca uçucu yağ, tanen ve bazı heterozitleri ihtiva eden bitkilerdir.

KEVEN (ASTRAGALUS MEMBRANACEUS)

Moğolistan'daki Astragalus propinquus, Fabaceae familyasından çiçekli bir bitkidir. Geleneksel Moğol tıbbında kullanılan 50 temel bitkiden biridir. Çok yıllık bir bitkidir ve tehdit altında listelenmemiştir.

KIR ÇİÇEKLERİ (DIANTHUS GRATIANOPOLITANUS)

İnsanlar tarafından özellikle tohumlanmadan ya da dikilmeden doğada yetişen çiçektir. Yine de birkaç karışık türün kir çiçeği çayırları tohum paketlerinde satılmaktadır.

KISA MAHMUT (TEUCRİUM CHAMEAEDRYS L.)

Labiatae familyasından, seyrek ormanlar, uçurumlar, yamaçlar ve bozkırlarda yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

LIVAROTU (CERINTHE MINOR L)

Gövdeleri genellikle 50 cm'den kısa, sarı veya kestanerengi çiçekli ve mor veya menekşe tonuyla kaplı, kısa yaşamlı çokyıllık bir bitkidir.

MOR ÇİÇEK (CONSOLIDA ORIENTALIS .)

Ülkemizde “mor çiçek” ismiyle bilinen bu tür, Avrupa’nın güneyinde, Türkiye ve Kuzey Afrika’da doğal yayılışa sahiptir. Ancak Kuzey Amerika’da sonradan yayılmıştır.

SARI KANTARON (HYPERICUM PERFORATUM L.)

Sarı kantaron, Kılıç otu, Mayasıl otu ve Koyunkıran adlarıyla da bilinir. Sarı kantarongiller familya’sındaki Hypericum cinsinin çiçekli bitki tip türüdür. Dünyanın birçok yerinde bulunan bir bitkidir.

SARI KASİDE (SCUTELLARIA ORIENTALIS)

5 ila 45 cm büyüyebilir. Tabanda odunsu gövdeli, çok yıllık bitkilerdir. Yapraklar belirgin saplı, 5 ila 30 mm uzunluğunda, yaprak ayası yumurtamsı eliptik ila şeritsi, loblu, loblar geriye kıvrık, genellikle küt uçludur.

SÖĞÜT (SATLIX)

Söğüt, söğütgiller familyasından Satlıx cinsini oluşturan boylu ağaç veya bodur çalı halinde, çoğunluğu kışın yaprak döken, ender olarak da her dem Yeşil kalan odunsu bitkiler.

YABANİ SARIMSAK (ALLIUM ATROVIOLACEUM BOISS.)

Allium atroviolaceum 50 ila 100 cm büyüyebilir. Soğan yumurtamsı, 1 ila 2.5 cm çapında, soğancıklar sarımsı kahverengidir. Yapraklar 3 ila 5 arası sayıda, 2 ila 10 mm genişliğinde, düzdür. Şemsiye küresel, 3 ila 6 cm çapında, çok çiçeklidir.

YILANDİLİ (PLANTAGO LANCEOLATA L.)

Araceae familyasındaki bir ormanlık çiçekli bitki türüdür. Avrupa'nın çoğunda, Türkiye ve Kafkasya'da yerlidir.

ÇIÇEK