Türkiye Ballı Bitkiler Florası

53-RİZE

Bölge: KARADENİZ
İlçe Sayısı: 12
Kovan Sayısı: 118370
Üretici Sayısı: 2667
ADAÇAYI YAPRAKLI LADEN (CISTUS SALVIIFOLIUS L.)

Cistaceae familyasından ve yaygın olarak Akdeniz bölgesinde yetişen bir çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

AK MENEKŞE (VIOLA ALBA BESSER)

Doğal olarak Avrupa ve batı Asya’da yayılış gösterir. 4 ila 15 cm büyüyebilir. Gövde görülmez. Sitolonlar kısa, sürgünler ince ve kısadır ya da hiç sitolon görülmez. Kulakçıklar şeritsi mızraksı, uzun saçaklı ve salgılıdır. Yapraklar yumurtamsı yüreksi, sivri, dişli ve 3 cm civarındadır.

AKBAŞLI ÇALBA (PHLOMIS RUSSELIANA )

1 metreye kadar uzayabilen, çok yıllık, dik gövdeli ve tüylü bir bitkidir. Gri-yeşil renkli yapraklar ok şeklindedir ve aşağıya bakar.

AKBAŞLI ŞALBA (PHLOMİS RUSSELİANA)

Labiatae familyasından, ibreli ve yaprak döken ağaçlar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

AKYILDIZ (ORNITHOGALUM OLIGOPHYLLUM )

4 ila 15 cm büyüyebilir. Çiçek kurulu 2 ila 5 arası çiçekten oluşur. Çiçekler 2 ila 3 cm çapındadır. 2 ila 3 arası mat yeşil renkli yaprak görülür.

ALA KÖRIGEN (CORONILLA ORIENTALIS MILLER)

40 cm`ye kadar boylanabilen, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Yapraklar 7-11 kamamsı yaprakçıklı birleşik ve mat yeşil renktedir. çiçeklenme dönemi Mart-Temmuz ayları arasında, çiçekler 12-18 mm uzunlukta, 3-9`u birarada şemsiye çiçek durumlu, sarı renktedir.

ARMUT (PYRUS COMMUNIS)

13 metre kadar büyüyebilir. Gövde pullu ve gridir. Yapraklar yeşil, yumurtamsı, testere dişli kenarlı, saplı, basit ve almaslı dizilişlidir. Çiçekler beyaz ve beş taç yapraklıdır.

AT KUYRUĞU (EQUISETUM ARVENSE L.)

Equisetaceae familyasından boş alan ve su kenarın da yetişen otsu bir bitkidir. Çok yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir.

AYIN (LONICERA CILIOSA)

İçi boş dallarla 6 m uzunluğa kadar büyüyen yaprak döken bir çalıdır. Yapraklar karşılıklı, basit, oval, 4-10 cm, üstte yeşil ve altta beyazımsı bir çiçeklenme ile, kenarlar pürüzsüz (bütün) ancak ince tüylere sahip, bir gövde üzerindeki uç yaprak çifti bir disk oluşturmak üzere birleştirilmiştir.

BALDIRAN (AEGOPODIUM PODAGRARIA L.)

Apiaceae familyasına ait ve yaygın olarak Avrupa-Sibirya bölgelerinde bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

BATAKLIK NERGİSİ (CALTHA POLYPETALA)

Bataklık-kadife çiçeği ve kral fincanı olarak bilinen Caltha palustris, Kuzey Yarımküre'nin ılıman bölgelerindeki bataklıklara, bataklıklara, hendeklere ve ıslak ormanlık alanlara özgü düğün çiçeği ailesinin küçük ila orta boy çok yıllık otsu bir bitkisidir.

BEYAZ CIVANPERÇEMI (ACHILLEA MILLEFOLIUM L.)

Bilimsel adı Achillea millefolium olan civanperçemi, birleşikgillerden, birçok türü olan bir kır bitkisidir.

BEYAZ DAĞ SALEBİ (ORCHIS TRIDENTATA SCOP.)

Neotinea tridentata, Salepgiller ailesine bağlı, katranalacası olarak bilinen, bir orkide türüdür. Güney Avrupa'dan İspanya ve Türkiye arasında, kuzeyde Kırım, Polonya ve Almanya'da doğal olarak yayılış gösterir.

BILDIRCIN BUĞDAYI (MELAMPYRUM ARVENSE L.)

Scrophulariaceae familyasına ait Türkiye’ de görülen otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

BÖĞÜRTLEN (RUBUS FRUCTICOUS L.)

Gülgiller familyasındandır. Anayurdu Kuzey Yarıkürenin ılıman iklim bölgeleri olan Rubus cinsi 400 kadar çok yıllık çalı türünün ortak adi böğürtlendir

ÇAYIR GÜLÜ (TRİFOLİUM PRATENSE L.)

Papilionaceae familyasından çayırlık, yol kenarları, orman açıklıkların da yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

ÇAYIR GÜZELİ (BELLIS PERENNIS L.)

Asteraceae familyasına ait ve Avrupa-Sibirya bölgesinde bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

ÇAYIR SAZI (CAREX OVALIS GOOD)

Cyperaceae familyasından ve Akdeniz, Karadeniz, Sibirya ve İran-Turan da yetişen bir ot türüdür.Çok yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir.

ÇIRNIK OTU (RANUNCULUS MARGINATUS D URV.)

Bitki doğal olarak Karadeniz havzasında yayılış gösterir. 15 ila 30 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yükselicidir. Yaprakçıklar 0,8 ila 1,2 cm uzunluğunda, baklavamsı ila ters yumurtamsı, çoğunlukla sivri çıkıntılıdır. Çiçeklenme kısa saplı ila neredeyse sapsız, çok çiçeklidir.

ÇİZGİLİ KANTARON (HYPERICUM TETRAPTERUM FRIES)

Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. 10 ila 100 cm büyüyebilir. Gövde yeşil ya da kırmızımsı kahverengi renkli, siyah bezeli, çok dallı, dik ve karedir. Tek bir taçta birden fazla ana gövde görülebilir. Köşelerinde göze çarpan kanatlar vardır.

DAĞMAYASLI (AJUGA REPTANS L.)

Ajuga reptans (Dağ mayasıl otu), ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından çok yıllık otsu bitki türü. Türkiye’de doğal olarak yetişir. Koyu yeşil renkte bir yer örtücüdür. Bitki dik büyümekle birlikte uzanıcı gövdeye de sahiptir. 10–30 cm boy yapar.

DEFNE (LAURUS NOBILIS L.)

Akdeniz defnesi, defnegillerden, her mevsim yeşil kalabilen, güzel kokulu ve yapraklarının kullanım alanı oldukça geniş olan bir çalı veya ağaç türü.

DEV PELEMİR (CEPHALARIA GIGANTEA (LEDEB.) BOBROV )

Tarak otugiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. İlk kez Carl Friedrich von Ledebour tarafından tanımlanmış ve Jevgenij Grigorjevitj Bobrov tarafından isimlendirilmiştir.

DİŞBUDAK (FRAXINUS EXCELSIOR)

20 metre büyüyebilir. Gövde 2 metre çapa ulaşabilir. Taç uzun ve dardır. Genç ağaçlarda gövde pürüzsüz ve soluk kahverengi iken, yaşlı ağaçlarda dikey çatlaklar görülür.

DOĞU ÇINAR (PLATANUS ORIENTALIS)

Doğu çınarı, çinargiller familyasından 25–30 m boy, 5–6 m çap yapabilen bir çınar türü.

DÖKNEL SARIBAŞ (CENTAUREA HELENIOIDES BOISS.)

Döknel sarıbaş veya bilimsel adıyla Centaurea helenioides, papatyagiller familyasından çiçekli bitki türüdür. 1400 ila 2450 metre yükseklikteki uzun otlak vejetasyonları ve subalpin çayırlarında yaşayan döknel sarıbaş, Rize, Trabzon, Bayburt ve Giresun'da görülmüştür.

ERİK (PRUNUS DOMESTICA L.)

Prunus domestica, Avrupa eriği, Rosaceae familyasındaki çiçekli bir bitki türüdür. Yaprak döken bir ağaç, İngilizce erik olarak bilinen meyve ağaçlarının birçok çeşidini içerir, ancak tüm erikler bu türe ait değildir. Yeşillikler ve mürdümler de P. domestica'nın alt türlerine aittir.

GELİN PARMAĞI (SEMPERVIVUM ARMENUM BOISS.)

Kaya çatlaklarında, taş aralarında ve duvarlarda yetişir.

GÜL HERBARYUMU (RANUNCULUS CAPPADOCICUS WILLD.)

Ranunculus cappadocicus, Carl Ludwig von Willdenow tarafından tanımlanmış, düğün çiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Batı Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan Ranunculus cappadocicus, Nisan ve Temmuz ayları arasında çiçeklenmektedir.

GÜL MÜRDÜMÜĞÜ (LATHYRUS ROSEUS STEV.)

30 ila 1800 metre yükseklikteki fındıklıklar ile ladin, çam ve meşe ormanlarında yetişmektedir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir. 80 ila 150 cm uzunluğa erişebilen gül mürdümüğü süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

GÜRGEN (CARPINUS BETULUS)

Adi gürgen, huşgiller familyasından kerestesi değerli bir orman ağacı türü. Dağılımı Avrupa'yı, Orta Avrupa'yı, İngiltere'nin güneyine ve İsveç'in güneyine kadar uzanan geniş bir yelpazeye sahiptir.

HALKAVİ YAPRAKLI ADAÇAYI (SALVIA VERTICILLATA L.)

Salvia verticillata, leylak adaçayı veya whorled clary, orta Avrupa'dan batı Asya'ya kadar geniş bir alana özgü ve kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika'da doğallaştırılmış otsu bir yıllıktır.

HAM ERİK (PRUNUS DOMESTICA L.)

Prunus domestica, Avrupa eriği, Rosaceae familyasındaki çiçekli bir bitki türüdür. Yaprak döken bir ağaç, İngilizce erik olarak bilinen meyve ağaçlarının birçok çeşidini içerir, ancak tüm erikler bu türe ait değildir. Yeşillikler ve mürdümler de P. domestica'nın alt türlerine aittir.

HIRIGÜRÜ (LATHYRUS ROTUNDIFOLIUS WILLD.)

Kafkasya, Türkiye'nin kuzeydoğusu, Kuzey İran, Kuzey Irak ve Hakkâri'ye endemik olan tür, 1000 ila 2200 metre yükseklikteki çalılıklar, çitler, çok sulu çayırlıklar ve nadas tarlalarında yetişmektedir.

IHLAMUR (TILIA CORDATA)

Gövde koyu kahverengi ve olukludur. Genç dallar yeşil ila kırmızımsı kahverengidir.

KAĞITHANE ÇİÇEĞİ (RANUNCULUS CONSTANTINOPOLITANUS)

Ülkemizde “İstanbul Düğün Çiçeği” olarak bilinen bu türün Kuzey ve Güney Amerika, Yeni Zellanda’dan Akdeniz Bölgesi’ne kadar geniş yayılışı bulunur. Tüylü yapıda, sarı çiçekli çokyıllık otsu bir bitkidir.

KARA HURMA (DIOSPYROS LOTUS L.)

Ebenaceae familyasından ve Alnus ve kestane ormanlarının yamaçlarının içinde yetişen bir ağaç türü dür. Çok yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir.

KARAAĞAÇ (ULMUS GLABRA)

İrlanda'dan doğuya doğru Urallara ve güneydeki Kuzey Kutup Dairesi'nden Yunanistan'daki Mora dağlarına kadar Avrupa karaağaç türlerinin en geniş yelpazesinden oluşmaktadır.

KARADENİZ KANTARONU (CENTAUREA NIGRIFIMBRIA)

Genellikle sağlam yapılı ve dikenli bitkilerdir. Yapraklar almaşlı dizilişli, genellikle bölünmüş ya da lobludur. Çiçekler sarı, mor ya da beyaz renklidir. Cinse bağlı bazı türler agresif istilacılardır.

KARALAHANA (BRASSICA OLERACEA VAR. ACEPHALA. L.)

Brassicaceae familyasına ait D. Akdeniz, İran-Turan’ da bulunan otsu bir türdür. Tek , iki veya çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

KARAYEMİŞ (LAUROCERASUS OFFICINALIS ROEMER.)

Karayemiş, gülgiller familyasından küçük beyaz renkli çiçekler açan, daha çok rutubetli ve gölgeli yerlerde yetişen 5–15 m boyunda, yaprak dökmeyen bir ağaç türü. Türkiye'de çeşitli yöresel adlarla bilinmektedir.

KAYA KORUĞU (SEDUM EUXINUM)

Crassulaceae familyasından ve Karadeniz de yetişen bir ot türüdür. Çok yıllık ömür yapısına sahiptir.

KESTANE (CASTANEA SATIVA)

Kayıngiller familyasında anavatanı güney Avrupa ve Asya olan 20–35 m boy 2 m çap yapabilen bir kestane türü.

KIRMIZI KANTARON (CENTAURIUM ERYTHRAEA RAFN)

5 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde dallı ve diktir. Tabanda rozet oluşturur ve bunlar ters yumurtamsı ila eliptiktir. Gövdedeki yapraklar üçgensi ve karşılıklı dizilişlidir. Çiçek kurulu birçok çiçek barındırır.

KOÇTAŞAĞI (ASTRAGALUS INCERTUS)

Astragalus incertus[1], Carl Friedrich von Ledebour tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasının geven cinsinden çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin kuzeydoğusu ve Kafkasya'ya endemik olan koçtaşağı, kayalık yerlerde yetişmektedir. Temmuz ve ağustos aylarında çiçeklenir.

KOMAR ÇİÇEĞİ (RHODODENDRON PONTI)

Ericaceae (fundagiller) familyasından kuzey yarımkürenin nemli dağlık bölgelerinde görülen bir ormangülü türü. Anavatanı Güney Avrupa ve Güneybatı Asya'dır.

KORU MÜRDÜMÜĞÜ LATHYRUS AUREUS (STEV.) BRANDZA)

Bitki doğal olarak Balkanlar ve Kafkasya’da yayılış gösterir. 50 ila 80 cm büyüyebilir. Gövde sağlam, dik ve seyrek tüylüdür. Yapraklar teleksi, kılçıklı, yaprakçıklar 3 ila 5 çift halinde, yumurtamsı, tepede sivri ila sipsivridir.

KÖY SÖĞÜDÜ (SALIX ALBA L.)

Salicaceae familyasından, Avrupa - Sibirya bölgesinde yetişen bir ağaç türüdür. Çok yıllık ömür yapısına sahiptir.

KÖYGÖÇÜREN (CIRSIUM ARVENSE (L.) SCOP )

20-100 cm boylanabilen, çok yıllık, derin köklü, rizomlu bir bitkidir. Gövdeler genellikle dallanmış, tüysüz veya örümcek ağsı keçe tüylüdür.

KURA CLOVER (TRİFOLİUM AMBİQUUM BIEB.)

Papilionaceae familyasından, sarp çağıllık, yamaçlar, orman kenarları ve tarlalarda yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

KUŞ FİĞİ (VICIA CRACCA L.)

Vicia cracca, Avrupa ve Asya'ya özgü bir fiğ türüdür. Diğer kıtalarda, yaygın bir ot olduğu Kuzey Amerika da dahil olmak üzere tanıtılan bir tür olarak ortaya çıkar. Genellikle eski alanlar ve yol kenarındaki hendekler de dahil olmak üzere rahatsız habitatlarda görülür.

KUŞBURNU (ROSA CANINA)

Kuşburnu Avrupa, kuzeybatı Afrika ve Bati Asya'da yetişen bir tür bitki. İçi tüylüdür ve çok sayıda tohumu vardır. Sonbaharda olgunlaşır. C vitamini açısından dünyanın en zengin meyvesidir.

KÜÇÜK TURNA GAGASI (GERANİUM PURPUREUM VILL)

Geraniaceae familyasından, kayalık, gölgelik yerler, kıyılar ve tarlada yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür süresine sahiptir.

LADEN (CISTUS CRETICUS)

Cistaceae familyasından ve yaygın olarak Akdeniz bölgesinde yetişen bir çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

MERYEMSAÇI (AJUGA REPTANS )

30 cm büyüyebilir. -15 dereceye kadar dayanıklıdır. Yapraklar karşılıklı dizilişli, koyu yeşil renkli ve mor lekelidir. Yapraklar 5 ila 8 cm uzunluğundadır. Mor çiçeklerle beraber 10 ila 15 cm uzunluğunda çiçek sapları görülür.

MEŞE (QUERCUS SP.)

Meşe, Kayınkiler familyasından kapalı tohumlu bir bitkidir. Doğal yayılım alanı Avrupa ve Kafkasya'nın batisini içeren ağaç, ılıman bölgelerde yetişebilir.

MOR ORMANGÜLÜ (RHODODENDRON PONTICUM L.)

Ericaceae familyasından ve Karadeniz bölgesinde yetişen bir ağaç türüdür. Çok yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir.

MÜRVER (SAMBUCUS NIGRA L.)

Caprifoliaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya’da bulunan çalı/küçük ağaç türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir. Genelde 3m’yi aşmayan orta boy çalı tarzında gelişir. Duruma göre 6 metre kadar uzadığı da olur. Kışın yapraklarını döker.

PİSİKULAĞI (TRIFOLIUM AMBIGUUM BIEB.)

Pisikulağı veya bilimsel adıyla Trifolium ambiguum, baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Ukrayna, Kırım, Güney Avrupa Rusyası, Kafkasya, Türkiye'nin kuzeydoğusu ve doğusu, Irak ve İran'a endemiktir. Güney Galler'de egzotik tür olarak yetişmektedir.

SANDIK ÇİÇEĞİ (HYPERICUM ORIENTALE L.)

Sandık çiçeği veya bilimsel adıyla Hypericum orientale, sarı kantarongiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Gürcistan ve Türkiye'ye endemik olan sandık otu, 0 ila 2300 metre yükseklikteki volkanik kaya yamaçları ve koruluklarda yetişmektedir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir.

SARI BALLI BABA (GALEOBDOLON LUTEUM HUDSON)

Labiatae familyasından, Carpinus ormanı, tarla, reservuar kenarları, bataklıklar, nemli koyaklar ve yamaçlar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

SARI ORMANGÜLÜ (RHODODENDRON LUTEUM SWEET)

Ericaceae familyasından ve Karadeniz bölgesinde yetişen bir ağaç türüdür. Çok yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir. En fazla 3–4 m'ye kadar boylanabilir. Çoğunlukla yere yatkın sık dallı, kışın yaprağını döken çalıdır. Sarı renkli, keskin kokulu çiçekler gayet boldur.

SARI ÜÇGÜL (TRIFOLIUM CANESCENS WILLD.)

Trifolium canescens, Fabaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Orta ve Doğu Karadeniz bölgesi, Kafkasya ve Kuzey İran'a endemik olan sarı üçgül, 200 ila 2000 metre yükseklikteki subalpin çayırlıklar, nehir kıyıları ve volkanik korularda yetişmektedir.

SÖĞÜT (SATLIX)

Söğüt, söğütgiller familyasından Satlıx cinsini oluşturan boylu ağaç veya bodur çalı halinde, çoğunluğu kışın yaprak döken, ender olarak da her dem Yeşil kalan odunsu bitkiler.

SÜPÜRGE ÇALISI (CALLUNA VULGARIS (L.) HULL)

Calluna, Ericaceae (fundagiller) familyasına bağlı bir bitki cinsidir. 20 ila 50 santimetre (8 ila 20 inç) boyunda veya nadiren 1 metreye (40 inç) ve daha uzun boylu büyüyen düşük büyüyen yaprak dökmeyen bir çalıdır ve Avrupa ve Küçük Asya'da açık güneşli durumlarda yaygın olarak bulunur.

SÜTOTU (POLYGALA MAJOR JACQ)

Koca sütotu veya bilimsel adıyla Polygala major, Nikolaus Joseph von Jacquin tarafından tanımlanmış, sütotu familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.

ŞİMŞİR (BUXUS SP.)

Buxus sempervirens, (Yaygın adı simsir), Buxaceae (simsirgiller) familyasından her dem yeşil değerli bir çalı türüdür. Yapraklar karşılıklı, derimsi, kenarları düz, kısaca saplı ve zehirlidir. Çiçekler küçük, sarı yeşil renklidir ve erkek ve dişi çiçekler aynı bitkide bulunur.

TARLA KÖYGÖÇÜRENİ (CIRSIUM ARVENSE L.SCOP.)

Asteraceae familyasına ait genellikle Avrupa ve Asya’da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir. Kök sistemi hayli agresiftir ve çabuk yayılır. Normal bahçe toprağı ve güneşli bir alanda kolaylıkla yetiştirilebilir.

TAŞ KÖMRENİ (ALLIUM RUPESTRE STEVEN )

15 ila 40 cm büyüyebilen bir bitkidir. Soğanı yumurtamsı ve 1 ila 2 cm çapındadır. Dış gömlek kağıtsı ve yoğun biçimde çizgilidir. Yapraklar 2 ila 3 arası sayıda, ipliksi, 0,5 ila 1 mm genişliğinde, kıvrık ve gövdenin alt yarısını kılıfla kapatmıştır.

TELEKLİ BİTOTU (PEDİCULARİS WİLHELMSİANA)

Scrophulariaceae familyasından, Pinus sylvestris ormanında, dere kenarında bulunan ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

TESPİH AĞACI (MELIA AZEDARACH)

Tespih ağacı, tespih ağacıgillerden Hindistan'da ve Avrupa'nın sıcak bölgelerinde yetişen bir ağaç türü. Meyvesi zehirlidir.

TOMARA (CARDUUS ADPRESSUS C. A. MEYER)

Çokyıllık (ilk senede nadiren çiçeklenen), 20-100 cm, neredeyse tüysüz veya tüylü. Gövde genellikle geniş açılı-kanatlı, üçgensi düz veya loplu, loplar kısa dikencikli kenarlı, yukarıda hafifçe dallanmıştır.

TRABZON HURMASI (DIOSYROS KAKI)

Japon hurması, cennet hurması ya da Akdeniz hurması, yöresel adi ile ambe veya amme, abanozgiller familyasından, Akdeniz Bölgesi gibi subtropik iklim kuşaklarında yetişen bir ağaç türü.

TUTSAN (HYPERİCUM ANDROSAEMUM L.)

Hypericaceae familyasından koru kenarları ve dere kıyılarında yetişen çalı türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir. Yerde sürünmek yerine dik ve dik duran birçok gövdesi vardır .

VİŞNE (PRUNUS CERASUS L.)

Vişne, gülgiller familyasından kiraza benzeyen ve tadı kiraz tadından daha ekşi olan bir meyve türü.

YABAN ERİĞİ (PRUNUS SPINOSA)

Çakal eriği, gülgiller familyasından bir ağaççık türü. Sık dallı, ender olarak 3–4 m'ye kadar boylanan, dikenli bir ağaççıktır. Beyaz renkli çiçekler yapraklanmadan önce açılır.

YABANİ KARAYEMİŞ (CERASUS TRAPEZUNTUNA)

Antioksidan özelliği sayesinde, birçok hastalığın oluşumu ve gelişmesini önlemesinde faydalıdır.

YABANİ KİRAZ (C. MIKROCARPA)

Genellikle acı dut, chokecherry, Virginia kuş kirazı ve batı chokecherry olarak adlandırılan Prunus virginiana, Kuzey Amerika'ya özgü bir kuş kiraz türüdür.

YAPIŞKAN OTU (SILENE MULTIFIDA (ADAMS) ROHRB.)

Caryophyllaceae familyasına ait Akdeniz, İran- Turan, Karadeniz ‘de görülen otsu bir türdür. Tek, iki, çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

YAPIŞKAN OTU (SILENE SAXATILIS SIMS.)

Caryophyllaceae familyasına ait Akdeniz, İran- Turan, Karadeniz’ de görülen otsu bir türdür. Tek, iki, çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

YARA OTU (PRUNELLA VULGARİS L.)

Labiatae familyasından, tarlalar, korular, yol kenarları, nemli kenarlar ve dereler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

ZİFİN (RHODODENDRON LUTEUM SWEET)

Rhododendron luteum, Ericaceae familyasından bir ormangülü türü. En fazla 3–4 m'ye kadar boylanabilir. Çoğunlukla yere yatkın sık dallı, kışın yaprağını döken çalıdır. Sarı renkli, keskin kokulu çiçekler gayet boldur.

ANZER
DELI
KESTANE