62-TUNCELİ

AT TERESI (VERONICA BECCABUNGA L.)
Veronica beccabunga, Avrupa speedwell veya brooklime, çiçekli bitki ailesi Plantaginaceae'ye ait etli otsu çok yıllık bir bitkidir.
BEŞPARMAK OTU (POTENTILLA ERECTA L. RAUSCHEL)
Rosaceae familyasından bir beşparmak otu türü. Orta ve Doğu Avrupa'da yayılış yapar. Yaprakdöken ormanlar, meralar ve ovalarda yetişir. Çok yıllık otsu bir bitkidir. Elsi yapraklarda yaprakçıkların beşi de mızraksı ucu ince dişlidir.
BEYAZ CIVANPERÇEMI (ACHILLEA MILLEFOLIUM L.)
Bilimsel adı Achillea millefolium olan civanperçemi, birleşikgillerden, birçok türü olan bir kır bitkisidir.
BÖĞÜRTLEN (RUBUS CANESCENS DC.)
Rosaceae familyasına ait Avrupa-Sibirya taraflarında görülen çalı türüdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
ÇAM SALEBİ (ANACAMPTIS PYRAMIDALIS)
Salepgiller ailesine bağlı, sivri salep olarak bilinen bir orkide türüdür. 20 ila 50 cm boylanabilen bir türdür. Çiçek kurulu çok sayıda çiçek barındırır. Çiçekler kırmızı ya da koyu ila açık gül renklidir.
ÇAYIR SAZI (CAREX OVALIS GOOD)
Cyperaceae familyasından ve Akdeniz, Karadeniz, Sibirya ve İran-Turan da yetişen bir ot türüdür.Çok yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir.
ÇOBANAĞZI (SİLENE ALBA)
Silene, Caryophyllaceae familyasından bir bitki cinsidir.Yaz aylarında, çiçek saplarını soyar ve uçtan uzanan farklı çiçek salkımına hoş kokulu beyaz bir çiçek katar.
DEVE DIKENİ (SLIYBUM MARIANUM)
Silybum marianum bir devedikeni türüdür. Deve dikeni ve İskoç devedikeni gibi çeşitli ortak isimlere sahiptir.
GAZELBOYNUZU (LOTUS CORNICULATUS L.)
Baklagiller familyasından çayırlar ve nemli topraklarda yaşayan çok yıllık otsu bir bitki türü. Boyu 40 cm'ye kadar çıkabilen bitkinin çiçek açma dönemi Mayıs-Ekim aylarıdır.
GEVEN (ASTRAGALUS L.)
Baklagiller (Fabaceae) familyasının Astragalus cinsinden olan geven Asya'nın kurak ve yarı kurak bölgelerinde, Türkiye'nin zengin florası içinde. Doğu Anadolu ve iç Anadolu Bölgesi'nde 1300-3500 metre yükseltilerde.
GÜL MÜRDÜMÜĞÜ (LATHYRUS ROSEUS STEV.)
30 ila 1800 metre yükseklikteki fındıklıklar ile ladin, çam ve meşe ormanlarında yetişmektedir. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir. 80 ila 150 cm uzunluğa erişebilen gül mürdümüğü süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.
GÜMÜŞ DÜĞME (TANACETUM PARTHENİUM)
Compositae familyasından, dere kıyıları, gölgeli ormanlar ve kaya çıkıntılarında yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
GÜVE OTU (HELİCHRYSUM GRAVEOLENS)
Compositae familyasından, Pinus nigra orman açıklığı ve dağlık meralardaki ıslak topraklı çukurlarda yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
HIRIGÜRÜ (LATHYRUS ROTUNDIFOLIUS WILLD.)
Kafkasya, Türkiye'nin kuzeydoğusu, Kuzey İran, Kuzey Irak ve Hakkâri'ye endemik olan tür, 1000 ila 2200 metre yükseklikteki çalılıklar, çitler, çok sulu çayırlıklar ve nadas tarlalarında yetişmektedir.
HOROZ OTU (CELOSIA)
Celosia, Amaranthaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.Güneşli ve yarı gölgeli ortamlarda ekilen, gösterişli çiçekleriyle ve fiziki yapısı ile dikkat çeken bir çeşittir. Bitki yaklaşık 30 -90 cm kadar boylanır.
ISTRANCA MEŞESI (QUERCUS HARTWISSIANA)
25 m'ye kadar boylanabilen düzgün gövdeli dar tepeli bir meşe türüdür. Gövde kabuğu düzenli aralıklarla çataklıdır. Sürgünleri dört köşeli, kahverengi, çıplak çok az sayıda lentisel vardır. Tomurcuklar terminal durumludur.
KARABAŞOTU (LAVANDULA STOECHAS)
Lavandula stoechas, Lamiaceae familyasından Akdeniz bölgesinde yetişen, 30–100 cm. büyüklüğe erisen çok yıllık bitki türü.
KEKİK (ONITES L)
Origanum onites, Girit kekik, Yunan kekik, pot mercanköşk, Sicilya, Yunanistan ve Türkiye'de bulunan Origanum cinsindeki bir bitki türüdür.
MACAR ÜÇGÜLÜ (TRIFOLIUM PANNONICUM JACQ.)
Trifolium pannonicum , mızrak şeklinde, koyu yeşil yapraklı, çok yıllık, tırmanmayan, küme oluşturan bir bitkidir. Dik tüylü gövde yaklaşık 40-80 cm yüksekliğe ulaşabilir.
MELEZ ÜÇGÜL (TRIFOLIUM HYBRIDUM L.)
Ülkemizde “melez üçgül” olarak bilinen bu tür, Avrupa ve Güneybatı Asya'nın özellikle dağlık bölgelerinde doğal olarak yetişen çokyıllık bir bitkidir.
MİS GEVEN (ASTRAGALUS FRAGRANS WILLD.)
Papilionaceae familyasından pinus ormanı, otlu yamaçlar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık bir ömür süresine sahiptir.
PATPAT (ASTRAGALUS LINEATUS LAM.)
Papilionaceae familyasından kayalık yamaçlar, yüksek çayırlıklar da yetişen ot türüdür. Çok yıllık bir ömür süresine sahiptir.
PİRE OTU,SOLUCAN OTU (TANACETUM PARTHENIUM L.)
Asteraceae familyasına ait Avrupa- Sibirya, D.Akdeniz, Karadeniz, İran-Turan’da bulunur ve Ot, yarıçalı, çalımsı, çalı türleri vardır. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
SU KARANFİLİ (GEUM URBANUM L.)
Geum urbanum, Avrasya'nın ılıman bölgelerinde gölgeli yerlerde yetişen gül ailesinden çok yıllık bir bitkidir. Geum canadense ile doğal melezler oluşturduğu Kuzey Amerika'da tanıtıldı.
TOPUZ (ECHINOPS GALATICUS FREYN)
İki ya da çok yıllık dikenli otlardır. Gövde diktir. Yapraklar basit ila 3 derin teleksi, saplı ya da sapsızdır. Çiçek başı tek ve küresel bir başta sıkışık haldedir. Çiçekler beyaz, yeşil ya da mavi renklidir. Cins Avrasya ve kuzey Afrika’ya özgüdür.
TÜYLÜ KEKİK (THYMUS PUBESCENS BOISS.)
Labiatae familyasından, stepler, kuyu otlaklar ve açık kayalık yerlerde yetişen çalı türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
TÜYLÜ NANE (MENTHA LONGİFOLİA (L.) HUDSON)
Labiatae (Lamiaceae) familyasına ait Ege, Kıbrıs, Lübnan, KB. İran, K. Irak’ da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
YARA OTU (PRUNELLA VULGARİS L.)
Labiatae familyasından, tarlalar, korular, yol kenarları, nemli kenarlar ve dereler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
YUMAK ÇANI (CAMPANULA GLOMERATA L.)
Kümelenmiş çan çiçeği veya Dane'in kanı ortak isimleri ile bilinen Campanula glomerata, Campanula cinsinde, Campanulaceae familyasına ait bir çiçekli bitki türüdür.
ZEMBİL (BRIZA MEDIA)
Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir. 30 ila 80 cm büyüyebilir. Gövde dik ve yapraklar yeşildir. Küçük ve yeşilimsi çiçekler salkım halinde görülür. Çiçek kurulu gevşek ve 4 ila 20 cm uzunluğundadır.