57-SİNOP

ADİ FINDIK (CORYLUS COLURNA)
Huşgiller (Betulaceae) familyasında Corylus cinsinin bir türüdür. Ağaç fındığı, ayı fındığı, balkan fındığı, kaya fındığı adları, gökbulak fındığı, budağan fındığı gibi yaygın veya yöresel adlarıyla da tanınır.
AK ÇÖPLEME (HELLEBORUS ORIENTALIS LAM.)
Helleborus orientalis, veya Türkçede bilinen adıyla Mercimek gülü, düğün çiçeğigiller familyasından çok yıllık bir çiçekli bitki türüdür. Yunanistan, Türkiye ve Kafkasya'ya endemiktir.
AKBAŞLI ŞALBA (PHLOMİS RUSSELİANA)
Labiatae familyasından, ibreli ve yaprak döken ağaçlar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
ALTIN DİKENİ (SCOLYMUS MACULATUS )
80 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde çıplak ve gevşek ya da çatallı biçimde dallıdır. Gövde boyunca dikenli dişli kanatlar görülür. Yapraklar yumurtamsı ila darca dikdörtgensi, az teleksi, dikenli dişli ve en üstteki yaprak düzenli taraksı uzun dikenlidir.
ANADOLU KESTANESİ (CASTANEA SATIVA MILLER)
Anadolu kestanesi (Castanea sativa), kayıngiller (Fagaceae) familyasında anavatanı güney Avrupa ve Asya olan, 20–35 m boy, 2 m çap yapabilen bir kestane türü.
ANADOLU SAPARNASI (SMILAX EXCELSA L.)
Yaprakların geniş, yuvarlak-yüreğimsi, çiçeklerin en üst yaprağın koltuğunda saplı bir şemsiye halinde tek olarak bulunması ve erkek çiçek örtüsünün 5,5–7 mm uzunluğunda olmasıyla diğer Smilax türlerinde ayrılır.
BAYIR FİYİ (LATHYRUS CICERA L)
15 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde çıplak ya da zaman zaman cılız tüylüdür. Gövdede kanat bulunur. Yapraklar, iki şeritsi yaprakçıktan oluşur, bunlar 3 ila 6 cm uzunluğundadır. Çiçek kurulu tek çiçekten oluşur ve 1 ila 1,5 cm uzunluğundadır. Meyve tüysüzdür.
BOYNUZLU EKŞİ ÜÇGÜL (OXALIS CORNICULATA)
Tek yıllık ya da çok yıllık otsu bitkidir. Gövdesi çok sayıda, yatık, keçemsi tüylü-yumuşak seyrek tüylüdür. Yaprakçıklar ters yüreğimsi ya da değil, derince çentiklidir. Kulakçıkları belirgindir. Çanak yapraklar mızraksı, kör uçlu ya da değil, 3-5 mmdir. Taç yapraklar açık sarı, 6-8 (-10) mmdir.
BÖĞÜRTLEN (RUBUS CANESCENS DC.)
Rosaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya taraflarında görülen çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
BURÇAK (CORONILLA VARIA L.)
Coronilla Fabaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.
ÇAN ÇİÇEĞİ (CAMPANULA STRICTA L.)
Çan çiçeği, çan çiçeğigiller familyasından bir, iki ya da çok yıllık bitkilerin ortak adı. Adlarını çiçeklerinin çan şeklinde olmasından alır. Latince'de Campanula küçük çan anlamına gelir. Çiçekleri için bahçelerde ve saksılarda süs bitkisi olarak yetiştirilir.
ÇAYIR GÜZELİ (BELLIS PERENNIS L.)
Asteraceae familyasına ait ve Avrupa-Sibirya bölgesinde bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
ÇIRNIK OTU (RANUNCULUS MARGINATUS D URV.)
Bitki doğal olarak Karadeniz havzasında yayılış gösterir. 15 ila 30 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yükselicidir. Yaprakçıklar 0,8 ila 1,2 cm uzunluğunda, baklavamsı ila ters yumurtamsı, çoğunlukla sivri çıkıntılıdır. Çiçeklenme kısa saplı ila neredeyse sapsız, çok çiçeklidir.
ÇİTLENBİK (PISTACIA TEREBINTHUS)
Türkiye'de 2–3 m boylarında çalı veya 10 m'ye kadar boylanabilen ağaç formlarında görülebilmektedir. Karşılıklı dizilmiş bileşik yapraklar 5-11 parlak yaprakçıktan oluşur ve reçine kokusu verir.
ÇUHA ÇİÇEĞİ (PRIMULA VULGARIS)
Primula vulgaris, ortak çuha çiçeği, batı ve güney Avrupa, kuzeybatı Afrika ve güneybatı Asya'nın bazı bölgelerine özgü Primulaceae familyasındaki bir çiçekli bitki türüdür.
DAĞ ÇİLEK (FRAGARIA VESCA L.)
Fragaria vesca, yabani çilek ya da dağ çileği, ormanlık veya çalılık alanlarda yetişen meyve. Mayıs çileği reçeli ve şurubu yapılabildiği gibi, taze toplanıp yenilebilir. Türkiye'de Karadeniz Bölgesi'nde çaylık ve fındıklıklarda da görülür.
DEFNE (LAURUS NOBILIS L.)
Akdeniz defnesi, defnegillerden, her mevsim yeşil kalabilen, güzel kokulu ve yapraklarının kullanım alanı oldukça geniş olan bir çalı veya ağaç türü.
DELI BURÇAK (LATHYRUS LAXIFLORUS (DESF.) O. )
Ülkemizde “deli burçak” olarak bilinen bu tür, genellikle Güneydoğu Avrupa'dan Kafkasya, Türkiye, İran ve Suriye'ye kadar yayılış gösterir. Gövdeleri 40 cm’ye kadar uzayan çokyıllık otsu bitkilerdir.
DİŞBUDAK (FRAXINUS EXCELSIOR)
20 metre büyüyebilir. Gövde 2 metre çapa ulaşabilir. Taç uzun ve dardır. Genç ağaçlarda gövde pürüzsüz ve soluk kahverengi iken, yaşlı ağaçlarda dikey çatlaklar görülür.
DOĞU ÇINAR (PLATANUS ORIENTALIS)
Doğu çınarı, çinargiller familyasından 25–30 m boy, 5–6 m çap yapabilen bir çınar türü.
DÖNGEL (Mespilus germanica L.)
Muşmula ya da döngel, beşbıyık, ezgil, gülgillerin bir altfamilyası olan Amygdaloideae'dan bir ağaç ve bu ağacın meyvelerdir. Çiçek tablasıyla sarılmış etli meyveleri, eriksi yapıdadır. Yabani olanları daha küçük olur. İçinde sertleşmiş tohumları bulunur.
ENGEREK OTU (ECHIUM VULGARE)
Engerek böcegi ve blueweed olarak bilinir - borage familyası Boraginaceae'deki bir çiçekli bitki türüdür. Avrupa’nın çoğunda, batı ve orta Asya'ya özgüdür.
ERİK (PRUNUS DOMESTICA L.)
Prunus domestica, Avrupa eriği, Rosaceae familyasındaki çiçekli bir bitki türüdür. Yaprak döken bir ağaç, İngilizce erik olarak bilinen meyve ağaçlarının birçok çeşidini içerir, ancak tüm erikler bu türe ait değildir. Yeşillikler ve mürdümler de P. domestica'nın alt türlerine aittir.
FARE KULAĞI (ANAGALLIS ARVENSIS L.)
Lysimachia arvensis, Primulaceae familyasından bir yıllık bitki türü. Anavatanı olan Akdeniz ve çevresinde ayrıca Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'da bulunur. Sıcak bölgelerde aşırı nemli ve havasız toprakları sever. Kuru otsu yerler, yol kenarları, tarlalar ve işlenmemiş topraklarda yetişir.
FARE KULAĞI(ANAGALLIS ARVENSIS L.)
Bazı kaynaklarda Lysimachia arvensis olarak geçer. 50 cm’ye kadar uzayabilen kökler zayıf ve yeşildir. Yaz döneminde tabana yayılış gösterir, kışın ise yarım rozet halinde dik bir yapıda görülür. Işınsal simetrik çiçekler turuncu ya da kırmızı olabilir.
FATMANAOTU (SALVIA VIRGATA JACQ.)
Ülkemizde “fatmanaotu” ismiyle bilinen bu tür, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da doğal olarak yetişir. Menekşe-mavi, leylak veya nadiren beyaz renklerde çiçeklere sahip, 100 cm’ye kadar boylanabilen çokyıllık otsu bir bitkidir.
GÜRGEN (CARPINUS BETULUS)
Adi gürgen, huşgiller familyasından kerestesi değerli bir orman ağacı türü. Dağılımı Avrupa'yı, Orta Avrupa'yı, İngiltere'nin güneyine ve İsveç'in güneyine kadar uzanan geniş bir yelpazeye sahiptir.
HACIOSMANOTU (STACHYS ANNUA L.)
Hacıosmanotu bitkisi, çok ya da zaman zaman iki yıllık bir bitkidir. Çanak tüpü boyunca yaslanıcı havlı ve birkaç yayık tüylüdür. Gövde yatık, tüysüzce ve çanak dişleri mızraksı bizsidir.
HALKAVİ YAPRAKLI ADAÇAYI (SALVIA VERTICILLATA L.)
Salvia verticillata, leylak adaçayı veya whorled clary, orta Avrupa'dan batı Asya'ya kadar geniş bir alana özgü ve kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika'da doğallaştırılmış otsu bir yıllıktır.
HAM ERİK (PRUNUS DOMESTICA L.)
Prunus domestica, Avrupa eriği, Rosaceae familyasındaki çiçekli bir bitki türüdür. Yaprak döken bir ağaç, İngilizce erik olarak bilinen meyve ağaçlarının birçok çeşidini içerir, ancak tüm erikler bu türe ait değildir. Yeşillikler ve mürdümler de P. domestica'nın alt türlerine aittir.
HAS EŞEKKULAĞI (KNAUTIA DEGENII BORBAS EX)
Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. Yakın tarihe kadar endemik statüsünde idi ancak Avrupa’da çeşitli ülkelerden kayıt bildirilince bu statüsünü kaybetti. 20 ila 40 cm büyüyebilir. Gövde havlı ve kıllıdır, alt bölümdeki kıllar ters dönük, üst bölümdeki kıllar ise yayılıcıdır.
HEVHULMA (LYTHRUM HYSSOPIFOLIA L.)
10 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yükselicidir. Yapraklar oval, aşağı bölümde karşılıklı, üst bölümde ise almaşlı dizilişlidir. Bunlar 3 cm uzunluğundadır. Çiçekler yaprak koltuklarında tek olarak görülür.
IHLAMUR (TILIA CORDATA)
Gövde koyu kahverengi ve olukludur. Genç dallar yeşil ila kırmızımsı kahverengidir.
KABA FESLEĞEN (CALAMINTHA GRANDIFLORA (L.))
Calamintha grandiflora, büyük çiçekli calamint, gösterişli calamint veya nane tuzu, bir süs bitkisi türüdür. Batı ve güney Avrupa'nın bazı dağlarında 700 metre yüksekliğinde yetişir. Kayın ormanlarında bulunabilir.
KADİFE ÇİÇEĞİ (CALENDULA ARVENSIS L.)
Calendula arvensis, yaygın olarak tarla kadife çiçeği olarak bilinen papatyagillerden bir çiçekli bitki türüdür. Orta ve Güney Avrupa'ya özgü olup dünya çapında tanıtılan bir tür olarak bilinir. Calendula arvensis, 10–50 cm boyunda bir veya iki yıllık bir otsu bitkidir.
KAĞITHANE ÇİÇEĞİ (RANUNCULUS CONSTANTINOPOLITANUS)
Ülkemizde “İstanbul Düğün Çiçeği” olarak bilinen bu türün Kuzey ve Güney Amerika, Yeni Zellanda’dan Akdeniz Bölgesi’ne kadar geniş yayılışı bulunur. Tüylü yapıda, sarı çiçekli çokyıllık otsu bir bitkidir.
KARAAĞAÇ (ULMUS GLABRA)
İrlanda'dan doğuya doğru Urallara ve güneydeki Kuzey Kutup Dairesi'nden Yunanistan'daki Mora dağlarına kadar Avrupa karaağaç türlerinin en geniş yelpazesinden oluşmaktadır.
KARAÇAM (PINUS NIGRA)
Pinus nigra ağırlıklı olarak dağlık alanlarda olmak üzere Avrupa ve Anadolu'da geniş fakat parçalı bir dağılıma sahip hızlı büyüyen bir kozalaklı ağaçtır.
KARAÇAY (SİDERİTİS MONTANA L.)
Sideritis, Lamiaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.[1] Sideritis başlıca Akdeniz bölgesinde yayılım gösteren, bir ve çok yıllık toplam 142 taksona sahip bir cinstir.
KAYIN (FAGUS)
Kayın kayıngiller familyasının Fagus cinsinden değerli orman ağaçlarına verilen ad.Kışın yaprağını döken orman ağaçlarıdır. Sürgünler pseudoterminal tomurcukludur ve yan tomurcuklar iki sıralı sarmal dizilirler.
KESTANE (CASTANEA SATIVA)
Kayıngiller familyasında anavatanı güney Avrupa ve Asya olan 20–35 m boy 2 m çap yapabilen bir kestane türü.
KEŞİŞKÜLAHI(EPIMEDIUM PUBIGERUM)
Berberidaceae familyasına ait Karadeniz’ de görülen otsu(rizomlu) türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
KIR TİRFİLİ (TRIFOLIUM CAMPESTRE SCHREB.)
Yaygın olarak şerbetçiotu yoncası, tarla yoncası ve alçak şerbetçiotu yoncası olarak bilinen trifolium campestre, kuru, kumlu otlak habitatlarında, tarlalarda, ormanlık alanlarda, yol kenarlarında, çorak arazilerde ve ekili arazilerde yetişen, Avrupa ve Batı Asya'ya özgü bir çiçekli bitki türüdür.
KIRKBATIRAN (ECHIUM PLANTAGINEUM L.)
Tüylü ve dizilişli yapraklar 14 cm uzayabilir. Genç bitkiler oval yapraklarla tabanda rozet oluşturur. Rozet yaprakları saplıdır. Gövdedeki yapraklar dar ve küçük, sapsız ve yüreksidir. Çiçekler sapsızdır. Gövde sert tüylerle kaplıdır. Popüler bir süs bitkisidir.
KIRMIZI GÜL (ROSA GALLICA L.)
Rosaceae familyasına ait genellikle Güney ve Orta Avrupa, Kafkasya, Irak taraflarında görülen çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
KIZILCIK (CORNUS MAS)
En fazla 5–8 m boy yapar. Yapraklar koyu yeşil, her iki yüzü tüylü, damarlar paralel, damarlar boyunca tüylüdür. Şubat-Mart ayında açan sarı renkli küçük Çiçekleri vardır, meyveleri kırmızı renkli, eliptik şekillidir.
KİRAZ (CERASUS AVIUM L.)
MOENCH Kiraz, gülgiller familyasından Kuzey Akdeniz kıyıları, Güney Kafkasya, Hazar Denizi ve Kuzeydoğu Anadolu'da doğal olarak bulunan meyve ağacı. Meyvesi olgunlaşmadan önce pembe bir çiçek açar.
KOYUNDÜCÜĞÜ (SCORPIURUS MURICATUS )
5 ila 30 cm büyüyebilir. Yaprakları baklagillerin karakteristik yaprak yapısına benzemez, ters mızraksı, 3 ila 10 cm uzunluğunda ve basittir. Çiçek kurulu sapı 3 ila 13 cm uzunluğundadır.
KÖKNAR (ABIES CILICICA)
Abies cilicica, Pinaceae familyasındaki bir kozalaklı ağaç türüdür. Lübnan, Suriye ve Türkiye'de bulunur.
MEŞE (QUERCUS SP.)
Meşe, Kayınkiler familyasından kapalı tohumlu bir bitkidir. Doğal yayılım alanı Avrupa ve Kafkasya'nın batisini içeren ağaç, ılıman bölgelerde yetişebilir.
MÜRVER (SAMBUCUS NIGRA L.)
Caprifoliaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya’da bulunan çalı/küçük ağaç türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir. Genelde 3m’yi aşmayan orta boy çalı tarzında gelişir. Duruma göre 6 metre kadar uzadığı da olur. Kışın yapraklarını döker.
NERGİS (CALENDULA ARVENSIS L.)
Asteraceae familyasına ait Orta ve Güney Avrupa’da bulunan otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir. 10–50 cm boyunda bir veya iki yıllık bir otsu bitkidir. Yapraklar ince ve mızrak şeklindedir, tüylü gövdeden yaprak sapları üzerinde taşınır.
NERGİS (CALENDULA SUFFRUTICOSA)
Asteraceae familyasına ait Batı Akdeniz’de bulunan otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir. Kendi kendine yeten bir büyüme formuna ve geniş yapraklara sahiptir.
PAVLONYA (PAULOWNIA KAWAKAMII)
Yaygın olarak safir ejderha ağacı olarak bilinen Paulownia kawakamii, Paulowniaceae familyasında bir ağaç türüdür. Ağacın anavatanı Tayvan, doğu Çin ve Japonya'dır. Yaprak dökendir ve erken ilkbaharda yapraklar görünmeden önce birçok büyük menekşe çiçeği taşır.
SANDIK ÇİÇEĞİ (HYPERICUM ORIENTALE L.)
Sandık çiçeği veya bilimsel adıyla Hypericum orientale, sarı kantarongiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Gürcistan ve Türkiye'ye endemik olan sandık otu, 0 ila 2300 metre yükseklikteki volkanik kaya yamaçları ve koruluklarda yetişmektedir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir.
SARI ÇAM (PINUS SYLVESTRIS)
Sarıçam, çamgiller familyasından Avrupa'nın hemen her yerinde, Kafkaslar, Sibirya ve Kuzey Asya'da yayılış gösteren çam türü.
TAŞ KÖMRENİ (ALLIUM RUPESTRE STEVEN )
15 ila 40 cm büyüyebilen bir bitkidir. Soğanı yumurtamsı ve 1 ila 2 cm çapındadır. Dış gömlek kağıtsı ve yoğun biçimde çizgilidir. Yapraklar 2 ila 3 arası sayıda, ipliksi, 0,5 ila 1 mm genişliğinde, kıvrık ve gövdenin alt yarısını kılıfla kapatmıştır.
TAVŞAN ELMASI (PYRACANTHA COCCINEA ROEMER)
Kızıl ateş dikeni veya bilimsel adıyla Pyracantha coccinea, Güney Avrupa, Kırım, Kafkasya, Türkiye ve Kuzeybatı İran'a endemik bir ateş dikeni türüdür. En az 16. yüzyıldan beri bahçelerde yetiştirildiği bilinmektedir. Ağacın küçük beyaz çiçekleri ve küçük parlak kırmızı meyveleri vardır.
TOPUZ (ECHINOPS GALATICUS FREYN)
İki ya da çok yıllık dikenli otlardır. Gövde diktir. Yapraklar basit ila 3 derin teleksi, saplı ya da sapsızdır. Çiçek başı tek ve küresel bir başta sıkışık haldedir. Çiçekler beyaz, yeşil ya da mavi renklidir. Cins Avrasya ve kuzey Afrika’ya özgüdür.
TURP OTU (RAPHANUS RAPHANISTRUM L.)
Ülkemizde eşek turpu olarak bilinen bu bitki, Batı Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika’da doğal olarak yayılış gösterir. Beyaz, soluk pembe, leylak veya sarı renkli çiçeklere sahip, 50 cm’ye kadar boylanabilen tek yıllık bir bitkidir.
TÜYLÜ NANE (MENTHA LONGİFOLİA (L.) HUDSON)
Labiatae (Lamiaceae) familyasına ait Ege, Kıbrıs, Lübnan, KB. İran, K. Irak’ da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
VİŞNE (PRUNUS CERASUS L.)
Vişne, gülgiller familyasından kiraza benzeyen ve tadı kiraz tadından daha ekşi olan bir meyve türü.
YABANİ HAVUÇ (DAUCUS CAROTA L.)
Apiaceae familyasına ait ve genellikle Asya’da bulunan otsu bir türdür. İki yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
YABANİ KETEN (LINUM BIENNE MILLER)
15-50 cm boylanabilen, tek, iki veya çok (nispeten kısa ömürlü) yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler yüzükoyun, dar açılı veya dik gelişebilir, sıklıkla tabandan dallanmıştır.
YAKI OTU (EPILOBIUM ANGUSTIFOLIUM L.)
Yapraklar mızrak biçimli ve damarlıdır. Çiçekler dört adet pembe-eflatun taç yaprak taşır. Yapraklarının damarlı yapısı benzersizdir.
ZİFİN (RHODODENDRON LUTEUM SWEET)
Rhododendron luteum, Ericaceae familyasından bir ormangülü türü. En fazla 3–4 m'ye kadar boylanabilir. Çoğunlukla yere yatkın sık dallı, kışın yaprağını döken çalıdır. Sarı renkli, keskin kokulu çiçekler gayet boldur.