64-UŞAK

ADAÇAYI (SALVIA SP.)
Salvia officinalis, yaygın adaçayı veya sadece adaçayı, odunsu sapları, grimsi yaprakları ve mavi ila morumsu çiçekleri olan çok yıllık, yaprak dökmeyen bir alt çalıdır.
AKLAR OTU (LYTHRUM SALICARIA L.)
Kırmızı kan çiçeği, kınagiller familyasına mensup bir çiçek türü. Avrupa, Asya, Afrika’nın kuzeybatısı, Kuzey Amerika’nın kuzeyi ve Avustralya’nın güneydoğusunda yaygınlık gösterir.
AT KESTANESI (AESCULUS HIPPOCASTANUM L.)
At kestanesi, Sapindaceae familyasından Aesculus cinsinden ağaç ya da çalı formundaki kışın yapraklarını döken türlerin ortak adı.
BADEM (PRUNUS AMYGDALUS)
Badem (Prunus dulcis), gülgiller (Rosaceae) familyasının Prunoideae alt familyasından meyvesi yenebilen küçük bir ağaç türüdür.
BALLI BABA (LAMIUM PURPUREUM L.)
Lamium purpureum, Lamiaceae familyasından nemli ve verimli topraklarda yetişen kırmızı-eflatun çiçekli bir yıllık bir ballıbaba türü. Halk ağzında kırmızı ısırgan olarak da adlandırılır.
BATALAK (HEDYSARUM VARİUM)
Papilionaceae familyasından bozkır, çıplak yamaçlar, meşe korulukları, nadas tarlaları ve ekilmiş yerler de yetişen ot türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.
BOYNUZLU EKŞİ ÜÇGÜL (OXALIS CORNICULATA)
Tek yıllık ya da çok yıllık otsu bitkidir. Gövdesi çok sayıda, yatık, keçemsi tüylü-yumuşak seyrek tüylüdür. Yaprakçıklar ters yüreğimsi ya da değil, derince çentiklidir. Kulakçıkları belirgindir. Çanak yapraklar mızraksı, kör uçlu ya da değil, 3-5 mmdir. Taç yapraklar açık sarı, 6-8 (-10) mmdir.
DEVE DIKENİ (SLIYBUM MARIANUM)
Silybum marianum bir devedikeni türüdür. Deve dikeni ve İskoç devedikeni gibi çeşitli ortak isimlere sahiptir.
DİLFİL (ANETHUM GRAVEOLENS)
Dere otu, maydanozgiller familyasından anavatanı Asya olan tek yıllık bir bitki türüdür. Anethum cinsindeki tek türdür. Anavatanı Avrupa’nın güneyi ve Asya’nın batısıdır.
FİĞ (VICIA SATIVA L.)
Fig, baklagiller familyasından dane yemleri içerisinde önemli bir yere sahip olan tek yıllık bir serin mevsim yem bitkisi. Zayıf ve az derine giden bir kök sistemi vardır.
GEVEN (ASTRAGALUS L.)
Baklagiller (Fabaceae) familyasının Astragalus cinsinden olan geven Asya'nın kurak ve yarı kurak bölgelerinde, Türkiye'nin zengin florası içinde. Doğu Anadolu ve iç Anadolu Bölgesi'nde 1300-3500 metre yükseltilerde.
GURNİK (MEDİCAGO MİNİMA (L.) BART.)
Papilionaceae (Fabaceae) familyasına ait Asya, Avrupa ve Afrika ‘ da görülen otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
HACIOSMANOTU (STACHYS ANNUA L.)
Hacıosmanotu bitkisi, çok ya da zaman zaman iki yıllık bir bitkidir. Çanak tüpü boyunca yaslanıcı havlı ve birkaç yayık tüylüdür. Gövde yatık, tüysüzce ve çanak dişleri mızraksı bizsidir.
ILGIN (TAMARIX SMYRNENSIS BUNGE)
Avrasya'nın her yanında yetişen 90 kadar türü bulunan ilgin cinsi üyeleri, beyaz ya da pembe çiçek açarlar. Çeşitli türleri çit bitkisi olarak ya da bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir.
İĞDE (ELEAGNUS ANGUSTIFOLIA L.)
Genel yayılışını Balkanlar, Rusya, Iran ve Anadolu'da yapan tür, ülkemizde yaygın bir şekilde açık alanlarda yetiştirilir.
KARABAŞOTU (LAVANDULA STOECHAS)
Lavandula stoechas, Lamiaceae familyasından Akdeniz bölgesinde yetişen, 30–100 cm. büyüklüğe erisen çok yıllık bitki türü.
KUDÜS ADAÇAYI (PHLOMIS PUNGENS WILLD.)
Doğu Ege Adaları ve Türkiye'ye özgü Lamiaceae familyasında çiçekli bir bitkidir.1,5 ila 2,0 m boyunda saplara sahiptir. Bu köşeli gövdeler, 25 cm uzunluğunda bir yaprak sapı dikişi tarafından taşınan, 3 cm uzunluğa kadar büyük, tam zıt yapraklar taşır.
MOR ÇİÇEK (CONSOLIDA ORIENTALIS .)
Ülkemizde “mor çiçek” ismiyle bilinen bu tür, Avrupa’nın güneyinde, Türkiye ve Kuzey Afrika’da doğal yayılışa sahiptir. Ancak Kuzey Amerika’da sonradan yayılmıştır.
ÖKÜZ DİLİ (ECHIUM ITALICUM L.)
180 cm kadar boylanabilen, iki yıllık, otsu bir türdür. Gövde dik yapılı, iğne dikenli ve kanatlıdır. Çok yıllık otsu bir bitkidir.
ÖLMEZ OTU (XERANTHEMUM ANNUUM L.)
Ülkemizde “kâğıt çiçeği” olarak bilinen bu tür, Güney Avrupa, Kafkasya, Lübnan, Suriye ve Kuzey Iran 'da yayılış gösterir. Pembemsi-mor renkli çiçeklere sahip, 60 cm'ye kadar boylanabilen tekillik bir bitkidir.
PAVLONYA (PAULOWNIA KAWAKAMII)
Yaygın olarak safir ejderha ağacı olarak bilinen Paulownia kawakamii, Paulowniaceae familyasında bir ağaç türüdür. Ağacın anavatanı Tayvan, doğu Çin ve Japonya'dır. Yaprak dökendir ve erken ilkbaharda yapraklar görünmeden önce birçok büyük menekşe çiçeği taşır.
PEYGAMBER ÇİÇEĞİ (CENTAUREA KILAEA)
Kilyos peygamber çiçeği, papatyagiller familyasından Türkiye'de endemik olan çok yıllık bir peygamber çiçeği türü.
TÜYLÜ NANE (MENTHA LONGİFOLİA (L.) HUDSON)
Labiatae (Lamiaceae) familyasına ait Ege, Kıbrıs, Lübnan, KB. İran, K. Irak’ da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.
YABANİ GÜL (ROSA CANINA)
Yaygın olarak köpek gülü olarak bilinen Rosa Canına , vahşi gül türü Avrupa, kuzeybatı Afrika ve batı Asyada bulunan türdür.
YABANİ KETEN (LINUM BIENNE MILLER)
15-50 cm boylanabilen, tek, iki veya çok (nispeten kısa ömürlü) yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler yüzükoyun, dar açılı veya dik gelişebilir, sıklıkla tabandan dallanmıştır.