55-SAMSUN

ADAÇAYI YAPRAKLI LADEN (CISTUS SALVIIFOLIUS L.)
Cistaceae familyasından ve yaygın olarak Akdeniz bölgesinde yetişen bir çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
AHLAT (PYRUS ELAEAGNIFOLIA)
Anadolu'da yaygın olarak yetişen yabani bir armut türüdür. Genelde ahlat yaygın adıyla bilinir. Bazı yörelerde çakal armudu, çördük gibi yöresel isimleri de vardır.
AK KAPLANOTU (DORYCNIUM GRAECUM (L.) SER.)
Cinsin Türkçe resmî adı olan “kaplanotu” aynı zamanda papatyagillere bağlı Doronicum cinsinin de Türkçe resmî adıdır.
AK KAVAK (POPULUS ALBA)
Ak kavak, söğütgiller familyasından yapraklarının altının beyaz olmasıyla tanınan bir kavak türü. 30–40 m boylanabilen, geniş tepeli bir ağaçtır.
AKBAŞLI ÇALBA (PHLOMIS RUSSELIANA )
1 metreye kadar uzayabilen, çok yıllık, dik gövdeli ve tüylü bir bitkidir. Gri-yeşil renkli yapraklar ok şeklindedir ve aşağıya bakar.
AKBAŞLI ŞALBA (PHLOMİS RUSSELİANA)
Labiatae familyasından, ibreli ve yaprak döken ağaçlar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
AKYILDIZ (ORNITHOGALUM OLIGOPHYLLUM )
4 ila 15 cm büyüyebilir. Çiçek kurulu 2 ila 5 arası çiçekten oluşur. Çiçekler 2 ila 3 cm çapındadır. 2 ila 3 arası mat yeşil renkli yaprak görülür.
ALIÇ (CRATAEGUS MONOGYNA)
Adi alıç, gülgiller familyasından bir alıç türü. Ormanlarda yetişir. İlkbaharda açan çiçekleri beyaz ve pembedir. Meyveleri 6–10 mm çapında kırmızı ya da esmer kırmızıdır.
ALTIN DİKENİ (SCOLYMUS MACULATUS )
80 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde çıplak ve gevşek ya da çatallı biçimde dallıdır. Gövde boyunca dikenli dişli kanatlar görülür. Yapraklar yumurtamsı ila darca dikdörtgensi, az teleksi, dikenli dişli ve en üstteki yaprak düzenli taraksı uzun dikenlidir.
ANADOLU SAPARNASI (SMILAX EXCELSA L.)
Yaprakların geniş, yuvarlak-yüreğimsi, çiçeklerin en üst yaprağın koltuğunda saplı bir şemsiye halinde tek olarak bulunması ve erkek çiçek örtüsünün 5,5–7 mm uzunluğunda olmasıyla diğer Smilax türlerinde ayrılır.
ARMUT (PYRUS COMMUNIS)
13 metre kadar büyüyebilir. Gövde pullu ve gridir. Yapraklar yeşil, yumurtamsı, testere dişli kenarlı, saplı, basit ve almaslı dizilişlidir. Çiçekler beyaz ve beş taç yapraklıdır.
AT TERESI (VERONICA BECCABUNGA L.)
Veronica beccabunga, Avrupa speedwell veya brooklime, çiçekli bitki ailesi Plantaginaceae'ye ait etli otsu çok yıllık bir bitkidir.
BARUT AĞACI (FRANGULA ALNUS MILLER)
Rhamnaceae familyasın dan ormanlar, çalılıklar ve dere kenarlarında yetişen çalı veya küçük ağaç türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
BENLİ TAŞKIRAN ( SAXIFRAGA ROTUNDIFOLIA)
20 ila 50 cm büyüyebilir. Yapraklar tabanda rozet oluşturur ve bunlar etlidir. 5 cm uzunluğundaki yapraklar koyu yeşil renkli, tüylü yuvarlak ve neredeyse yüreksidir.
BEŞ PARMAK OTU (POTENTİLLA REPTANS L)
Rosaceae familyasından, dere, göl kenarları ve yaş gölgeli yerlerde yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
BÖĞÜRTLEN (RUBUS CANESCENS DC.)
Rosaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya taraflarında görülen çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
BÖĞÜRTLEN (RUBUS DISCOLAR WEIHE ET NEES.)
Rosaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya, Karadeniz taraflarında görülen çalı veya ot türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
BURÇAK (CORONILLA VARIA L.)
Coronilla Fabaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.
ÇAYIR GÜZELİ (BELLIS PERENNIS L.)
Asteraceae familyasına ait ve Avrupa-Sibirya bölgesinde bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
ÇAYIR MENEKŞESİ (VIOLA SIEHEANA BECKER)
Ülkemizde “çayır menekşesi” olarak bilinen bu tür, Romanya, Kırım, Kafkasya, Batı Suriye, Bulgaristan ve Yunanistan’da doğal yayılış gösterir. Beyaz veya mavimsi beyaz renkte çiçeklere sahip, 25 cm’ye kadar boylanabilen çokyıllık otsu bir bitkidir.
DAĞ SÜMBÜLÜ (MUSCARİ NEGLECTUM GUSS.)
Liliaceae familyasına ait K. Afrika, GD. İngiltere, O. Rusya, B. Suriye, Kıbrıs, Kafkasya, İran’ da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
DAĞMAYASLI (AJUGA REPTANS L.)
Ajuga reptans (Dağ mayasıl otu), ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından çok yıllık otsu bitki türü. Türkiye’de doğal olarak yetişir. Koyu yeşil renkte bir yer örtücüdür. Bitki dik büyümekle birlikte uzanıcı gövdeye de sahiptir. 10–30 cm boy yapar.
DİKEN OTU (PALLENİS SPİNOSA L.)
Compositae familyasından, yol kenarları, kayalık zemin ve kireçtaşı uçurumunda bulunan ot türüdür. Tek yıllık ömür süresine sahiptir.
DİŞBUDAK (FRAXINUS EXCELSIOR)
20 metre büyüyebilir. Gövde 2 metre çapa ulaşabilir. Taç uzun ve dardır. Genç ağaçlarda gövde pürüzsüz ve soluk kahverengi iken, yaşlı ağaçlarda dikey çatlaklar görülür.
ENGEREK OTU (ECHIUM VULGARE)
Engerek böcegi ve blueweed olarak bilinir - borage familyası Boraginaceae'deki bir çiçekli bitki türüdür. Avrupa’nın çoğunda, batı ve orta Asya'ya özgüdür.
FARE KULAĞI(ANAGALLIS ARVENSIS L.)
Bazı kaynaklarda Lysimachia arvensis olarak geçer. 50 cm’ye kadar uzayabilen kökler zayıf ve yeşildir. Yaz döneminde tabana yayılış gösterir, kışın ise yarım rozet halinde dik bir yapıda görülür. Işınsal simetrik çiçekler turuncu ya da kırmızı olabilir.
GÜL MÜRDÜMÜĞÜ (LATHYRUS ROSEUS STEV.)
30 ila 1800 metre yükseklikteki fındıklıklar ile ladin, çam ve meşe ormanlarında yetişmektedir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir. 80 ila 150 cm uzunluğa erişebilen gül mürdümüğü süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.
GÜMÜŞ DÜĞME (TANACETUM PARTHENİUM)
Compositae familyasından, dere kıyıları, gölgeli ormanlar ve kaya çıkıntılarında yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
GÜRGEN (CARPINUS BETULUS)
Adi gürgen, huşgiller familyasından kerestesi değerli bir orman ağacı türü. Dağılımı Avrupa'yı, Orta Avrupa'yı, İngiltere'nin güneyine ve İsveç'in güneyine kadar uzanan geniş bir yelpazeye sahiptir.
GÜVE OTU (HELİCHRYSUM GRAVEOLENS)
Compositae familyasından, Pinus nigra orman açıklığı ve dağlık meralardaki ıslak topraklı çukurlarda yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
GÜVEY FENERI (PHYSALIS ALKEKENGI L.)
Physalis alkekengi, Physalis cinsine bağlı bir bitki türüdür.Yaklaşık olarak 30–40 cm yüksekliğe erişen bitkinin meyveleri bilye büyüklüğünde ve turuncumsudur. Dokusu domatesi andırır. Meyvesi kağıdımsı bir kabuğa sarılıdır.
HEVHULMA (LYTHRUM HYSSOPIFOLIA L.)
10 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yükselicidir. Yapraklar oval, aşağı bölümde karşılıklı, üst bölümde ise almaşlı dizilişlidir. Bunlar 3 cm uzunluğundadır. Çiçekler yaprak koltuklarında tek olarak görülür.
HODAN (BARAGO OFFİCİNALİS L.)
Boraginaceae familyasından bir yıllık bitki türü. Anavatanı Suriye'dir. Güney Amerika, Kuzey Afrika ve Anadolu'da yayılış yapmasına karşın Akdeniz rejyonun dada doğallaşmıştır. Beş dar yaprak üzerinde, beş üçgen sivri yaprakları ile mükemmel bir görünümü vardır.
IHLAMUR (TILIA CORDATA)
Gövde koyu kahverengi ve olukludur. Genç dallar yeşil ila kırmızımsı kahverengidir.
ISIRGAN (URTICA)
Genellikle ısırgan otu olarak bilinen Urtica dioica, Urticaceae familyasinda çok yıllık otsu bir çiçekli bitkidir.
ISTRANCA MEŞESI (QUERCUS HARTWISSIANA)
25 m'ye kadar boylanabilen düzgün gövdeli dar tepeli bir meşe türüdür. Gövde kabuğu düzenli aralıklarla çataklıdır. Sürgünleri dört köşeli, kahverengi, çıplak çok az sayıda lentisel vardır. Tomurcuklar terminal durumludur.
İĞ AĞACI (EUONYOMUS LATİFOLİUS L.)
Celastraceae familyasından çalılıklar da ve ormanlarda yetişen bir ağaç türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
İNCİR AĞACI (FICUS)
Bir incir fidanı yerine üç yıl alıştıktan sonra artık hiçbir bakim yapmasanız bile gayet güzel yetişir ve lezzetli meyvelerini verir.
KANARYAOTU (SENECIO VERNALIS WALDST. ET KIT.)
Ülkemizde “kanaryaotu” olarak bilinen bu tür, Batı Asya, Kafkasya, Orta Asya, Orta ve Doğu Avrupa’da yayılış gösterir. Sarı renkli çiçeklere sahip, 40 cm’ye kadar boylanabilen tekyıllık bir bitkidir.
KARA BALLIBABA (BELLARDİA TRİXAGO)
Scrophulariaceae familyasından kum, ıslak çayırlıklar, tahıl tarlasın da yetişen ot türüdür. Tek yıllık bir ömür süresine sahiptir.
KARA HURMA (DIOSPYROS LOTUS L.)
Ebenaceae familyasından ve Alnus ve kestane ormanlarının yamaçlarının içinde yetişen bir ağaç türü dür. Çok yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir.
KARAHİNDİBA (TARAXACUM OFFICINAL)
Karahindiba, papatyagiller familyasından yaygın bir bitki türü. Çiçekleri sarı, yaprakları yeşil olsa da bitkinin adına karahindiba denilmiştir.
KARALAHANA (BRASSICA OLERACEA VAR. ACEPHALA. L.)
Brassicaceae familyasına ait D. Akdeniz, İran-Turan’ da bulunan otsu bir türdür. Tek , iki veya çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
KARTOPU (VIBURNUM OPULUS L.)
Caprifoliaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya’ da bulunan çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
KAYIN (FAGUS)
Kayın kayıngiller familyasının Fagus cinsinden değerli orman ağaçlarına verilen ad.Kışın yaprağını döken orman ağaçlarıdır. Sürgünler pseudoterminal tomurcukludur ve yan tomurcuklar iki sıralı sarmal dizilirler.
KESTANE (CASTANEA SATIVA)
Kayıngiller familyasında anavatanı güney Avrupa ve Asya olan 20–35 m boy 2 m çap yapabilen bir kestane türü.
KEŞİŞKÜLAHI(EPIMEDIUM PUBIGERUM)
Berberidaceae familyasına ait Karadeniz’ de görülen otsu(rizomlu) türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
KIRKBATIRAN (ECHIUM PLANTAGINEUM L.)
Tüylü ve dizilişli yapraklar 14 cm uzayabilir. Genç bitkiler oval yapraklarla tabanda rozet oluşturur. Rozet yaprakları saplıdır. Gövdedeki yapraklar dar ve küçük, sapsız ve yüreksidir. Çiçekler sapsızdır. Gövde sert tüylerle kaplıdır. Popüler bir süs bitkisidir.
KISA MAHMUT (TEUCRİUM CHAMEAEDRYS L.)
Labiatae familyasından, seyrek ormanlar, uçurumlar, yamaçlar ve bozkırlarda yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
KOKULU MENEKŞE (VIOLA ODORATA L.)
Ülkemizde “kokulu menekşe” ismiyle bilinen bu tür Avrupa ve Asya’da doğal olarak yetişir. Ancak, daha sonra Kuzey Amerika ve Avustralya’ya da yayılmıştır. Hoş kokulu mor çiçeklere sahip, 12 cm’ye kadar boylanabilen gövdesiz çokyıllık otsu bir bitkidir.
KOKULU YONCA (MELILOTUS OFFICINALIS(L.) DESR.)
Fabaceae familyasından, tahrip edilmiş yerlerde yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.Yapraklar üç yaprakçıklı birleşik, yaprakçıklar eliptik, alt yaprakların sapının dibinde çift olarak bulunan minik yapraklar (kulakçık) tam kenarlıdır.
KOYUNDÜCÜĞÜ (SCORPIURUS MURICATUS )
5 ila 30 cm büyüyebilir. Yaprakları baklagillerin karakteristik yaprak yapısına benzemez, ters mızraksı, 3 ila 10 cm uzunluğunda ve basittir. Çiçek kurulu sapı 3 ila 13 cm uzunluğundadır.
KÖY SÖĞÜDÜ (SALIX ALBA L.)
Salicaceae familyasından, Avrupa - Sibirya bölgesinde yetişen bir ağaç türüdür. Çok yıllık ömür yapısına sahiptir.
KÖYGÖÇÜREN (CIRSIUM ARVENSE (L.) SCOP )
20-100 cm boylanabilen, çok yıllık, derin köklü, rizomlu bir bitkidir. Gövdeler genellikle dallanmış, tüysüz veya örümcek ağsı keçe tüylüdür.
LADİN (PICEA)
Ladin, çamgiller familyasının Picea cinsinden Kuzey yarıkürenin ılıman ve soğuk bölgelerinde yayılış gösteren ağaç türlerinin ortak adı.
LIVAROTU (CERINTHE MINOR L)
Gövdeleri genellikle 50 cm'den kısa, sarı veya kestanerengi çiçekli ve mor veya menekşe tonuyla kaplı, kısa yaşamlı çokyıllık bir bitkidir.
MADIMAK (POLYGONUM COGNATUM)
Madımak ya da madımalak, kuzu kulağıgiller familyasından, toprak üstüne yatık sürünücü odunsu gövdeli, ufak pembe çiçekli, çok yıllık yenebilen otsu bitki türü.
MERYEMSAÇI (AJUGA REPTANS )
30 cm büyüyebilir. -15 dereceye kadar dayanıklıdır. Yapraklar karşılıklı dizilişli, koyu yeşil renkli ve mor lekelidir. Yapraklar 5 ila 8 cm uzunluğundadır. Mor çiçeklerle beraber 10 ila 15 cm uzunluğunda çiçek sapları görülür.
MEŞE (QUERCUS SP.)
Meşe, Kayınkiler familyasından kapalı tohumlu bir bitkidir. Doğal yayılım alanı Avrupa ve Kafkasya'nın batisini içeren ağaç, ılıman bölgelerde yetişebilir.
MOR ÇİÇEK (CONSOLIDA ORIENTALIS .)
Ülkemizde “mor çiçek” ismiyle bilinen bu tür, Avrupa’nın güneyinde, Türkiye ve Kuzey Afrika’da doğal yayılışa sahiptir. Ancak Kuzey Amerika’da sonradan yayılmıştır.
NERGİS (NARCISSUS TAZETTA L.)
Amaryllidaceae familyasına ait ve genellikle Akdeniz bölgesinde yetişen otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.15 ila 65 cm büyüyebilen bir bitkidir. Süs bitkisi olarak bahçelere ve peyzaj alanlarına dikilmektedir.
OT BEZELYESİ (LATHYRUS NISSOLIA L.)
Lathyrus nissolia, ot fidesi veya ot bezelyesi, Lathyrus cinsinin bir bitki türüdür. Avrupa, Mağrip, Levant ve Kafkasya'nın çoğuna özgüdür.
ÖKSÜRÜK OTU, KABALAK (TUSSILAGO FARFARA L.)
Asteraceae familyasına ait Avrupa-Sibirya’da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.4 ila 15 cm büyüyebilir. Ancak meyve zamanı 30 cm boya ulaşır. Taban yapraklar saplıdır ve yaprak ayası 10 ila 20 cm çapındadır. Bunlar çiçekler solduktan sonra gelişmeye başlar.
PİRE OTU,SOLUCAN OTU (TANACETUM PARTHENIUM L.)
Asteraceae familyasına ait Avrupa- Sibirya, D.Akdeniz, Karadeniz, İran-Turan’da bulunur ve Ot, yarıçalı, çalımsı, çalı türleri vardır. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
RENKLİ BURÇAK (CORONILLA VARIA L.)
Fabaceae familyasından, taşlı yerler, yaprak döken koruluklar ve çalılık ekilmiş yerler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
SARI ORMANGÜLÜ (RHODODENDRON LUTEUM SWEET)
Ericaceae familyasından ve Karadeniz bölgesinde yetişen bir ağaç türüdür. Çok yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir. En fazla 3–4 m'ye kadar boylanabilir. Çoğunlukla yere yatkın sık dallı, kışın yaprağını döken çalıdır. Sarı renkli, keskin kokulu çiçekler gayet boldur.
SIĞIR DİLİ (ANCHUSA AZUREA)
Bitki doğal olarak Avrupa, bati Asya'da yayılış gösterir. Nadiren soluk ya da beyaz renkli olabilir. Taç tüpü 6 ila 10 mm uzunluğunda, loblar 5 ila 8 mm uzunluğundadır.
SÖĞÜT (SATLIX)
Söğüt, söğütgiller familyasından Satlıx cinsini oluşturan boylu ağaç veya bodur çalı halinde, çoğunluğu kışın yaprak döken, ender olarak da her dem Yeşil kalan odunsu bitkiler.
TARLA KÖYGÖÇÜRENİ (CIRSIUM ARVENSE L.SCOP.)
Asteraceae familyasına ait genellikle Avrupa ve Asya’da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir. Kök sistemi hayli agresiftir ve çabuk yayılır. Normal bahçe toprağı ve güneşli bir alanda kolaylıkla yetiştirilebilir.
TEKNECİK (MEDİCAGO ORBİCULARİS (L.) BART.)
Papilionaceae (Fabaceae) familyasına ait Akdeniz bölgesi, Suriye Çöl, K. Irak, İran, Türkistan ‘ da görülen otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
TOPUZ (ECHINOPS GALATICUS FREYN)
İki ya da çok yıllık dikenli otlardır. Gövde diktir. Yapraklar basit ila 3 derin teleksi, saplı ya da sapsızdır. Çiçek başı tek ve küresel bir başta sıkışık haldedir. Çiçekler beyaz, yeşil ya da mavi renklidir. Cins Avrasya ve kuzey Afrika’ya özgüdür.
TUTSAN (HYPERİCUM ANDROSAEMUM L.)
Hypericaceae familyasından koru kenarları ve dere kıyılarında yetişen çalı türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir. Yerde sürünmek yerine dik ve dik duran birçok gövdesi vardır .
ÜÇGÜLÜ BALIK (PSORALEA BITUMINOSA L.)
Fabaceae familyasından, Akdeniz bölgesinde yetişen bir ot türüdür. Çok yıllık ömür yapısına sahiptir.
YABANİ HAVUÇ (DAUCUS CAROTA L.)
Apiaceae familyasına ait ve genellikle Asya’da bulunan otsu bir türdür. İki yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
YABANİ KETEN (LINUM BIENNE MILLER)
15-50 cm boylanabilen, tek, iki veya çok (nispeten kısa ömürlü) yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler yüzükoyun, dar açılı veya dik gelişebilir, sıklıkla tabandan dallanmıştır.
YAPIŞKAN OTU (SILENE SAXATILIS SIMS.)
Caryophyllaceae familyasına ait Akdeniz, İran- Turan, Karadeniz’ de görülen otsu bir türdür. Tek, iki, çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
YER FESLEĞENİ (MERCURIALIS ANNUA L.)
Euphorbiaceae familyasından ve kireç taşlı yamaçlar, Pinus ormanı, firigana, boş alanlar da yetişen bir ot türüdür. Tek yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir.
YER SARMAŞIĞI (GLECHOMA HEDERACEA L. )
10 ila 50 cm kadar büyüyebilir. Yapraklar böbrek biçimli, karşılıklı dizilişli, dişli, 2 ila 3 cm çapında, 3 ila 6 cm uzunluğunda ve saplıdır. Çiçekler simetrik, huni biçimli, mavi, menekşe mavisi ya da lavanta renklidir.
YILAN YASTIĞI (ARUM MACULATUM L.)
Araceae familyasına ait ve genellikle Karadenizin doğu kesimlerinde yetişen otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
YILDIZ YONCA (TRİFOLİUM STELLATUM L)
Papilionaceae familyasından, yol kenarları, tarlalar ve çalılık arasında yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür süresine sahiptir.
YOĞURT OTU, DİLKANATAN (GALIUM APARINE L.)
Rubiaceae familyasına ait Avrupa, Asya ve Amerika’da görülen otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
ZEHİRLİ YONCA (DORYCNIUM PENTAPHYLLUM)
Türün bilimsel adı yakın zamanda Lotus dorycnium olmuştur. Alttür ise Lotus herbaceus. 5 ila 60 cm büyüyebilir. Yapraklarda eksen yoktur, yaprakçıklar 4 ila 20 mm uzunluğunda ve 1 ila 6 mm genişliğinde, dikdörtgensi ters yumurtamsı ila şeritsi ters mızraksı, tüylüdür