Türkiye Ballı Bitkiler Florası

67-ZONGULDAK

Bölge: KARADENİZ
İlçe Sayısı: 8
Kovan Sayısı: 64916
Üretici Sayısı: 1508
ADİ FINDIK (CORYLUS COLURNA)

Huşgiller (Betulaceae) familyasında Corylus cinsinin bir türüdür. Ağaç fındığı, ayı fındığı, balkan fındığı, kaya fındığı adları, gökbulak fındığı, budağan fındığı gibi yaygın veya yöresel adlarıyla da tanınır.

AHLAT (PYRUS ELAEAGNIFOLIA)

Anadolu'da yaygın olarak yetişen yabani bir armut türüdür. Genelde ahlat yaygın adıyla bilinir. Bazı yörelerde çakal armudu, çördük gibi yöresel isimleri de vardır.

ALIÇ (CRATAEGUS MONOGYNA)

Adi alıç, gülgiller familyasından bir alıç türü. Ormanlarda yetişir. İlkbaharda açan çiçekleri beyaz ve pembedir. Meyveleri 6–10 mm çapında kırmızı ya da esmer kırmızıdır.

ALTIN DİKENİ (SCOLYMUS MACULATUS )

80 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde çıplak ve gevşek ya da çatallı biçimde dallıdır. Gövde boyunca dikenli dişli kanatlar görülür. Yapraklar yumurtamsı ila darca dikdörtgensi, az teleksi, dikenli dişli ve en üstteki yaprak düzenli taraksı uzun dikenlidir.

ANADOLU SAPARNASI (SMILAX EXCELSA L.)

Yaprakların geniş, yuvarlak-yüreğimsi, çiçeklerin en üst yaprağın koltuğunda saplı bir şemsiye halinde tek olarak bulunması ve erkek çiçek örtüsünün 5,5–7 mm uzunluğunda olmasıyla diğer Smilax türlerinde ayrılır.

ARI SALEBİ (OPHRYS APIFERA)

Salepgiller ailesine bağlı, arı salebi olarak bilinen bir orkide türüdür.Ophrys apifera 20 ila 70 cm boylanabilen bir türdür. Gövde yapraksıdır. Çiçek kurulu 3 ila 8 arası çiçek barındırır. Çanak yapraklar iri, menekşe, gül ya da beyazımsı renklidir ve ortada yeşil bir damar görülür.

AYVA (CYDONIA OBLONGA MILLER)

Ayva, gülgiller familyasından 4–5 m boylanan, kırmızı kahverengi gövdeli meyve ağacıdır. Derine gitmeyen yüzeysel kök sistemine sahiptir.

BALOTU (LAMIUM PURPUREUM L.)

Lamium purpureum (Eflatun çiçekli ballıbaba), Lamiaceae (ballıbabagiller) familyasından nemli ve verimli topraklarda yetişen kırmızı-eflatun çiçekli bir yıllık bir ballıbaba türü. Halk ağzında kırmızı ısırgan olarak da adlandırılır.

BEŞPARMAK OTU (POTENTILLA ERECTA L. RAUSCHEL)

Rosaceae familyasından bir beşparmak otu türü. Orta ve Doğu Avrupa'da yayılış yapar. Yaprakdöken ormanlar, meralar ve ovalarda yetişir. Çok yıllık otsu bir bitkidir. Elsi yapraklarda yaprakçıkların beşi de mızraksı ucu ince dişlidir.

BÖĞÜRTLEN (RUBUS FRUCTICOUS L.)

Gülgiller familyasındandır. Anayurdu Kuzey Yarıkürenin ılıman iklim bölgeleri olan Rubus cinsi 400 kadar çok yıllık çalı türünün ortak adi böğürtlendir

ÇUHA ÇİÇEĞİ (PRIMULA VULGARIS)

Primula vulgaris, ortak çuha çiçeği, batı ve güney Avrupa, kuzeybatı Afrika ve güneybatı Asya'nın bazı bölgelerine özgü Primulaceae familyasındaki bir çiçekli bitki türüdür.

DAĞ SÜMBÜLÜ (MUSCARİ NEGLECTUM GUSS.)

Liliaceae familyasına ait K. Afrika, GD. İngiltere, O. Rusya, B. Suriye, Kıbrıs, Kafkasya, İran’ da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

DEFNE (LAURUS NOBILIS L.)

Akdeniz defnesi, defnegillerden, her mevsim yeşil kalabilen, güzel kokulu ve yapraklarının kullanım alanı oldukça geniş olan bir çalı veya ağaç türü.

DÜĞÜN ÇİÇEĞİ (RANUNCULUS REPENS L.)

Bitki doğal olarak Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. Süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde işgalci hale gelmiştir. 50 cm büyüyebilir. Gövde yatıktır ve bunlar bağımsız kökler oluşturur, bu eklemlerden yeni bitkiler çıkar.

FUNDA (HERBA ERICAE)

Latince adi ‘Herba Ericae’ olan Funda yaprağı fundagiller familyasındandır. Anavatanı Güney Afrika’dır. 600’den fazla türü bulunur. Afrika’nın diğer bölgelerinde, Akdeniz ülkelerinde ve Avrupa’da yetişir.

GÜMÜŞİ IHLAMUR (TİLİA ARGENTEA DESF)

Tiliaceae familyasından, yaprak dökmeyen ormanlarda yetişen ağaç türüdür. Çok yıllık ömür süresine sahiptir.

IHLAMUR (TILIA CORDATA)

Gövde koyu kahverengi ve olukludur. Genç dallar yeşil ila kırmızımsı kahverengidir.

ISIRGAN (URTICA)

Genellikle ısırgan otu olarak bilinen Urtica dioica, Urticaceae familyasinda çok yıllık otsu bir çiçekli bitkidir.

KARA HURMA (DIOSPYROS LOTUS L.)

Ebenaceae familyasından ve Alnus ve kestane ormanlarının yamaçlarının içinde yetişen bir ağaç türü dür. Çok yıllık bir ömür uzunluğuna sahiptir.

KARAÇAM (PINUS NIGRA)

Pinus nigra ağırlıklı olarak dağlık alanlarda olmak üzere Avrupa ve Anadolu'da geniş fakat parçalı bir dağılıma sahip hızlı büyüyen bir kozalaklı ağaçtır.

KARALAHANA (BRASSICA OLERACEA VAR. ACEPHALA. L.)

Brassicaceae familyasına ait D. Akdeniz, İran-Turan’ da bulunan otsu bir türdür. Tek , iki veya çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

KARAYEMİŞ (LAUROCERASUS OFFICINALIS ROEMER.)

Karayemiş, gülgiller familyasından küçük beyaz renkli çiçekler açan, daha çok rutubetli ve gölgeli yerlerde yetişen 5–15 m boyunda, yaprak dökmeyen bir ağaç türü. Türkiye'de çeşitli yöresel adlarla bilinmektedir.

KARAYEMİŞ (PRUNUS LAUROCERASUS)

Gülgiller (Rosaceae) familyasından küçük beyaz renkli çiçekler açan, daha çok rutubetli ve gölgeli yerlerde yetişen 5–15 m boyunda, yaprak dökmeyen bir ağaç türü.

KAYIN (FAGUS)

Kayın kayıngiller familyasının Fagus cinsinden değerli orman ağaçlarına verilen ad.Kışın yaprağını döken orman ağaçlarıdır. Sürgünler pseudoterminal tomurcukludur ve yan tomurcuklar iki sıralı sarmal dizilirler.

KESTANE (CASTANEA SATIVA)

Kayıngiller familyasında anavatanı güney Avrupa ve Asya olan 20–35 m boy 2 m çap yapabilen bir kestane türü.

KEŞİŞKÜLAHI(EPIMEDIUM PUBIGERUM)

Berberidaceae familyasına ait Karadeniz’ de görülen otsu(rizomlu) türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

KIZILCIK (CORNUS MAS)

En fazla 5–8 m boy yapar. Yapraklar koyu yeşil, her iki yüzü tüylü, damarlar paralel, damarlar boyunca tüylüdür. Şubat-Mart ayında açan sarı renkli küçük Çiçekleri vardır, meyveleri kırmızı renkli, eliptik şekillidir.

KOCAYEMİŞ (ARBUTUS UNEDO)

Koca yemiş, fundagiller familyasından meyveleri yenen bir çalı türü. 5-10 metre boylarında olmasına karşın nadiren de olsa 15 metreye ulasan türlerine rastlanmaktadır. Aynı zamanda Çilek Ağacı adıyla da bilinmektedir.

KÖKNAR (ABIES CILICICA)

Abies cilicica, Pinaceae familyasındaki bir kozalaklı ağaç türüdür. Lübnan, Suriye ve Türkiye'de bulunur.

KÖYGÖÇÜREN (CIRSIUM ARVENSE (L.) SCOP )

20-100 cm boylanabilen, çok yıllık, derin köklü, rizomlu bir bitkidir. Gövdeler genellikle dallanmış, tüysüz veya örümcek ağsı keçe tüylüdür.

KUŞBURNU (ROSA CANINA)

Kuşburnu Avrupa, kuzeybatı Afrika ve Bati Asya'da yetişen bir tür bitki. İçi tüylüdür ve çok sayıda tohumu vardır. Sonbaharda olgunlaşır. C vitamini açısından dünyanın en zengin meyvesidir.

KÜÇÜK TURNA GAGASI (GERANİUM PURPUREUM VILL)

Geraniaceae familyasından, kayalık, gölgelik yerler, kıyılar ve tarlada yetişen ot türüdür. Tek yıllık ömür süresine sahiptir.

MELEZ ÜÇGÜL (TRIFOLIUM HYBRIDUM L.)

Ülkemizde “melez üçgül” olarak bilinen bu tür, Avrupa ve Güneybatı Asya'nın özellikle dağlık bölgelerinde doğal olarak yetişen çokyıllık bir bitkidir.

MEŞE (QUERCUS SP.)

Meşe, Kayınkiler familyasından kapalı tohumlu bir bitkidir. Doğal yayılım alanı Avrupa ve Kafkasya'nın batisini içeren ağaç, ılıman bölgelerde yetişebilir.

SARMAŞIK (HEDERA HELIX)

Helix Antik Yunanca 'da "sarmal" anlamına gelmektedir) Araliaceae (sarmaşıkgiller) familyasından Avrupa ve Güneybatı Asya bölgesine özgü bir sarmaşık türü.

ŞAM ÇÖREK OTU (NİGELLA DAMASCENA L.)

Ranunculaceae familyasına ait G. Avrupa, KB. Afrika, Kafkasya, Kıbrıs, B. Suriye, İran’da görülen otsu bir türdür. Tek yıllık ömür uzunluğuna sahiptir.

TARLA KÖYGÖÇÜRENİ (CIRSIUM ARVENSE L.SCOP.)

Asteraceae familyasına ait genellikle Avrupa ve Asya’da bulunan otsu bir türdür. Çok yıllık ömür uzunluğuna sahiptir. Kök sistemi hayli agresiftir ve çabuk yayılır. Normal bahçe toprağı ve güneşli bir alanda kolaylıkla yetiştirilebilir.

TAŞ KÖMRENİ (ALLIUM RUPESTRE STEVEN )

15 ila 40 cm büyüyebilen bir bitkidir. Soğanı yumurtamsı ve 1 ila 2 cm çapındadır. Dış gömlek kağıtsı ve yoğun biçimde çizgilidir. Yapraklar 2 ila 3 arası sayıda, ipliksi, 0,5 ila 1 mm genişliğinde, kıvrık ve gövdenin alt yarısını kılıfla kapatmıştır.

ÜVEZ (SORBUS AUCUPARIA)

10–15 m boyunda bir ağaçtır. Tek tüysü yaprakların 9-15 yaprakçığı vardır. Elips biçiminde sivri uçlu kenarları dişlidir. Çiçekleri beyazdır.

YABANİ KETEN (LINUM BIENNE MILLER)

15-50 cm boylanabilen, tek, iki veya çok (nispeten kısa ömürlü) yıllık, otsu bir türdür. Gövdeler yüzükoyun, dar açılı veya dik gelişebilir, sıklıkla tabandan dallanmıştır.

ZEHİRLİ YONCA (DORYCNIUM PENTAPHYLLUM)

Türün bilimsel adı yakın zamanda Lotus dorycnium olmuştur. Alttür ise Lotus herbaceus. 5 ila 60 cm büyüyebilir. Yapraklarda eksen yoktur, yaprakçıklar 4 ila 20 mm uzunluğunda ve 1 ila 6 mm genişliğinde, dikdörtgensi ters yumurtamsı ila şeritsi ters mızraksı, tüylüdür

AKASYA
ÇIÇEK
IHLAMUR
KESTANE
YÖRESEL