Türkiye Ballı Bitkiler Florası

58-SİVAS

Bölge: İÇ ANADOLU
İlçe Sayısı: 17
Kovan Sayısı: 301409
Üretici Sayısı: 3730
ACI SÜPÜRGE (CENTAUREA VIRGATA LAM.)

30 ila 70 cm büyüyebilir. Tabana doğru odunsu, birkaç gövdeli ve çok dallıdır. Yapraklar ağsı tüylü, alttakiler derin teleksi ve çiçeklenme zamanı kurur, ortadakiler az teleksi ve üsttekiler basittir. Çiçek başı tek ya da sıklıkla dalların ucunda iki adettir.

AKYILDIZ (ORNITHOGALUM OLIGOPHYLLUM )

4 ila 15 cm büyüyebilir. Çiçek kurulu 2 ila 5 arası çiçekten oluşur. Çiçekler 2 ila 3 cm çapındadır. 2 ila 3 arası mat yeşil renkli yaprak görülür.

ALA KÖRIGEN (CORONILLA ORIENTALIS MILLER)

40 cm`ye kadar boylanabilen, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Yapraklar 7-11 kamamsı yaprakçıklı birleşik ve mat yeşil renktedir. çiçeklenme dönemi Mart-Temmuz ayları arasında, çiçekler 12-18 mm uzunlukta, 3-9`u birarada şemsiye çiçek durumlu, sarı renktedir.

ASLANDİŞİ (LEONTODON CRISPUS VILL.)

Ülkemizde “aslandişi” ismiyle bilinen bu tür, Güneydoğu Avrupa, Güneybatı Rusya, Kırım, Türkiye ve Kafkasya'da yayılış gösterir. Sarı renkli çiçeklere sahip, boyları 50 cm'ye kadar uzayan çokyıllık bir bitkidir.

BATALAK (HEDYSARUM VARİUM)

Papilionaceae familyasından bozkır, çıplak yamaçlar, meşe korulukları, nadas tarlaları ve ekilmiş yerler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

BEŞ PARMAK OTU (POTENTİLLA REPTANS L)

Rosaceae familyasından, dere, göl kenarları ve yaş gölgeli yerlerde yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

BEŞPARMAK OTU (POTENTILLA ERECTA L. RAUSCHEL)

Rosaceae familyasından bir beşparmak otu türü. Orta ve Doğu Avrupa'da yayılış yapar. Yaprakdöken ormanlar, meralar ve ovalarda yetişir. Çok yıllık otsu bir bitkidir. Elsi yapraklarda yaprakçıkların beşi de mızraksı ucu ince dişlidir.

BÖĞÜRTLEN (RUBUS CANESCENS DC.)

Rosaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya taraflarında görülen çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

CANAVAR OTU (OROBANCHE NANA)

Canavar otu Lamiales takımına ait bir familyadır ve asalak bir bitkidir. Tam parazit bitki olduğundan dolayı klorofil yoktur ve bu nedenle fotosentez yapmaz. Ayrıca kök sistemleri de bulundurmaz. Tarım alanlarında çıkması durumunda ürünlere zarar verebilmektedir.

ÇAM (PINACEAE)

Çam, Pinaceae familyasından Pinus cinsinden orman ağaçlarını içeren iğne yapraklı türlere verilen ad.

ÇİĞDEM (CROCUS)

Çigdem, süsengiller familyasına ait bir bitki türüdür Çok yıllık, yumrulu, çingene pembesi ya da mavi çiçekli otsu bitkilerdir.

DAĞ SÜMBÜLÜ (MUSCARİ NEGLECTUM GUSS.)

Liliaceae familyasına ait K. Afrika, GD. İngiltere, O. Rusya, B. Suriye, Kıbrıs, Kafkasya, İran’ da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

DELI BURÇAK (LATHYRUS LAXIFLORUS (DESF.) O. )

Ülkemizde “deli burçak” olarak bilinen bu tür, genellikle Güneydoğu Avrupa'dan Kafkasya, Türkiye, İran ve Suriye'ye kadar yayılış gösterir. Gövdeleri 40 cm’ye kadar uzayan çokyıllık otsu bitkilerdir.

FATMANAOTU (SALVIA VIRGATA JACQ.)

Ülkemizde “fatmanaotu” ismiyle bilinen bu tür, Asya ve Güneydoğu Avrupa’da doğal olarak yetişir. Menekşe-mavi, leylak veya nadiren beyaz renklerde çiçeklere sahip, 100 cm’ye kadar boylanabilen çokyıllık otsu bir bitkidir.

FILISKIN (ACINOS ROTUNDIFOLIUS PERS)

10-15 cm boyunda kuvvetli kokusu olan bir bitkidir. yapraklari kisa sapli olup, oval seklindedir. çiçekleri morumsu pembedir. terkibinde uçucu yag (pulegon) vardir.

GELİNCİK (PAPAVER RHOEAS)

Gelincik, gelincikgiller familyasından Dünya'da çok geniş bir yayılma alanına sahip bir yıllık bir bitki türü 25–60 cm arasında değişen yüksekliklere ulaşabilir.

HACIOSMANOTU (STACHYS ANNUA L.)

Hacıosmanotu bitkisi, çok ya da zaman zaman iki yıllık bir bitkidir. Çanak tüpü boyunca yaslanıcı havlı ve birkaç yayık tüylüdür. Gövde yatık, tüysüzce ve çanak dişleri mızraksı bizsidir.

HALKAVİ YAPRAKLI ADAÇAYI (SALVIA VERTICILLATA L.)

Salvia verticillata, leylak adaçayı veya whorled clary, orta Avrupa'dan batı Asya'ya kadar geniş bir alana özgü ve kuzey Avrupa ve Kuzey Amerika'da doğallaştırılmış otsu bir yıllıktır.

KARA SORMUK(NONEA PULLA (L.) DC.)

Boraginaceae familyasına ait K. Irak, B. ve KB. İran’ da görülen otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

KARTOPU (VIBURNUM OPULUS L.)

Caprifoliaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya’ da bulunan çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

KAVGALAZ (CENTAUREA CARDUIFORMIS DC.)

Kavgalaz, Papatyagiller (Asteraceae) ailesinden, İran, Kafkaslar, Kırım ve Türkiye?ye özgü bir türdür. Türkiye?de 3 alttürü gözlenmiştir, bunlar Doğu Karadeniz, Yukarı Fırat, Erzurum-Kars, Yukarı Murat-Van ve Hakkari alt bölgelerinde yayılış gösterirler.

KEKİK (ONITES L)

Origanum onites, Girit kekik, Yunan kekik, pot mercanköşk, Sicilya, Yunanistan ve Türkiye'de bulunan Origanum cinsindeki bir bitki türüdür.

KEPİR OTU (HYPERICUM SCABRUM L.)

Hypericum çok yaygın bir genustur.Yeryüzünde 350'ye yakın türüne rastland ığı gibi Anadolu'da da şimdiye kadar tespit edilenlerin sayısı 70 civarındadır. Hyperieum'lar başlıca uçucu yağ, tanen ve bazı heterozitleri ihtiva eden bitkilerdir.

KIR NAVRUZU (IRIS SPURIA)

İris, Iridaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.

KIRMIZI KANTARON (CENTAURIUM ERYTHRAEA RAFN)

5 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde dallı ve diktir. Tabanda rozet oluşturur ve bunlar ters yumurtamsı ila eliptiktir. Gövdedeki yapraklar üçgensi ve karşılıklı dizilişlidir. Çiçek kurulu birçok çiçek barındırır.

KOTANKIRAN (CENTAUREA GLASTIFOLIA L.)

Bitki doğal olarak Karadeniz’e komşu bölgelerde yayılış gösterir. 1 metre uzunluğa 1 ila 2 metre genişliğe ulaşabilir. Yapraklar yeşil ve yumurtamsı, 5 ila 10 cm uzunluğunda ve karşılıklı dizilişlidir. Çiçekler sarı, 3 ila 5 cm çapındadır. Beş taç yaprak birçok sarı ercik görülür.

KÖY SÖĞÜDÜ (SALIX ALBA L.)

Salicaceae familyasından, Avrupa - Sibirya bölgesinde yetişen bir ağaç türüdür. Çok yıllık ömür yapısına sahiptir.

KÖYGÖÇÜREN (CIRSIUM ARVENSE (L.) SCOP )

20-100 cm boylanabilen, çok yıllık, derin köklü, rizomlu bir bitkidir. Gövdeler genellikle dallanmış, tüysüz veya örümcek ağsı keçe tüylüdür.

KUŞ FİĞİ (VICIA CRACCA L.)

Vicia cracca, Avrupa ve Asya'ya özgü bir fiğ türüdür. Diğer kıtalarda, yaygın bir ot olduğu Kuzey Amerika da dahil olmak üzere tanıtılan bir tür olarak ortaya çıkar. Genellikle eski alanlar ve yol kenarındaki hendekler de dahil olmak üzere rahatsız habitatlarda görülür.

KUZU GEVREĞİ EŞEK MARULU (SONCHUS ASPER L.)

Asteraceae familyasına ait genellikle Avrupa ve Kuzey Afrika’ da görülen otsu bir türdür. Tek veya iki yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

LIVAROTU (CERINTHE MINOR L)

Gövdeleri genellikle 50 cm'den kısa, sarı veya kestanerengi çiçekli ve mor veya menekşe tonuyla kaplı, kısa yaşamlı çokyıllık bir bitkidir.

MELEZ ÜÇGÜL (TRIFOLIUM HYBRIDUM L.)

Ülkemizde “melez üçgül” olarak bilinen bu tür, Avrupa ve Güneybatı Asya'nın özellikle dağlık bölgelerinde doğal olarak yetişen çokyıllık bir bitkidir.

MİS GEVEN (ASTRAGALUS FRAGRANS WILLD.)

Papilionaceae familyasından pinus ormanı, otlu yamaçlar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık bir ömür süresine sahiptir.

MOR ÇİÇEK (CONSOLIDA ORIENTALIS .)

Ülkemizde “mor çiçek” ismiyle bilinen bu tür, Avrupa’nın güneyinde, Türkiye ve Kuzey Afrika’da doğal yayılışa sahiptir. Ancak Kuzey Amerika’da sonradan yayılmıştır.

MOR GALABOR (SALVIA CYANESCENS BOISS. ET BAL.)

Salvia cyanescens, Lamiaceae familyasından Türkiye'de endemik olan bir ada çayı türü. 1959 yılında bahçecilikle tanışmıştır. Salvia candidissima türü ile doğal melezleri bulunur. 2000 m yükseklikteki dağlık bölgelerde bulunur. Haziran-Ağustos döneminde açan erguvani-mor çiçekleri vardır.

ÖKSÜRÜK OTU, KABALAK (TUSSILAGO FARFARA L.)

Asteraceae familyasına ait Avrupa-Sibirya’da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.4 ila 15 cm büyüyebilir. Ancak meyve zamanı 30 cm boya ulaşır. Taban yapraklar saplıdır ve yaprak ayası 10 ila 20 cm çapındadır. Bunlar çiçekler solduktan sonra gelişmeye başlar.

PATPAT (ASTRAGALUS LINEATUS LAM.)

Papilionaceae familyasından kayalık yamaçlar, yüksek çayırlıklar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık bir ömür süresine sahiptir.

SARI KASİDE (SCUTELLARIA ORIENTALIS)

5 ila 45 cm büyüyebilir. Tabanda odunsu gövdeli, çok yıllık bitkilerdir. Yapraklar belirgin saplı, 5 ila 30 mm uzunluğunda, yaprak ayası yumurtamsı eliptik ila şeritsi, loblu, loblar geriye kıvrık, genellikle küt uçludur.

SARIŞIRO (SENECIO PSEUDO-ORIENTALIS SCHISCHKIN)

50 ila 100 cm büyüyebilir. Gövde dik ve tüysüzcedir. Taban yaprakları saplı, dikdörtgensi mızraksı ve kenarları düz ya da minik dişlidir. Gövde yaprakları sapsız, şeritsi mızraksı, genellikle minik dişlidir.

SIVRI MAYASIL (AJUGA SALICIFOLIA (L.) SCHREBER)

Ajuga salicifolia, Lamiaceae familyasından 20–30 cm yüksekliğinde otsu yapılı köksaplı bir bitki türü. Yapraklar, mızrak-eliptik veya geniş eliptik, kısa yaprak saplıdır.

SÜTLEĞEN (EUPHORBIA)

Tek evcikli, tek, iki ya da çok yıllık otlar ya da çalılardır. Sütlü bir özsuları vardır. Gövde yaprakları genellikle almaslı, nadiren karşılıklı, zıt çiftler halinde ya da halkavi dizilişli, sapsız ya da nadiren saplıdır.

SÜTOTU (POLYGALA MAJOR JACQ)

Koca sütotu veya bilimsel adıyla Polygala major, Nikolaus Joseph von Jacquin tarafından tanımlanmış, sütotu familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.

TARLA KÖYGÖÇÜRENİ (CIRSIUM ARVENSE L.SCOP.)

Asteraceae familyasına ait genellikle Avrupa ve Asya’da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir. Kök sistemi hayli agresiftir ve çabuk yayılır. Normal bahçe toprağı ve güneşli bir alanda kolaylıkla yetiştirilebilir.

TEZDÜĞME (CENTAUREA CONSANGUINEA DC.)

35-70 cm boylanabilen, çok yıllık, tabandan itibaren sık dallanmış, otsu bir türdür. Yapraklar hafifçe örümcek ağsı dokuyla kaplıdır, neredeyse tüysüzdür, alt ve orta yapraklar birbirinden ayrık birkaç şeritsi dilimlerle tüysü yapıdadır, dilimler 1-3 mm geniş genişliktedir.

TİLKİKUYRUĞU (ALOPECURUS MYOSUROIDES HUDSON)

Alopecurus myosuroides, Avrasya'ya özgü, nemli çayırlarda, yaprak döken ormanlarda ve ekili ve atık arazilerde bulunan yıllık bir çimdir. Aynı zamanda ince çayır tilki kuyruğu, kara çimen, seğirme otu ve siyah seğirme olarak da bilinir.

TOPUZ (ECHINOPS GALATICUS FREYN)

İki ya da çok yıllık dikenli otlardır. Gövde diktir. Yapraklar basit ila 3 derin teleksi, saplı ya da sapsızdır. Çiçek başı tek ve küresel bir başta sıkışık haldedir. Çiçekler beyaz, yeşil ya da mavi renklidir. Cins Avrasya ve kuzey Afrika’ya özgüdür.

ÜVEZ (SORBUS AUCUPARIA)

10–15 m boyunda bir ağaçtır. Tek tüysü yaprakların 9-15 yaprakçığı vardır. Elips biçiminde sivri uçlu kenarları dişlidir. Çiçekleri beyazdır.

YABAN KETEN (LINUM NODIFLORUM )

5 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde diktir. Alt yapraklar kaşıksı, orta yapraklar dikdörtgensi, 1 ila 3 cm uzunluğunda, 1 ila 3 damarlıdır. Çanak yaprak şeritsi, 11 ila 13 mm uzunluğundadır. Taç yaprak sarı renkli ve 17 ila 20 mm uzunluğundadır.

YARAMERHEMİ (GERANİUM ASPHODELOİDES)

Geraniaceae familyasından, çayırlıklar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür yapısına sahiptir.

YUMAK ÇANI (CAMPANULA GLOMERATA L.)

Kümelenmiş çan çiçeği veya Dane'in kanı ortak isimleri ile bilinen Campanula glomerata, Campanula cinsinde, Campanulaceae familyasına ait bir çiçekli bitki türüdür.

YUMURTA GEVENİ (ASTRAGALUS OVATUS)

Papilionaceae familyasından sarp, kayalık yamaçlar da yetişen bir ot türüdür. Çok yıllık bir ömür süresine sahiptir.

ZÜMRA GEVENİ (ASTRAGALUS PONTİCUS PALL.)

Papilionaceae familyasından kuru kıyılar, tarlalar, yol kenarların da yetişen bir ot türüdür. Çok yıllık bir ömür süresine sahiptir.

ÇIÇEK
KEKIK
YÖRESEL