Türkiye Ballı Bitkiler Florası

80-OSMANİYE

Bölge: AKDENİZ
İlçe Sayısı: 7
Kovan Sayısı: 72737
Üretici Sayısı: 800
AT TERESI (VERONICA BECCABUNGA L.)

Veronica beccabunga, Avrupa speedwell veya brooklime, çiçekli bitki ailesi Plantaginaceae'ye ait etli otsu çok yıllık bir bitkidir.

BOL BALICAK (LAMIUM GARGANICUM L.)

Cins adı Antik Yunanca “şaşkın ağız” anlamına gelir. Cinsin iki dudaklı çiçek yapısına işaret eder. Tür adı Latince “Gargano, İtalya” anlamına gelir.

BÖĞÜRTLEN (RUBUS CANESCENS DC.)

Rosaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya taraflarında görülen çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

ÇAYIR MENEKŞESİ (VIOLA SIEHEANA BECKER)

Ülkemizde “çayır menekşesi” olarak bilinen bu tür, Romanya, Kırım, Kafkasya, Batı Suriye, Bulgaristan ve Yunanistan’da doğal yayılış gösterir. Beyaz veya mavimsi beyaz renkte çiçeklere sahip, 25 cm’ye kadar boylanabilen çokyıllık otsu bir bitkidir.

GÜMÜŞ DÜĞME (TANACETUM PARTHENİUM)

Compositae familyasından, dere kıyıları, gölgeli ormanlar ve kaya çıkıntılarında yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

HALEP ÇAMI (PINUS HALEPENSIS)

Halep çamı, Pinaceae familyasından Akdeniz bölgesine özgü bir çam türü.

KOKULU MENEKŞE (VIOLA ODORATA L.)

Ülkemizde “kokulu menekşe” ismiyle bilinen bu tür Avrupa ve Asya’da doğal olarak yetişir. Ancak, daha sonra Kuzey Amerika ve Avustralya’ya da yayılmıştır. Hoş kokulu mor çiçeklere sahip, 12 cm’ye kadar boylanabilen gövdesiz çokyıllık otsu bir bitkidir.

MAVİ TASKESEN (LITHOSPERMUM PURPUROCAERULEUM L.)

Boraginaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya’da görülen otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

ÖKSÜRÜK OTU, KABALAK (TUSSILAGO FARFARA L.)

Asteraceae familyasına ait Avrupa-Sibirya’da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.4 ila 15 cm büyüyebilir. Ancak meyve zamanı 30 cm boya ulaşır. Taban yapraklar saplıdır ve yaprak ayası 10 ila 20 cm çapındadır. Bunlar çiçekler solduktan sonra gelişmeye başlar.

PİRE OTU,SOLUCAN OTU (TANACETUM PARTHENIUM L.)

Asteraceae familyasına ait Avrupa- Sibirya, D.Akdeniz, Karadeniz, İran-Turan’da bulunur ve Ot, yarıçalı, çalımsı, çalı türleri vardır. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

RENKLİ BURÇAK (CORONILLA VARIA L.)

Fabaceae familyasından, taşlı yerler, yaprak döken koruluklar ve çalılık ekilmiş yerler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

SAKIZ AĞACI (PISTACIA LENTISCUS)

Sakız ağacı, sakız ağacıgiller familyasından bir ağaç türü. Akdeniz bölgesinin doğal bitkisidir. Türkiye'de Bati ve Güney Anadolu'da, Kanarya Adaları ve Sakız Adası'nda yetişir.

SERVİ (CUPRESSUS)

Uzun boyu ve koyu yeşil yaprak dokusu ile uzaklardan dikkati çeker. Küçük bir futbol topuna benzeyen kozalakları, birbirini örtecek şekilde üst üste yerleşmiş pul yaprakları ile diğer iğne yapraklılardan farklıdır.

SÜLÜN ÜÇGÜLÜ (TRIFOLIUM PAUCIFLORUM D URV.)

15 ila 30 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yükselicidir. Yaprakçıklar 0,8 ila 1,2 cm uzunluğunda, baklavamsı ila ters yumurtamsı, çoğunlukla sivri çıkıntılıdır. Çiçeklenme kısa saplı ila neredeyse sapsız, çok çiçeklidir.

TAŞKESENOTU (LITHOSPERMUM PURPUROCAERULEUM L.)

Ülkemizde “morumsu taşkesenotu” olarak bilinen bu bitki, Britanya Adaları, Orta Avrupa, Güney Rusya ve Akdeniz ülkelerinde İspanya’dan Türkiye’nin doğusuna kadar geniş yayılışa sahiptir.

YABANİ HAVUÇ (DAUCUS CAROTA L.)

Apiaceae familyasına ait ve genellikle Asya’da bulunan otsu bir türdür. İki yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

YABANİ MENEKŞE (VIOLA KITAIBELIANASCHULT.)

Ülkemizde “yabani menekşe” ismiyle bilinen bu tür, Afrika, Asya ve Avrupa’da doğal olarak yetişir. Kremsi-beyaz veya sarı renkte çiçeklere sahip, 12 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık otsu bir bitkidir.

YARA OTU (PRUNELLA VULGARİS L.)

Labiatae familyasından, tarlalar, korular, yol kenarları, nemli kenarlar ve dereler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

YÖRESEL