52-ORDU

ADİ FINDIK (CORYLUS COLURNA)
Huşgiller (Betulaceae) familyasında Corylus cinsinin bir türüdür. Ağaç fındığı, ayı fındığı, balkan fındığı, kaya fındığı adları, gökbulak fındığı, budağan fındığı gibi yaygın veya yöresel adlarıyla da tanınır.
AKBAŞLI ÇALBA (PHLOMIS RUSSELIANA )
1 metreye kadar uzayabilen, çok yıllık, dik gövdeli ve tüylü bir bitkidir. Gri-yeşil renkli yapraklar ok şeklindedir ve aşağıya bakar.
AKBAŞLI ŞALBA (PHLOMİS RUSSELİANA)
Labiatae familyasından, ibreli ve yaprak döken ağaçlar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
ANADOLU KESTANESİ (CASTANEA SATIVA MILLER)
Anadolu kestanesi (Castanea sativa), kayıngiller (Fagaceae) familyasında anavatanı güney Avrupa ve Asya olan, 20–35 m boy, 2 m çap yapabilen bir kestane türü.
ANADOLU ÜÇGÜLÜ (TRIFOLIUM RESUPINATUM)
20 ila 60 cm büyüyebilir. Budandığında rozet oluşturur. Yapraklar tüysüz ya da tüylü saplara sahiptirler. Kulakçık zarsıdır. Yaprakçıklar 1 ila 2,5 cm uzunluğunda, oval ve dikdörtgensidir.
AT TERESI (VERONICA BECCABUNGA L.)
Veronica beccabunga, Avrupa speedwell veya brooklime, çiçekli bitki ailesi Plantaginaceae'ye ait etli otsu çok yıllık bir bitkidir.
BARUT AĞACI (FRANGULA ALNUS MILLER)
Rhamnaceae familyasın dan ormanlar, çalılıklar ve dere kenarlarında yetişen çalı veya küçük ağaç türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
BEŞPARMAK OTU (POTENTILLA ERECTA L. RAUSCHEL)
Rosaceae familyasından bir beşparmak otu türü. Orta ve Doğu Avrupa'da yayılış yapar. Yaprakdöken ormanlar, meralar ve ovalarda yetişir. Çok yıllık otsu bir bitkidir. Elsi yapraklarda yaprakçıkların beşi de mızraksı ucu ince dişlidir.
BOYNUZLU EKŞİ ÜÇGÜL (OXALIS CORNICULATA)
Tek yıllık ya da çok yıllık otsu bitkidir. Gövdesi çok sayıda, yatık, keçemsi tüylü-yumuşak seyrek tüylüdür. Yaprakçıklar ters yüreğimsi ya da değil, derince çentiklidir. Kulakçıkları belirgindir. Çanak yapraklar mızraksı, kör uçlu ya da değil, 3-5 mmdir. Taç yapraklar açık sarı, 6-8 (-10) mmdir.
ÇAYIR SAZI (CAREX OVALIS GOOD)
Cyperaceae familyasından ve Akdeniz, Karadeniz, Sibirya ve İran-Turan da yetişen bir ot türüdür.Çok yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir.
ÇİT SARMAŞIĞI (CALYSTEGIA SEPIUM L .R.BR.)
Convolvulaceae familyasından ve yaygın olarak nehirler, göllerin kenarları, çitler veya çorak yerlerin yükseklerinde yetişen bir ot türüdür. Çok yıllık ömür yapısına sahiptir.
ÇUHA ÇİÇEĞİ (PRIMULA VULGARIS)
Primula vulgaris, ortak çuha çiçeği, batı ve güney Avrupa, kuzeybatı Afrika ve güneybatı Asya'nın bazı bölgelerine özgü Primulaceae familyasındaki bir çiçekli bitki türüdür.
DAĞ ÇİLEK (FRAGARIA VESCA L.)
Fragaria vesca, yabani çilek ya da dağ çileği, ormanlık veya çalılık alanlarda yetişen meyve. Mayıs çileği reçeli ve şurubu yapılabildiği gibi, taze toplanıp yenilebilir. Türkiye'de Karadeniz Bölgesi'nde çaylık ve fındıklıklarda da görülür.
DAĞMAYASLI (AJUGA REPTANS L.)
Ajuga reptans (Dağ mayasıl otu), ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından çok yıllık otsu bitki türü. Türkiye’de doğal olarak yetişir. Koyu yeşil renkte bir yer örtücüdür. Bitki dik büyümekle birlikte uzanıcı gövdeye de sahiptir. 10–30 cm boy yapar.
DEFNE (LAURUS NOBILIS L.)
Akdeniz defnesi, defnegillerden, her mevsim yeşil kalabilen, güzel kokulu ve yapraklarının kullanım alanı oldukça geniş olan bir çalı veya ağaç türü.
DELI BURÇAK (LATHYRUS LAXIFLORUS (DESF.) O. )
Ülkemizde “deli burçak” olarak bilinen bu tür, genellikle Güneydoğu Avrupa'dan Kafkasya, Türkiye, İran ve Suriye'ye kadar yayılış gösterir. Gövdeleri 40 cm’ye kadar uzayan çokyıllık otsu bitkilerdir.
ISTRANCA MEŞESI (QUERCUS HARTWISSIANA)
25 m'ye kadar boylanabilen düzgün gövdeli dar tepeli bir meşe türüdür. Gövde kabuğu düzenli aralıklarla çataklıdır. Sürgünleri dört köşeli, kahverengi, çıplak çok az sayıda lentisel vardır. Tomurcuklar terminal durumludur.
İĞ AĞACI (EUONYOMUS LATİFOLİUS L.)
Celastraceae familyasından çalılıklar da ve ormanlarda yetişen bir ağaç türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
İNCİR AĞACI (FICUS)
Bir incir fidanı yerine üç yıl alıştıktan sonra artık hiçbir bakim yapmasanız bile gayet güzel yetişir ve lezzetli meyvelerini verir.
KARAYEMİŞ (LAUROCERASUS OFFICINALIS ROEMER.)
Karayemiş, gülgiller familyasından küçük beyaz renkli çiçekler açan, daha çok rutubetli ve gölgeli yerlerde yetişen 5–15 m boyunda, yaprak dökmeyen bir ağaç türü. Türkiye'de çeşitli yöresel adlarla bilinmektedir.
KESTANE (CASTANEA SATIVA)
Kayıngiller familyasında anavatanı güney Avrupa ve Asya olan 20–35 m boy 2 m çap yapabilen bir kestane türü.
KİRAZ (CERASUS AVIUM L.)
MOENCH Kiraz, gülgiller familyasından Kuzey Akdeniz kıyıları, Güney Kafkasya, Hazar Denizi ve Kuzeydoğu Anadolu'da doğal olarak bulunan meyve ağacı. Meyvesi olgunlaşmadan önce pembe bir çiçek açar.
KÜÇÜK TURNA GAGASI (GERANİUM PURPUREUM VILL)
Geraniaceae familyasından, kayalık, gölgelik yerler, kıyılar ve tarlada yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür süresine sahiptir.
LADEN (CISTUS CRETICUS)
Cistaceae familyasından ve yaygın olarak Akdeniz bölgesinde yetişen bir çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
LİMON (CITRUS)
Limon, yıl boyunca büyümeyi sürdüren, küçük bir ağaç türü ve bu ağacın meyvesidir. Limon yaprakları uzunca oval, düz, pürüzsüz ve biraz parlaktır. Dalları olgunlaştıkça 4cm kadar dikenler geliştirir.
MANDALİNA (CITRUS RETICULATA)
Mandalina, ılıman iklimde yetişmekte olan Turunçgiller familyasına ait bir meyve türüdür. Turuncu, sarı renklerde olan mandalina, etli ve sulu bir yapıya sahiptir.
MERSİN (MYRTUS)
Mersin veya murt ağacı familyasından, maki grubundan çalı formunda bir bitkidir. Boyları 2-3 metreye kadar yükselebilen bitki, Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde, özellikle kıyı kesimlerde görülür.
MERYEMSAÇI (AJUGA REPTANS )
30 cm büyüyebilir. -15 dereceye kadar dayanıklıdır. Yapraklar karşılıklı dizilişli, koyu yeşil renkli ve mor lekelidir. Yapraklar 5 ila 8 cm uzunluğundadır. Mor çiçeklerle beraber 10 ila 15 cm uzunluğunda çiçek sapları görülür.
MOR ORMANGÜLÜ (RHODODENDRON PONTICUM L.)
Ericaceae familyasından ve Karadeniz bölgesinde yetişen bir ağaç türüdür. Çok yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir.
PORTAKAL (CITRUS SINENSIS)
Akdeniz ve Doğu Karadeniz (Rize çevresi)ayrıca Kıyı Ege'nin güneyi, Akdeniz çevresinde ve sıcaklık ortalaması 23 ila -3 °C arasında olan yerlerde yetişen ağaçlardır.
SANDIK ÇİÇEĞİ (HYPERICUM ORIENTALE L.)
Sandık çiçeği veya bilimsel adıyla Hypericum orientale, sarı kantarongiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Gürcistan ve Türkiye'ye endemik olan sandık otu, 0 ila 2300 metre yükseklikteki volkanik kaya yamaçları ve koruluklarda yetişmektedir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir.
SARI BALLI BABA (GALEOBDOLON LUTEUM HUDSON)
Labiatae familyasından, Carpinus ormanı, tarla, reservuar kenarları, bataklıklar, nemli koyaklar ve yamaçlar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
SARI ORMANGÜLÜ (RHODODENDRON LUTEUM SWEET)
Ericaceae familyasından ve Karadeniz bölgesinde yetişen bir ağaç türüdür. Çok yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir. En fazla 3–4 m'ye kadar boylanabilir. Çoğunlukla yere yatkın sık dallı, kışın yaprağını döken çalıdır. Sarı renkli, keskin kokulu çiçekler gayet boldur.
SARI ÜÇGÜL (TRIFOLIUM CANESCENS WILLD.)
Trifolium canescens, Fabaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Orta ve Doğu Karadeniz bölgesi, Kafkasya ve Kuzey İran'a endemik olan sarı üçgül, 200 ila 2000 metre yükseklikteki subalpin çayırlıklar, nehir kıyıları ve volkanik korularda yetişmektedir.
SÖĞÜT (SATLIX)
Söğüt, söğütgiller familyasından Satlıx cinsini oluşturan boylu ağaç veya bodur çalı halinde, çoğunluğu kışın yaprak döken, ender olarak da her dem Yeşil kalan odunsu bitkiler.
TARLA SARMAŞIĞI (CONVOLVULUS ARVENSIS L.)
Convolvulaceae familyasından ve kumlu bozkır, nadas tarlaları, hendeklerin kenarlarının üzerinde, nehirler ve göllerde yetişen bir çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
TAŞ KÖMRENİ (ALLIUM RUPESTRE STEVEN )
15 ila 40 cm büyüyebilen bir bitkidir. Soğanı yumurtamsı ve 1 ila 2 cm çapındadır. Dış gömlek kağıtsı ve yoğun biçimde çizgilidir. Yapraklar 2 ila 3 arası sayıda, ipliksi, 0,5 ila 1 mm genişliğinde, kıvrık ve gövdenin alt yarısını kılıfla kapatmıştır.
TAŞKESENOTU (LITHOSPERMUM PURPUROCAERULEUM L.)
Ülkemizde “morumsu taşkesenotu” olarak bilinen bu bitki, Britanya Adaları, Orta Avrupa, Güney Rusya ve Akdeniz ülkelerinde İspanya’dan Türkiye’nin doğusuna kadar geniş yayılışa sahiptir.
TAVŞAN KULAĞI (TRIFOLIUM ARVENSE L.)
Ülkemizde “tavşanayağı” olarak bilinen bu tür, Kutup bölgeleri hariç Avrupa’nın birçok bölgesinde ve Batı Asya’da doğal olarak yetişir. Morumsu veya pembe renkli çiçeklere sahip, 30 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık otsu bir bitkidir.
TELEKLİ BİTOTU (PEDİCULARİS WİLHELMSİANA)
Scrophulariaceae familyasından, Pinus sylvestris ormanında, dere kenarında bulunan ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
TURUNCU SIĞIRKUYRUĞU (VERBASCUM PHLOMOIDES L.)
Sığırkuyruğu, Avrupa ve Küçük Asya'ya özgü Scrophulariaceae familyasındaki bir bitki türüdür. Kuzey Amerika'da yaygın bir ottur.
YABAN KETEN (LINUM NODIFLORUM )
5 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde diktir. Alt yapraklar kaşıksı, orta yapraklar dikdörtgensi, 1 ila 3 cm uzunluğunda, 1 ila 3 damarlıdır. Çanak yaprak şeritsi, 11 ila 13 mm uzunluğundadır. Taç yaprak sarı renkli ve 17 ila 20 mm uzunluğundadır.
YAKI OTU (EPILOBIUM ANGUSTIFOLIUM L.)
Yapraklar mızrak biçimli ve damarlıdır. Çiçekler dört adet pembe-eflatun taç yaprak taşır. Yapraklarının damarlı yapısı benzersizdir.
YARA OTU (PRUNELLA VULGARİS L.)
Labiatae familyasından, tarlalar, korular, yol kenarları, nemli kenarlar ve dereler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
YARAMERHEMİ (GERANİUM ASPHODELOİDES)
Geraniaceae familyasından, çayırlıklar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür yapısına sahiptir.
YER SARMAŞIĞI (GLECHOMA HEDERACEA L. )
10 ila 50 cm kadar büyüyebilir. Yapraklar böbrek biçimli, karşılıklı dizilişli, dişli, 2 ila 3 cm çapında, 3 ila 6 cm uzunluğunda ve saplıdır. Çiçekler simetrik, huni biçimli, mavi, menekşe mavisi ya da lavanta renklidir.
YILANDİLİ (PLANTAGO LANCEOLATA L.)
Araceae familyasındaki bir ormanlık çiçekli bitki türüdür. Avrupa'nın çoğunda, Türkiye ve Kafkasya'da yerlidir.
YUMAK ÇANI (CAMPANULA GLOMERATA L.)
Kümelenmiş çan çiçeği veya Dane'in kanı ortak isimleri ile bilinen Campanula glomerata, Campanula cinsinde, Campanulaceae familyasına ait bir çiçekli bitki türüdür.
ZİFİN (RHODODENDRON LUTEUM SWEET)
Rhododendron luteum, Ericaceae familyasından bir ormangülü türü. En fazla 3–4 m'ye kadar boylanabilir. Çoğunlukla yere yatkın sık dallı, kışın yaprağını döken çalıdır. Sarı renkli, keskin kokulu çiçekler gayet boldur.