54-SAKARYA

ADAÇAYI (SALVIA SP.)
Salvia officinalis, yaygın adaçayı veya sadece adaçayı, odunsu sapları, grimsi yaprakları ve mavi ila morumsu çiçekleri olan çok yıllık, yaprak dökmeyen bir alt çalıdır.
AK MENEKŞE (VIOLA ALBA BESSER)
Doğal olarak Avrupa ve batı Asya’da yayılış gösterir. 4 ila 15 cm büyüyebilir. Gövde görülmez. Sitolonlar kısa, sürgünler ince ve kısadır ya da hiç sitolon görülmez. Kulakçıklar şeritsi mızraksı, uzun saçaklı ve salgılıdır. Yapraklar yumurtamsı yüreksi, sivri, dişli ve 3 cm civarındadır.
AKASYA (ACACIA PENNINERVIS)
Yaygın olarak dağ hickory wattle veya blackwood olarak bilinen akasya penninervis, çok yıllık bir çalı veya ağaç, Doğu Avustralya'ya özgü olan Phyllodineae alt türüne ait bir Akasya’dır.
AYVA (CYDONIA OBLONGA MILLER)
Ayva, gülgiller familyasından 4–5 m boylanan, kırmızı kahverengi gövdeli meyve ağacıdır. Derine gitmeyen yüzeysel kök sistemine sahiptir.
BALOTU (LAMIUM PURPUREUM L.)
Lamium purpureum (Eflatun çiçekli ballıbaba), Lamiaceae (ballıbabagiller) familyasından nemli ve verimli topraklarda yetişen kırmızı-eflatun çiçekli bir yıllık bir ballıbaba türü. Halk ağzında kırmızı ısırgan olarak da adlandırılır.
BARUT AĞACI (FRANGULA ALNUS MILLER)
Rhamnaceae familyasın dan ormanlar, çalılıklar ve dere kenarlarında yetişen çalı veya küçük ağaç türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
BEŞ PARMAK OTU (POTENTİLLA REPTANS L)
Rosaceae familyasından, dere, göl kenarları ve yaş gölgeli yerlerde yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
BEYAZ DAĞ SALEBİ (ORCHIS TRIDENTATA SCOP.)
Neotinea tridentata, Salepgiller ailesine bağlı, katranalacası olarak bilinen, bir orkide türüdür. Güney Avrupa'dan İspanya ve Türkiye arasında, kuzeyde Kırım, Polonya ve Almanya'da doğal olarak yayılış gösterir.
BİBERİYE (SALVIA ROSMARINUS)
Genellikle biberiye olarak bilinen Salvia rosmarinus, kokulu, yaprak dökmeyen, iğne yapraklı, beyaz, pembe, mor veya mavi çiçekli, Akdeniz bölgesine özgü bir çalıdır.
BÖĞÜRTLEN (RUBUS DISCOLAR WEIHE ET NEES.)
Rosaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya, Karadeniz taraflarında görülen çalı veya ot türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
ÇAN ÇİÇEĞİ (CAMPANULA STRICTA L.)
Çan çiçeği, çan çiçeğigiller familyasından bir, iki ya da çok yıllık bitkilerin ortak adı. Adlarını çiçeklerinin çan şeklinde olmasından alır. Latince'de Campanula küçük çan anlamına gelir. Çiçekleri için bahçelerde ve saksılarda süs bitkisi olarak yetiştirilir.
ÇİT SARMAŞIĞI (CALYSTEGIA SEPIUM L .R.BR.)
Convolvulaceae familyasından ve yaygın olarak nehirler, göllerin kenarları, çitler veya çorak yerlerin yükseklerinde yetişen bir ot türüdür. Çok yıllık ömür yapısına sahiptir.
GÜMÜŞİ IHLAMUR (TİLİA ARGENTEA DESF)
Tiliaceae familyasından, yaprak dökmeyen ormanlarda yetişen ağaç türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
GÜVEY FENERI (PHYSALIS ALKEKENGI L.)
Physalis alkekengi, Physalis cinsine bağlı bir bitki türüdür.Yaklaşık olarak 30–40 cm yüksekliğe erişen bitkinin meyveleri bilye büyüklüğünde ve turuncumsudur. Dokusu domatesi andırır. Meyvesi kağıdımsı bir kabuğa sarılıdır.
HAS EŞEKKULAĞI (KNAUTIA DEGENII BORBAS EX)
Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. Yakın tarihe kadar endemik statüsünde idi ancak Avrupa’da çeşitli ülkelerden kayıt bildirilince bu statüsünü kaybetti. 20 ila 40 cm büyüyebilir. Gövde havlı ve kıllıdır, alt bölümdeki kıllar ters dönük, üst bölümdeki kıllar ise yayılıcıdır.
IHLAMUR (TILIA CORDATA)
Gövde koyu kahverengi ve olukludur. Genç dallar yeşil ila kırmızımsı kahverengidir.
ISTRANCA MEŞESI (QUERCUS HARTWISSIANA)
25 m'ye kadar boylanabilen düzgün gövdeli dar tepeli bir meşe türüdür. Gövde kabuğu düzenli aralıklarla çataklıdır. Sürgünleri dört köşeli, kahverengi, çıplak çok az sayıda lentisel vardır. Tomurcuklar terminal durumludur.
KANTARON (HYPERICUM PERFORATUM)
Kılıç otu, Mayasıl otu ve Koyun kiran adlarıyla da bilinir. Sarı kantarongiller familyasındaki Hypericum cinsinin çiçekli bitki tip türüdür. Dünyanın birçok yerinde bulunan bir bitkidir.
KARTOPU (VIBURNUM OPULUS L.)
Caprifoliaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya’ da bulunan çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
KEÇİ TIRFILI (CHAMAECYTISUS HIRSUTUS (L.) )
Ülkemizde “keçi tırfılı” olarak bilinen bu tür, Avrupa ve Türkiye’de doğal yayılış gösterir. Sarı renkli çiçeklere sahip, 100 cm’ye kadar boylanabilen dik veya yükselici bir çalıdır.
KEKLİK OTU (ORİGANUM VULGARE)
Labiatae familyasından kuru tepe ve kaya yamaçları, kalkerli ve kalkersiz toprak, konifer veya karışık ormanlar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
KIRKBATIRAN (ECHIUM PLANTAGINEUM L.)
Tüylü ve dizilişli yapraklar 14 cm uzayabilir. Genç bitkiler oval yapraklarla tabanda rozet oluşturur. Rozet yaprakları saplıdır. Gövdedeki yapraklar dar ve küçük, sapsız ve yüreksidir. Çiçekler sapsızdır. Gövde sert tüylerle kaplıdır. Popüler bir süs bitkisidir.
KUŞBURNU (ROSA CANINA)
Kuşburnu Avrupa, kuzeybatı Afrika ve Bati Asya'da yetişen bir tür bitki. İçi tüylüdür ve çok sayıda tohumu vardır. Sonbaharda olgunlaşır. C vitamini açısından dünyanın en zengin meyvesidir.
LAVANTA (LAVANDULA OFFICINALIS)
Lavanta, ballıbabagiller familyasından Lavandula cinsini oluşturan Akdeniz kökenli bitki türlerinin ortak adidir.
MELİSA (MELISSA OFFICINALIS)
Melissa officinalis, Orta Avrupa ve Akdeniz bölgelerinde yetişen nane türü bir bitkidir. Beyaz çiçekleri bal arisini çektiği için genus ismi Yunancadan gelme "bal arisi" Melissa'dır, yani oğulotu.
MOR ORMANGÜLÜ (RHODODENDRON PONTICUM L.)
Ericaceae familyasından ve Karadeniz bölgesinde yetişen bir ağaç türüdür. Çok yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir.
SARI BALLI BABA (GALEOBDOLON LUTEUM HUDSON)
Labiatae familyasından, Carpinus ormanı, tarla, reservuar kenarları, bataklıklar, nemli koyaklar ve yamaçlar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
ÜÇDİLOTU (PARENTUCELLIA LATIFOLIA L.)
Parentucellia latifolia, Orobanchaceae familyasında, kırmızı bartsia, kırmızı tarweed ve geniş yapraklı glandweed dahil olmak üzere çeşitli yaygın isimlerle bilinen çiçekli bitki türüdür. Avrupa'ya özgüdür.
ÜÇKULAK OTU (TRIFOLIUM CONSTANTINOPOLITANUM)
15-35 cm büyüyebilir.Yaprakları 1.5-2cm eliptik olan bir bitkidir.Tek yıllıktır.
YABANİ HAVUÇ (DAUCUS CAROTA L.)
Apiaceae familyasına ait ve genellikle Asya’da bulunan otsu bir türdür. İki yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
YILANDİLİ (PLANTAGO LANCEOLATA L.)
Araceae familyasındaki bir ormanlık çiçekli bitki türüdür. Avrupa'nın çoğunda, Türkiye ve Kafkasya'da yerlidir.